Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Ευρωπαϊκές σχολικές αποστολές στο 5ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Tην εβδομάδα από 6 ως 10 Μαΐου, έλαβε χώρα η δεύτερη διακρατική συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ «ISLAB: Integrated Science Labs», το οποίο υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας ως εταίρος. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι:

1.ISII Marconi - πόλη: Piacenza/Ιταλία(συντονιστής)
2. Agrupamento de Escolas da Maia - πόλη: Maia/Πορτογαλία
3. Fundacion Dales la Palabra - πόλη: Madrid/
Ισπανία
4. Lycee Saint Paul IV- πόλη: Bois de Nefles Saint Paul/
Γαλλία

5. 5ο Γενικό Λύκειο Βέροιας/Ελλάδα  

Είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες, συνοδευόμενοι από εννιά καθηγητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία, γνωρίστηκαν, εργάστηκαν, έμαθαν και ψυχαγωγήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής εβδομάδας.

Την πρώτη ημέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 5ου ΓΕΛ Βέροιας και ενημερώθηκαν για τις δράσεις και τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Βέροιας, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Γ. Σοφιανίδη. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στα μνημεία της πόλης και έμαθαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της από την ξεναγό κ. Α. Γιαννάκη. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την εξαιρετική φιλοξενία στο «σπίτι» του συλλόγου Βλάχων Βέροιας, όπου αρχικά ενημερώθηκαν από τον κ. Δ. Γκαλαΐτση για την ιστορία και τη γλώσσα των Βλάχων καθώς και τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Στη συνέχεια άκουσαν βλάχικα τραγούδια από τη χορωδία του Συλλόγου, ντύθηκαν με παραδοσιακές στολές, χόρεψαν και γεύτηκαν ελληνικές λιχουδιές που ετοίμασαν  οι οικογένειες των μαθητών του 5ου ΓΕΛ που δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα.

Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές παρουσίασαν βίντεο με τα πειράματα των φυσικών επιστημών που πραγματοποίησαν από την έναρξη του προγράμματος στα σχολεία τους. Αντάλλαξαν επίσης αυθεντικό διδακτικό υλικό με τα αντίστοιχα φύλλα εργασίας που δημιούργησαν στο πλαίσιο υλοποίησης των στόχων του προγράμματος. Η επόμενη δραστηριότητα αφορούσε στην παρασκευή σαπουνιών και βιοντίζελ από τους μαθητές των ξένων αποστολών στο εργαστήριο χημείας του σχολείου μας. Στη διαδικασία αυτή το ρόλο του καθηγητή ανέλαβαν οι Έλληνες μαθητές, καθοδηγούμενοι από τη χημικό του 5ου ΓΕΛ κ. Κ. Ραφτοπούλου.

Την Τετάρτη τα μέλη όλων των αποστολών ταξίδεψαν στα Μετέωρα, όπου έμειναν εντυπωσιασμένοι από τους μοναδικού φυσικού κάλλους βράχους με τα μοναστήρια. Στην επιστροφή απόλαυσαν το ηλιόλουστο απόγευμα και τη θάλασσα στον Πλαταμώνα.

Η επόμενη μέρα περιλάμβανε επίσκεψη στο 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας, όπου έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του σχολείου καθώς και για τη δομή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Κατόπιν στα εργαστήρια του Εργαστηριακού Κέντρου Βέροιας το βιοντίζελ που παρασκεύασαν οι μαθητές χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί σε λειτουργία ένας πετρελαιοκινητήρας. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου αναδύεται η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, και ξενάγηση από την κ. Α. Γιαννάκη στο μοναδικό μουσείο των βασιλικών τάφων.

