Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας  στην κατάμεστη «Στέγη»

Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας στην κατάμεστη «Στέγη»

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα  Παιδιού προσδίδοντας τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του", αναφέρει η Χάρτα που καθορίζει, σύμφωνα με τη unicef και τα δικαιώματά του παιδιού, όπως:

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή.

Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. 

Με αφορμή την Ημέρα, ο Δήμος Βέροιας και η Αντιδημαρχία Παιδείας σε συνεργασία με την  Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Βέροιας, τις Διευθύνσεις  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την Πρωτοβουλία για το Παιδί, διοργάνωσαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  ευρεία ημερίδα με  θέμα: «Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί;».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος στεκόταν ακόμα και στις σκάλες και σε ένα εξαιρετικό ακροατήριο που άκουγε προσεκτικά και σημείωνε παρατηρήσεις και διευκρινιστικά ερωτήματα για το τέλος, ειδικοί και έμπειροι επιστήμονες ανέπτυξαν τις τεχνικές διαχείρισης της βίας, της επιθετικότητας και της  αποκλίνουσας συμπεριφοράς ενός παιδιού, ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Το κοινό που αποτελούσαν κυρίως γονείς και εκπαιδευτικοί, καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα και την αφορμή της ημερίδας αλλά και για τις μέχρι σήμερα δράσεις και συνεργασίες των εμπλεκόμενων φορέων και παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητριών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των εισηγήσεων ως προς την  προσέγγιση και τους τρόπους διαχείρισης περιστατικών παραβατικότητας αλλά και πρόληψης – προστασίας των παιδιών,  από την πλευρά του σχολείου, της οικογένειας και των υπηρεσιών της Πολιτείας.

Μίλησαν οι:

-Κατερίνα Παπαγεωργίου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού  Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, για τις πρακτικές διαχείρισης της παιδικής επιθετικότητας στο σχολείο”.

- Λίλιαν Αθανασοπούλου, Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., υπεύθυνη Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», για το παιδί στην οικογένεια και το σχολείο: Από τις φυσιολογικές εκφάνσεις στις συμπεριφορές που προβληματίζουν. Διαπιστώσεις, σκέψεις και προβληματισμοί από την κλινική εμπειρία και οι δυνατότητες των γονιών και των εκπαιδευτικών”. 

-Ειρήνη Αναγνώστου-Κελεπούρη , σχολική ψυχολόγος για τις  σεισμικές δονήσεις στα σχολεία μας και την ομίχλη της επιθετικότητας

- Παρασκευή Αγγελή, ψυχολόγος Δήμου Βέροιας, για την Ομάδα προστασίας ανηλίκων, για την οποία εργάζεται και η ίδια, ως μηχανισμός άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.

- Μαρία Πανταζή, ψυχολόγος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», για την οριοθέτηση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα  Βίκυ Πανταζοπούλου, που συνόδευε τον κενυάτη μαραθωνοδρόμο Amos Koech Limakori,  που επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Η κα Πανταζοπούλου δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Βέροια, τους ανθρώπους της και την θερμή φιλοξενία και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις και ενδεχόμενες συνεργασίες της Βέροιας με την Κένυα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε  η Σχολική Χορωδία Βέροιας υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου, ενώ δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

                                                                                                                        Σ.Γκ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκ νέου πρόεδρος  του 4ου   Περιφερειακού Τμήματος    Κ.Δ. Μακεδονίας ο Κώστας Tσιλογιάννης

Εκ νέου πρόεδρος του 4ου Περιφερειακού Τμήματος Κ.Δ....

Η νέα σύνθεση της Τοπικής Διοίκησης του 4ου...

Αναβάλλεται η σημερινή επίσκεψη   Βορίδη στη Βέροια καθώς   και η σύσκεψη Φορέων για το ροδάκινο

Αναβάλλεται η σημερινή επίσκεψη Βορίδη στη Βέροια...

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή,...

Χρ. Κούτρας στον ΑΚΟΥ 99.6:  Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Βέροιας για την εποχική γρίπη που αρχίζει να… φουντώνει

Χρ. Κούτρας στον ΑΚΟΥ 99.6: Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο...

-Αυξημένα τα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία καθώς...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ επισκέφθηκε τον Δήμαρχο...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΜΑΘΙΑΣ στα πλαίσια των επαφών της με...

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραφέντζος σε ηλικία 66 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Καραφέντζος σε ηλικία 66 ετών

 «Έφυγε» σήμερα το απόγευμα ο βεροιώτης Γιώργος Ι....

Ο Τάσος Μπαρτζώκας με ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύει το ζήτημα της δια βίου εκπαίδευσης, εργασίας και της εν γένει κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο

Ο Τάσος Μπαρτζώκας με ερώτηση στη Βουλή αναδεικνύει το...

Κοινοβουλευτική ερώτηση υπέβαλε, προς τους Υπουργούς...

Αλεξάνδρεια: Συνελήφθη 36χρονος για παράνομη οπλοκατοχή

Αλεξάνδρεια: Συνελήφθη 36χρονος για παράνομη...

Σε έρευνα της οικίας του βρέθηκαν 2 πιστόλια, μια ...

Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Ιατρείο Βέροιας - Από 27-31/01/2020

Νέο πρόγραμμα στο Δημοτικό Ιατρείο Βέροιας - Από...

Στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Βέροιας  προσφέρονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Αυξημένα τα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία καθώς και οι απουσίες μαθητών από τα σχολείαΠονόλαιμος, μυαλγία, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, συνάχι, ρίγος, πυρετός, βήχας είναι βασικά συμπτώματα της γρίπης...

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε βιωματική κι ενημερωτική δράση στο μαγαζί «Παπαδόπουλος Καφέ Μπουγάτσα» στη Βέροια. Μία ομάδα ωφελούμενων υπό την εποπτεία του επιστημονικού προσωπικού του...

-Συμμετέχουν από την Ημαθία, Φώτης  Καραβασίλης και Κ. ΓιοβανόπουλοςΣτο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα,...

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βέροιας: Ευνοεί και τους ιδιοκτήτες και το Ταμείο του ΔήμουΜε έμφαση, ο δήμαρχος Βέροιας τόνισε το βράδυ της Δευτέρας, στο κλείσιμο της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού...