Συνέντευξη του Νικόλα Καρανικόλα στον ΑΚΟΥ 99.6 -  Τι λέει ο δήμαρχος Νάουσας για σχολεία, 3-5 Πηγάδια, Αγ. Νικόλαο και «Βέρμιο», για καθαριότητα   και συμπράξεις με άλλες δημοτικές παρατάξεις

Συνέντευξη του Νικόλα Καρανικόλα στον ΑΚΟΥ 99.6 - Τι λέει ο δήμαρχος Νάουσας για σχολεία, 3-5 Πηγάδια, Αγ. Νικόλαο και «Βέρμιο», για καθαριότητα και συμπράξεις με άλλες δημοτικές παρατάξεις

Εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΑΚΟΥ 99.6 και στην εκπομπή «Λαϊκά και Αιρετικά» έδωσε χθες Τετάρτη ο νέος Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, δέκα μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. 

Ο κ. Καρανικόλας μίλησε – μεταξύ άλλων - για το άνοιγμα των σχολείων και τον αγώνα να είναι έτοιμος ο Δήμος, για την επίσκεψη του Άδωνη Γεωργιάδη, την ανάδειξη της Σχολής Αριστοτέλη, την αξιοποίηση του ΧΚ 3-5 Πηγάδια όλες τις εποχές, το άλσος Αγ. Νικολάου και το ξενοδοχείο «Βέρμιο», δήλωσε ανοιχτός στο να δοθεί η καθαριότητα των χωριών σε ιδιώτες αν πρόκειται να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ μας έδωσε την είδηση ότι είναι πιθανό να προχωρήσει στην πορεία της θητείας σε συμπράξεις με άλλες δημοτικές παρατάξεις. 

-Αναλάβατε πριν από 10 ημέρες καθήκοντα και είχατε μπροστά σας το άνοιγμα των σχολείων. Σε τι κατάσταση τα βρήκατε και χρειάστηκαν επισταμένες παρεμβάσεις;

Κάναμε αυτοψία σε όλα τα σχολικά κτίρια και αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση, με εικόνα πλήρους εγκατάλειψης. Ακόμη και μέσα στην πόλη της Νάουσας, τεράστια χόρτα, σκορπιούς μέσα στα σχολικά κτίρια και καταφέραμε μαζί με τους αντιδημάρχους, το προσωπικό καθαριότητας και πρασίνου, αλλά και ομάδες εθελοντών να είναι στον αγιασμό τα σχολεία καθαρότερα από ποτέ, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι διευθυντές των σχολείων. 

-Ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από τους συναρμόδιους υπουργούς, ότι θα πρέπει οι δήμοι να εντάξετε «ακατάλληλες» αθλητικές εγκαταστάσεις στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την ασφάλεια των αθλουμένων. Είναι στον προγραμματισμό σας;

Ο «Φιλόδημος» τρέχει και μάλιστα με ασφυκτικές προθεσμίες, ειδικά για νέους δημάρχους όπως εγώ, που θα πρέπει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουμε κάποιους φακέλους. Προφανώς και μας ενδιαφέρει αφού οι αθλητικές εγκαταστάσεις στο δήμο μας δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Συνεχίζουμε μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση για το γήπεδο και το κλειστό γυμναστήριο στη Νάουσα καθώς επίσης και στο Γιαννακοχώρι, στην Στράντζα, στον Κοπανό και άλλα γήπεδα που πρέπει επιτέλους να περάσουν στον 21ο αιώνα. 

Στο πρόσωπο του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη βρήκατε έναν ισχυρό σύμμαχο μετά την τελευταία του επίσκεψη;

Ο υπουργός στην σύντομη επίσκεψή του έδειξε τρομερό ενδιαφέρον να βοηθήσει την περιοχή μας και να αναδειχθούν τα τρία βασικά θέματα που του έθεσα. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε επειδή ο δήμος μας είναι μικρός και δεν έχει τους οικονομικούς πόρους που χρειάζονται να διαθέσει κονδύλια από το υπουργείο του, γιατί θεωρεί ότι η σημασία των τριών αυτών θεμάτων έχουν ευρύτερο όφελος. Περισσότερα στο ραντεβού που έχουμε την άλλη εβδομάδα στο υπουργείο.

Τα θέματα που τέθηκαν είναι:   Πρώτον η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα με την Εγνατία, που είναι αξιοπερίεργο που έμεινε ημιτελές, υπενθυμίζοντας την έλλειψη σχεδιασμού στην χώρα μας, αλλά και τις συγκρούσεις  συμφερόντων. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί γιατί θα υπάρχει όφελος όχι μόνο για τη Νάουσα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι η ανάδειξη της Σχολής του Αριστοτέλη.

