Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης γυναικών  «Να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγέλλεται η βία» προτρέπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί σύλλογοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης γυναικών «Να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγέλλεται η βία» προτρέπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί σύλλογοι

Συνέντευξη Τύπου χθες στο Δημαρχείο Βέροιας


Την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών τίμησε χθες η Βέροια και η Αντιδημαρχία Ισότητας των φύλων, με φωτισμό του Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα και με δράσεις ενημέρωσης και παρέμβασης στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τζήμα και πρόεδρος παράλληλα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, (θα ξεκινήσει την λειτουργία της αμέσως μετά τον νέο κανονισμό που δρομολογείται), η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών του Δήμου κα Έφη Τσαπαροπούλου, η κοινωνική λειτουργίας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης για τις κακοποιημένες γυναίκες «Ερασμος», κα Μαρία Ασλάνογλου, παρουσία και της προέδρου Γιούλης Φωστηροπούλου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βέροιας, για την ενημέρωση του κοινού.

Η αντιδήμαρχος μίλησε για τους λόγους που καθιερώθηκε η χθεσινή ημέρα ως παγκόσμια και έδωσε κάποια στοιχεία του ΟΗΕ, που είναι σοκαριστικά ως προς την κακοποίηση των γυναικών, αφού, σύμφωνα με αυτά, 137 γυναίκες δολοφονούνται από συντρόφους ή συγγενείς κάθε χρόνο, 70-75% είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 78% των κακοποιημένων γυναικών είναι θύματα trafiking, μια στις τρεις υφίσταται βία στη ζωή της και 45-55% έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τα 15 τους χρόνια.

«Μείζον πρόβλημα για την υφήλιο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια γενικότερη εθνική πολιτική» χαρακτήρισε το φαινόμενο η κα Τζήμα, τονίζοντας την «τύχη» της Βέροιας να έχει δύο πολύ σημαντικές δομές για τις γυναίκες, ανοίγοντας έναν συστηματικό διάλογο, ώστε να μην δειλιάζουν να μιλάνε για το πρόβλημα, σπάζοντας την σιωπή τους, απέναντι στους αρμόδιους φορείς της πόλης: το Κέντρο Συμβουλευτικής και τον «Ερασμο».

Η ψυχολόγος του Κέντρου, Έφη Τσαπαροπούλου, αφού είπε ότι νιώθει τυχερή για την υποστήριξη της δουλειάς που γίνεται, μίλησε για τις δράσεις του Κέντρου, το οποίο από το 2013-2015 εξυπηρετούσε μόνο γυναίκες – θύματα κακοποίησης, ενώ στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, δέχεται όλες τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, από τις οποίες, οι 9 στις 10 χρειάζονται κυρίως ψυχολογική στήριξη και οι 8 στις 10, νομική.

Αναφέρθηκε επίσης σε όλο το διαδικαστικό μέρος, από την στιγμή που χτυπάει μια γυναίκα την πόρτα του Κέντρου έως και το τελικό στάδιο υποστήριξης καθώς και στην «αλυσίδα» των εμπλεκόμενων, στη συνεργασία, φορέων.

Ενδεικτικά, σημείωσε, ότι από τα 500 περιστατικά γυναικών που επισκέφθηκαν το Κέντρο, τα 400 ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ως προς τις δράσεις του Κέντρου, η κα Τσαπαροπούλου ανέφερε την διαρκή ενημέρωση παντού, σε κάθε γωνιά και φορέα του Δήμου Βέροιας, ακόμα και στα camp προσφύγων (προσεχώς), ενώ συνεχείς είναι και οι επισκέψεις σε σχολεία του Νομού, με άδεια του Υπουργείου, όπου γίνονται βιωματικά εργαστήρια περί έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και  ενημέρωση για τις μορφές βίας με κατάλληλη και εγκεκριμένη προσέγγιση.

