Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  η Ημαθία από την πρωτοφανή, καταστροφική θεομηνία

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ημαθία από την πρωτοφανή, καταστροφική θεομηνία

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η Ημαθία μετά τα ακραία και πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, τις πλημμύρες, τα εκατοντάδες δέντρα που ξεριζώθηκαν ή έσπασαν και έπεσαν στους δρόμους, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα, τις διακοπές ρεύματος από τις βλάβες που προκλήθηκαν στο δίκτυο, αλλά και τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή, στα θερμοκήπια, σε επιχειρήσεις  και  στις καλλιέργειες όλου του Νομού. 

Από το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιουλίου, που ξέσπασε το «τρελό» μπουρίνι με έντονη βροχή, χαλάζι σε πολλές περιοχές και κυρίως πολύ δυνατό αέρα, ο κρατικός μηχανισμός και η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται επί ποδός, μέχρι και χθες το πρωί που το φως της ημέρας αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Οι περιγραφές των κατοίκων στον κάμπο. παρομοιάζουν το φαινόμενο με σκηνές θρίλερ, με τα δέντρα να πέφτουν σαν να είναι χάρτινα,  σκεπές, κεραμίδια και λαμαρίνες να εκτοξεύονται σε απόσταση πολλών μέτρων και πολλά από αυτά να πέφτουν στο δίκτυο της ΔΕΗ προκαλώντας σπινθήρες και διακοπές ρεύματος. Η κατάσταση στο ηλεκτρικό δίκτυο άρχισε να ομαλοποιείται από το μεσημέρι και ελάχιστες περιοχές (πχ Παλαιό Σκυλίτσι και μεμονωμένα σπίτια) είχαν πρόβλημα ηλεκτροδότησης, ενώ πολλά φανάρια στους δρόμους, δεν λειτουργούσαν.


Στον ΕΛΓΑ και στον Αντιπεριφερειάρχη

Μετά την καταστροφική για την παραγωγή, θεομηνία, ο  Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών  Βέροιας, επισκέφθηκε τον τοπικό ΕΛΓΑ με αποδεικτικά των καταστραμμένων καρπών και φωτογραφίες απο τα χωράφια και ενημερώθηκαν ότι από νωρίς το πρωί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ κινητοποιήθηκε στις διάφορες περιοχές του νομού για επιτόπια καταγραφή.

Ακολούθως επισκέφθηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Καλαιτζίδη,  όπου παρουσία και των δύο πρόσφατα εκλεγέντων βουλευτών Τάσου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη ζήτησαν να γίνουν ενέργειες για άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών και  να κηρυχθεί η Ημαθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 


Οι ζημίες, εξαπλώνονται τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και σε υποδομές, κτίρια, θερμοκήπια, ποιμνιοστάσια κλπ.  που κάνει επιτακτική την ανάγκη άμεσης στήριξής της και γρήγορης αποζημίωσης.


Καλούμε επίσης τον Υπουργό Γεωργίας να ενεργοποιήσει άμεσα όλους τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή τους ώστε να ανακουφιστούν οι παραγωγοί της Ημαθίας και να αποκατασταθεί η φυτική ισοροπία για να συνεχισθεί ομαλά η καλλιέργεια για τα επόμενα χρόνια. 


ο  Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών  Βέροιας δια του προέδρου του Αν. Χαλκίδη και του γ.γρ. Θ.Παπακωνσταντίνου, καλεί την Ε.Κ.Ε. «να αποδείξει πράγματι  το ενδιαφέρον της και να απορροφήσει την εναπομείνασα παραγωγή σε ικανοποιητικές για τον παραγωγό τιμές ,  καθώς και να συμβάλλει έμπρακτα στην αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου το οποίο  έχει καταστραφεί», ενώ καλεί επίσης και τους αγρότες να βρίσκονται κοντά στον Αγροτικό Σύλλογο για κάθε πληροφόρηση και για κάθε μελλοντική διεκδίκηση που θα χρειαστεί.

