ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, του Γιάννη Ναζλίδη: ΄Δεν υπάρχει ούτε σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, ούτε πουθενά…΄

Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών, του Γιάννη Ναζλίδη: ΄Δεν υπάρχει ούτε σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, ούτε πουθενά…΄

«Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών είναι μία τρέλα η οποία έχει καταγωγή την ψυχή». Με αυτό το μοναδικό τρόπο χαρακτηρίζει τον χώρο πολιτισμού που δημιουργεί στη Βέροια ο καλλιτέχνης Γιάννης Ναζλίδης. Ένας χώρος διαφορετικός από τους άλλους που φιλοδοξεί να στεγάσει το παλιό με το νέο, τον πολιτισμό, την ελεύθερη έκφραση δίχως όρια και ταυτότητα. 

«Θα κάνω πράγματα που δεν έχουν γίνει πουθενά», υποστηρίζει ο Γιάννης Ναζλίδης μιλώντας στην ιστοσελίδα ‘Χρόνος’ της Θράκης.

Μιλά για τα σχέδιά του να δημιουργήσει έναν μοναδικό χώρο πολιτισμού, υλοποιώντας ένα σχέδιο που είχε σκεφτεί πριν από 7 ολόκληρα χρόνια. Ήδη όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας κοντά στον Ευθύμη Βαρλάμη από τους στυλοβάτες της προσπάθειάς του στον ελληνικό χώρο έχει μια πλούσια εμπειρία σε θέματα πολιτισμού κι έκφρασης. Ο χώρος υπάρχει και είναι το παλιό εκκοκκιστήριο του πατέρα του. Ένας χώρος που μετατρέπεται σε εκθεσιακός, εστιατόριο, γκαλερί και όλα τα υπόλοιπα που με πολύ φαντασία οραματίζεται ο κ. Ναζλίδης.

 

«Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο ούτε σε Αθήνα, ούτε στο Λονδίνο, ούτε στο Παρίσι, ούτε στη Νέα Υόρκη, ούτε πουθενά», λέει χαρακτηριστικά.

«Το παλιό εκκοκκιστήριο του πατέρα μου, θα το μετατρέψω σε έναν χώρο που θα υποδέχεται τα καλά αισθήματα», λέει, εξηγώντας πως έχει σκοπό να μετατρέψει το παλιό άψυχο κτήριο που κληρονόμησε σε ένα χώρο που θα φιλοξενήσει 50 διαφορετικές δράσεις. Πρωτοτυπία, φαντασία και αγάπη είναι τα συστατικά που θα βάλει και δηλώνει σίγουρος πως θα πετύχει το φιλόδοξο σχέδιό του.

«Τα εργόχειρα και όλα τα είδη λαϊκής τέχνης που δημιουργούσαν οι γιαγιάδες για να προικίσουν τις εγγονές τους που μένουν  τώρα στην άκρη, η καταχωνιασμένα σε σεντούκια γιατί δεν ταιριάζουν στο σύγχρονο σπίτι, γιατί άλλαξαν οι εποχές, θα τα μαζέψω. Αυτά τα ‘άγια’ πράγματα που έχουν μέσα τους αγάπη και δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά, θα τα συγκεντρώσω σε ένα χώρο. Θα φωνάξω τις γιαγιάδες, θα μαζέψω εργόχειρα και κεντήματα και θα τα αναγάγω στο πιο σημαντικό προϊόν που μπορεί να παραγάγει μία πόλη».

Μία έκθεση έργων λαϊκής τέχνης σχεδιάσει να κάνει στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών ο κ. Ναζλίδης για να τιμήσει την παράδοση αλλά και τις γυναίκες που τη κράτησαν ζωντανή.

 

Η δεύτερη δράση αφορά στη νέα γενιά και συγκεκριμένα τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Σκοπός είναι να προβληθούν οι σκέψεις, οι απόψεις τους, τα όνειρα και τα προβλήματά τους. Αυτό θα γίνει με έναν πολύ δημιουργικό τρόπο εξηγεί ο κ. Ναζλίδης. 

«Η παρουσία αυτών των παιδιών δεν υπάρχει στην πόλη. Σκέφτηκα λοιπόν να τοποθετήσω από πέντε ταμπέλες στους πέντε κεντρικούς δρόμους της Βέροιας όπου πέντε μαθητές κάθε φορά, για 15 μέρες θα γράφουν ό,τι θέλουν για την πόλη. Θα έχουν μία φωτογραφία τους από κάτω την υπογραφή τους και θα λένε ό,τι θέλουν ανοίγοντας ένα διάλογο με τον κόσμο».

Αυτές είναι ορισμένες από τις δράσεις που ετοιμάζει με όρεξη για δουλειά και μεράκι ο Γιάννης Ναζλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Με επιτυχία το οδοιπορικό στην Αγία και Μεγάλη...

Tη Δευτέρα 22 Απριλίου το απόγευμα στο Μητροπολιτικό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...