Υπενθύμισε τέλος και τη συνεργασία του Κέντρου αλλά και του Ερασμου, με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στην παράσταση της Ομάδας «Εκφραση Α» του Κώστα Αποστολίδη «Λεωφορείο ο πόθος».

Η ψυχολόγος του «Ερασμου» Μαρία Ασλανίδου μίλησε για το ιστορικό του Συλλόγου για τον ξενώνα φιλοξενίας 58 κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους και τα 211 εξωτερικά περιστατικά που αντιμετώπισε ο Σύλλογος με ψυχολογική στήριξη (2 ψυχολόγοι και μια κοινωνική λειτουργός).

«Μέλημά μας είναι να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στις γυναίκες και να τις ενδυναμώσουμε παράλληλα, με ψυχοθεραπεία, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους» τόνισε η κα Ασλανίδου ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς είναι η βία: Είναι συμπεριφορά ενός ψυχολογικά αδύναμου ανθρώπου που προσπαθεί να επιβληθεί σε αδύναμα άτομα… «Αυτό καταντάει διαχρονικό φαινόμενο και πρέπει να καταγγέλλεται, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται» υπογράμμισε η ψυχολόγος του «Ερασμου».

Μίλησε επίσης για τα σεμινάρια του Συλλόγου σε όλη την Ημαθία, για την υιοθεσία 100 οικογενειών προσφύγων τις οποίες βοηθούν, αναφέρθηκε στους πολλούς εθελοντές του Συλλόγου και κατέληξε με την προτροπή «Να ανοίξουν τα στόματα και η βία να καταγγέλλεται». Κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνη και την πρόεδρο του Ερασμου, κα Φωστηροπούλου.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η λίστα με τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που επιστρέφουν στα ράφια

Η λίστα με τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που...

Επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεκάδες...

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εν μέσω της επιδημικής κρίσης και η θεσμική διαχείρισή τους

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εν μέσω της επιδημικής...

Γράφει οΑναστάσιος ΒασιάδηςΕνώ κυριαρχούν στην...

«Έφυγε» πριν από λίγο ο Βεροιώτης δικηγόρος Παύλος Πετρομελίδης

«Έφυγε» πριν από λίγο ο Βεροιώτης δικηγόρος Παύλος...

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο...

Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς

Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε...

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα...

Φρόσω Καρασαρλίδου:«Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις».

Φρόσω Καρασαρλίδου:«Απορρίπτονται οι νέοι...

Την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τους νέους εποχιακά ...

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα χιονοδρομικά Σελίου και 3-5 Πηγάδια έως και 25-01-2021

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα...

Αποβλέποντας στην πρόληψη περαιτέρω διασποράς του...

Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα σχολεία του Δήμου Βέροιας

Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα σχολεία του...

Με απόφαση του Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου...

Βεροιώτισσα πήρε το πρώτο εξιτήριο από την ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Βεροιώτισσα πήρε το πρώτο εξιτήριο από την ΜΕΘ του...

Εξιτήριο πήρε χθες Δευτέρα μια γυναίκα από τη Βέροια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στη Βέροια «Εν τη οποία εδημιούργησα εαυτόν» χάριν ευγνωμοσύνης αφήνω όλην την περιουσίαν μου για την εξυπηρέτησιν φιλανθρωπικών σκοπών.«Τίποτε δεν εξαγιάζει τον βίον ενός ανθρώπου περισσότερον όσον η...

Πολύ νερό έπεσε  στον κάμπο της Ημαθίας και σε περιοχές του δήμου Βέροιας από την έντονη και πολύωρη χθεσινή βροχόπτωση, ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως μας ενημέρωσε ο...

Με θεσμικές παρεμβάσεις  του Υπουργείου Ενέργειας που επεξεργάζονται  τα συναρμόδια υπουργεία, το ΤΕΕ  και η Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των ετοιμόρροπων και...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας έστειλε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και απογοήτευση  για την άνιση κατανομή κονδυλίων του...