Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων (ΚΑΠ) & άμεση καταβολή Deminimis και αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ) ζητά ο ΑΣ Ημαθίας - Πρόταση για σύσταση Ομοσπονδίας

Κατάργηση ιστορικών δικαιωμάτων (ΚΑΠ) & άμεση καταβολή Deminimis και αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ) ζητά ο ΑΣ Ημαθίας - Πρόταση για σύσταση Ομοσπονδίας

Η ανεύθυνη πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία έτη ,έχει επιφέρει την οικονομική εξαθλίωση σε χιλιάδες οικογένειες ροδακινοπαραγωγών και όχι μόνο.

 Μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών παραγόντων, έχουν οδηγήσει τους ροδακινοπαραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.

 Η επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο στα νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα, είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση των τιμών, καθιστώντας τις καλλιέργειες ασύμφορες, καθώς το κόστος παραγωγής υπερβαίνει των τιμών πώλησης των προϊόντων, γεγονός που δεν αντιμετωπίστηκε και συνεχίζει να υφίσταται χωρίς την εύρεση ουσιαστικών διεξοδικών λύσεων.

 Η κλιματική αλλαγή επηρέασε αρνητικά τις καλλιέργειες, καθώς ήταν περισσότερο εμφανή τους καλοκαιρινούς μήνες (Έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις) τους οποίους συγκομίζεται το νεκταρίνι και ροδάκινο,  προκαλώντας μεγάλες ζημιές στην παραγωγή, με τους παραγωγούς να μην λαμβάνουν αποζημιώσεις ( 2 συνεχόμενα έτη) από τον ΕΛΓΑ ως έπρεπε και αντί αυτών να τους δίδονται Deminimis με τα ποσά ανά στρέμμα να μην καλύπτουν ούτε το 20% των πραγματικών ζημιών.

 Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2014-2020, λανθασμένα δεν συμπεριλάμβανε στη λίστα των συνδεδεμένων το επιτραπέζιο ροδάκινο και νεκταρίνι (μήλο, ντομάτα, πορτοκάλια, ρύζι, βαμβάκι κ.α. λαμβάνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις) και όσον αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο, αφ΄ενός συμπεριλαμβάνεται, αφ΄εταίρου δε, για να είναι κάποιος δικαιούχος υπάρχουν εξωπραγματικοί όροι και το ποσό πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τα άλλα προϊόντα. 

 Επιπλέον, οι ανοιχτές αλλά και πολύ χαμηλές τιμές των παραπάνω προϊόντων, σε συνάρτηση με την μη "εφαρμογή" του νόμου περί πληρωμής σε διάστημα των 2 μηνών σε όσους παράγουν νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, είναι προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες.

 Τέλος οι καταστροφικές ζημιές στην φετινή παραγωγή (χαλαζοπτώση-ανεμοθύελλα) έχουν δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς, θέτοντας πλέον ζήτημα επιβίωσης.

 Σε συνάρτηση των παραπάνω, απαιτούμε

 την άμεση καταβολή ενίσχυσης μέσω De minimis σε ροδάκινα και νεκταρίνια, το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

την επίσπευση των διαδικασιών από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να λάβουν το συντομότερο δυνατό οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις (εν έτη 2019 δεν νοείται να υφίσταται καθυστέρηση 10-12 μηνών για την καταβολή των αποζημιώσεων, είναι επιηκώς απαράδεκτο και οφείλει η κυβέρνηση να λύσει το θέμα άμεσα).

 την ένταξη των καλλιεργειών επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ΝΕΑ ΚΑΠ 2021-2027)

 την κατάργιση των ιστορικών δικαιωμάτων (ΝΕΑ ΚΑΠ) και την αναδιανομή ανά καλλιέργεια σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. (Στη διανομή των δικαιομάτων θεωρούμε ότι είναι δικαιότερο να ληφθεί υπόψη το κόστος της κάθε καλλιέργειας και η απόδοση αυτών, σύμφωνα με την 7ετία 2014-2020, έτσι ώστε να ενισχυθούν καλλιέργειες που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν μη βιώσιμες και να εγκαταλειφθούν).

