Ένα κοινό καλοκαίρι γεμάτο θαύματα: Τα παιδιά του Μονάχου και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί παραθερίζουν μαζί

Ένα κοινό καλοκαίρι γεμάτο θαύματα: Τα παιδιά του Μονάχου και της Πρωτοβουλίας για το Παιδί παραθερίζουν μαζί

Η Πρωτοβουλία για το Παιδί και η Caritas/Irschenberg/München έχουν συνομολογήσει εδώ και 4 χρόνια την ανταλλαγή ιδεών, εμπειρίας, καλών πρακτικών και στελεχών, για να εμπλουτίσουν εκατέρωθεν το «οπλοστάσιό» τους στον αγώνα της παιδικής προστασίας. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας αποφασίστηκε εφέτος η ανταλλαγή και η αμοιβαία φιλοξενία παιδιών που φιλοξενούνται στο Σπίτι της Βεργίνας και στο παιδικό χωριό στο Irschenberg του Μονάχου, με στόχο την αποκόμιση εμπειριών, τη συναναστροφή των παιδιών με συνομηλίκους και τη σφυρηλάτηση φιλίας μεταξύ τους, καθώς και την απόκτηση καλών παιδαγωγικών πρακτικών.

   Η πρώτη αποστολή, με παιδιά της Βεργίνας και τη συνοδό τους, φιλοξενήθηκε στη Γερμανία από τις 29 Ιουλίου έως και στις 5 Αυγούστου 2019. Οι οικοδεσπότες επιφύλαξαν στην ελληνική αποστολή θερμή υποδοχή και ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα ψυχαγωγίας και έμμεσης εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα αυτό, εντός και εκτός του παιδικού χωριού, πραγματοποιήθηκε μαζί με τα παιδιά και τους φροντιστές και παιδαγωγούς του παιδικού χωριού και περιλάμβανε ξενάγηση στην πόλη του Μονάχου, διάφορες αθλητικές δραστηριότητες («καρτ» στις Άλπεις, κολύμβηση, «παρκούρ», ποδηλασία στη λίμνη), αναρρίχηση σε δασική έκταση και εκπαιδευτική εκδρομή στο Salzbergwerk Berchtesgaden, σε ένα υπέροχο ορυχείο, όπου τα παιδιά έμαθαν για την εξόρυξη του αλατιού. Τα παιδιά του Σπιτιού της Βεργίνας επέστρεψαν θαμπωμένα από εντυπώσεις, γεμάτα παραστάσεις, έχοντας κερδίσει καινούργιους φίλους, χαρούμενα και ευτυχισμένα.
 
               

