Πολυετή μίσθωση του χιονοδρομικού στα 3-5 Πηγάδια,   αλλά από την επόμενη χρονιά, πρότεινε ο δήμαρχος Νάουσας

Πολυετή μίσθωση του χιονοδρομικού στα 3-5 Πηγάδια, αλλά από την επόμενη χρονιά, πρότεινε ο δήμαρχος Νάουσας

Aντιδράσεις από την μειοψηφία και καταρχάς συμφωνία για μονοετή μίσθωση


Την πολυετή μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου στα 3-5 Πηγάδια, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει το πότε αυτή θα γίνει, πρότεινε ως τον μόνο τρόπο ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, χθες, απόγευμα Τρίτης 29 Οκτωβρίου, βάζοντας νέους όρους στη συζήτηση για το θέμα.

«Είμαστε στο και πέντε, ο χειμώνας έρχεται, πρέπει να βρούμε από κοινού μια λύση ώστε σύντομα να μπει ένας επενδυτής για να λειτουργήσει το χιονοδρομικό, με όποιον τρόπο αποφασίσουμε σήμερα. Ίσως έπρεπε να γίνει νωρίτερα μια δημόσια διαβούλευση, δέχομαι το πολιτικό κόστος…» τόνισε εισηγούμενος το θέμα ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι ο δήμος δεν μπορεί να αντέξει το κόστος λειτουργίας του χιονοδρομικού, γεγονός που δείχνει την πολυετή σύμβαση ως μονόδρομο. Αναφερόμενος στο κόστος αλλαγής του αναβατήρα, ο κ. Καρανικόλας σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν από οποιονδήποτε επενδυτή 5 εκατ. ευρώ, εξ ου και υπάρχει στην εισήγηση.

«Θα πρέπει να βρούμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για να το κάνουμε αυτό…» τόνισε, υπολογίζοντας το κόστος όλων των επενδύσεων (δρόμος, αναβατήρες, ξενοδοχείο κ.λπ.) στα 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καρανικόλας στάθηκε επίσης στη στήριξη που πρέπει να παρέχει η όλη διαδικασία στον ΕΟΣ Νάουσας και στους ανθρώπους του.

«Ας αναζητήσουμε σήμερα το βέλτιστο μοντέλο λειτουργίας του χιονοδρομικού, αφήνοντας έξω την πολιτική αντιπαράθεση…» είπε επίσης ο κ. Καρανικόλας, λέγοντας ότι η δημοτική αρχή κατέβασε λίγο τον πήχη της προηγούμενης πολύ καλής προκήρυξης, για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

«Δικαίως πρέπει να έχει πιστοποίηση ο όποιος επενδυτής. Ωστόσο υπάρχει τεχνογνωσία, μπορεί να βγει η πιστοποίηση. Αν το πρόβλημα είναι το ISO, κανένα πρόβλημα, το βγάζουμε. Το θέμα είναι να έλθουν σοβαροί επενδυτές, έστω επενδυτές…» τόνισε ο δήμαρχος, λέγοντας ωστόσο ότι αντίστοιχοι όροι μπαίνουν σε όλους τους αντίστοιχους διαγωνισμούς.

Για ύπαρξη κάποιων αυθαιρέτων που ακόμη δεν έχουν κλείσει, μίλησε στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Γιώργος Βασιλείου.

Τον λόγο που η εισήγηση μιλά για μίσθωση και όχι μακροχρόνια μίσθωση ζήτησε να μάθει ο κ. Βαλσαμίδης, διαβλέποντας αλλαγή πλεύσης στην εισήγηση της διοίκησης.

«Υπάρχουν αυθαίρετα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος. Μήπως η όποια απόφασή μας έχει πρόβλημα; Εκκρεμεί η μελέτη στατικής επάρκειας στον όροφο του ξενοδοχείου. Θα μισθώσουμε ένα τέτοιο κτήριο; Κοιτάμε τη νομιμότητα μόνο για το Κιόσκι;» αναρωτήθηκε ο κ. Παρθενόπουλος.

Κουτσογιάννης: Λεόντειος συμφωνία

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις, ως εξής:

Ν. Κουτσογιάννης: Τραυματίζουμε το χιονοδρομικό μας εδώ και πολλά χρόνια αναφερόμενοι στα προβλήματά του. Όσοι μας παρακολουθούν θα φεύγουν τρέχοντας. Ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά ας τονίζουμε και τα θετικά στοιχεία, τις εξαιρετικές του υποδομές και τον εξοπλισμό. Έχει ΑΕΠΟ, μοναδικό στην Ελλάδα, ούτε καν ο Παρνασσός των τεράστιων κρατικών επενδύσεων δεν έχει. Με όση δουλειά κάναμε προσφέρουμε στον επενδυτή την ησυχία του, να μην τον κυνηγάνε οι υπηρεσίες. Πρέπει να πάμε σε μακροχρόνια παραχώρησης χρήσης. Η εισήγηση αφήνει την αίσθηση της λεόντειας συμφωνίας, με υπέρμετρη επιβάρυνση του δήμου, όπως με τον αναβατήρα. Αν βρούμε εμείς τα χρήματα για τον αναβατήρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη αύξησης του μισθώματος. Ο εκμισθωτής μόνο καρπώνεται. Πρέπει να κάνει και αυτός επενδύσεις. Ας αναλάβει και το ρίσκο. Υπάρχει ο Αναπτυξιακός Νόμος, το ΕΣΠΑ, σε τραπεζικό δανεισμό. Να κερδίσει ο επενδυτής, αλλά να κερδίσει και ο δήμος. Προτείνουμε μια βραχυχρόνια μίσθωση, να πάρουμε τον αναγκαίο χρόνο για να αναζητήσουμε με το νέο πλαίσιο τη μακροχρόνια παραχώρηση. Για να βρούμε επενδυτή σύμμαχο της πόλης, με κύρος.

