Στην Ημαθία χθες ο Υπουργός Στ. Αραχωβίτης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ  - Συσκέψεις σε Μελίκη, Βέροια και Νάουσα για τις ζημιές στις παραγωγές του Νομού

Στην Ημαθία χθες ο Υπουργός Στ. Αραχωβίτης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ - Συσκέψεις σε Μελίκη, Βέροια και Νάουσα για τις ζημιές στις παραγωγές του Νομού

Την Ημαθία επισκέφθηκε χθες Τετάρτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, για να δουν από κοντά, αγρότες και συνεταιριστές και να συζητήσουν για τα προβλήματα του Νομού, παρουσία και των τριών βουλευτών, Φρόσως Καρασαρλίδου, Γιώργου Ουρσουζίδη και Χρήστου Αντωνίου.

Πρώτος σταθμός, η Μελίκη, όπου έγινε μία ευρεία σύσκεψη με κύριο θέμα τις ζημιές της ροδακινοπαραγωγής από το χαλάζι και τις καταστροφές στα ακτινίδια. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι τα ακτινίδια μπορούν να αποζημιωθούν μέσω ΠΣΕΑ ή de minimis, ενώ για τις ζημιές από το χαλάζι, θα επισπευθούν οι διαδικασίες άμεσης πληρωμής.


Ακολούθησε επίσκεψη στον ΕΛΓΑ της Βέροιας, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των αποζημιώσεων αλλά και του εκσυγχρονισμού του κανονισμού, ενώ επισημάνθηκε ότι θα δοθούν κίνητρα σε παραγωγούς, μέχρι και 80%, για επένδυση αντιχαλαζικής προστασίας με δίχτυα. «Όσο μπορούμε στεκόμαστε δίπλα στον παραγωγό ώστε να αναπληρώσουμε μέρος του εισοδήματός του, αφού στο σύνολό του είναι αδύνατον να αναπληρωθεί», τόνισε ο υπουργός.


Στη Βέροια, ο Υπουργός, παρουσία και του υφυπουργού Άγγελου Τόλκα, καθώς και των υποψηφίων ευρωβουλευτών Νατάσας Ρωμανού και Βλάσση Τσιόγκα έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Επιμελητήριο, όπου ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε για τις επαφές που είχε με τους αγρότες. Το κυβερνητικό κλιμάκιο καλωσόρισε εκ μέρους του οικοδεσπότη Προέδρου του Επιμελητηρίου, ο κ. Στέφανος Αποστολίδης.

Για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ


Ο ΕΛΓΑ διέπεται από έναν κανονισμό της δεκαετίας του 1980. Από τότε όμως έχουν αλλάξει και οι κλιματικές και οι καλλιεργητικές συνθήκες αλλά και οι καλλιεργήσιμες περιοχές. Άρα ο κανονισμός χρειάζεται εκσυγχρονισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει μία αναλογιστική μελέτη, μετά τη διαβούλευση και τα αιτήματα των αγροτών για την τροποποίησή του.


Το υπουργείο  έχει καταλήξει σε μια σειρά ερωτημάτων προς εξέταση και μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρχουν αποτελέσματα, οπότε από την επόμενη δήλωση στις καλλιέργειες θα υπάρχει ο νέος κανονισμός, με τις αναγκαίες αλλαγές, ενημέρωσε επί του θέματος ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ενώ ο κ. Αραχωβίτης συμπλήρωσε ότι ο νέος κανονισμός θα πρέπει να διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική δικαιοσύνη.


«Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται μία σοβαρότητα στην αναλογιστική μελέτη. Δεν είναι μια μελέτη που μπορεί να γίνει στο ποδάρι μέσα σ’ ένα 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναπροσαρμοστούμε ως προς τα ασφάλιστρα και τις καλύψεις και μάλιστα προτείναμε στους ασφαλισμένους αγρότες, να βάλουμε και προαιρετικές καλύψεις για τις οποίες, επίσης, πρέπει να γίνει μία σοβαρή δουλειά ώστε να προϋπολογίσουμε το ασφάλιστρο.


Όλο αυτό χρειάζεται σοβαρότητα και χρόνο. Άργησε που άργησε 30 χρόνια, ας αργήσει 6 μήνες ακόμα, αρκεί να γίνει έτσι όπως πρέπει για τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο υπουργός. Όπως αναφέρθηκε πολλές από τις νέες ζημιές οφείλονται και στα πρωτοφανή για τη χώρα μας καιρικά φαινόμενα, λόγω κλιματικής αλλαγής.


