Προτάσεις από την  Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας  για την τουριστική ανάπτυξη της Νάουσας  μετά την συνάντηση με τον δήμαρχο Ν. Καρανικόλα

Προτάσεις από την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας για την τουριστική ανάπτυξη της Νάουσας μετά την συνάντηση με τον δήμαρχο Ν. Καρανικόλα

Η Ένωση των Ξενοδόχων της Ημαθίας από το 1996 έχει σταθεί συνεργάτης και αρωγός στην προσπάθεια κάθε Δημοτικής αρχής για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Η Ημαθία μας διαθέτει 44 καταλύματα με 1550 κλίνες. Από αυτές  687 κλίνες στη Βέροια, 68 στην Αλεξάνδρεια και 793 στη Νάουσα.

Την παρούσα χρονική στιγμή, ο τουριστικός κλάδος εστιάζει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικών ομάδων αλλά και μεμονομένων επισκεπτών μέσω του εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 365».

Θεωρώντας τον τουρισμό ως πολλαπλασιαστή της οικονομίας της χώρας, με συνεισφορά στο ΑΕΠ που ξεπερνά άμεσα το 17% και έμμεσα πάνω από το 30%, επισκεφτήκαμε σήμερα το Δήμαρχο της Η.Π. κ Νικόλαο Καρανικόλα, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Μάντσιο  τον Γενικό Γραμματέα κ Κωνσταντίνο Παπαοικονόμου και τον Ταμεία κ Δημήτρη Χατζιωαννίδη. 

Μέσα από ένα γόνιμο διάλογο καταθέτουμε προτάσεις που έχουν ως σκοπό στην αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και του αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη κατά την παραμονή του στη Νάουσα στοχεύοντας στην προώθηση του τόπου μας σε νέες αγορές.

 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 • ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΙ, ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΜΕΝΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΠΡΟΣ 

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ  ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ, 

ΤΑΞΗ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ.  

Αν και τα περισσότερα είναι έργα της Π.Μ.Κ. ο Δήμος πρέπει να ασκήσει πίεση για τη διεκδίκησή τους αλλά να κάνει και ήπιες παρεμβάσεις  στη λειτουργία τους. Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίας για το έγκαιρο καθαρισμό τους και πρόγραμμα για την τακτική επανάληψή για υποδειγματική τάξη και καθαριότητα. 

 • QR - NFC CODE 

Επιλογή των πιο συχνά επισκέψιμων σημείων και ειδική τουριστική σήμανση QRC (Quick Response Codes)  ή NFC (near field communication) για  smartphones και tablet. Πρόταση για  τετράγλωσση πληροφόρηση στα Ιταλικά, Αγγλικά, Ρώσικα και Γερμανικά. Δωρεάν wi-fi σύνδεση σε όλους τους επισκέψιμους χώρους 

• ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΩΡΑΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 

Έγκαιρη απόφαση και δημοσιοποίηση σε όλα τα μέσα επικοινωνίας των ωραρίων λειτουργίας του Πνευματικού Κέντρου του Νυμφαίου της Σχολής Αριστοτέλους και του Λαογραφικού Μουσείου, των επισκέψιμων οινοποιείων και των συλλόγων που διαθέτουν ανάλογους χώρους.

Σε συνεργασία με την  Ε.Φ.Α Ημαθίας δημοσιοποίηση ωραρίου και για τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ 

Προτείνουμε τη Μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας οργανισμού.

Εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης εντός και εκτός του Άλσους .

Δημιουργία ελεγχόμενων οργανωμένων χώρων αναψυχής και BBQ.

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ VIEW POINT 

Το πάρκο της Νάουσας το καλύτερο μπαλκόνι της Μακεδονίας προτείνουμε να αποκτήσει  πολλαπλά view ponts με κερματοδέκτη για απολαυστικές παρατηρήσεις σε όλον τον κάμπο και τα γύρω βουνά. 