Την Παρασκευή το πρόγραμμα περιλάμβανε ολοήμερη επίσκεψη και ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη. Μαθητές και εκπαιδευτικοί, μαγεύτηκαν τόσο από την ιστορία της πόλης, όσο και από τις ομορφιές της.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ Βέροιας: Αυτζίδου Αναστασία, Βενιαμινίδης Γιάννης, Δαρδακούλη Μαρία, Καζίλας Αντώνης, Καπράρας Στέργιος, Λέσι Αλέξανδρος, Μεταξά Μελίνα, Παραστατίδου Σοφία, Πιπερίδης Παναγιώτης, Σουμελίδου Ελευθερία, Τζήμα Δέσποινα, Τζίμπουλα Βάια και Τσίλης Κων/νος. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι οικογένειες των παραπάνω μαθητών φιλοξένησαν με τον ξεχωριστό ελληνικό τρόπο και αγκάλιασαν τους ευρωπαίους μαθητές κάνοντας τους να νοιώσουν, όπως στο σπίτι τους.

Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι εκπαιδευτικοί: Γκανάς Απόστολος, Καραλής Δημήτριος, Μαλάμογλου Ευδοξία, Μιχαηλίδου Όλγα, Ραφτοπούλου Κατερίνα και Ρίζος Μιχάλης. Συνεργάτης στην υλοποίηση του προγράμματος η κ. Κωστοπούλου Ελένη.

Γεμάτες με εμπειρίες μάθησης και πολιτισμού οι αποστολές των ξένων σχολείων αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, κουβαλώντας αλλά και αφήνοντας πίσω τους γλυκιές αναμνήσεις και υποσχέσεις για κοινή ευρωπαϊκή πορεία σύμφωνα  με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματισθεί να γίνει στη πόλη Maia της Πορτογαλίας τον Οκτώβριο του 2019.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικός φορέας για την Ελλάδα είναι το Ι.Κ.Υ.

 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ταινίες

Οι ταινίες "ΚΑΠΟΤΕ… ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ" και "Ο...

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ (ΜΕΤΑΓΛ.)THE LION KING Προβολές: ...

Τιμήθηκαν οι επτά βλάχες ηρωίδες στο Σέλι τον  Δεκαπενταύγουστο -  Από το Σύλλογο Βλάχων και τον Δήμο Βέροιας

Τιμήθηκαν οι επτά βλάχες ηρωίδες στο Σέλι τον ...

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στο Σέλι, ανήμερα της γιορτής...

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο το βλάχικο γλέντι στο Σέλι το Δεκαπενταύγουστο

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο το βλάχικο γλέντι...

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή κόσμου ο...

« Το χώμα βάφτηκε κόκκινο » από το Θεσσαλικό Θέατρο στη Νάουσα

« Το χώμα βάφτηκε κόκκινο » από το Θεσσαλικό Θέατρο στη...

Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ σε συνεργασία με το Δήμο Ηρωικής...

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία - Τραγουδιστές απ' όλη την Ελλάδα

Ακροάσεις της ΣΟΝΕ για Ορχήστρα - Χορωδία -...

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 14:00 στο Σύλλογο Ζωγράφων...

Λαϊκή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουμαριάς

Λαϊκή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουμαριάς

Το Σάββατο 17/8 ο αύλειος χώρος του Πολιτιστικού...

Μάγεψε η θεατρική ομάδα νέων του Π.Ο. Ξηρολιβάδου

Μάγεψε η θεατρική ομάδα νέων του Π.Ο. Ξηρολιβάδου

Πέρσι έγινε η πρώτη απόπειρα με το έργο «Ένας φτωχός θα...

Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας: Πρόσκληση στην 5η Γιορτή Γης, «...Στη χώρα του Αλεξάνδρου...»! - Την Παρασκευή 30 Αυγούστου

Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας: Πρόσκληση στην 5η Γιορτή Γης,...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας σας προσκαλεί στην 5η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ (ΜΕΤΑΓΛ.)THE LION KING Προβολές:   Καθημερινά στις 18.30Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=U1aOtVoTg6w  Σκηνοθεσία:    ΤΖΟΝ ΦΑΒΡΟΣενάριο:          TZEΦ ΝΕΪΘΕΝΣΟΝΗθοποιοί:        ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ:,...

Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, στο Σέλι, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας , ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας και ο Δήμος Βέροιας τίμησαν τις επτά Βλάχες Ηρωίδες, στο γενέθλιο τόπο τους, με δύο λιτές εκδηλώσεις. Στις 18.00, στο...