Μία ώρα έκθεσης σ’ αυτό το φως ανοίγει την όρεξη για γλυκό

Μία ώρα έκθεσης σ’ αυτό το φως ανοίγει την όρεξη για γλυκό

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι έστω και μια ώρα έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο φως δηλαδή που εκπέμπουν οι οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και την κατανάλωση ζάχαρης στα αρσενικά ποντίκια. Η μελέτη, της οποίας ηγήθηκε η Anayanci Masís-Vargas και συνεργάτες της από τα Πανεπιστήμια του Στρασβούργου και του Άμστερνταμ παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρίας Μελέτης της Διατροφικής Συμπεριφοράς που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει την ύπαρξη ενός ισχυρού συσχετισμού μεταξύ της παχυσαρκίας και των επιπέδων τεχνητού φωτός κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το τεχνητό φως στο οποίο εκτίθενται οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή προέρχεται κυρίως από τα φώτα και τις οθόνες LED, τα οποία εκπέμπουν υψηλά επίπεδα μπλε φωτός. Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς του ματιού είναι ευαίσθητα στο φως αυτό και μεταβιβάζουν άμεσα τις πληροφορίες στις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη.

Στη μελέτη αυτή, λοιπόν, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε μπλε φως κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και μέτρησαν την κατανάλωση φαγητού και την ανοχή στη γλυκόζη που είχαν την επόμενη μέρα. Διαπιστώθηκε, έτσι, ότι μετά από μόλις μία ώρα έκθεσης στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ανοχή στη γλυκόζη άλλαξε στα αρσενικά ποντίκια, δημιουργώντας ανησυχητικά σημάδια προδιαβήτη.

Για να διερευνήσουν τι συμβαίνει με τον έλεγχο της όρεξης και την επιλογή του φαγητού μετά την έκθεση στο μπλε φως κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια την επιλογή να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα ισορροπημένο θρεπτικά γεύμα (το τυπικό φαγητό των εν λόγω τρωκτικών), σε νερό, λίπος ή ζαχαρούχο νερό. Μετά την έκθεση των ποντικιών στο μπλε φως, λοιπόν, παρατηρήθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια ήπιαν περισσότερη ζάχαρη εκείνο το βράδυ σε σύγκριση με άλλα βράδια που δεν είχαν εκτεθεί στο μπλε φως.

Τέτοιου είδους μελέτες δείχνουν με σαφήνεια ότι η έκθεση στο φως, και ειδικά στο μπλε φως, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών με οθόνες που εκπέμπουν αυτό το φως τη νύχτα ενδεχομένως να αυξάνει την τάση των ανθρώπων να καταναλώνουν σνακς που περιέχουν ζάχαρη, αλλά και να διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται τη ζάχαρη, κυρίως στους άντρες. Σημειώνεται ότι, παρόλο που τα ποντίκια εξετάστηκαν μετά από μόλις μία νύχτα έκθεσης στο φως, με την πάροδο του χρόνου αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και ανάπτυξη διαβήτη.

«Ο περιορισμός του χρόνου που αφιερώνουμε μπροστά από μία οθόνη κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι προς το παρόν το καλύτερο μέτρο που μπορούμε να πάρουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τις επιβλαβείς συνέπειες του μπλε φωτός. Σε περίπτωση που είναι αναγκαίο να χρησιμοποιείτε τέτοιες συσκευές το βράδυ, θα συνιστούσα τη χρήση εφαρμογών και εργαλείων νυχτερινής λειτουργίας, τα οποία μετατρέπουν το φως που εκπέμπουν οι οθόνες από μπλε σε πορτοκαλί ή τη χρήση φίλτρων μπλε φωτός που υπάρχουν ήδη διαθέσιμα στην αγορά», σημειώνει σε καταληκτικό της σχόλιο η Δρ. Masís-Vargas.

ygeiamou.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρέθηκε κύτταρο... κατά τύχη που εξοντώνει τον καρκίνο! - Μπορεί και εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα

Βρέθηκε κύτταρο... κατά τύχη που εξοντώνει τον καρκίνο!...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος...

Οι ευεργετικές χρήσεις του Πράσινου φυσικού σαπουνιού! Που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

Οι ευεργετικές χρήσεις του Πράσινου φυσικού...

Tο πράσινο σαπούνι θεωρείτε ξεπερασμένο από πολλούς...

Γενική εξέταση αίματος: Πόσο σημαντική είναι και η ερμηνεία των επιμέρους εξετάσεων

Γενική εξέταση αίματος: Πόσο σημαντική είναι και η...

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.grΗ γενική αίματος...

«Κύμα» λοιμώξεων του αναπνευστικού σαρώνει την Ελλάδα πλήττοντας μικρά παιδιά και ηλικιωμένους
Skunk: Το ναρκωτικό που φέρνει σχιζοφρένεια και προκαλεί καρκίνο

Skunk: Το ναρκωτικό που φέρνει σχιζοφρένεια και προκαλεί...

Skunk. Έτσι ονομάζεται το ναρκωτικό το οποίο έχει μπει...

Τραχανάς: Η αρχαιότερη πρόχειρη και πιο υγιεινή τροφή είναι ελληνική!

Τραχανάς: Η αρχαιότερη πρόχειρη και πιο υγιεινή τροφή...

Ο τραχανάς ανήκει στις παιδικές μας αναμνήσεις, αλλά...

Τα επιτραπέζια παιγνίδια βοηθούν στην καταπολέμηση της άνοιας

Τα επιτραπέζια παιγνίδια βοηθούν στην καταπολέμηση...

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που παίζουν συχνά σκάκι,...

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία:

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: "Το τζάκι είναι...

Άμεσα μέτρα από την Πολιτεία ζητά η Ελληνική...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Tο πράσινο σαπούνι θεωρείτε ξεπερασμένο από πολλούς καθώς το έχουν συνδυάσει με παππούδες και γιαγιάδες στο χωριό και προτιμούν τα πιο αρωματικά κρεμοσάπουνα με τις πολύχρωμες μοντέρνες συσκευασίες.Αυτό...