Μιχάλης Μουρατίδης: Ο απόδημος ελληνισμός είναι σαν  ακατέργαστο διαμάντι για την Ελλάδα

Μιχάλης Μουρατίδης: Ο απόδημος ελληνισμός είναι σαν ακατέργαστο διαμάντι για την Ελλάδα

Πολύς λόγος έγινε τελευταία, λόγω των πρόσφατων εκλογών, για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού.

Τι λέει γι’ αυτό ο κ. Μουρατίδης, ως εκπρόσωπος και της ελληνικής κοινότητας του Καναδά; Ο Μιχάλης Μουρατίδης έφυγε πριν από 50 χρόνια από την Βέροια για το  Τορόντο του Καναδά όπου δραστηριοποιείται ενεργά με τα κοινά και μάλιστα  έχει καταγράψει την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στον Καναδά, από το 1864 μέχρι το 2014. Φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Πρωινές σημειώσεις» του Άκου 99.6 με την  Σοφία Γκαγκούση,  μίλησε για τον απόδημο ελληνισμό και  το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, αλλά με τρόπο που να είναι χρήσιμος για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, έχει νόημα μόνο εάν εκλέγουμε  δικό μας εκπρόσωπο στο Κοινοβούλιο. Δηλαδή, πώς να ψηφίσω έναν υποψήφιο βουλευτή π.χ. στην Ημαθία όταν δεν τον γνωρίζω, δεν το ξέρω καθόλου; Σημασία έχει να μπορώ να ψηφίσω έναν υποψήφιο από την ελληνική κοινότητα των απόδημων, π.χ. στο Τορόντο, ο οποίος θα εκπροσωπεί στην ελληνική Βουλή όλους εμάς τους απόδημους Έλληνες και θα αποτελεί ένα «εκμεταλλεύσιμο» κεφάλαιο για την Ελλάδα.

Ο απόδημος  δεν έχει απαιτήσεις από την Ελλάδα για τη ζωή του, την ασφάλειά του, τα οικονομικά του ή την καθημερινότητά του. Αυτά είναι λυμένα στον Καναδά. Θα είναι όμως κέρδος για την Ελλάδα, αν τον οργανώσει ώστε να είναι ωφέλιμος στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Και μόνο τα κεφάλαιά τους να φέρουν οι απόδημοι στην Ελλάδα, έχει λυθεί ένα σημαντικό μέρος των οικονομικών προβλημάτων και του χρέους της χώρας. Υπάρχουν πολύ μεγάλα κεφάλαια έξω, αλλά χρειάζεται ένα ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για να επενδύσει κάποιος. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του απόδημου ελληνισμού, που είναι σαν  ακατέργαστο διαμάντι. Να  μην ξεχνούν όμως οι πολιτικοί,  ότι ο απόδημος Έλληνας είναι χρήσιμος μόνον ως Έλληνας, έξω από κόμματα…».

Αυτή είναι μια πρόταση των απόδημων της Αμερικής, οι οποίοι – σημειωτέον – φαίνεται πως είναι πολύ πιο ώριμοι πολιτικά, από εμάς του εσωτερικού, που έχουμε μια  ελαστική σχέση με την πολιτική, ξεχνούμε και συγχωρούμε εύκολα, γι’ αυτό ξαναζούμε πολλές φορές το ίδιο έργο.

Να σημειώσουμε ότι από το 1966 που μετανάστευσε ο κ. Μουρατίδης με την αείμνηστη σύζυγό του Ρούλα, έχουν αλλάξει πολλά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον Καναδά, σε μια χώρα της Αμερικής, που είναι κυρίως χώρα μεταναστών, από όλο τον κόσμο, αν και τα τελευταία 20 χρόνια κυριαρχούν οι Κινέζοι.

Ωστόσο, όπως μας είπε, η μεταναστευτική πολιτική του Καναδά, εξ αρχής, δεν δίνει καμία άλλη επιλογή, πέραν της νόμιμης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από την πρώτη μέρα που πατάει κάποιος (με νόμιμα χαρτιά) στη χώρα.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Βεροιώτισσα  Μαρία Αισιοπούλου  απόψε στο VOICE

Η Βεροιώτισσα Μαρία Αισιοπούλου απόψε στο VOICE

Με βεροιώτικη συμμετοχή και φέτος το VOICE το οποίο...

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με το φανάρι  της οδού Σταδίου…

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με το φανάρι της οδού...

Φαίνεται να αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με το φανάρι...

Στις 20 Οκτωβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων 1940-41 στην Πλατεία Ωρολογίου

Στις 20 Οκτωβρίου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου...

Τα αποκαλυπτήρια - εγκαίνια του μνημείου πεσόντων 1940-41...

Ο γερανός της Τροχαίας ανέλαβε χθες υπηρεσία  στην Αλεξάνδρεια

Ο γερανός της Τροχαίας ανέλαβε χθες υπηρεσία στην...

Όπως είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο Αστυνομικός...

Δύσκολος αλλά αποτελεσματικός ο αγώνας του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

Δύσκολος αλλά αποτελεσματικός ο αγώνας του ΣΟΦΨΥ...

Μέχρι 40 ωφελούμενους δικαιολογούσε (μέσω ΕΣΠΑ) το...

Η ομάδα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας που συμμετείχε στο ERASMUS στη Δανία ζωντανά στο στούντιο  του ΑΚΟΥ 99.6

Η ομάδα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας που συμμετείχε στο ERASMUS στη...

Θετική διάθεση πλημμύρισε χθες το μεσημέρι το...

Το Μπάσκετ του Φιλίππου σε συνεργασία  με τον ΑΚΟΥ 99.6 προσφέρει 2 εισιτήρια διαρκείας!!!

Το Μπάσκετ του Φιλίππου σε συνεργασία με τον ΑΚΟΥ 99.6...

«Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας» είχε δηλώσει πριν λίγες...

Η αύξηση στις e-αποδείξεις απομακρύνει το αφορολόγητο από τα χαμηλά εισοδήματα

Η αύξηση στις e-αποδείξεις απομακρύνει το αφορολόγητο...

Όνειρο θερινής νυκτός θα είναι το αφορόλογητο για...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...