 Επίσης όσον αφορά το συνδικαλιστικό, στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης των αγροτών - επικρατεί μια χαώδη κατάσταση - κάνουμε δημόσια πρόταση σε όλους τους αγροτικούς συλλόγους των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονιίας που έχουν νομική υπόσταση, για συνάντηση και συζήτηση με θέμα τη σύσταση Κλαδικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΚΟΑΣ) έτσι ώστε να γίνεται συλλογική προσπάθεια , προαγωγής και διασφάλισης των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των αγροτών-μελών μέσω συνδικαλιστικού οργάνου ανώτερης βαθμίδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» οι ΚΑΣ(Αγροτικοί Σύλλογοι) της ίδιας Περιφέρειας μπορεί να συστήσουν Κλαδική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΚΟΑΣ).

 

Για τη σύσταση Κλαδικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων απαιτείται: α) Η σύμπραξη τουλάχιστον του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) των ΚΑΣ (Κλαδικοί Αγροτικοί Σύλλογοι) που έχουν την έδρα τους στις Περιφερειακές Ενότητες της ίδιας Περιφέρειας. β) Η τήρηση των διατυπώσεων των άρθρων 78 επόμενα του Αστικού Κώδικα .

 

 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ ι α δ ρ ο μ ή *Tου Κώστα Μίζα

Δ ι α δ ρ ο μ ή *Tου Κώστα Μίζα

Tου Κώστα ΜίζαΕπιμελητής Ανηλίκων ΒέροιαςΓια χρόνια...

Επιστολές «Κάλιο αργά παρά ποτέ»

Επιστολές «Κάλιο αργά παρά ποτέ»

κ. Δήμαρχε ,Ήθελα και δημόσια  να  συγχαρώ  εσάς [...

Για το φορολογικό νομοσχέδιο Τάσος Μπαρτζώκας «Με προσεκτικά αλλά γοργά βήματα, δίνουμε στην ελληνική κοινωνία το οξυγόνο που της έλειψε τα προηγούμενα χρόνια»

Για το φορολογικό νομοσχέδιο Τάσος Μπαρτζώκας «Με...

Από το Πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα...

Αλλαγή πλαισίου για την άρση του αδιεξόδου εκατοντάδων μεταφορέων οχημάτων Δ.Χ. λόγω ανεξόφλητων ασφαλιστικών εισφορών, ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Αλλαγή πλαισίου για την άρση του αδιεξόδου...

Την ανάγκη αλλαγής του Νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε...

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Της Αγίας Άννας - Δύο ναοί στη μνήμη της

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Της Αγίας Άννας - Δύο ναοί...

Έρευνα – Επιμέλεια: Μάκης ΔημητράκηςΣύμφωνα με την...

Η ιδιαίτερη, φρουριακή αρχιτεκτονική της Βέροιας!!! * Του Πάρη Παπακανάκη

Η ιδιαίτερη, φρουριακή αρχιτεκτονική της Βέροιας!!! *...

Σας το είχα υποσχεθεί και πιστός στον λόγο μου έρχομαι...

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο  Υπουργός Οικονομικών  Χρ. Σταϊκούρας: «Όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων»

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο ...

-Απ. Βεσυρόπουλος: «Ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την...

29χρονος από τον Τριπόταμο Βέροιας έχασε τη ζωή του σε ατύχημα σε Λατομείο  των Γεωργιανών

29χρονος από τον Τριπόταμο Βέροιας έχασε τη ζωή του σε...

Δυστύχημα με θύμα 29χρονος από τον Τριπόταμο Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σας το είχα υποσχεθεί και πιστός στον λόγο μου έρχομαι να ασχοληθούμε, αρχής γενομένης από σήμερα, με κάποια χωροταξικά θέματα της πόλης μας. Ας αρχίσουμε λοιπόν με μια γενική «φωτογραφική» άποψη της Βέροιας...

Επιμέλεια Μάκης ΔημητράκηςΗ Αγία Βαρβάρα καταγόταν από τη Μικρά Ασία και πατέρας της ήταν ο άρχοντας Διόσκορος, φανατικός ειδωλολάτρης και διώκτης των Χριστιανών.Η πανέμορφη Βαρβάρα ασπάστηκε τον...

Χθες τα μεσάνυχτα "συναγερμός" σήμανε σε συγκρότημα οικοδομών επί της οδού Ομήρου(περιοχή Βικέλα), από καμινάδα τζακιού που κυριολεκτικά λαμπάδιασε! Ήταν λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όταν...

Με ομόφωνη απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας μετά από απαλλακτική πρόταση της Εισαγγελέως, κηρύχθηκε αθώος ο πρώην πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Παύλος Παυλίδης.Προηγήθηκε μια μαραθώνια...