Ο Απ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Ant. Portantino και το Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου

Ο Απ. Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Ant. Portantino και το Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου

Συναντήσεις, αρχικά με τον Γερουσιαστή της Καλιφόρνια Anthony Portantino και στη συνέχεια με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου (American Hellenic Council) στο Λος Άντζελες, είχε στο περιθώριο της αποστολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις ΗΠΑ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Portantino συζήτησαν μια σειρά οικονομικών και αναπτυξιακών ζητημάτων, όπως και για την κατάσταση που επικρατεί στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην προοπτική συμμετοχής της Πολιτείας της Καλιφόρνια στην πρώτη έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4th», που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές του Οκτωβρίου του 2020. Οι δυο άνδρες διερεύνησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης σταθερής επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Καλιφόρνια και ειδικότερα τις μεθόδους για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.


«Προσπαθούμε με την επίσκεψή μας στις ΗΠΑ να δημιουργήσουμε μια σταθερή και δυναμική σχέση μεταξύ της Πολιτείας της Καλιφόρνια και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε επιχειρηματικό και επενδυτικό επίπεδο, με έμφαση στους κλάδους της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών από τη μια και των οπτικοακουστικών παραγωγών από την άλλη, με αιχμή τη λειτουργία του πρώτου οργανωμένου Film Office στην Ελλάδα, που ίδρυσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας είχα την ευκαιρία να αναπτύξω στον Γερουσιαστή Portantino τη σταθερή και ισχυρή δέσμευσή μας για την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, ειδικά στους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και την καινοτομία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας που αναπτύσσει η Πολιτεία της Καλιφόρνια, όπως την περιέγραψε ο Αμερικανός Γερουσιαστής, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες, στις οποίες η Καλιφόρνια σχεδιάζει να ιδρύσει Γραφείο Επενδύσεων.

Ο κ. Portantino δήλωσε υποστηρικτικός ως προς τις κοινότητες μεσογειακών χωρών στην Πολιτεία και χαρακτήρισε «ιδιαίτερα τιμητική» την πρόταση του Περιφερειάρχη να συμμετέχει η Πολιτεία της Καλιφόρνια στην έκθεση ICT στη Θεσσαλονίκη τον επόμενο Οκτώβριο. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με την Καλιφόρνια.

Στο Λος Άντζελες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου της Καλιφόρνια και συνομίλησε με τους ομογενείς για θέματα ενδιαφέροντός τους, για ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού, αλλά και για τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτύξει ισχυρούς και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς με την Πολιτεία της Καλιφόρνια.

Οι Έλληνες ομογενείς επισήμαναν στον Περιφερειάρχη ότι οι δεσμοί της ελληνικής κοινότητας στην Καλιφόρνια, όπως και στις άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, με την Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν και πως οι ίδιοι φροντίζουν ώστε όχι μόνο να διαφυλάξουν τις παραδόσεις και τα έθιμα της μητέρας πατρίδας, αλλά και να προβάλλουν την Ελλάδα, τον ελληνικό τρόπο ζωής, την Ιστορία και τον πολιτισμό της, με κάθε ευκαιρία.

