Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης γυναικών  «Να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγέλλεται η βία» προτρέπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί σύλλογοι

Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης γυναικών «Να ανοίξουν τα στόματα και να καταγγέλλεται η βία» προτρέπουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί σύλλογοι

Συνέντευξη Τύπου χθες στο Δημαρχείο Βέροιας


Την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών τίμησε χθες η Βέροια και η Αντιδημαρχία Ισότητας των φύλων, με φωτισμό του Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα και με δράσεις ενημέρωσης και παρέμβασης στην πόλη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τζήμα και πρόεδρος παράλληλα της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, (θα ξεκινήσει την λειτουργία της αμέσως μετά τον νέο κανονισμό που δρομολογείται), η ψυχολόγος του Κέντρου Συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών του Δήμου κα Έφη Τσαπαροπούλου, η κοινωνική λειτουργίας του Συλλόγου Κοινωνικής Παρέμβασης για τις κακοποιημένες γυναίκες «Ερασμος», κα Μαρία Ασλάνογλου, παρουσία και της προέδρου Γιούλης Φωστηροπούλου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βέροιας, για την ενημέρωση του κοινού.

Η αντιδήμαρχος μίλησε για τους λόγους που καθιερώθηκε η χθεσινή ημέρα ως παγκόσμια και έδωσε κάποια στοιχεία του ΟΗΕ, που είναι σοκαριστικά ως προς την κακοποίηση των γυναικών, αφού, σύμφωνα με αυτά, 137 γυναίκες δολοφονούνται από συντρόφους ή συγγενείς κάθε χρόνο, 70-75% είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, 78% των κακοποιημένων γυναικών είναι θύματα trafiking, μια στις τρεις υφίσταται βία στη ζωή της και 45-55% έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τα 15 τους χρόνια.

«Μείζον πρόβλημα για την υφήλιο, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με μια γενικότερη εθνική πολιτική» χαρακτήρισε το φαινόμενο η κα Τζήμα, τονίζοντας την «τύχη» της Βέροιας να έχει δύο πολύ σημαντικές δομές για τις γυναίκες, ανοίγοντας έναν συστηματικό διάλογο, ώστε να μην δειλιάζουν να μιλάνε για το πρόβλημα, σπάζοντας την σιωπή τους, απέναντι στους αρμόδιους φορείς της πόλης: το Κέντρο Συμβουλευτικής και τον «Ερασμο».

Η ψυχολόγος του Κέντρου, Έφη Τσαπαροπούλου, αφού είπε ότι νιώθει τυχερή για την υποστήριξη της δουλειάς που γίνεται, μίλησε για τις δράσεις του Κέντρου, το οποίο από το 2013-2015 εξυπηρετούσε μόνο γυναίκες – θύματα κακοποίησης, ενώ στη συνέχεια και μέχρι σήμερα, δέχεται όλες τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, από τις οποίες, οι 9 στις 10 χρειάζονται κυρίως ψυχολογική στήριξη και οι 8 στις 10, νομική.

Αναφέρθηκε επίσης σε όλο το διαδικαστικό μέρος, από την στιγμή που χτυπάει μια γυναίκα την πόρτα του Κέντρου έως και το τελικό στάδιο υποστήριξης καθώς και στην «αλυσίδα» των εμπλεκόμενων, στη συνεργασία, φορέων.

Ενδεικτικά, σημείωσε, ότι από τα 500 περιστατικά γυναικών που επισκέφθηκαν το Κέντρο, τα 400 ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ως προς τις δράσεις του Κέντρου, η κα Τσαπαροπούλου ανέφερε την διαρκή ενημέρωση παντού, σε κάθε γωνιά και φορέα του Δήμου Βέροιας, ακόμα και στα camp προσφύγων (προσεχώς), ενώ συνεχείς είναι και οι επισκέψεις σε σχολεία του Νομού, με άδεια του Υπουργείου, όπου γίνονται βιωματικά εργαστήρια περί έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων και  ενημέρωση για τις μορφές βίας με κατάλληλη και εγκεκριμένη προσέγγιση.

Υπενθύμισε τέλος και τη συνεργασία του Κέντρου αλλά και του Ερασμου, με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στην παράσταση της Ομάδας «Εκφραση Α» του Κώστα Αποστολίδη «Λεωφορείο ο πόθος».

