Πολυετή μίσθωση του χιονοδρομικού στα 3-5 Πηγάδια,   αλλά από την επόμενη χρονιά, πρότεινε ο δήμαρχος Νάουσας

Πολυετή μίσθωση του χιονοδρομικού στα 3-5 Πηγάδια, αλλά από την επόμενη χρονιά, πρότεινε ο δήμαρχος Νάουσας

Aντιδράσεις από την μειοψηφία και καταρχάς συμφωνία για μονοετή μίσθωση


Την πολυετή μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει το πότε αυτή θα γίνει, πρότεινε ως τον μόνο τρόπο ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, χθες, απόγευμα Τρίτης 29 Οκτωβρίου, βάζοντας νέους όρους στη συζήτηση για το θέμα.

«Είμαστε στο και πέντε, ο χειμώνας έρχεται, πρέπει να βρούμε από κοινού μια λύση ώστε σύντομα να μπει ένας επενδυτής για να λειτουργήσει το χιονοδρομικό, με όποιον τρόπο αποφασίσουμε σήμερα. Ίσως έπρεπε να γίνει νωρίτερα μια δημόσια διαβούλευση, δέχομαι το πολιτικό κόστος…» τόνισε εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας του χιονοδρομικού, γεγονός που δείχνει την πολυετή σύμβαση ως μονόδρομο. Αναφερόμενος στο κόστος αλλαγής του αναβατήρα, ο κ. Καρανικόλας σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν από οποιονδήποτε επενδυτή 5 εκατ. ευρώ, εξ ου και υπάρχει στην εισήγηση.

«Θα πρέπει να βρούμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για να το κάνουμε αυτό…» τόνισε, υπολογίζοντας το κόστος όλων των επενδύσεων (δρόμος, αναβατήρες, ξενοδοχείο κ.λπ.) στα 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καρανικόλας στάθηκε επίσης στη στήριξη που πρέπει να παρέχει η όλη διαδικασία στον ΕΟΣ Νάουσας και στους ανθρώπους του.

«Ας αναζητήσουμε σήμερα το βέλτιστο μοντέλο λειτουργίας του χιονοδρομικού, αφήνοντας έξω την πολιτική αντιπαράθεση…» είπε επίσης ο κ. Καρανικόλας, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή κατέβασε λίγο τον πήχη της προηγούμενης πολύ καλής προκήρυξης, για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

«Δικαίως πρέπει να έχει πιστοποίηση ο όποιος επενδυτής. Ωστόσο υπάρχει τεχνογνωσία, μπορεί να βγει η πιστοποίηση. Αν το πρόβλημα είναι το ISO, κανένα πρόβλημα, το βγάζουμε. Το θέμα είναι να έλθουν σοβαροί επενδυτές, έστω επενδυτές…» τόνισε ο δήμαρχος, λέγοντας ωστόσο ότι αντίστοιχοι όροι μπαίνουν σε όλους τους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Για ύπαρξη κάποιων αυθαιρέτων που ακόμη δεν έχουν κλείσει, μίλησε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βασιλείου.

Τον λόγο που η εισήγηση μιλά για μίσθωση και όχι μακροχρόνια μίσθωση ζήτησε να μάθει ο κ. Βαλσαμίδης, διαβλέποντας αλλαγή πλεύσης στην εισήγηση της διοίκησης.

«Υπάρχουν αυθαίρετα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος. Μήπως η όποια απόφασή μας έχει πρόβλημα; Εκκρεμεί η μελέτη στατικής επάρκειας στον όροφο του ξενοδοχείου. Θα μισθώσουμε ένα τέτοιο κτήριο; Κοιτάμε τη νομιμότητα μόνο για το Κιόσκι;» αναρωτήθηκε ο κ. Παρθενόπουλος.

