Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας  στην κατάμεστη «Στέγη»

Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας στην κατάμεστη «Στέγη»

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα  Παιδιού προσδίδοντας τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του", αναφέρει η Χάρτα που καθορίζει, σύμφωνα με τη unicef και τα δικαιώματά του παιδιού, όπως:

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή.

Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. 

Με αφορμή την Ημέρα, ο Δήμος Βέροιας και η Αντιδημαρχία Παιδείας σε συνεργασία με την  Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Βέροιας, τις Διευθύνσεις  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την Πρωτοβουλία για το Παιδί, διοργάνωσαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  ευρεία ημερίδα με  θέμα: «Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί;».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος στεκόταν ακόμα και στις σκάλες και σε ένα εξαιρετικό ακροατήριο που άκουγε προσεκτικά και σημείωνε παρατηρήσεις και διευκρινιστικά ερωτήματα για το τέλος, ειδικοί και έμπειροι επιστήμονες ανέπτυξαν τις τεχνικές διαχείρισης της βίας, της επιθετικότητας και της  αποκλίνουσας συμπεριφοράς ενός παιδιού, ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Το κοινό που αποτελούσαν κυρίως γονείς και εκπαιδευτικοί, καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα και την αφορμή της ημερίδας αλλά και για τις μέχρι σήμερα δράσεις και συνεργασίες των εμπλεκόμενων φορέων και παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητριών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των εισηγήσεων ως προς την  προσέγγιση και τους τρόπους διαχείρισης περιστατικών παραβατικότητας αλλά και πρόληψης – προστασίας των παιδιών,  από την πλευρά του σχολείου, της οικογένειας και των υπηρεσιών της Πολιτείας.

Μίλησαν οι:

-Κατερίνα Παπαγεωργίου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού  Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, για τις πρακτικές διαχείρισης της παιδικής επιθετικότητας στο σχολείο”.

- Λίλιαν Αθανασοπούλου, Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., υπεύθυνη Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», για το παιδί στην οικογένεια και το σχολείο: Από τις φυσιολογικές εκφάνσεις στις συμπεριφορές που προβληματίζουν. Διαπιστώσεις, σκέψεις και προβληματισμοί από την κλινική εμπειρία και οι δυνατότητες των γονιών και των εκπαιδευτικών”. 

-Ειρήνη Αναγνώστου-Κελεπούρη , σχολική ψυχολόγος για τις  σεισμικές δονήσεις στα σχολεία μας και την ομίχλη της επιθετικότητας

- Παρασκευή Αγγελή, ψυχολόγος Δήμου Βέροιας, για την Ομάδα προστασίας ανηλίκων, για την οποία εργάζεται και η ίδια, ως μηχανισμός άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.

- Μαρία Πανταζή, ψυχολόγος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», για την οριοθέτηση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα  Βίκυ Πανταζοπούλου, που συνόδευε τον κενυάτη μαραθωνοδρόμο Amos Koech Limakori,  που επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Η κα Πανταζοπούλου δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Βέροια, τους ανθρώπους της και την θερμή φιλοξενία και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις και ενδεχόμενες συνεργασίες της Βέροιας με την Κένυα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε  η Σχολική Χορωδία Βέροιας υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου, ενώ δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

                                                                                                                        Σ.Γκ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οργανώνεται με «καθαρό» μητρώο μελών και νέους πολιτικούς στόχους το ΚΙΝΑΛ – ΠαΣοΚ - Ομιλία και κοπή πίτας στη Βέροια από τον Μ. Χριστοδουλάκη

Οργανώνεται με «καθαρό» μητρώο μελών και νέους...

Την πρώτη της πολιτική εκδήλωση για τη νέα χρονιά,...

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για το μεγαλύτερο ρεβανί του κόσμου και το βραβείο Γκίνες, ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας, έκοψε την πίτα του 2020

Με το βλέμμα στραμμένο στον στόχο για το μεγαλύτερο...

Την πίτα  του 2020 έκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.0...

Oι ιστορίες του παππού - Της Όλγας Κοτμηρίδου-Μεταξά

Oι ιστορίες του παππού - Της Όλγας Κοτμηρίδου-Μεταξά

Στο χωριό οι μέρες κυλούσαν γρήγορα.Μεγάλες...

Συγκέντρωση και ψήφισμα   διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ Ημαθίας για τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων

Συγκέντρωση και ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΕΛΜΕ...

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας...

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ!

του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Τριπόταμος: εικόνες, ήχοι, συναισθήματα!!! *Του Πάρη Παπακανάκη

Τριπόταμος: εικόνες, ήχοι, συναισθήματα!!! *Του Πάρη...

Το εξοχικό καφενείο «Μπαρμπούτα» στα 1900Ο Τριπόταμος,...

Στην κοπή πίτας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας   ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Στην κοπή πίτας του ΚΙΝ.ΑΛ. Ημαθίας ο Μανώλης...

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας...

Στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για το θεσμικό  πλαίσιο των γεωργικών ασφαλίσεων, ο Χρήστος Γιαννακάκης

Στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου για το θεσμικό ...

Στην ομάδα εργασίας του υπουργείου Αγροτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την πίτα  του 2020 έκοψε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.0 μ.μ., στο «Αιγές Μέλαθρον», ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας.Ο Πρόεδρος κ. Τάσος Παγούρας καλωσόρισε όλα τα μέλη του Συλλόγου και ευχήθηκε πάνω από όλα...

Το εξοχικό καφενείο «Μπαρμπούτα» στα 1900Ο Τριπόταμος, παρά τις περιστασιακές φουσκονεριές του, στάθηκε διαχρονικά ο «ευεργέτης της Βέροιας», εξασφαλίζοντάς της ύδρευση, άρδευση, ενέργεια από τις...

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γεωργία Μπατσαρά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος ήταν παρόντες στη σύσκεψη για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) ​ υπό την...

Για αύξηση του αριθμού των μαθητών που απουσιάζουν από τα σχολεία της περιοχής μας, λόγω της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης, κάνει λόγο το σημερινό πρωτοσέλιδο του ΛΑΟΥ και τα πρώτα στοιχεία της Πρωτοβάθμιας...