Κώστας Βοργιαζίδης: «Άξονας 4ος: Κοινωνική Ενσωμάτωση-Καταπολέμηση της Φτώχειας»

Κώστας Βοργιαζίδης: «Άξονας 4ος: Κοινωνική Ενσωμάτωση-Καταπολέμηση της Φτώχειας»

Το Πρόγραμμα του Κώστα Βοργιαζίδη

για την επόμενη τετραετία (2019-2023)

 

Η Πολιτεία πρέπει να στέκεται δίπλα σ’ εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή ήταν και είναι κεφαλαιώδης προγραμματική και πολιτική μας αρχή. Ιδίως δίπλα σ’ εκείνους που γνώρισαν την κρίση μέσα από το σκληρότερο και πιο άδικο πρόσωπό της. Από το 2014 μέχρι και σήμερα ενισχύσαμε σημαντικά το δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου Βέροιας, υποστηρίζοντας ενεργά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες: άνεργους, άστεγους, άπορους, άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένους, παιδιά παραμελημένα ή κακοποιημένα, κακοποιημένες γυναίκες, λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ρομά.

 

Για την παράταξή μας η έμπρακτη υποστήριξη του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη βοήθειας αποτέλεσε και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που καταφέραμε να αναβαθμίσουμε και να επεκτείνουμε το καλά οργανωμένο δίκτυο κοινωνικών δομών του δήμου, δημιουργώντας ένα ασφαλές δίχτυ κοινωνικής προστασίας για χιλιάδες συμπολίτες μας.

 

Τι καταφέραμε:

·         Συστεγάσαμε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοινωνικών δομών και κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Βέροιας, σε ένα εξαιρετικό κτίριο, προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ , όπου ο κάθε δημότης μπορεί με μία επίσκεψη του να λάβει ολοκληρωμένες υπηρεσίες και πλήρη εξυπηρέτηση από το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου.

·         Ενισχύσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο με τακτικό προσωπικό, φαρμακοποιό και κοινωνική λειτουργό, καθώς πετύχαμε τη χρηματοδότησή του ως δομή από το ΕΣΠΑ.

·         Στελεχώσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με μόνιμο προσωπικό, διοικητική υπάλληλο  και κοινωνική λειτουργό, καθώς πετύχαμε τη χρηματοδότηση του ως δομή από το ΕΣΠΑ. Μόνο για την περίοδο 2017-2018, το Κοινωνικό Παντοπωλείο υποστήριξε σε ένδυση και τρόφιμα περί τους 450 ωφελούμενους, ήτοι 150 οικογένειες, πραγματοποιώντας διανομές κάθε μήνα. 

·         Δημιουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας, μία καινούργια δομή, που έχει ως βασικό στόχο τη διασύνδεση των κοινωνικών υπηρεσιών

·         Δημιουργήσαμε το ΚΕΠ Υγείας, μία νέα δομή, που έχει ως στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε τοπικό επίπεδο.    

·         Εξασφαλίσαμε τη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βέροιας μέσω του ΕΣΠΑ

·         Αξιοποιήσαμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), σε συνεργασία με την Π.Ε. Ημαθίας, μέσω της οποίας διανεμήθηκαν σε τρία στάδια  τρόφιμα και βασικά υλικά αγαθά σε εκατοντάδες δικαιούχους συμπολίτες μας

Συνεχίζουμε το ίδιο δυναμικά, υποστηρίζοντας, επεκτείνοντας και ενισχύοντας τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές του Δήμου Βέροιας ενώ σχεδιάζουμε νέες δομές που θα συμπληρώσουν το δίκτυο κοινωνικών δομών στο δρόμο προς μια πόλη πιο ανθρώπινη και αλληλέγγυα.

 

Πιο συγκεκριμένα, προχωράμε:

 

·         Στη σύσταση και λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια με στόχο:

    Την πρόληψη μέσω της αξιολόγησης νοητικών λειτουργιών, τη σύσταση ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης για ηλικιωμένους χωρίς προβλήματα μνήμης, τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων όπως ομιλιών και ημερίδων

    Την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης για την Άνοια που περιλαμβάνουν προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης σε ηλικιωμένους που πάσχουν από ήπια προβλήματα μνήμης, δημιουργία ομάδων υποστήριξης και εκπαίδευσης των συγγενών που φροντίζουν ανθρώπους με Άνοια 

 

·         Στη δημιουργία «Κέντρου Ημέρας» για την ημερήσια φιλοξενία και φροντίδα συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στελεχωμένου με κοινωνικό λειτουργό και υποστηρικτικό προσωπικό ενώ θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την αξιοπρεπή ημερήσια διαμονή όπως χώρους ανάπαυσης, λουτρώνες και πλυντήρια ρούχων. Στόχος είναι η δομή να εξελιχθεί μελλοντικά σε υπνωτήριο ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες φιλοξενίας προς τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγης.