   Μετά από λίγες ημέρες, στις 16 Αυγούστου, τα παιδιά από το Μόναχο και οι συνοδοί τους, έφθασαν στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκαν για 4 ημέρες στο Σπίτι της Βεργίνας, ξανασμίγοντας με τους φίλους τους. Τα παιδιά γνώρισαν τον θαυμαστό ελληνικό πολιτισμό στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων και στη Σχολή Αριστοτέλους, περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της Βέροιας περπατώντας στις παραδοσιακές γειτονιές της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας, ενώ, σε επίσκεψή τους στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη έπαιξαν διαδραστικά παιγνίδια. Τα βράδια στο Σπίτι της Βεργίνας, ήταν μαγικά, με παιγνίδι, μπάρμπεκιου και φωτιές.
Το πρόγραμμα μετακινήθηκε στην παραλία του Πλαταμώνα και του Νέου Παντελεήμονα, όπου, όλα τα παιδιά μαζί, χάρηκαν τη θάλασσα, την παραλία και τα ελληνικά φαγητά, εμπειρία πρωτόγνωρη για τα μικρά γερμανόπουλα, που για πρώτη φορά έβλεπαν θάλασσα στη ζωή τους.
   Τα παιδιά αποχωρίστηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στις 26 Αυγούστου 2019, ανανεώνοντας όρκους φιλίας, έχοντας ανταλλάξει πολιτισμικά στοιχεία και εμπειρίες και επιβεβαιώνοντας ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν τα ίδια περίπου όνειρα και τις ίδιες ανάγκες και ότι ευκαιρίες σαν αυτή που τα προσφέρθηκε στο κοινό εφετινό καλοκαίρι, τα βοηθάνε να αναπτύξουν, ικανότητες,ιδέες και όνειρα.
   Αποτιμώντας το όλο εγχείρημα ως εξαιρετικά  επιτυχημένο, οφείλουμε να αποδώσουμε αυτή την επιτυχία στην πολύ καλή διάθεση και  στα αισθήματα φιλίας και θερμής φιλοξενίας, που πρωτίστως καλλιεργήθηκαν από τους φροντιστές και των δύο Δομών, καθώς και από όλους εκείνους που το σχεδίασαν αρχικά, το πίστεψαν και το πραγματοποίησαν. Προς τούτο ευχαριστούμε θερμά:
  • Τον Οικονομικό Διευθυντή του Caritas/Kinderdorf/Irschenberg/München κ. Hannes Klappos καθώς και όλο το Διευθυντικό προσωπικό της γερμανικής Δομής. 
  • Τους φροντιστές και τις φροντίστριες από τις δύο Δομές Maria Koch, Matthias Grundei,  Gernot (Coxi) Koch, Γεωργία Κοντογουλίδου, Ζωή Τσαγκαλίδου,  Αικατερίνη Πουταχίδου.
  • Όλα τα παιδιά που μοιράστηκαν αυτήν την εμπειρία και ανταποκρίθηκαν άψογα στο πρόγραμμα. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα KADINELIA στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ  για μια υπέροχη μουσική βραδιά!

Τα KADINELIA στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ για μια υπέροχη...

Τo Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00Τα ΚΑΝΤΙΝΕΛΙΑ είναι τα...

Ο Μάρκος Σεφερλής στη Βέροια με την παράσταση

Ο Μάρκος Σεφερλής στη Βέροια με την παράσταση...

Την Τρίτη 24 ΣεπτεμβρίουΓιατί όταν αποφασίζεις να...

Έναρξη τμημάτων χορού στο Σύλλογο Κρητικών Ν.Ημαθίας

Έναρξη τμημάτων χορού στο Σύλλογο Κρητικών Ν.Ημαθίας

Ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Ημαθίας αποσκοπώντας στη...

 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού “Inwetex-Cis Travel Market” στην Αγία Πετρούπολη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση...

Σημαντική αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδατο...

7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας  «Κωφοί και Ακούοντες εν Δράσει» στη Θεσσαλονίκη

7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας «Κωφοί...

Το 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ενταξιακής Κουλτούρας...

Παρουσίαση του βιβλίου «Όταν η λαϊκή ζωγραφική αγκαλιάζει το δημοτικό τραγούδι» στον Τριπόταμο

Παρουσίαση του βιβλίου «Όταν η λαϊκή ζωγραφική...

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019 στις 11πμ, στην αίθουσα του...

Κάλεσμα  στην 17η Λαμπαδηδρομια Εθελοντων Αιμοδοτων

Κάλεσμα στην 17η Λαμπαδηδρομια Εθελοντων Αιμοδοτων

Η φλογα ζωης θα αναψει στις 11π.μ. στα γραφεια του...

Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία - Μια κριτική της παράστασης από τον R. K. W. Karlsonn

Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία - Μια κριτική της...

To μυθιστόρημα του Robert Fischer O Iππότης με τη Σκουριασμένη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Τo Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00Τα ΚΑΝΤΙΝΕΛΙΑ είναι τα μικρά γεράκια που ζουν στα νησιά των Κυκλάδων και ζευγαρώνουν στον αέρα ενώ πετούν.Αυτή την απόλυτη έκφραση της ελευθερίας και του έρωτα επέλεξαν ο...

Την Τρίτη 24 ΣεπτεμβρίουΓιατί όταν αποφασίζεις να κάνεις κωμωδία πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχει βρεθεί ο ΣΕΦ ΤΗΣ!Και ναι! Ο ΣΕΦ βρέθηκε! Και δεν είναι ένας απλός ΣΕΦ!Είναι ο MASTER ΣΕΦ!Για την ακρίβεια, είναι ο...