Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας  στην κατάμεστη «Στέγη»

Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας στην κατάμεστη «Στέγη»

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα  Παιδιού προσδίδοντας τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του", αναφέρει η Χάρτα που καθορίζει, σύμφωνα με τη unicef και τα δικαιώματά του παιδιού, όπως:

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή.

Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. 

Με αφορμή την Ημέρα, ο Δήμος Βέροιας και η Αντιδημαρχία Παιδείας σε συνεργασία με την  Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Βέροιας, τις Διευθύνσεις  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την Πρωτοβουλία για το Παιδί, διοργάνωσαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  ευρεία ημερίδα με  θέμα: «Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί;».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος στεκόταν ακόμα και στις σκάλες και σε ένα εξαιρετικό ακροατήριο που άκουγε προσεκτικά και σημείωνε παρατηρήσεις και διευκρινιστικά ερωτήματα για το τέλος, ειδικοί και έμπειροι επιστήμονες ανέπτυξαν τις τεχνικές διαχείρισης της βίας, της επιθετικότητας και της  αποκλίνουσας συμπεριφοράς ενός παιδιού, ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Το κοινό που αποτελούσαν κυρίως γονείς και εκπαιδευτικοί, καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα και την αφορμή της ημερίδας αλλά και για τις μέχρι σήμερα δράσεις και συνεργασίες των εμπλεκόμενων φορέων και παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητριών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των εισηγήσεων ως προς την  προσέγγιση και τους τρόπους διαχείρισης περιστατικών παραβατικότητας αλλά και πρόληψης – προστασίας των παιδιών,  από την πλευρά του σχολείου, της οικογένειας και των υπηρεσιών της Πολιτείας.

Μίλησαν οι:

-Κατερίνα Παπαγεωργίου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού  Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, για τις πρακτικές διαχείρισης της παιδικής επιθετικότητας στο σχολείο”.

- Λίλιαν Αθανασοπούλου, Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., υπεύθυνη Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», για το παιδί στην οικογένεια και το σχολείο: Από τις φυσιολογικές εκφάνσεις στις συμπεριφορές που προβληματίζουν. Διαπιστώσεις, σκέψεις και προβληματισμοί από την κλινική εμπειρία και οι δυνατότητες των γονιών και των εκπαιδευτικών”. 

-Ειρήνη Αναγνώστου-Κελεπούρη , σχολική ψυχολόγος για τις  σεισμικές δονήσεις στα σχολεία μας και την ομίχλη της επιθετικότητας

- Παρασκευή Αγγελή, ψυχολόγος Δήμου Βέροιας, για την Ομάδα προστασίας ανηλίκων, για την οποία εργάζεται και η ίδια, ως μηχανισμός άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.

- Μαρία Πανταζή, ψυχολόγος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», για την οριοθέτηση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα  Βίκυ Πανταζοπούλου, που συνόδευε τον κενυάτη μαραθωνοδρόμο Amos Koech Limakori,  που επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Η κα Πανταζοπούλου δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Βέροια, τους ανθρώπους της και την θερμή φιλοξενία και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις και ενδεχόμενες συνεργασίες της Βέροιας με την Κένυα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε  η Σχολική Χορωδία Βέροιας υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου, ενώ δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

                                                                                                                        Σ.Γκ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...