Οι εμβληματικές δράσεις στη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, παρακαταθήκη για το μέλλον

Οι εμβληματικές δράσεις στη δημόσια δωρεάν Εκπαίδευση, παρακαταθήκη για το μέλλον

Άρθρο του υπουργού Παιδείας Κων/νου Γαβρόγλου


Η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση. Μεταρρυθμίσεις που έγιναν μέσα στο εξαιρετικά πιεστικό πλαίσιο της επιτροπείας, με τους θεσμούς να ζητούν επίμονα μέτρα όπως διευθυντές-μάνατζερ στα σχολεία, voucher, αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, εφαρμογή του τιμωρητικού ΠΔ 152 για την αξιολόγηση, ελεύθερα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ακόμη και στα προπτυχιακά και άρνηση μόνιμων διορισμών. 

Παρά τις πιέσεις και  χωρίς υποχωρήσεις στις αρχές μας, καταφέραμε να διαμορφώσουμε και να εδραιώσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Εκπαίδευση. Προχωρήσαμε με προσεκτικά και μελετημένα βήματα σε ριζοσπαστικές λύσεις, για μια σειρά προβλημάτων που είχαν συσσωρευθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, συχνά αποτέλεσμα μιας πολιτικής κουλτούρας διαπλοκής και «εξυπηρετήσεων». 

Ένα από τα εμβληματικότερα μέτρα στην μεταμνημονιακή περίοδο είναι ο διορισμός 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών μετά από 10 «πέτρινα» χρόνια αδιοριστίας. Οι πρώτοι 4.500 μόνιμοι διορισμοί θα γίνουν το σχολικό έτος 2019 – 2020 στην Ειδική Αγωγή. Οι υπόλοιποι 10.500 θα γίνουν τα επόμενα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μέσα από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Νομοθετήσαμε τη γενίκευση του ολοήμερου σχολείου στο σύνολο των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων της χώρας, την υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση, τον εξορθολογισμό των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο, τα νέα ωρολόγια προγράμματα της Α’ και Β’ Λυκείου, τη νέα Γ’ Λυκείου και τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με μόνον το αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου. 

Ο επανακαθορισμός του ρόλου της Γ’ Λυκείου αποτελεί κεντρικό στοιχείο της μεταρρύθμισης. Πρόκειται για μια τάξη που σήμερα υπάρχει μόνον στα χαρτιά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών εκπαιδευτικών. Η Γ’ Λυκείου αποκτά κυρίαρχο ρόλο στην προετοιμασία των παιδιών για το πανεπιστήμιο ως μια τάξη ανάμεσα στο τέλος των εγκύκλιων σπουδών και στο πανεπιστήμιο, μέσα από την ουσιαστική μόρφωση και όχι αποκλειστικά με τεχνικές για «επιτυχία» στις εξετάσεις. 

Επιπλέον, προχωρήσαμε στη ριζική αναδιάρθρωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σε εμβληματικές ρυθμίσεις για την Ειδική Αγωγή, στον νέο θεσμό των Δομών στήριξης των σχολικών μονάδων και στην Εκπαίδευση των Προσφύγων. Διορθώνοντας αδικίες του παρελθόντος προχωρήσαμε στην επαναπρόσληψη των 2.500 εκπαιδευτικών που ήταν υπό καθεστώς απόλυσης και στην κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης του ΠΔ 152/2013. Με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών κατοχυρώσαμε τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και όσων εργάζονται στα φροντιστήρια.

Παράλληλα, ιδρύσαμε το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, ορθολογικοποιήσαμε τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, εξασφαλίζοντας δωρεάν φοίτηση σε όσα ακόμη έχουν δίδακτρα. 

Μετά από ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα ίδια τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, διαμορφώθηκε μία νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων με νέα Τμήματα, συνέργειες με τα ΤΕΙ, Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα και Διετή Προγράμματα Σπουδών στα οποία θα εισάγονται απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων με μόνον το απολυτήριο τους και τα οποία θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.  

Τέλος, νομοθετήσαμε νέους θεσμούς και νέες χρηματοδοτήσεις στην Έρευνα και στην Καινοτομία που θα έχουν πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα όσο ξεδιπλώνονται στο πλαίσιο του συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου. 