Ενώ είναι ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας, παραμένει ανεκμετάλλευτη και δεν έχει αναδειχθεί η αξία της σήμερα. Ωστόσο ανάπτυξη μόνο με μακέτες και λόγια δεν γίνεται, χρειάζεται δουλειά και ένα σωστό σχέδιο μάρκετινγκ. Έχουμε πλάνο να συνεργαστούμε με πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο και αν χρειαστεί να παραχωρήσουμε αίθουσες και αμφιθέατρα του δήμου για την διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, για την ανάδειξη της Σχολής του Αριστοτέλη που έχουμε την ύψιστη τιμή να έχουμε στην περιοχή μας. Τρίτο που έθεσα στον υπουργό ήταν η κλιματική αλλαγή. Το Βέρμιο έχει μια εξαιρετική χλωρίδα. Έχουμε έναν τεράστιο πλούτο που πρέπει να τον δούμε ολιστικά. Έχουμε την τύχη και την ευθύνη να είμαστε ο δήμος Νάουσας ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης δασικής έκτασης στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην διαχείριση και αξιοποίηση.  

Τι θα γίνει με το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια και το ξενοδοχείο «ΒΕΡΜΙΟ», που παραμένει κλειστό; Θα προχωρήσετε στην μακροχρόνια σύμβαση;

Καταρχάς υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χιονοδρομικού, λόγω της έλλειψης χιονιού και της συρρίκνωσης της περιόδου σε 1 με 1,5 μήνα κάποιες χρονιές. Επομένως θα πρέπει να αλλάξουμε την οπτική μας στο θέμα. Θα πρέπει να το δούμε ως ένα θέρετρο που δεν θα περιορίζεται μόνο στην χιονοδρομία, αλλά με αυτό ως εργαλείο να προσθέσουμε και άλλες δραστηριότητες όλο τον χρόνο. Παράδειγμα το Μέτσοβο, στο οποίο λειτουργούν τα ξενοδοχεία όλο τον χρόνο, μακριά από το χιονοδρομικό, προβάλλοντας άλλους τομείς π.χ. γαστρονομία, οινογνωσία, πεζοπορία κ.λ.π.  

Μιλώντας για το ξενοδοχείο «ΒΕΡΜΙΟ»  με συμπολίτες,  μου μεταφέρουν ότι θα ανασάνουν  όταν επαναλειτουργήσει το ξενοδοχείο, αφού θεωρούν κατάντια που δεν μπόρεσε η πόλη να κρατήσει μια τέτοια επιχείρηση. Δυστυχώς δεν έπρεπε να κλείσει, αλλά αυτή ήταν η τύχη του νομικού προσώπου. Πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα. Μόνη λύση και για τις δύο δομές είναι η μακροχρόνια μίσθωση, αφού τα οικονομικά του δήμου δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό. 

Γιατί προχωρήσατε σε παρεμβάσεις στον Αγ. Νικόλαο; 

To «μαγικό» άλσος του Αγ. Νικολάου ήταν βρώμικο, με αυτοκίνητα που πάρκαραν όπου ήθελαν και χωρίς να υπάρχει δημόσια τουαλέτα. Καθαρίσαμε επισταμένα και απαγορεύσαμε την στάθμευση στον κεντρικό δρόμο δίπλα στο ποτάμι. Κάναμε εργασίες καθαρισμού και διαπλάτυνσης στους χώρους στάθμευσής για να διευκολύνουμε τους οδηγούς και επισκέπτες και θα θέσουμε σε λειτουργία δημόσια τουαλέτα που θα λειτουργεί ανταποδοτικά με ένα μικρό τίμημα για να εξυπηρετούνται αξιοπρεπώς οι επισκέπτες. Αυτό που συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου βρίσκεται ένας άνθρωπος υπεύθυνος για την καθαριότητα της τουαλέτας και ανταποδοτικά εισπράττει τον οβολό του επισκέπτη. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στον επισκέπτη του Αγ. Νικολάου είναι ότι το αυτοκίνητο δεν έχει καμία θέση εκεί που είναι θέση για οικογένειες και παιδιά.

