Tο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιλέχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ.  στη Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας με ρόλο εισηγητή!

Tο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιλέχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ. στη Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας με ρόλο εισηγητή!

Με μια πρόσκληση που απηύθυνε το  Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ , στον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας, κο Δ. Κατσαβό, δώσαμε το παρόν μας , ως σχολείο, στη Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας (TCA), στο Ναύπλιο, στις 9-12 Ιουνίου 2019 με θέμα “Social Inclusion Revisited: Role Modeling in Education”.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση περικλείει εξαιρετική τιμή και εμπιστοσύνη προς το σχολείο μας και αναγνώριση και δικαίωση των αμείωτων προσπαθειών που καταβάλλουμε για να καταστήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, εργαλεία άσκησης εκπαίδευσης και απελευθερωτικής αγωγής , με στόχο την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την εξάλειψη, κατά το δυνατόν, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας μαθητών και να μειώσουμε τη σχολική διαρροή και την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του μαθητικού μας δυναμικού.

Ο τίτλος της εισήγησης ήταν «Ο ρόλος της συμμετοχής μας σε Προγράμματα Erasmus+,  στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και την επανένταξη των μαθητών στους κόλπους του».

Η ύπαρξη οράματος από πλευράς διοίκησης του σχολείου, η υιοθέτησή του και η από κοινού ανάπτυξη στρατηγικής με μια κρίσιμη και αποφασιστική ¨μάζα¨ του συλλόγου διδασκόντων καθώς και του συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων οδήγησε σε μια ιδιαίτερη πορεία και λειτουργία της σχολικής μας μονάδας με βασικό πυλώνα και σημείο εξακτίνωσης  τα προγράμματα Erasmus+, που η αξιοποίησή τους άλλαξε το τοπίο  της σχολικής μας μονάδας.

Μέσα από αυτά, που κανένα δεν προέκυψε τυχαία, αλλά η επιλογή της θεματολογία τους ήταν το κυρίαρχο κριτήριο εμπλοκής μας, και  αφορούσε τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες και εξυπηρετούσε τη στοχοθεσία της σχολικής μας μονάδας,  μπορέσαμε να προωθήσουμε μηνύματα, να διαδώσουμε αξίες, να προβάλλουμε πρότυπα συμπεριφοράς, να δημιουργήσουμε επικοινωνιακές σχέσεις, να εντάξουμε και να προσανατολίσουμε τα παιδιά σε στόχους και προσδοκίες που με τη σειρά τους έγιναν στόχοι και προσδοκίες που μεταδόθηκαν και στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας και καλλιέργησαν ενδιαφέροντα και γιατί όχι, αλλαγή στάσης συνολικά.

Η όλη εμπλοκή και συμμετοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών μας στα προγράμματα Erasmus+, η εξωστρέφεια, η αυτοπεποίθηση και ή ανάπτυξη κοινωνικών εργαλείων που υιοθέτησαν, η μεγάλη παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων, η κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια , μέσα από τις μετακινήσεις , φιλοξενίες, οργανωμένες ανοιχτές ημέρες Erasmus+, ημερίδες, συνεργασίες με πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς, η συνεχής έκθεσή μας προς «τα έξω» έκαναν την τοπική κοινωνία να αντιληφθεί σε πλήρη διάσταση την αλλαγή που συνέβη και ανέλαβε ουσιαστικά τη λειτουργία του σχολείου (κτιριακή υποδομή, τεχνολογικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός κ.λ.π.) μόνιμα και σταθερά εδώ και χρόνια δημιουργώντας ένα πρότυπο ελκυστικό και παιδαγωγικό περιβάλλον που κρατά πλέον όλους τους μαθητές, μηδενίζοντας τη σχολική διαρροή.

Στη συγκεκριμένη  Διεθνική Δραστηριότητα Συνεργασίας,  το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας επιλέχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Ι.Κ.Υ., ως το μόνο σχολείο, στη συνάντηση,  με ρόλο εισηγητή, ανάμεσα σε καθηγητές Πανεπιστημίου, Εμπειρογνώμονες, Κοινωφελή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ωνάσειο, Χαμόγελο του Παιδιού), Φορείς λήψης αποφάσεων (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Παιδείας), και συμμετέχοντες συνέδρους απ’ όλη την Ευρώπη, με στόχο να παρουσιάσει τη δράση του ως καλή πρακτική-μελέτη περίπτωσης, σχετικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στην αλλαγή του κλίματος στο σχολείο, τον τρόπο ανοίγματος και συνέργιας με  την κοινωνία και τη μείωση της σχολικής διαρροής  και πρόωρης εγκατάλειψης των μαθητών.