Κουτσογιάννης: Λεόντειος συμφωνία

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις, ως εξής:

Ν. Κουτσογιάννης: Τραυματίζουμε το χιονοδρομικό μας εδώ και πολλά χρόνια αναφερόμενοι στα προβλήματά του. Όσοι μας παρακολουθούν θα φεύγουν τρέχοντας. Ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά ας τονίζουμε και τα θετικά στοιχεία, τις εξαιρετικές του υποδομές και τον εξοπλισμό. Έχει ΑΕΠΟ, μοναδικό στην Ελλάδα, ούτε καν ο Παρνασσός των τεράστιων κρατικών επενδύσεων δεν έχει. Με όση δουλειά κάναμε προσφέρουμε στον επενδυτή την ησυχία του, να μην τον κυνηγάνε οι υπηρεσίες. Πρέπει να πάμε σε μακροχρόνια παραχώρησης χρήσης. Η εισήγηση αφήνει την αίσθηση της λεόντειας συμφωνίας, με υπέρμετρη επιβάρυνση του δήμου, όπως με τον αναβατήρα. Αν βρούμε εμείς τα χρήματα για τον αναβατήρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του μισθώματος. Ο εκμισθωτής μόνο καρπώνεται. Πρέπει να κάνει και αυτός επενδύσεις. Ας αναλάβει και το ρίσκο. Υπάρχει ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ, σε τραπεζικό δανεισμό. Να κερδίσει ο επενδυτής, αλλά να κερδίσει και ο δήμος. Προτείνουμε μια βραχυχρόνια μίσθωση, να πάρουμε τον αναγκαίο χρόνο για να αναζητήσουμε με το νέο πλαίσιο τη μακροχρόνια παραχώρηση. Για να βρούμε επενδυτή σύμμαχο της πόλης, με κύρος.

Θ. Τσουκαλάς: Η αιτία του κακού τόσα χρόνια είναι η αναζήτηση επενδυτή. Δεν ζητήσαμε ποτέ κρατική χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός.

Ίλ. Ιωσηφίδου: Δεν είμαστε σε θέση να προβούμε σε μακροχρόνια σύμβαση. Να το σκεφτούμε καλύτερα. Οι όροι στο δημοτικό συμβούλιο, όχι στην οικονομική επιτροπή. Όπως και τα αποτελέσματα των εκκαθαρίσεων. Αντί πινακίου φακής η σύμβαση. Να μην είμαστε τόσο ενδοτικοί. Προτείνουμε 1+1 χρόνο, για να προετοιμάσουμε μια σωστή μακροχρόνια σύμβαση με διεθνή διαγωνισμό.

Γ. Μυλωνάς: Δεν είναι ολοκληρωμένη η εισήγηση. Δύσκολη υπόθεση η αντικατάσταση του αναβατήρα από τον δήμο. Ολιγόχρονη αναβολή στη μακροχρόνια μίσθωση, διασφαλίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια δεν θα είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Καρανικόλας: Ναι σε όλα, από σήμερα ο μακροχρόνιος!

Παρέμβαση στο σημείο αυτό έκανε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι δέχεται με χαρά όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και προτείνοντας μια διαπαραταξιακή επιτροπή με τους αρχηγούς να ενσωματώσει τους όρους, ώστε να προχωρήσει άμεσα ο μακροχρόνιος διαγωνισμός, μέσα από ένα μάστερ πλαν του ιδιώτη. Σε διαφορετική περίπτωση, να δοθεί για έναν χρόνο το χιονοδρομικό και να ετοιμαστεί ο μακροχρόνιος διαγωνισμός για το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η ασφάλεια στο χιονοδρομικό για τη φετινή περίοδο.

Βαλσαμίδης: Σύμβαση παραχώρησης, όχι μίσθωση

Στ. Βαλσαμίδης: Με τη σύμβαση μίσθωσης που προτείνεται, δεν ελέγχεται ο μισθωτής, ούτε το μάστερ πλαν. Μόνο με σύμβαση παραχώρησης μιλάμε για επενδυτή, μέσω αξιολόγησης της πρότασής του. Μακροχρόνια, ναι, αλλά σύμβαση παραχώρησης, για να εξασφαλίζεται ο δήμος. Δεν μπορεί να γίνει τώρα κάτι τέτοιο για 35 χρόνια, χωρίς να ξέρουμε τι θέλει να κάνει επάνω.