«Δεν μπορούσαμε ερχόμενοι στην Καλιφόρνια να μην επισκεφτούμε την ελληνική κοινότητα του Λος Άντζελες και όλους εσάς που ζείτε και δημιουργείτε εδώ ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Έχω ζήσει στο εξωτερικό και στις ΗΠΑ και γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο Έλληνες αισθάνεστε, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τους Έλληνες ομογενείς τα ζητήματα της ελληνικής κοινότητας στην Πολιτεία της Καλιφόρνια, η οποία αριθμεί περίπου 100.000 άτομα, ενώ ενημέρωσε και για τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Είναι ένα μεγάλο βήμα η δυνατότητα που θα δοθεί σε όλους εσάς, που κρατάτε άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο, να ψηφίζετε στον τόπο κατοικίας σας και να συνδιαμορφώσετε την πορεία της Ελλάδας στο εξής. Είναι ένα δικαίωμα που το στερηθήκατε, όμως πλέον στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα ψηφίσετε κι εσείς στον τόπο κατοικίας σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό βήμα για τη Δημοκρατία, τη χώρα μας και την ομογένεια. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σας να έχετε λόγο και ρόλο στην Ελλάδα του αύριο. Ως Περιφερειάρχης θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε κοντά σας και τα επόμενα χρόνια, προσπαθώντας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση της Κεντρικής Μακεδονίας με την Καλιφόρνια και σ’ αυτή την προσπάθεια οι ομογενείς θα έχουν αποφασιστικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος του American Hellenic Council Dr. Menas Kafatos υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη Δημοκρατία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση προφανώς στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενημερώνοντας το αμερικανικό κοινό και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα τρέχοντα ζητήματα και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνεννόηση και με την ελληνική Πολιτεία. Θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις προσπάθειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Πολιτεία της Καλιφόρνια, διότι θεωρούμε ότι τα οφέλη είναι αμοιβαία και η προσπάθεια αυτή ανοίγει πολυεπίπεδες προοπτικές. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την κρίση και να περάσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mε 100 εκατ. ευρώ για 18 μήνες επιδοτεί η κυβέρνηση την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Mε 100 εκατ. ευρώ για 18 μήνες επιδοτεί η κυβέρνηση την...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την μετάβαση στην...

Ισχυρή ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης με επιπλέον 600 δισ. από την ΕΚΤ

Ισχυρή ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης με επιπλέον...

 Σειρά νέων μέτρων που δίνουν περαιτέρω ώθηση στην...

Χάρις Αλεξίου: Σταματάω το τραγούδι, δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως παλιά

Χάρις Αλεξίου: Σταματάω το τραγούδι, δεν μπορώ να...

Η Χάρις Αλεξίου ανακοίνωσε πως σταματά το τραγούδι. Σε...

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία

Παναγιωτόπουλος: Είμαστε έτοιμοι και για στρατιωτική...

Έτοιμος για όλα, ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης...

ΟΑΕΔ: Ξεκινά αύριο η υποβολή αιτήσεων τις επιταγές αγοράς βιβλίων

ΟΑΕΔ: Ξεκινά αύριο η υποβολή αιτήσεων τις επιταγές...

Ξεκινά νωρίτερα εφέτος η υποβολή αιτήσεων για το...

Οι πέντε κατηγορίες εργαζομένων που δεν μπορούν να απολυθούν - Ποιοι προστατεύονται

Οι πέντε κατηγορίες εργαζομένων που δεν μπορούν να...

Χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν την αβεβαιότητα στην...

ΣΥΡΙΖΑ: Ας καταλάβει επιτέλους η ΝΔ ότι η ανεπάρκειά της είναι επικίνδυνη για την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Ας καταλάβει επιτέλους η ΝΔ ότι η ανεπάρκειά...

Η ΝΔ διολισθαίνει κάθε μέρα προσπαθώντας να βάλει την...

Health first: Αυτό είναι το σήμα πιστοποίησης υγείας σε τουριστικά καταλύματα

Health first: Αυτό είναι το σήμα πιστοποίησης υγείας σε...

Τουριστικά καταλύματα με σήμα πιστοποίησης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τους όρους λειτουργίας των εκκλησιών τις μέρες του Πάσχα περιγράφει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όπως έγραψε το Newsit.gr οι...

Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτάΣε κεντρικό θέμα αναδεικνύεται η διευκόλυνση των...

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου 1996, όταν ο χρόνος σταμάτησε καθώς ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με τρία μέλη πληρώματος κατέπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων.Τα μεσάνυχτα συγκαλείται σύσκεψη...

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης.Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 74 ετών. Η είδηση προκάλεσε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.Ο Γιώργος Κοτανίδης...