Τιμή στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ι Μεραρχία Πεζικού

Τιμή στους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Ι Μεραρχία Πεζικού

Η 21η Νοεμβρίου είναι η ημέρα που καθιέρωσε η πολιτεία για τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία) ενώ η εκκλησία τιμά την ίδια μέρα τα Εισόδια της Θεοτόκου που με την προστασία και τις ευλογίες της οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού.


Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Νοεμβρίου η 1η Μεραρχία Πεζικού που εδρεύει στη Βέροια τίμησε την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με ένα αφιέρωμα, ιστορική διαδρομή από το παρελθόν στο παρόν «1919-2019: 1η Μεραρχία Πεζικού, 100 χρόνια από την απόβαση στη Σμύρνη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Τεχνών Δ. Βέροιας με τον Διοικητή της 1ης Μεραρχίας Υποστράτηγο Σάββα Κολοκούρη να υπογραμμίζει την οφειλούμενη τιμή σε όλους όσοι θυσιάσθηκαν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας. «Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας και ηρωισμού στην μακραίωνη ιστορική διαδρομή της Ελλάδας. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη. Ένα ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί την πορεία της Μεραρχίας στο διάβα των χρόνων, αφού τα στρατεύματά της ήταν τα πρώτα του Ελληνικού Στρατού που πάτησαν το πόδι στην Μικρά Ασία. Αυτή η μεγάλη τιμή έδωσε στη Μεραρχία και την επωνυμία ΣΜΥΡΝΗ».


Με πολύ συγκίνηση -λόγω της καταγωγής του από τη Σμύρνη, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μίλησε για μία επέτειο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο καθώς η απόβαση των ελληνικών στρατευμάτων στη γη της Ιωνίας και συγκεκριμένα στην προκυμαία της Σμύρνης, ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, με δυσάρεστες εξελίξεις στη συνέχεια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σ’ όλους εκείνους που υπηρετούν με αυτοθυσία την πατρίδα.


Τραγούδια με άρωμα Σμύρνης ερμήνευσε στη συνέχεια η Χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας υπό τη διεύθυνση του κ. Ιορδάνη Κουτσιμανή, πρωτοψάλτη του ιερού ναού Αγ. Αντωνίου.

Αναδρομή με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων σε ιστορικά γεγονότα που σηματοδοτούν την πορεία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού στα πεδία των μαχών, έκαναν στη συνέχεια η Επιλοχίας (Πεζικού) Μαρία Κουμτσίκη και ο Ταγματάρχης (Πεζικού) Γεώργιος Πατσαλάς.

Μια πορεία που χαρακτηρίζεται νικηφόρα, από την ημέρα ίδρυσης της ιστορικής 1ης Μ.Π. το 1897, παίρνοντας μέρος όχι μόνο στην Μικρασιατική εκστρατεία αλλά και στους Βαλκανικούς πολέμους όπου έλαβε το προσωνύμιο «Σιδηρά Μεραρχία» και σε όλες τις μεγάλες μάχες του Ελληνικού Στρατού, υπερασπιζόμενη την ελευθερία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Οι ομιλητές δεν παρέλειψαν ν’ αναφερθούν στο ρόλο της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και σε περιόδους ειρήνης όπου καλείται να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση καταστάσεων φυσικών καταστροφών αλλά και στην αντιμετώπιση και διαχείριση σύγχρονων προβλημάτων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δ. Βέροιας που υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαλάντη Κυριακίδη ερμήνευσε γνωστά στρατιωτικά εμβατήρια και απέσπασε θερμά το χειροκρότημα με το τραγούδι σύμβολο της Ελληνικής Μακεδονικής ταυτότητας, «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν και προσφέρθηκαν αναμνηστικά στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, στον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, στους μαέστρους Ιορδάνη Κουτσιμανή και Βαλάντη Κυριακίδη και στην πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας Αναστασία Παυλίδη.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...