Η ψυχολόγος του «Ερασμου» Μαρία Ασλανίδου μίλησε για το ιστορικό του Συλλόγου για τον ξενώνα φιλοξενίας 58 κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους και τα 211 εξωτερικά περιστατικά που αντιμετώπισε ο Σύλλογος με ψυχολογική στήριξη (2 ψυχολόγοι και μια κοινωνική λειτουργός).

«Μέλημά μας είναι να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στις γυναίκες και να τις ενδυναμώσουμε παράλληλα, με ψυχοθεραπεία, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους» τόνισε η κα Ασλανίδου ξεκαθαρίζοντας τι ακριβώς είναι η βία: Είναι συμπεριφορά ενός ψυχολογικά αδύναμου ανθρώπου που προσπαθεί να επιβληθεί σε αδύναμα άτομα… «Αυτό καταντάει διαχρονικό φαινόμενο και πρέπει να καταγγέλλεται, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται» υπογράμμισε η ψυχολόγος του «Ερασμου».

Μίλησε επίσης για τα σεμινάρια του Συλλόγου σε όλη την Ημαθία, για την υιοθεσία 100 οικογενειών προσφύγων τις οποίες βοηθούν, αναφέρθηκε στους πολλούς εθελοντές του Συλλόγου και κατέληξε με την προτροπή «Να ανοίξουν τα στόματα και η βία να καταγγέλλεται». Κάτι που βρήκε απόλυτα σύμφωνη και την πρόεδρο του Ερασμου, κα Φωστηροπούλου.

Σοφία Γκαγκούση


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας στο Νοσοκομείο για την καταπολέμηση του COVID-19

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας στο Νοσοκομείο...

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου παρουσία του Διοικητή της 2484...

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή...

ση η λαχτάρα του να απολαύσει κανείς το αγαπημένο του...

Αξίες που έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν (β)

Αξίες που έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν (β)

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΣυνεχίζουμε, φίλοι...

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του μήνα Μαΐου 2020

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών...

 Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου του 2020, στις...

Δήμος Βέροιας: Μεταφορά οστών σε χωνευτήριο, όσων πέθαναν έως το τέλος του 1980

Δήμος Βέροιας: Μεταφορά οστών σε χωνευτήριο, όσων...

--Όσοι επιθυμούν να τα μεταφέρουν σε άλλα κοιμητήρια...

18.ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821. -

18.ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821. - "Εγώ...

Γράφει ο Παν. Παπαδόπουλος-ΦιλόλογοςΟ Αθανάσιος...

Τρείς  εβδομάδες Linasexclusive jewels store στη Βέροια

Τρείς εβδομάδες Linasexclusive jewels store στη Βέροια

 Η μεγάλη αγάπη μας, ο ενθουσιασμός , η ολοκληρωτική...

Γερασμένα δένδρα... αλλά με φορτίο πολιτισμού!!! *Του Πάρη Παπακανάκη

Γερασμένα δένδρα... αλλά με φορτίο πολιτισμού!!! *Του...

Φωτό: Γενική άποψη της Βέροιας στα 1916  (Αρχείο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Η μεγάλη αγάπη μας, ο ενθουσιασμός , η ολοκληρωτική αφοσίωση και η αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση του στόχου μας, μας οδήγησε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης για τον πλανήτη υγειονομικής κρίσης να τολμήσουμε...

Φωτό: Γενική άποψη της Βέροιας στα 1916  (Αρχείο Γεώργιου Παπασουλιώτη)Έχουμε την τύχη αλλά ταυτόχρονα και το βάρος πολιτισμικής ευθύνης να διαβιούμε σε μία πόλη με αδιάλειπτη κατοίκηση που χάνεται στα βάθη...

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του ΕΚΑΒ, αλλά και των πληρωμάτων δύο μοτοσυκλετών της Ομάδας ΔΙΑΣ που εκλήθησαν πριν λίγο και συγκεκριμένα στις 7.30 το απόγευμα στην συμβολή των οδών Κωττουνίου και...

Με αισθήματα αγωνίας των ιδιοκτητών τους, για την πορεία του φετινού καλοκαιριού, άνοιξαν χθες  Δευτέρα 1 Ιουνίου τα ξενοδοχεία της Ημαθίας, με νέους όρους λόγω της πανδημίας, για τους οποίους ενημερώθηκαν...