Παρά τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, δώσαμε προτεραιότητα στην Εκπαίδευση και αυξήσαμε τις δημόσιες δαπάνες του Υπ.Π.Ε.Θ. την τριετία 2016-2018. Η αύξηση φτάνει το 2,88% του ΑΕΠ, ενώ την πενταετία 2009-2015 οι δαπάνες για την Παιδεία μειώθηκαν κατά 34% και με το μεσοπρόθεσμο 2014-2018 θα μειώνονταν στο 1,9% του ΑΕΠ το 2018 (1 δις € λιγότερα από τον προϋπολογισμό του 2018).

Παρά τις σημαντικές και γενναίες δράσεις, πιστεύουμε ότι δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι μας. Σχεδιάζουμε για την επόμενη πενταετία μια σειρά πρωτοβουλιών για μαζικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης που θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2019. Παρά τις βελτιώσεις, έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη για τη φοιτητική μέριμνα για την οποία ολοκληρώνουμε ένα πενταετές σχέδιο, ενώ από το 2020 δρομολογούμε νέα σχολικά βιβλία. 

Γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μας «απειλούν» πολιτικές και κόμματα που έβλεπαν και την Εκπαίδευση ως «εμπόρευμα», ως χώρο διαπλοκής και παράκαμψης των δημοκρατικών προταγμάτων. Όμως, τελικός κριτής είναι η κοινωνία που συντάσσεται μαζί μας στην επιδίωξη για ποιοτική δημόσια δωρεάν Παιδεία όλων των βαθμίδων. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί από τον Ιανουάριο (πίνακας)

Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί από τον Ιανουάριο...

Αυξήσεις* στις καθαρές τους αποδοχές αναμένεται να...

Οδηγούς λεωφορείων προσλαμβάνει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης - Ποια είναι τα απαραίτητα και ειδικά προσόντα που απαιτούνται

Οδηγούς λεωφορείων προσλαμβάνει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης...

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προχωρά στην πρόσληψη οδηγών...

Παναγιώτης-Ραφαήλ: «Πράσινο φως» για το ταξίδι ζωής στη Βοστώνη - Συγκεντρώθηκαν 2.500.000 ευρώ

Παναγιώτης-Ραφαήλ: «Πράσινο φως» για το ταξίδι ζωής...

«Μόλις ενημερώθηκα από τον υπουργό ότι τελείωσαν τα...

Έρχονται έλεγχοι για οφειλέτες   σε εφορία, ταμεία και δήμους

Έρχονται έλεγχοι για οφειλέτες σε εφορία, ταμεία και...

Σχέδιο «Τειρεσίας» σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και...

Το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας εγκαινίασαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Απ. Τζιτζικώστας

Το νέο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας εγκαινίασαν ο...

Τα εγκαίνια του νέου Κτιρίου Υπηρεσιών της...

Αντικαπνιστικός νόμος: Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες

Αντικαπνιστικός νόμος: Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι...

Λίγες ημέρες μετά την υιοθέτηση του αντικαπνιστικού...

Ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι θα αντλούν στοιχεία πολιτών από την ΑΑΔΕ

Ικανοποιείται το αίτημα της ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι θα αντλούν...

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κινείται στην...

Η πελώρια ελληνική σημαία στις Οινούσσες που φαίνεται από τη Χίο

Η πελώρια ελληνική σημαία στις Οινούσσες που φαίνεται...

Περισσότερες από 55 ημέρες εργασίας χρειάστηκαν οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρωί της Τρίτης (27/8) αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.Οι υποψήφιοι...

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Αυξήσεις* στις καθαρές τους αποδοχές αναμένεται να δουν από το νέο έτος εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι.Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τη νέα μορφή της φορολογικής κλίμακας που θα επηρεάσει τον φόρο...

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης προχωρά στην πρόσληψη οδηγών αστικών λεωφορείων. Έως τις 2 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων.Στην πρόσληψη οδηγών αστικών λεωφορείων προχωρά η «ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.», η οποία...