 • NAOUSSA  CAMPER STOP

Δημιουργία ολοκληρωμένου σταθμού διημέρευσης ή και διανυκτέρευσης στο πίσω πάρκινγκ του Αγ. Νικολάου ή σε άλλο χώρο επιλογής σας, για VAN και αυτοκινούμενα τροχόσπιτα (CAMPER) σε συνεργασία με την HELLENIC MOTORHOME CLUB      

www. motorhomeclub.gr και τη Διεθνή Ομοσπονδία Λεσχών Αυτοκινουμένων (FICM). Την ανάγκη αυτή έχει επισημάνει και το Υπουργείο Τουρισμού από το 2014 με επίσημο έγγραφο προς την ΚΕΔΕ με το οποίο συνιστούσε την δημιουργία τέτοιων χώρων.

 • ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΡΑΣΤΑΣ

Προτείνουμε την αξιοποίηση του φαραγγιού της Κράστας με έργα υποδομής. Να οριστεί η είσοδος από το υψηλότερο σημείο  και να γίνεται η διέλευση προς το χαμηλότερο, όπου στο τέλος της διαδρομής να υπάρχει δυνατότητα διημέρευσης ανοικτού τύπου, WC  και ένα μικρό CAMPBER STOP. Είναι ιδανικά προσβάσιμο τουλάχιστον 8 με 10 μήνες το χρόνο. Την Άνοιξη δίνει τη μοναδική ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν τις αυτοφυείς παιώνιες, που στην ανθοφορία τους δημιουργούν ένα τοπίο υψηλής αισθητικής για τους λάτρεις της φύσης .

 • ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ  ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 

ΚΟΠΑΝΟΥ

Υπάρχει ήδη σχετική μελέτη και η ομάδα εργασίας που συστάθηκε προχώρησε πολύ στην σχετική μελέτη, έγκριση αλλά και τελική αδειοδότησή του. 

 • ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η Νάουσα έχει ήδη χαρτογραφημένα μονοπάτια τόσο προς τα υπέροχα ξωκλήσια της όσο και προς το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Διεκδίκηση προγράμματος, ώστε να γίνει καθαρισμός, διάνοιξη, χαρτογράφηση (GIS) και πλακόστρωσης επιλεγμένων μονοπατιών μέτριας και μεγάλης δυσκολίας. Συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους,  την Google Trekker για την απεικόνιση των δημοφιλέστερων μονοπατιών καθώς επίσης  και με την pezoporia.gr  και με την trekking.gr για την προβολή και προώθηση της πεζοπορίας στη περιοχή.

 • ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ  ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Ανάδειξη και προβολή με έργα υποδομής, στάθμευσης και  διημέρευσης των  αναρριχητικών πεδίων “Χριστόπουλου” και “Μπουντόλα”. Τα πεδία έχουν χαρτογραφηθεί στον ιστότοπο www.krastaclimbing.wordpress.com/ με όλες τις πληροφορίες και έχουν τοποθετηθεί ασφάλειες ώστε να μπορεί να γίνεται εύκολη η αναρρίχηση με αθλητικό σκοινί. Χρήζουν ελέγχου για την ασφάλεια τους καθώς και για πιθανή αντικατάσταση. 

 •  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

Στους ήδη ανενεργούς χώρους του Δήμου προτείνουμε τη διεκδίκηση και δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων της τουριστικής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού. Κρίνουμε αναγκαίο οι μονάδες αυτές να δίνουν προτεραιότητα στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, των οδηγών βουνού και του τουρισμού ευζωίας.

 • ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 

Εμπλουτισμός με σχετική βιβλιογραφία και τεχνολογικό εξοπλισμό πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία ΑμεΑ. Βασική παράμετρος η ελεύθερη πρόσβαση της γνώσης σε όλους. (Διαθέτουμε σχετική μελέτη)

 • ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ << Η ΜΕΓΑΛΗ

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ>>

Απόκτηση όλων των έργων του μεγάλου φιλοσόφου και δημιουργία Αριστοτελικής βιβλιοθήκης καθώς και διασύνδεση με όλες τις βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου που έχουν συγγράμματα και εργασίες που αφορούν το Μέγα Φιλόσοφο.

Συμμετοχή της Νάουσας στο δίκτυο «Οι Πόλεις του Μεγαλέξανδρου». 