Συνολικά το θέμα της καθαριότητας, που είναι ένα στοίχημα για την καθημερινότητα του δημότη, πως θα το αντιμετωπίσετε ειδικά σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου σας;

Δυστυχώς από την Περιφέρεια απάντησαν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για νέα απορριμματοφόρα οχήματα, που έχουμε ανάγκη. Επιπλέον για την καθαριότητα των πεζοδρομίων, που είμαστε ακόμη στην εποχή της σκούπας χειρός, πρέπει να αποκτήσουμε ένα αυτόματο μηχάνημα που ρουφάει τα σκουπίδια, πλένει και στεγνώνει το πεζοδρόμιο.  Αν πούμε ότι πρέπει να έχεις τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά στην καθαριότητα, είτε ζεις στην πλατεία είτε σε ένα απομακρυσμένο σημείο, σήμερα οι δομές του δήμου Νάουσας δεν επαρκούν. Απλά και ξεκάθαρα δεν επαρκεί ούτε το προσωπικό, ούτε τα μηχανήματα. Επομένως θα πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι να έχουμε την δυνατότητα ενός άλλου μοντέλου για να λύσουμε το πρόβλημα. Για παράδειγμα η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κασσάνδρα το ανέθεσαν σε ιδιώτες. Πρέπει να ελεγχόμαστε εκ του αποτελέσματος και όχι βάσει ποιου μοντέλου ακολουθήσαμε. Θεωρώ προσωπικά, αφού το αναφέρω για πρώτη φορά και δεν το έχω συζητήσει όυτε με την δημοτική μου ομάδα,  ότι είναι ίσως και πιο φθηνή λύση η ανάθεση σε μια εταιρία, αφού γλιτώνει ο δήμος από οχήματα, συντηρήσεις, πετρέλαια, γραφειοκρατία και έξοδα για διαγωνισμούς και προμήθειες και το μόνο που κάνεις είναι να ελέγχεις αν είναι καθαρά.   

Εκτός από τα τρέχοντα ζητήματα της καθαριότητας, υπάρχει και η ανακύκλωση και μάλιστα σας ενημερώνω ότι από το 2020 θα μπουν στην ζωή μας και οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης για τα οργανικά απορρίμματα, που θα κομποστοποιούνται και θα γίνονται λίπασμα για γεωργική χρήση. Είναι κάτι που ακόμη σκεφτόμαστε πώς θα το αντιμετωπίσουμε και πως θα εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, γιατί δυστυχώς τα αποτελέσματα με την ανακύκλωση πανελλαδικά δεν είναι θετικά. Προφανώς κάτι κάνουμε λάθος και πρέπει να το αλλάξουμε. 

Γιατί ενώ οι δήμαρχοι Βέροιας και Αλεξάνδρειας συνέπραξαν με άλλους συνδυασμούς, εσείς προτιμήσατε μοναχικό δρόμο;

Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συνεχίσουμε μόνοι, αλλά θα προχωρήσουμε και εμείς σε σύμπραξη. Σεβόμενοι το νόμο συνομιλήσαμε με τις άλλες παρατάξεις  και αποφασίσαμε την σύμπραξη να την πραγματοποιήσουμε σε μια βάση αρχών και όχι σε ένα αλισβερίσι θέσεων. Το να «κανιβαλίσουμε» εις βάρος του νόμου, δίνοντας μια αντιδημαρχία ή ένα νομικό πρόσωπο χωρίς καμία άλλη σύγκληση δεν το θεωρούμε σωστό. Σε μια υγιή βάση θα έρθει και η συμπαράταξη που θα είμαστε ίσοι προς ίσο και τότε ίσως προκύψουν και οι θέσεις. Σε βασικά θέματα έχουμε έρθει σε μια καταρχήν συμφωνία με 2-3 παρατάξεις, χωρίς όμως να τους δεσμεύουμε με τάξιμο θέσεων και αφήνοντας του την ελευθερία να διαφωνούν σε άλλα σημεία πολιτικής. 

Τι έχετε να πείτε για τις «ρεβανσιστικές προθέσεις» που αποδίδουν σε στελέχη σας,  στελέχη της παράταξης Κουτσογιάννη;

Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι σε όλες τις παρατάξεις που είναι παλιοί. Αν το δημοτικό συμβούλιο επιτρέψει σε «φαντάσματα» του παρελθόντος να καθορίσουν το αύριο του δήμου, θα είναι ένα αποτυχημένο δημοτικό συμβούλιο. Θα πρέπει να αντισταθούμε στις προσωπικές αψιμαχίες, συζητώντας πολιτικά και θεσμικά και όχι για πρόσωπα. 

Δείτε το βίντεο

https://www.facebook.com/Akou996/videos/529075904301326/

Ζ.Μ.Π.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή (9/5)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από...

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάη, στο Άγαλμα του Αντάρτη στη ...

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν κατάστημα - Συνελήφθησαν πέντε άτομα από την ΟΠΚΕ

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν...

Συνελήφθησαν χθες (8 Μαΐου 2021) τα ξημερώματα σε περιοχή...

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Η Νάουσα τιμά σήμερα το Ολοκαύτωμά της. Τον ξεσηκωμό...

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες (Εικόνες)

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους...

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 8 Μαΐου το απόγευμα στον...

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την...

«Η ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί ...

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Στερείται τις επιθυμίες και τα θέλω της, αυτά που ...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...