Θ. Τσουκαλάς: Η αιτία του κακού τόσα χρόνια είναι η αναζήτηση επενδυτή. Δεν ζητήσαμε ποτέ κρατική χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Χρειάζεται εκσυγχρονισμός.

Ίλ. Ιωσηφίδου: Δεν είμαστε σε θέση να προβούμε σε μακροχρόνια σύμβαση. Να το σκεφτούμε καλύτερα. Οι όροι στο δημοτικό συμβούλιο, όχι στην οικονομική επιτροπή. Όπως και τα αποτελέσματα των εκκαθαρίσεων. Αντί πινακίου φακής η σύμβαση. Να μην είμαστε τόσο ενδοτικοί. Προτείνουμε 1+1 χρόνο, για να προετοιμάσουμε μια σωστή μακροχρόνια σύμβαση με διεθνή διαγωνισμό.

Γ. Μυλωνάς: Δεν είναι ολοκληρωμένη η εισήγηση. Δύσκολη υπόθεση η αντικατάσταση του αναβατήρα από τον δήμο. Ολιγόχρονη αναβολή στη μακροχρόνια μίσθωση, διασφαλίζοντας ότι μετά από δύο χρόνια δεν θα είναι σε χειρότερη κατάσταση.

Καρανικόλας: Ναι σε όλα, από σήμερα ο μακροχρόνιος!

Παρέμβαση στο σημείο αυτό έκανε ο δήμαρχος, λέγοντας ότι δέχεται με χαρά όλες τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και προτείνοντας μια διαπαραταξιακή επιτροπή με τους αρχηγούς να ενσωματώσει τους όρους, ώστε να προχωρήσει άμεσα ο μακροχρόνιος διαγωνισμός, μέσα από ένα μάστερ πλαν του ιδιώτη. Σε διαφορετική περίπτωση, να δοθεί για έναν χρόνο το χιονοδρομικό και να ετοιμαστεί ο μακροχρόνιος διαγωνισμός για το καλοκαίρι, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται η ασφάλεια στο χιονοδρομικό για τη φετινή περίοδο.

Βαλσαμίδης: Σύμβαση παραχώρησης, όχι μίσθωση

Στ. Βαλσαμίδης: Με τη σύμβαση μίσθωσης που προτείνεται, δεν ελέγχεται ο μισθωτής, ούτε το μάστερ πλαν. Μόνο με σύμβαση παραχώρησης μιλάμε για επενδυτή, μέσω αξιολόγησης της πρότασής του. Μακροχρόνια, ναι, αλλά σύμβαση παραχώρησης, για να εξασφαλίζεται ο δήμος. Δεν μπορεί να γίνει τώρα κάτι τέτοιο για 35 χρόνια, χωρίς να ξέρουμε τι θέλει να κάνει επάνω.

Γ. Παρθενόπουλος: Δεν είμαστε ανώριμοι, αλλά υπερώριμοι. Χρόνο για την πιο σωστή απόφαση χρειαζόμαστε, σε ένα επενδυτικό περιβάλλον που βελτιώνεται.

Στ. Τσέλιος: Να ψάξουμε επενδυτή, όχι ενοικιαστή-συντηρητή. Εμπεριστατωμένη πρόταση να κάνουμε στο τι ζητάμε και να ετοιμάσουμε έναν σωστό διεθνή διαγωνισμό.

Λ. Λακηνάνος: Θα έπρεπε να λειτουργεί το χιονοδρομικό ο δήμος με κρατική επιχορήγηση. Αν πάτε σε ιδιώτες, θα πάμε πάλι στα δικαστήρια, όπως με τα φωτοβολταϊκά.

Αλ. Χατζηιωαννίδης: Συνολική ανάπτυξη του ορεινού όγκου, όχι μόνο το χιονοδρομικό, μέσα από μάστερ πλαν της δημοτικής αρχής.

Αρ. Τόσιος: Βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρους λειτουργίας και μετά επενδυτές, όχι μισθωτές.

Καρανικόλας: Σύμβαση ενός έτους και προετοιμασία

Στις δευτερολογίες οι επικεφαλής των συνδυασμών τόνισαν:

Ν. Κουτσογιάννης: Το μοντέλο της παραχώρησης διασφαλίζει τον δήμο. Υπάρχει χρονικός ορίζοντας ασφαλούς λειτουργίας. Να γίνει μίσθωση για δύο μάξιμουμ έτη, μια διαπαραταξιακή επιτροπή να ετοιμάσει τη μακροχρόνια και να βοηθήσουμε όλοι για να υπάρξουν επιχορηγήσεις από το κράτος.

Σύμβαση ενός έτους (κι αν χρειαστεί +1) πρότεινε τελικά ο δήμαρχος, και προετοιμασία από διαπαραταξιακή επιτροπή για τον ουσιαστικό μακροχρόνιο διαγωνισμό, παράλληλα με την αναζήτηση χρημάτων για επενδύσεις στο χιονοδρομικό.

Κ.Π.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...