Η ανταπόκριση και αποδοχή που είχε το έργο μας , σημειώθηκε απ’ όλους τους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ. και τους Πανεπιστημιακούς-εισηγητές και καθρεφτίζεται απόλυτα στα λόγια της κας Αγγελικής Γκενά, καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα σχόλια και τα εξής: « … έχω την εντύπωση ότι αν είχατε από  πριν, όλες τις ομιλίες-παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα στη Συνάντηση, απ’ όλους εμάς τους εισηγητές, θα μπορούσατε να ντύσετε τις θεωρητικές μας αναφορές, στο σύνολό τους, με πράξη και εφαρμογή. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε κάθε μας θεωρητική παρουσίαση. Μας λένε, λοιπόν, ωραία αυτά που λέτε, αλλά στην πράξη έχουν εφαρμογή; Εσείς, κύριε Κατσαβέ και οι δράσεις του σχολείου σας, αποδείξατε ότι, ναι έχουν εφαρμογή, απάντησαν θετικά, ακριβώς σε αυτό το ερώτημα, και είμαι εξαιρετικά περήφανη και αισιόδοξη για αυτό».

Εκτός του μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων από όλες , σχεδόν , τις χώρες της Ευρώπης, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι: Κυριάκος Αθανασίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ., Παύλος Χαραμής, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), πανεπιστημιακοί (κα Αγγελική Γκενά, Σίσσυ  Χατζηχρήστου, Χρήστος Παρθένης, Αναστασία Βλάχου, Θάλεια Δραγώνα και Λυδία Μίτιτς.

Επίσης, η Μαρία Παναγιωτάκη από την Κρήτη, η Beatriz Tourón Torrado από την Ισπανία, κ κα Στάϊκου, εκπροσωπώντας την Περιφερειακή Διοίκηση  Κεντρικής Μακεδονίας, η Χριστίνα Παναγιωτάκου από το Ίδρυμα Ωνάση (με την οποία δρομολογήσαμε συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας δεν είναι ακόμη ανακοινώσιμα).

Πολλές Ευχαριστίες οφείλουμε στους ανθρώπους του Ι.Κ.Υ. σ’ αυτή την καταπληκτική ομάδα αφιερωμένων ανθρώπων, ταγμένων στην αποστολή τους, με άρτια επιστημονική κατάρτιση, απόλυτη οργανωτική ικανότητα και , πάνω απ’ όλα, βαθιά, ανθρώπινα χαρακτηριστικά στη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντι στα παιδιά ενός «κατώτερου θεού».

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου  «Το Τσινάφορο»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο εκδηλώσεων...

 Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Σάββατο 20/7...

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου σε διεθνές Φεστιβάλ στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου σε διεθνές...

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου...

Παιδική εκδήλωση στο Σέλι από τον Τουριστικό Όμιλο Σελίου!

Παιδική εκδήλωση στο Σέλι από τον Τουριστικό Όμιλο...

Μια μοναδική παιδική εκδήλωση στο Σέλι  με μάγους,...

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πατρίδας Ημαθίας - Από 21 έως 27 Ιουλίου - Το Πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον...

Την Κυριακή 21/7/2019 και ώρα 19:00 θα γίνει η υποδοχή των...

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό τους

Κατασκήνωση 5ης Αγέλης : Οι Γαλάτες ταξίδεψαν στο χωριό...

Τρίτη 25 Ιουνίου 2019 και οι Γαλάτες μας προσκαλούν να...

Oι καλοκαιρινές    εκδηλώσεις   στο Σέλι

Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Σέλι

Το βασικό πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων και...

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Οι δράσεις και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του καλοκαιριού

Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολιβάδου: Οι δράσεις και το...

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Όμιλος...

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ στο Θέατρο Άλσους

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ στο Θέατρο Άλσους...

Τετάρτη 17 Ιουλίου, 9.00μ.μΘέατρο Σοφοκλή «Οιδίππους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

 Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες, Σάββατο 20/7 (ξεκίνησε την Παρασκευή) το 2ήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου «ΤΟ ΤΣΙΝΑΦΟΡΟ».Ήταν δύο μέρες...

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου συμμετείχε σε διεθνές Φεστιβάλ στο Πετρίτσι της Βουλγαρίας. Εκεί συναντήθηκε με χορευτικά από τα Βαλκάνια και παρουσίασε χορούς από το ρουμλούκι αλλά και το έθιμο...