·         Στη λειτουργία δυο νέων δομών ΚΗΦΗ, μικρών μονάδων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων:

    Στην περιοχή Προμηθέα

    Στην περιοχή Πλατείας Ωρολογίου

 

 

Ειδικά για τα ΑμΕΑ

 

·         Υποστηρίζουμε τη δημιουργία και λειτουργία «Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης» ενήλικων Ατόμων με  Αναπηρία (ΑμΕΑ) στην περιοχή της Πατρίδας, σε οικόπεδο που έχουμε παραχωρήσει για το σκοπό αυτό, το οποίο θα προσφέρει σε άτομα με αναπηρία διαμονή, υγιεινή διατροφή και ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, προσωπικής ανάπτυξης και ένταξης στην ευρύτερη κοινωνία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα ποιοτικής και δημιουργικής ζωής.

·         Προωθούμε τη δημιουργία νέου Κέντρου Διημέρευσης – Ημερησίας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Βέροιας στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, Απασχόλησης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Τα παιδιά της Άνοιξης».

·         Προχωράμε στη λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) για ΑμΕΑ στο πλαίσιο εφαρμογής του εκπαιδευτικού προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη μου» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

·         Υποστηρίζουμε τη λειτουργία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λυκείου που λειτούργησε για πρώτη φορά φέτος με την αρωγή του Δήμου Βέροιας και έχει ως στόχο την προώθηση της τεχνικής εκπαίδευσης και την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων με ειδικές δεξιότητες και ανάγκες. 

 

Ειδικά για τους Ρομά

 

•  Ύστερα από επίπονες και επίμονες προσπάθειες καταφέραμε τα παιδιά να πάνε σε κανονικά σχολεία. Στηρίζουμε και συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια στη βάση του σχεδίου πρότασης που καταρτίσαμε και προβλέπει πολλές παράλληλες δράσεις που έχουν ως στόχο την εκπαίδευση των ανηλίκων αλλά και ενηλίκων ΡΟΜΑ, με απώτερο στόχο τη σταδιακή ενσωμάτωσή τους.

 

·         Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη δημιουργία «Κέντρου Ένταξης ΡΟΜΑ» που θα παρέχει ολοκληρωμένες εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες προς τον πληθυσμό ΡΟΜΑ της περιοχής με απώτερο στόχο την πλήρη ένταξή του στην τοπική κοινωνία.

 

•  Αναζητούμε ταυτόχρονα τον καταλληλότερο χώρο για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους, έχοντας ορίσει μέσω του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει, τις  τεχνικές προδιαγραφές  οικίσκων, των κοινόχρηστων χώρων που θα τους εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και τη σταδιακή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

 

Ειδικά για τους ανέργους νέους

·         Δημιουργούμε Γραφείο Διασύνδεσης εντός του Κέντρου Κοινότητας που θα συνδέει τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο Ημαθίας και τον ΟΑΕΔ με στόχο την ένταξη των ανέργων στην τοπική αγορά εργασίας μέσω της αντιστοίχισης των προσόντων με τις νέες θέσεις εργασίες που ανοίγουν στην περιοχή.

·         Παρέχουμε τη δυνατότητα παρακολούθησης προγραμμάτων δια βίου μάθησης  στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας με σκοπό την εξέλιξη και την ενίσχυση των προσόντων και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των ανέργων.

Ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό

Αξιοποιούμε τις υπηρεσίες που δημιουργήσαμε όπως το Μητρώο Εθελοντών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας που περιλαμβάνει δεκάδες εθελοντές και την Τράπεζα Αίματος του Δήμου Βέροιας και προάγουμε τη συντονισμένη εθελοντική εργασία και προσφορά προς όφελος των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ιωαν. Ταρασίδης σε ηλικία 91...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...