Μιχάλης Μουρατίδης: Ο απόδημος ελληνισμός είναι σαν  ακατέργαστο διαμάντι για την Ελλάδα

Μιχάλης Μουρατίδης: Ο απόδημος ελληνισμός είναι σαν ακατέργαστο διαμάντι για την Ελλάδα

Πολύς λόγος έγινε τελευταία, λόγω των πρόσφατων εκλογών, για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού.

Τι λέει γι’ αυτό ο κ. Μουρατίδης, ως εκπρόσωπος και της ελληνικής κοινότητας του Καναδά; Ο Μιχάλης Μουρατίδης έφυγε πριν από 50 χρόνια από την Βέροια για το  Τορόντο του Καναδά όπου δραστηριοποιείται ενεργά με τα κοινά και μάλιστα  έχει καταγράψει την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, από το 1864 μέχρι το 2014. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του Άκου 99.6 με την  Σοφία Γκαγκούση,  μίλησε για τον απόδημο ελληνισμό και  το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά με τρόπο που να είναι χρήσιμος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, έχει νόημα μόνο εάν εκλέγουμε  δικό μας εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο. Δηλαδή, πώς να ψηφίσω έναν υποψήφιο βουλευτή π.χ. στην Ημαθία όταν δεν τον γνωρίζω, δεν το ξέρω καθόλου; Σημασία έχει να μπορώ να ψηφίσω έναν υποψήφιο από την ελληνική κοινότητα των απόδημων, π.χ. στο Τορόντο, ο οποίος θα εκπροσωπεί στην ελληνική Βουλή όλους εμάς τους απόδημους Έλληνες και θα αποτελεί ένα «εκμεταλλεύσιμο» κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Ο απόδημος  δεν έχει απαιτήσεις από την Ελλάδα για τη ζωή του, την ασφάλειά του, τα οικονομικά του ή την καθημερινότητά του. Αυτά είναι λυμένα στον Καναδά. Θα είναι όμως κέρδος για την Ελλάδα, αν τον οργανώσει ώστε να είναι ωφέλιμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Και μόνο τα κεφάλαιά τους να φέρουν οι απόδημοι στην Ελλάδα, έχει λυθεί ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών προβλημάτων και του χρέους της χώρας. Υπάρχουν πολύ μεγάλα κεφάλαια έξω, αλλά χρειάζεται ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για να επενδύσει κάποιος. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του απόδημου ελληνισμού, που είναι σαν  ακατέργαστο διαμάντι. Να  μην ξεχνούν όμως οι πολιτικοί,  ότι ο απόδημος Έλληνας είναι χρήσιμος μόνον ως Έλληνας, έξω από κόμματα…».

Αυτή είναι μια πρόταση των απόδημων της Αμερικής, οι οποίοι – σημειωτέον – φαίνεται πως είναι πολύ πιο ώριμοι πολιτικά, από εμάς του εσωτερικού, που έχουμε μια  ελαστική σχέση με την πολιτική, ξεχνούμε και συγχωρούμε εύκολα, γι’ αυτό ξαναζούμε πολλές φορές το ίδιο έργο.

Να σημειώσουμε ότι από το 1966 που μετανάστευσε ο κ. Μουρατίδης με την αείμνηστη σύζυγό του Ρούλα, έχουν αλλάξει πολλά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον Καναδά, σε μια χώρα της Αμερικής, που είναι κυρίως χώρα μεταναστών, από όλο τον κόσμο, αν και τα τελευταία 20 χρόνια κυριαρχούν οι Κινέζοι.

Ωστόσο, όπως μας είπε, η μεταναστευτική πολιτική του Καναδά, εξ αρχής, δεν δίνει καμία άλλη επιλογή, πέραν της νόμιμης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από την πρώτη μέρα που πατάει κάποιος (με νόμιμα χαρτιά) στη χώρα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεχασμένη βαλίτσα προκάλεσε αναστάτωση στην Πλατεία Ελευθερίας

Ξεχασμένη βαλίτσα προκάλεσε αναστάτωση στην Πλατεία...

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο αστυνομικοί, ενώ...

Νέα 5ευρα και 10ευρα  με υπογραφή Λαγκάρντ

Νέα 5ευρα και 10ευρα με υπογραφή Λαγκάρντ

Τα πρώτα χαρτονομίσματα με την υπογραφή της Κριστίν...

Τέλος εποχής για τα πλαστικά κυπελάκια του καφέ

Τέλος εποχής για τα πλαστικά κυπελάκια του καφέ

Να μειωθεί η κατανάλωση σε πλαστικά ποτήρια και...

Παράταση στο «Τουρισμός για Όλους»,  λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος

Παράταση στο «Τουρισμός για Όλους», λόγω μεγάλου...

Αιτήσεις μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιουλίου, μπορούν να...

Σχεδόν 1 εκατ.  χθες από τον ΕΛΓΑ στην Ημαθία  για αποζημιώσεις

Σχεδόν 1 εκατ. χθες από τον ΕΛΓΑ στην Ημαθία για...

Ποσό 985.000 ευρώ στην Ημαθία και 800.000 στην Πέλλα...

Σήμερα  Σάββατο στα Κούκλια της Λεμεσού Κύπρου, το καθιερωμένο μνημόσυνο του Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη

Σήμερα Σάββατο στα Κούκλια της Λεμεσού Κύπρου, το...

Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 στις 8.45 θα τελεστεί στον Ι. Ναό...

Στην παράσταση «Νόστος ρίζα μ΄ και κλαδί μ΄»,  η Μάγδα Πένσου

Στην παράσταση «Νόστος ρίζα μ΄ και κλαδί μ΄», η Μάγδα...

Στη θεατρική παράσταση «Νόστος ρίζα μ΄ και κλαδί μ΄»...

Διαμαρτυρόμενοι ξεναγοί αλλά και εκδότες  του Φεστιβάλ βιβλίου   για ελέγχους του ΣΔΟΕ  στα περίπτερα

Διαμαρτυρόμενοι ξεναγοί αλλά και εκδότες του...

Δύο ασυνήθιστες μέχρι σήμερα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Δεν πέρασε μια εβδομάδα που το συνεργείο του δήμου Βέροιας καθάρισε και ευπρέπισε τα παρτέρια επί της οδού Βενιζέλου, φυτεύοντας λουλούδια και διορθώνοντας το αυτόματο σύστημα ποτίσματος και η εικόνα σε...

Η εξοικονόμηση νερού, είναι η αιτία των μεταμεσονύκτιων διακοπών στο Μακροχώρι (12.00 μεσάνυχτα με 6.00 το πρωί) σήμερα και αύριο, πράγμα που σημαίνει ότι ξοδεύεται πολύ νερό για πότισμα στους κήπους ή στους...

 Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) γίνεται γνωστό ότι: Σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου, αύριο Τετάρτη 01 Ιουλίου και την Πέμπτη 02 Ιουλίου 2020 θα γίνει διακοπή νερού από την ώρα 24:00 έως 06:00...

Περπατώντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με το βλέμμα σηκωμένο ψηλά, αντικρίζει κανείς εικόνες από γκράφιτι σε τοίχους κτιρίων με λογής λογής σχέδια και μηνύματα.Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που περπατούν...