Γ. Παρθενόπουλος: Δεν είμαστε ανώριμοι, αλλά υπερώριμοι. Χρόνο για την πιο σωστή απόφαση χρειαζόμαστε, σε ένα επενδυτικό περιβάλλον που βελτιώνεται.

Στ. Τσέλιος: Να ψάξουμε επενδυτή, όχι ενοικιαστή-συντηρητή. Εμπεριστατωμένη πρόταση να κάνουμε στο τι ζητάμε και να ετοιμάσουμε έναν σωστό διεθνή διαγωνισμό.

Λ. Λακηνάνος: Θα έπρεπε να λειτουργεί το χιονοδρομικό ο δήμος με κρατική επιχορήγηση. Αν πάτε σε ιδιώτες, θα πάμε πάλι στα δικαστήρια, όπως με τα φωτοβολταϊκά.

Αλ. Χατζηιωαννίδης: Συνολική ανάπτυξη του ορεινού όγκου, όχι μόνο το χιονοδρομικό, μέσα από μάστερ πλαν της δημοτικής αρχής.

Αρ. Τόσιος: Βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρους λειτουργίας και μετά επενδυτές, όχι μισθωτές.

Καρανικόλας: Σύμβαση ενός έτους και προετοιμασία

Στις δευτερολογίες οι επικεφαλής των συνδυασμών τόνισαν:

Ν. Κουτσογιάννης: Το μοντέλο της παραχώρησης διασφαλίζει τον δήμο. Υπάρχει χρονικός ορίζοντας ασφαλούς λειτουργίας. Να γίνει μίσθωση για δύο μάξιμουμ έτη, μια διαπαραταξιακή επιτροπή να ετοιμάσει τη μακροχρόνια και να βοηθήσουμε όλοι για να υπάρξουν επιχορηγήσεις από το κράτος.

Σύμβαση ενός έτους (κι αν χρειαστεί +1) πρότεινε τελικά ο δήμαρχος, και προετοιμασία από διαπαραταξιακή επιτροπή για τον ουσιαστικό μακροχρόνιο διαγωνισμό, παράλληλα με την αναζήτηση χρημάτων για επενδύσεις στο χιονοδρομικό.

Κ.Π.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των...

 Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής εκμετάλλευσης...

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης...

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ.  Μην το ανοίξετε!

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ. Μην το...

Σε προειδοποίηση προχώρησε η ΕΛΑΣ σχετικά με email το...

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Δημοπρατήθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τη...

Νάουσα:  Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό  της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πλαίσιο εργασιών που ξεκινούν για την ανάπλασή της

Νάουσα: Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό της οδού...

Στον αποκλεισμό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο...

Καλλιεργούσε 13 δενδρύλλια κάνναβης .. και συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Νάουσας

Καλλιεργούσε 13 δενδρύλλια κάνναβης .. και συνελήφθη...

Συνελήφθη χθες (8 Ιουλίου 2020) το απόγευμα σε...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Τέλος στο χάος με τους μπαχαλάκηδες στις διαδηλώσεις βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Τέλος στο χάος με τους...

Για «τίτλους τέλους» που βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ στην...

«Έφυγε» ο Δημήτρης Στυλιανίδης, εξέχουσα προσωπικότητα  της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Δενδροκομίας  - Η συνεργασία του με Παντελή Θεοδωρίδη και Κυριάκο Κοτζαχρήστο

«Έφυγε» ο Δημήτρης Στυλιανίδης, εξέχουσα...

Γράφει ο Ηλίας ΧασιώτηςΙστορικός Ερευνητής Δυτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...

Η κοινωνία της Νάουσας αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά ότι είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε ανάγκη. Στον δύσκολο αγώνα...

 Η επονομαζόμενη «Μεγαλομάρτυς» γεννήθηκε στη Νικομήδεια την περίοδο του Διοκλητιανού του μεγάλου εχθρού και διώχτη των χριστιανών. Οι γονείς της, Δωρόθεος και Ευσεβία ήταν πλούσιοι και ευσεβείς και από...

Χθες Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της  Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Γερόντισσας Φιλοθέης.Το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου το σκήνωμα της...