Αλέξης Τσίπρας: Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες

Αλέξης Τσίπρας: Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες

Με δήλωσή του αμέσως μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ανίσχυρη Τουρκία και «ισχυρή Ελλάδα».

«Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν και πρέπει και να το αισθάνονται, απόλυτα ασφαλείς» ανέφερε.

«Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από μέρους της Τουρκίας δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας» προσέθεσε συνεχίζοντας: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε».

Ο ίδιος μίλησε για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν έχει προβεί σε γεωτρήσεις.

«Όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες» ήταν το μήνυμα του Τσίπρα.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος την επόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής να λάβει μέτρα ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα».


Νωρίτερα υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωσε του ΚΥΣΕΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες Τσίπρας και Αναστασιάδης συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να συντονιστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις τουρκικές προκλήσεις.

Στην ίδια συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος η αξιολόγηση της κατάστασης και ο συντονισμός των ενεργειών από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνέχεια των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΥΕΘΑ διαψεύδει μεταφορά δυνάμεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΕΘΑ διέψευσε φήμες ότι γίνονται μετακινήσεις ελληνικών στρατευμάτων στα νησιά.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα μπορούσε η Τουρκία να εκμεταλλευτεί την «ευάλωτη» πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και να προχωρήσει σε κάποιου είδους προκλητική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση, είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαινόμενος Ερντογάν

Έξαλλος εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ενδεχόμενο σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ. Μιλώντας ενώπιον εξαγωγέων ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να διαψεύσει τις ελπίδες των ελληνοκυπρίων λέγοντας τα εξής:

«Διαθέτουμε τέσσερα πλοία, από αυτά τα δυο είναι ερευνών και τα άλλα δυο γεωτρήσεων. Αν κάποιος κάνει κάτι τότε κι εμείς μαζί με όλες τις φρεγάτες και όλα τα αεροσκάφη στεκόμαστε δίπλα τους και συνεχίζουμε τις εργασίες. Δώσανε λέει εντολή για να συλλάβουν τα πληρώματα, ποιον θα συλλάβετε; Θα γλείφετε μόνο την παλάμη σας!», είπε απευθυνόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Εμείς κάνουμε έρευνες στα σημεία που έχουν παραχωρηθεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν στρέφοντας τα πυρά του κατά του Γάλλου προέδρου με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας λέει πως θέλει να φύγουμε από εκεί. Εσύ τι λες ρε! Εμείς έχουμε ακτές εκεί και είμαστε εγγυητές στην Κύπρο όπως και η Ελλάδα και η Αγγλία. Ποιος είσαι εσύ; O δικηγόρος τους;», είπε ταραγμένος ο Ερντογάν.

Ενδείξεις προετοιμασίας για την τουρκική γεώτρηση

Σύμφωνα με το philnews, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή», στην κυπριακή ΑΟΖ, δυτικά του νησιού.

Η κυπριακή δημοκρατία εκτιμά ότι οι ενδείξεις αφορούν τη μεταφορά από τουρκικά πλοία τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης. Η κίνηση αυτή, όπως και η κάθοδος εντός Ιουλίου του δεύτερου γεωτρύπανου, του «Γιαβούζ», στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας, δείχνουν πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί όχι μόνο βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά θα φθάσουν μέχρι τέλους, εκτός κι εάν έχουν κόστος.

Είναι σαφές πως στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει σε απόφαση που θα περιλαμβάνει κυρώσεις, έστω και κλιμακωτές, τότε η Άγκυρα θα αποθρασυνθεί και θα είναι εκτός ελέγχου.

Και η Λευκωσία αυτό ζητά από τις Βρυξέλλες. Να υπάρξουν κυρώσεις προτού ξεφύγει η κατάσταση.

Επικαιροποίηση

Όπως αναφέρει το philenews, «αύριο Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση μεθαύριο Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς υπάρχουν δυσκολίες.

Η Τουρκία, έχοντας στήριξη από το Λονδίνο, αξιοποιεί όπως πληροφορούμαστε την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ. Παρεμβαίνει προς κράτη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που έχουν και καθεστώς μέλους της Ε.Ε. και διαμηνύει ότι εάν συναινέσουν σε μέτρα στη Σύνοδο Κορυφής για το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, τότε η Άγκυρα «θα ενεργήσει ανάλογα» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία από ΗΠΑ και Ευρώπη δε δείχνουν να πιάνουν τόπο, βάζουν σε σοβαρές σκέψεις την ελληνική διπλωματία.

πηγή: in.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...