Tο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιλέχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ.  στη Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας με ρόλο εισηγητή!

Tο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιλέχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ. στη Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας με ρόλο εισηγητή!

Με μια πρόσκληση που απηύθυνε το  Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ , στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κο Δ. Κατσαβό, δώσαμε το παρόν μας , ως σχολείο, στη Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας (TCA), στο Ναύπλιο, στις 9-12 Ιουνίου 2019 με θέμα “Social Inclusion Revisited: Role Modeling in Education”.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση περικλείει εξαιρετική τιμή και εμπιστοσύνη προς το σχολείο μας και αναγνώριση και δικαίωση των αμείωτων προσπαθειών που καταβάλλουμε για να καταστήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, εργαλεία άσκησης εκπαίδευσης και απελευθερωτικής αγωγής , με στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την εξάλειψη, κατά το δυνατόν, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας μαθητών και να μειώσουμε τη σχολική διαρροή και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του μαθητικού μας δυναμικού.

Ο τίτλος της εισήγησης ήταν «Ο ρόλος της συμμετοχής μας σε Προγράμματα Erasmus+,  στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την επανένταξη των μαθητών στους κόλπους του».

Η ύπαρξη οράματος από πλευράς διοίκησης του σχολείου, η υιοθέτησή του και η από κοινού ανάπτυξη στρατηγικής με μια κρίσιμη και αποφασιστική ¨μάζα¨ του συλλόγου διδασκόντων καθώς και του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων οδήγησε σε μια ιδιαίτερη πορεία και λειτουργία της σχολικής μας μονάδας με βασικό πυλώνα και σημείο εξακτίνωσης  τα προγράμματα Erasmus+, που η αξιοποίησή τους άλλαξε το τοπίο  της σχολικής μας μονάδας.

Μέσα από αυτά, που κανένα δεν προέκυψε τυχαία, αλλά η επιλογή της θεματολογία τους ήταν το κυρίαρχο κριτήριο εμπλοκής μας, και  αφορούσε τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες και εξυπηρετούσε τη στοχοθεσία της σχολικής μας μονάδας,  μπορέσαμε να προωθήσουμε μηνύματα, να διαδώσουμε αξίες, να προβάλλουμε πρότυπα συμπεριφοράς, να δημιουργήσουμε επικοινωνιακές σχέσεις, να εντάξουμε και να προσανατολίσουμε τα παιδιά σε στόχους και προσδοκίες που με τη σειρά τους έγιναν στόχοι και προσδοκίες που μεταδόθηκαν και στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και καλλιέργησαν ενδιαφέροντα και γιατί όχι, αλλαγή στάσης συνολικά.

Η όλη εμπλοκή και συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών μας στα προγράμματα Erasmus+, η εξωστρέφεια, η αυτοπεποίθηση και ή ανάπτυξη κοινωνικών εργαλείων που υιοθέτησαν, η μεγάλη παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων, η κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια , μέσα από τις μετακινήσεις , φιλοξενίες, οργανωμένες ανοιχτές ημέρες Erasmus+, ημερίδες, συνεργασίες με πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς, η συνεχής έκθεσή μας προς «τα έξω» έκαναν την τοπική κοινωνία να αντιληφθεί σε πλήρη διάσταση την αλλαγή που συνέβη και ανέλαβε ουσιαστικά τη λειτουργία του σχολείου (κτιριακή υποδομή, τεχνολογικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός κ.λ.π.) μόνιμα και σταθερά εδώ και χρόνια δημιουργώντας ένα πρότυπο ελκυστικό και παιδαγωγικό περιβάλλον που κρατά πλέον όλους τους μαθητές, μηδενίζοντας τη σχολική διαρροή.

Στη συγκεκριμένη  Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας,  το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιλέχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ., ως το μόνο σχολείο, στη συνάντηση,  με ρόλο εισηγητή, ανάμεσα σε καθηγητές Πανεπιστημίου, Εμπειρογνώμονες, Κοινωφελή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωνάσειο, Χαμόγελο του Παιδιού), Φορείς λήψης αποφάσεων (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Παιδείας), και συμμετέχοντες συνέδρους απ’ όλη την Ευρώπη, με στόχο να παρουσιάσει τη δράση του ως καλή πρακτική-μελέτη περίπτωσης, σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στην αλλαγή του κλίματος στο σχολείο, τον τρόπο ανοίγματος και συνέργιας με  την κοινωνία και τη μείωση της σχολικής διαρροής  και πρόωρης εγκατάλειψης των μαθητών.

Η ανταπόκριση και αποδοχή που είχε το έργο μας , σημειώθηκε απ’ όλους τους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ. και τους Πανεπιστημιακούς-εισηγητές και καθρεφτίζεται απόλυτα στα λόγια της κας Αγγελικής Γκενά, καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα σχόλια και τα εξής: « … έχω την εντύπωση ότι αν είχατε από  πριν, όλες τις ομιλίες-παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα στη Συνάντηση, απ’ όλους εμάς τους εισηγητές, θα μπορούσατε να ντύσετε τις θεωρητικές μας αναφορές, στο σύνολό τους, με πράξη και εφαρμογή. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε μας θεωρητική παρουσίαση. Μας λένε, λοιπόν, ωραία αυτά που λέτε, αλλά στην πράξη έχουν εφαρμογή; Εσείς, κύριε Κατσαβέ και οι δράσεις του σχολείου σας, αποδείξατε ότι, ναι έχουν εφαρμογή, απάντησαν θετικά, ακριβώς σε αυτό το ερώτημα, και είμαι εξαιρετικά περήφανη και αισιόδοξη για αυτό».

Εκτός του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων από όλες , σχεδόν , τις χώρες της Ευρώπης, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι: Κυριάκος Αθανασίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ., Παύλος Χαραμής, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), πανεπιστημιακοί (κα Αγγελική Γκενά, Σίσσυ  Χατζηχρήστου, Χρήστος Παρθένης, Αναστασία Βλάχου, Θάλεια Δραγώνα και Λυδία Μίτιτς.

Επίσης, η Μαρία Παναγιωτάκη από την Κρήτη, η Beatriz Tourón Torrado από την Ισπανία, κ κα Στάϊκου, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Διοίκηση  Κεντρικής Μακεδονίας, η Χριστίνα Παναγιωτάκου από το Ίδρυμα Ωνάση (με την οποία δρομολογήσαμε συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα).

Πολλές Ευχαριστίες οφείλουμε στους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ. σ’ αυτή την καταπληκτική ομάδα αφιερωμένων ανθρώπων, ταγμένων στην αποστολή τους, με άρτια επιστημονική κατάρτιση, απόλυτη οργανωτική ικανότητα και , πάνω απ’ όλα, βαθιά, ανθρώπινα χαρακτηριστικά στη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά ενός «κατώτερου θεού».

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...