ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τιμή στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ι Μεραρχία Πεζικού

Τιμή στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ι Μεραρχία Πεζικού

Η 21η Νοεμβρίου είναι η ημέρα που καθιέρωσε η πολιτεία για τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία) ενώ η εκκλησία τιμά την ίδια μέρα τα Εισόδια της Θεοτόκου που με την προστασία και τις ευλογίες της οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού.


Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου η 1η Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει στη Βέροια τίμησε την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα αφιέρωμα, ιστορική διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν «1919-2019: 1η Μεραρχία Πεζικού, 100 χρόνια από την απόβαση στη Σμύρνη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τεχνών Δ. Βέροιας με τον Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Υποστράτηγο Σάββα Κολοκούρη να υπογραμμίζει την οφειλούμενη τιμή σε όλους όσοι θυσιάσθηκαν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. «Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας και ηρωισμού στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη. Ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί την πορεία της Μεραρχίας στο διάβα των χρόνων, αφού τα στρατεύματά της ήταν τα πρώτα του Ελληνικού Στρατού που πάτησαν το πόδι στην Μικρά Ασία. Αυτή η μεγάλη τιμή έδωσε στη Μεραρχία και την επωνυμία ΣΜΥΡΝΗ».


Με πολύ συγκίνηση -λόγω της καταγωγής του από τη Σμύρνη, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μίλησε για μία επέτειο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη γη της Ιωνίας και συγκεκριμένα στην προκυμαία της Σμύρνης, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, με δυσάρεστες εξελίξεις στη συνέχεια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σ’ όλους εκείνους που υπηρετούν με αυτοθυσία την πατρίδα.


Τραγούδια με άρωμα Σμύρνης ερμήνευσε στη συνέχεια η Χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας υπό τη διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Κουτσιμανή, πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγ. Αντωνίου.

Αναδρομή με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων σε ιστορικά γεγονότα που σηματοδοτούν την πορεία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού στα πεδία των μαχών, έκαναν στη συνέχεια η Επιλοχίας (Πεζικού) Μαρία Κουμτσίκη και ο Ταγματάρχης (Πεζικού) Γεώργιος Πατσαλάς.

Μια πορεία που χαρακτηρίζεται νικηφόρα, από την ημέρα ίδρυσης της ιστορικής 1ης Μ.Π. το 1897, παίρνοντας μέρος όχι μόνο στην Μικρασιατική εκστρατεία αλλά και στους Βαλκανικούς πολέμους όπου έλαβε το προσωνύμιο «Σιδηρά Μεραρχία» και σε όλες τις μεγάλες μάχες του Ελληνικού Στρατού, υπερασπιζόμενη την ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Οι ομιλητές δεν παρέλειψαν ν’ αναφερθούν στο ρόλο της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και σε περιόδους ειρήνης όπου καλείται να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση καταστάσεων φυσικών καταστροφών αλλά και στην αντιμετώπιση και διαχείριση σύγχρονων προβλημάτων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δ. Βέροιας που υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαλάντη Κυριακίδη ερμήνευσε γνωστά στρατιωτικά εμβατήρια και απέσπασε θερμά το χειροκρότημα με το τραγούδι σύμβολο της Ελληνικής Μακεδονικής ταυτότητας, «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, στους μαέστρους Ιορδάνη Κουτσιμανή και Βαλάντη Κυριακίδη και στην πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας Αναστασία Παυλίδη.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για 8η συνεχόμενη χρονιά η Αστερούπολη... με θεατρικά, παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις! Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Για 8η συνεχόμενη χρονιά η Αστερούπολη... με θεατρικά,...

Με θεατρικά, παραστάσεις, δρώμενα, μουσικές...

Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση από «Τα παιδιά της αγάπης»

Χριστουγεννιάτικη Θεατρική Παράσταση από «Τα παιδιά...

 Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης...

Η 6η Γιορτή Σοκολάτας έρχεται στην Ημαθία! -  Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η 6η Γιορτή Σοκολάτας έρχεται στην Ημαθία! - Το...

Η Γιορτή Σοκολάτας και Ζαχαροπλαστικής που...

Εκπαιδευτική Ρομποτική και Εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας! - Πληροφορίες εγγραφών

Εκπαιδευτική Ρομποτική και Εργαστήρια ανάπτυξης...

Μια πρωτοβουλία της eduACT, που πραγματοποιείται στο Veria...

"Ακαδημαϊκοι διάλογοι" με τον Αρχιμανδρίτη...

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στίς 7 τό ἀπόγευμα στό...

«Χριστούγεννα στη Γαλλία»  εργαστήριο εξοικείωσης με τη Γαλλική Γλώσσα για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

«Χριστούγεννα στη Γαλλία» εργαστήριο εξοικείωσης με...

 Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Ευκαιρία να τα...

Ζυγιστικές – ταμειακές μηχανές   και έλεγχοι κρεοπωλείων, στην   ημερίδα της Συντεχνίας Βέροιας

Ζυγιστικές – ταμειακές μηχανές και έλεγχοι...

Με γεμάτη την αίθουσα του Επιμελητηρίου, από...

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  Gina Bachauer-Νικολάου Δούμπα 2019: Βραβείο Πολιτισμού   στον Γιάννη Τροχόπουλο

Την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ...

Τελευταία και κορυφαία εκδήλωση του Διεθνούς Μουσικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Με θεατρικά, παραστάσεις, δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις, όλα με χριστουγεννιάτικο περιεχόμενο και διάθεση.Γράφουμε γράμματα στον Αη Βασίλη, παίζουμε παιχνίδια, διασκεδάζουμε με τον Καραγκιόζη και με...

 Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Νομού Ημαθίας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών αυτού «Τα παιδιά της αγάπη», διοργανώνουν ...