Ποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Ποιες εμπορικές συμφωνίες κλείνονται μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς, οι τράπεζες, οι αεροπορικές συνδέσεις και το άνοιγμα της τεράστιας αγοράς για τα ελληνικά προϊόντα. Ο Κ. Μητσοτάκης και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σι Τζινπίνγκ  θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά και Ελλάδα και Κίνα να προχωρήσουν στην υπογραφή αμοιβαία επωφελών εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών. Την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σαγκάη την περασμένη εβδομάδα ακολουθεί η διήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στη χώρα μας, με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να είναι μεγάλες.

Όπως επιβεβαιώθηκε και από τις συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην ασιατική χώρα, είναι οριστική η συμφωνία για την απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Σαγκάης από το καλοκαίρι του 2020, με άμεσο στόχο την προσέλκυση 500.000 Κινέζων τουριστών έως την περίοδο 2020-2021. Επίσης, ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους στην Αθήνα τα παραρτήματα της Τράπεζας της Κίνας και της  Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας, της πρώτης και της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο αντίστοιχα, μέσω των οποίων θα υπάρχουν χρηματοδοτήσεις επενδυτικών προτάσεων κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.

Ενδιαφέρουσες συμφωνίες θεωρούνται και αυτές που ουσιαστικά ανοίγουν την αγορά της Κίνας στα ελληνικά προϊόντα. Μία εξ αυτών ήδη επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την προστασία των γεωγραφικών προσδιορισμών και, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, δίνει ευκαιρίες στη φέτα, στο ούζο, στο ελαιόλαδο και άλλα προϊόντα να μπορέσουν να μπουν στην ασιατική αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τα ελληνικά ακτινίδια, που αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την αγορά της Κίνας, καθώς και για τον κρόκο Κοζάνης.

Επίσης, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE έχει εκφράσει τη βούληση να φτιάξει τεχνολογικό πάρκο στη χώρα μας, καθώς και εργοστάσιο μεταποίησης, το οποίο θα μπορεί να παράγει προϊόντα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η δυνατότητα πώλησης ελληνικών προϊόντων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Ali Express, που έχει 700 εκατ. πελάτες.

Η πλέον εμβληματική πάντως επένδυση της Κίνας στην Ελλάδα είναι ασφαλώς της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο θα επισκεφθούν το απόγευμα ο πρωθυπουργός μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο, με φόντο το νέο master plan της εταιρείας και την πρόθεσή της να το μετατρέψει σε κόμβο logistics.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κίνα, είχε συζητήσεις με ηγετικά στελέχη της Αναπτυξιακής Τράπεζας της χώρας (Development Bank of China) που ενδιαφέρονται  να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Εμπορικός πόλεμος

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Βούληση του πρωθυπουργού είναι, με τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς, να μην αποκλείσει εξαρχής καμία χώρα από τις πιθανότητες οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, ιδίως σε μια χρονική στιγμή που έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα. Υπό το πρίσμα αυτό κάνει το άνοιγμα στην Κίνα, προσδοκώντας στα κεφάλαια της ασιατικής χώρας για να υποστηρίξει το αναπτυξιακό του αφήγημα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Από την άλλη, εξίσου θερμός -υπενθυμίζεται- ήταν ο πρωθυπουργός και για το «σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας από τις ΗΠΑ», αμέσως μετά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη. Όπως μάλιστα είχε κάνει γνωστό, στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είχε συνομιλίες με σημαντικότατους επενδυτές, «οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια στη χώρα μας». Απέδωσε δε το συγκεκριμένο ενδιαφέρον στο γεγονός πως «βλέπουν ότι υπάρχει πολιτική σταθερότητα και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, η οποία είναι συνεπής και βλέπει ότι η δημιουργία καινούργιου πλούτου μπορεί να έρθει μόνο μέσα από επενδύσεις που θα δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά τους οι Αμερικανοί δεν βλέπουν με «καλό μάτι» τις συγκεκριμένες επαφές και ήδη έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μάικ Πομπέο. Στην ομιλία του στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο δεν είχε κρύψει ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να μη δει νέα κινεζική «απόβαση» στην Ελλάδα. 

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...