Αξιοποίηση του κατά Αριστοτέλη «Αιθέρα», του πέμπτου στοιχείου της φύσης που αποτελεί την πεμπτουσία της ζωής, ως μυστικό της ύπαρξης του κόσμου, την άυλη, άφθαρτη και αναλλοίωτη ενέργεια  που δένει το πυρ, ο αήρ, το ύδωρ και η γη. 

Έμπνευση για σύσταση ομάδας εργασίας που θα δουλέψει για το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της προέκτασης του στοιχείου αυτού με ακτινοβόλο ενδιαφέρον .

 • ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αξιοποίηση των συνεδριακών χώρων του Δήμου και συνεργασία με εταιρίες διοργάνωσης συνεδρίων στα πρότυπα του Thessaloniki Convention Bureau.

 • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΕΝΤΥΠΑ

Συμπλήρωση του υπάρχοντος έντυπου υλικού με χάρτες ευρείας χρήσης.  Διάθεσή του σε κάθε σημείο ενδιαφέροντος και σε όλες τις εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις. Προτείνουμε εφόσον  τυπωθούν νέα έντυπα να περιλαμβάνουν και ανάγλυφη ξενάγηση στον κώδικα Μπράιγ, το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. 

 • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΙΑ

Συνεργασία με την Π.Κ.Μ. και την αντιπεριφέρεια τουρισμού για εναρμόνιση σε κοινή τουριστική πολιτική, με συμμετοχή σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και διεκδίκηση FAM TRIP  στη Νάουσα, που ήδη διοργανώνονται και προγραμματίζονται για όλη τη Π.Κ.Μ. 

 • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ 

ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ

Η επανάκτηση του χαμένου ονόματος του προπονητικού κέντρου των 3-5 Πηγαδιών και της Κουτσούφλιανης  αλλά και η αύξηση της περιόδου επισκεψιμότητας μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός κλειστού Γυμναστηρίου πολλαπλών χρήσεων στην περιοχή. 

 • ΡΕΖΕΡΒΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΚΓΥΜΝΑΣΗΣ ΣΚΥΛΩΝ 

Οριοθέτηση χώρου στο ιδιωτικό μας δάσος και δημιουργία Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής «ΚΥΝΗΓΗΤΙΚΗ ΡΕΖΕΡΒΑ». Ετήσιο πρόγραμμα θήρας, εκγύμνασης σκύλων καθώς και διεξαγωγής αγώνων κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων. 

 • ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ & PAINTBALL

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός πάρκου σκοποβολής και τοξοβολίας σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο και τη  Γ.Γ. Αθλητισμού. Η αθλητική σκοποβολή και το paintball κερδίζουν διαρκώς έδαφος, σε κάθε πόλη  διεθνώς. Ως αθλητικές δραστηριότητες  δημιουργούν εμπειρίες μέσα από μοναδικά σενάρια και χαρίζουν στιγμές δράσης, εκτόνωσης και ευεξίας. Προτείνουμε ως περιοχή δημιουργίας του πάρκου το Δαλαμάρι ή τη Ρουντίνα.

 • NAOUSSA SKΑTEPARK

Ολοκλήρωση και λειτουργία του skatepark στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής . Αξιοποίηση  του Σωκράτη Μπουνόβα (Groundedit), που είναι χρόνια στον χώρο του snowboard και των κατασκευών και έχει δημιουργήσει μια σειρά από πάρκα και events κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.


 • NAOUSSA MOTO CROSS

Σε συνεργασία με τον σύλλογο Motto Cross μπορεί να γίνει σχεδιασμός και δημιουργία ειδικής πίστας  με όλες τις διεθνείς προδιαγραφές  για ανάληψη και διεξαγωγή τοπικών, ευρωπαϊκών και διεθνών αγώνων.

 • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Η γαστρονομία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου ανά την υφήλιο. 

Η Δημιουργία και λειτουργία «Εργαστηρίου Γαστρονομίας» στο πολιτιστικό κέντρο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΑΝΑΡΑΣ (ΒΕΤΛΑΝΣ) θα αναβαθμίσει την γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής και θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και τους συμπολίτες μας να αναβαθμίσουν τις γαστρονομικές τους  γνώσεις. Σημείωση ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας διαθέτει πλήρες οργανωμένο εργαστήριο γαστρονομίας που θεωρήθηκε καινοτομία κατά τη λειτουργία του.

 • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ 

Δημιουργία ετήσιου calendar  εκδηλώσεων και προώθηση αυτού σε διευρυμένη λίστα ΜΜΕ και social media  για την προσέκλυση επισκεπτών με στόχο μια αλλά και πολλαπλές διανυκτερεύσεις.

 • ΓΙΟΡΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Τριήμερο εκδηλώσεων γαστρονομικού και πολιτιστικού χαρακτήρα στο Άλσος Αγίου Νικολάου στην περίοδο πριν ή μετά το τουρνουά Μπάσκετ και κατάλληλη επικοινωνία για αύξηση της επισκεψιμότητας στην Περιοχή.  

 • NAOUSSA… SORRY NO BEACHES - 

THE BIG B.B.Q. SUMMER EVENT

Τριήμερο Γαστρονομικό  B.B.Q.  EVENT στην καρδιά του καλοκαιριού  στη Γραμμένη πλαισιωμένο με μουσικοχορευτικά σόου και περίπτερα σχετικά με τη γαστρονομία. 

 • ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΠΑΝΑΟΥΣΑΙΚΟ  

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 

 Είμαστε και παραμένουμε πάντα στη διάθεση σας για συνέχιση της συνεργασίας μας.

Με εκτίμηση 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου 

της Ένωσης  των Ξενοδόχων της Ημαθίας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την σπατάλη του νερού

ΔΕΥΑΒ προς καταναλωτές : Περιορίστε στο ελάχιστο την...

Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης –Αποχέτευσης...

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή Tου για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω»

Μητροπολίτης Βεροίας: «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός...

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου το απόγευμα στο πλαίσιο του...

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης Ηλίας ένα «κουφάρι ναού» στο κέντρο της πόλης

Λίγοι Βεροιώτες γνωρίζουν… την ύπαρξή του - Προφήτης...

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος...

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από Δευτέρα 02.08.21 έως Κυριακή 08.08.21

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Rapid Test στον Δήμο Βέροιας - Από...

Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν δειγματοληπτικών...

Αγροτική αποστολή από τα Σκόπια στη Βέροια  Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών  από τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Χρ. Γιαννακάκη

Αγροτική αποστολή από τα Σκόπια στη Βέροια ...

-Παράδειγμα προς μίμηση εκτιμούν το μοντέλο της...

ΑΥΞΗΣΗ, ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ!

ΑΥΞΗΣΗ, ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγου...

Συναγερμός σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών

Συναγερμός σε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση λόγω των...

-Συστάσεις στους πολίτες και έκτακτα μέτρα για...

ΑΠ’ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ

ΑΠ’ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ

 Την μέρα της ανεξαρτησίας των λέξεων,βαριά που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Πριν λίγες ημέρες ο φίλος μου καθηγητής-Θεολόγος Νίκος Λιλιόπουλος προδήλως αγανακτισμένος αλλά και απογοητευμένος με παρότρυνε να επισκεφθώ την εκκλησία (;) του Προφήτη Ηλία στο κέντρο της Βέροιας. Τίποτα...

Έφυγε χθες  το πρωί σε ηλικία 87 ετών ο Σπυρίδων Λεκατσάς πλοίαρχος ΑΕΝ. Γεννήθηκε στην Ιθάκη στις 12-09 1933 και ήταν το πρώτο παιδί από 5 αδέλφια. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί. Φοίτησε στο γυμνάσιο Πατρών...

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος και ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος, τ. διευθυντής της Greenpeace Ηλίας Ευθυμιόπουλος μιλούν για τις ΑΠΕ και το περιβάλλονΔύο εκ των πρωτεργατών του οικολογικού...

Η έγκριση ή μη, απευθείας αγοράς του παλιού 16ου Δημοτικού Σχολείου της Βέροιας( Τσαλέρα) στην περιοχή της πλατείας ωρολογίου, ήταν το πρώτο θέμα  στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβούλιου Βέροιας, που...