Στον Δήμο Βέροιας

«Πολλά δέντρα πεσμένα, ευτυχώς χωρίς θύματα, ζημιές σε επιχειρήσεις, σε σπίτια και σε στέγες, εκτίμησε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης σε δηλώσεις του στον ΑΚΟΥ 99.6 κάνοντας ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά στην καταστροφή της φυτικής παραγωγής. «Πρέπει οι ιθύνοντες να σκύψουν σοβαρά πάνω από το πρόβλημα, διότι εάν μέχρι τώρα λέγαμε ότι τα ροδάκινα δεν έχουν καλή τιμή και κινδυνεύουν να μην βγάλουν το χειμώνα οι αγρότες τώρα πλέον λέμε για ολική καταστροφή» επεσήμανε ο κ. Βοργιαζίδης.

Στην περιοχή της Βέροιας τα σοβαρότερα προβλήματα προκλήθηκαν σε Λαζοχώρι, Ταγαροχώρι, Πατρίδα, αλλά και στην Κουμαριά. «Το πρώτο μέλημά μας είναι να κηρύξουμε το νόμό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αποζημιωθούν οι πληγέντες» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βοργιαζίδης αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα, κυρίως τα τελευταία τρία χρόνια.

Στον Δήμο Αλεξάνδρειας 

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου Αλεξάνδρειας Παναγιώτη Γκυρίνη  η περιοχή χτυπήθηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα, χαλάζι, βροχόπτωση…..) τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη πτώση δέντρων, στύλων της ΔΕΗ, πινακίδων κ. α., με τα αποτελέσματά τους. Μετά το τέλος των έντονων καιρικών φαινομένων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, κάτω από την επιστασία του Δημάρχου και του αρμοδίου Αντιδημάρχου, παρενέβησαν άμεσα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Χθες απεστάλη έγγραφο προς τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για ενημέρωση και καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε η έντονη ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση και βροχόπτωση στα όρια του Δήμου Αλεξάνδρειας, ο οποίος προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να κηρυχθεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Δήμαρχος, κλείνοντας τις δηλώσεις του, ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το προσωπικό του δήμου, για την άμεση συνδρομή τους και διαβεβαιώνει τους κατοίκους ότι όλες οι υπηρεσίες θα βρίσκονται, όπως πάντα, στο πλευρό των δημοτών.

Άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 

στην κοπή και απομάκρυνση 

εκατοντάδων δένδρων 

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Ν.Ημαθίας (Π.Υ.Βέροιας, Π.Υ.Αλεξάνδρειας, Π.Υ.Νάουσας)  από  τις 9.00 το βράδυ της Τετάρτης 10/07/2019 και μετά από έντονη βροχόπτωση  και παρουσία ισχυρών ανέμων στον Ν.Ημαθίας, δέχθηκαν πάνω από 100 κλήσεις για παροχή βοηθείας.

Ειδικότερα δέχθηκαν:

·εβδομήντα πέντε (75) κλήσεις για κοπή δέντρων - απομάκρυνση από οδοστρώματα κλαδιών-δέντρων · πέντε (5) κλήσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αυτών από στέγες σπιτιών · τέσσερις (4)  κλήσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αυτών από καταπλακωμένα οχήματα · κλήσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αυτών από κολώνες Δ.Ε.Η ·δύο (2) κλήσεις για άντληση υδάτων ·τέσσερις (4) κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες

Οι  Διοικητές των Υπηρεσιών συνεργάστηκαν με την πολιτική προστασία των Δήμων και της Αντιπεριφέρειας της Π.Ε.Ημαθίας για την αντιμετώπιση των εν λόγω συμβάντων.

Όπως ενημερώνει ο  Διοικητής της Δ.Π.Υ.Ν. Ημαθίας, Αντιπύραρχος Νίκος.Παλαμούτης, για την αντιμετώπιση των εν λόγω παροχών βοηθείας  οι Πυροσβεστικές  Υπηρεσίες επενέβησαν άμεσα  με δεκαπέντε (15) πυροσβεστικά οχήματα  και 45 πυροσβέστες, ενώ βρίσκονται ανα πάσα στιγμή σε επιφυλακή.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...