Μέχρι το τέλος της χρονιάς οι πληρωμές  των αποζημιώσεων

Η διαδικασία για τις ζημιές των καλλιεργειών της Ημαθίας, ξεκίνησε και όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, εντός της εβδομάδας, από το υποκατάστημα της Βέροιας ολοκληρώνεται, με επιπλέον προσωπικό ώστε να συντομεύσει η εκτιμητική διαδικασία. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής 70 αναγγελίες με 2.800 δηλώσεις ζημιάς σε 6.000 περίπου αγροτεμάχια. «Υπολογίζουμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχουν τελειώσει οι δηλώσεις ζημιάς.


Για τις πληρωμές, θα πρέπει ο ΕΛΓΑ, να πάρει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το αρχείο το οποίο, στην καλύτερη περίπτωση, θα γίνει περίπου τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος μας είναι μέσα στο φθινόπωρο να μπούνε τα πορίσματα και μέχρι τέλους της χρονιάς να έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές» πρόσθεσε ο κ. Κουρεμπές.

Απασχόληση προσφύγων


Στη δυνατότητα τρίμηνης και νόμιμης απασχόλησης προσφύγων σε αγροτικές δουλειές αναφέρθηκε τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Αγγ. Τόλκας, διευκρινίζοντας ότι πλέον και οι πρόσφυγες μπορούν να εργαστούν όχι μόνο στα χωράφια αλλά και σε συσκευαστήρια και σε όποια άλλη δουλειά, με κανονική πρόσληψη.

Εκπαίδευση αγροτών


Επίσης ο υπουργός ενημέρωσε ότι εντός των ημερών θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των νέων αγροτών, ενώ για τους αγρότες στο σύνολό τους, προχωράει μια συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και Πανεπιστημιακών δομών εκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες και σε σύγχρονες αρχές οικονομικής ανάπτυξης των παραγωγών, συνεταιρισμών κ.ά. Για την εφαρμογή των τεχνολογιών, θα ενταχθούν στην επόμενη ΚΑΠ, δράσεις προμήθειας τεχνολογίας στους αγρότες.

Εμπάργκο – Αύξηση συνδεδεμένης


Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε επίσης ότι το Ρωσικό εμπάργκο προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η Αγορά. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για αποζημιώσεις αλλά για το πώς μπορεί το προϊόν να βρει το δρόμο του.


«Το εισόδημα να παράγεται στο χωράφι και έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται κι άλλοι, καλοί δρόμοι» εκτίμησε. Τέλος, ανέφερε ότι αυτές τις ημέρες, συζητιέται στις Βρυξέλλες η αύξηση της συνδεδεμένης, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγών για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η περιοδεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ημαθία ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στη Νάουσα.


Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις των εκλογέων

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους...

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον Ἐστί»

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ Οδυσσέας Ελύτης «Τό Ἄξιον...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ...

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της Κυριακής

Το μήνυμα του Αντώνη Μαρκούλη για τις εκλογές της...

Ο κύβος ερρίφθη. Η Βέροια είναι έτοιμη την Κυριακή να...

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

Πρώτη φορά δεκαεφτά ή αλλιώς Give seventeen a chance!

του Λεωνίδα ΑκριβόπουλουΤα  τελευταία χρόνια έχει...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή   ζημιών στην καλλιέργεια βαμβακιού   -Επιστολή Γκυρίνη προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δήμος Αλεξάνδρειας: Καταγραφή ζημιών στην...

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Θεοφάνη Κουρεμπέ...

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ 3-0!!!

Του Ιωάννη Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Συνάντηση   Αντώνη Μαρκούλη   με το ΔΣ του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας

Συνάντηση Αντώνη Μαρκούλη με το ΔΣ του Συλλόγου...

Το βράδυ της Παρασκευής (24/5) ο υποψήφιος Δήμαρχος...

Συναντήσεις εργασίας   του Υφ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Άγγελου Τόλκα με εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, Μ.Κ.Ο.   υπηρεσιακών παραγόντων,   αιτούντων άσυλο και προσφύγων

Συναντήσεις εργασίας του Υφ. Μεταναστευτικής...

Χθες Παρασκευή 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο νομό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ελεύθερη η διέλευση, χωρίς διόδια σε όλους τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των πολιτών στις επερχόμενες Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές εκλογές,...

Του Χρήστου ΔελαβερίδηΆσμα Δ΄ΕΝΑ τό χελιδόνι * κι ἡ Ἄνοιξη ἀκριβήΓιά νά γυρίσει ὁ ἥλιος * θέλει δουλειά πολλήΘέλει νεκροί χιλιάδες * νά ‘ναι στους ΤροχούςΘέλει κι οἱ ζωντανοί * νά δίνουν τό αἷμα τους.Θέ μου...