Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας  στην κατάμεστη «Στέγη»

Δικαίωμα του παιδιού να είναι ευτυχισμένο και υποχρέωση όλων, να μεγαλώνει με ασφάλεια, το μήνυμα της ημερίδας στην κατάμεστη «Στέγη»

Με πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε. και της UNICEF, η 11η Δεκεμβρίου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα  Παιδιού προσδίδοντας τη σημασία που η Διεθνής Κοινότητα αποδίδει στα παιδιά όλου του κόσμου, καθώς και την ανησυχία της σχετικά με την κατάστασή τους.

"Το παιδί θα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα χωρίς διάκριση φυλής, χρώματος, φύλλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, οικογενειακής προέλευσης ή άλλης κοινωνικής θέσης του ίδιου του παιδιού ή της οικογενείας του", αναφέρει η Χάρτα που καθορίζει, σύμφωνα με τη unicef και τα δικαιώματά του παιδιού, όπως:

Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή.

Δικαιούμαι να υπάρξω.

Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.

Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.

Δικαιούμαι να μάθω τί είναι καλό για την σωματική και ψυχική μου υγεία.

Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.

Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.

Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.

Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. ΄Εναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. 

Με αφορμή την Ημέρα, ο Δήμος Βέροιας και η Αντιδημαρχία Παιδείας σε συνεργασία με την  Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων του Δήμου Βέροιας, τις Διευθύνσεις  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και την Πρωτοβουλία για το Παιδί, διοργάνωσαν το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  ευρεία ημερίδα με  θέμα: «Πώς μεγαλώνουμε ένα ευτυχισμένο παιδί;».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου ο κόσμος στεκόταν ακόμα και στις σκάλες και σε ένα εξαιρετικό ακροατήριο που άκουγε προσεκτικά και σημείωνε παρατηρήσεις και διευκρινιστικά ερωτήματα για το τέλος, ειδικοί και έμπειροι επιστήμονες ανέπτυξαν τις τεχνικές διαχείρισης της βίας, της επιθετικότητας και της  αποκλίνουσας συμπεριφοράς ενός παιδιού, ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν συχνά οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Το κοινό που αποτελούσαν κυρίως γονείς και εκπαιδευτικοί, καλωσόρισε η αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα Τόπη, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα και την αφορμή της ημερίδας αλλά και για τις μέχρι σήμερα δράσεις και συνεργασίες των εμπλεκόμενων φορέων και παρουσίασε τα βιογραφικά των ομιλητριών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των εισηγήσεων ως προς την  προσέγγιση και τους τρόπους διαχείρισης περιστατικών παραβατικότητας αλλά και πρόληψης – προστασίας των παιδιών,  από την πλευρά του σχολείου, της οικογένειας και των υπηρεσιών της Πολιτείας.

Μίλησαν οι:

-Κατερίνα Παπαγεωργίου, συντονίστρια Εκπαιδευτικού  Έργου του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, για τις πρακτικές διαχείρισης της παιδικής επιθετικότητας στο σχολείο”.

- Λίλιαν Αθανασοπούλου, Ψυχίατρος παιδιών-εφήβων, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., υπεύθυνη Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων, Γ.Ν. «Γ. Παπανικολάου», για το παιδί στην οικογένεια και το σχολείο: Από τις φυσιολογικές εκφάνσεις στις συμπεριφορές που προβληματίζουν. Διαπιστώσεις, σκέψεις και προβληματισμοί από την κλινική εμπειρία και οι δυνατότητες των γονιών και των εκπαιδευτικών”. 

-Ειρήνη Αναγνώστου-Κελεπούρη , σχολική ψυχολόγος για τις  σεισμικές δονήσεις στα σχολεία μας και την ομίχλη της επιθετικότητας

- Παρασκευή Αγγελή, ψυχολόγος Δήμου Βέροιας, για την Ομάδα προστασίας ανηλίκων, για την οποία εργάζεται και η ίδια, ως μηχανισμός άμεσης κοινωνικής παρέμβασης.

- Μαρία Πανταζή, ψυχολόγος του Συλλόγου «Πρωτοβουλία για το Παιδί», για την οριοθέτηση, την ψυχική ανθεκτικότητα και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα  Βίκυ Πανταζοπούλου, που συνόδευε τον κενυάτη μαραθωνοδρόμο Amos Koech Limakori,  που επίσης παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Η κα Πανταζοπούλου δήλωσε εντυπωσιασμένη από την Βέροια, τους ανθρώπους της και την θερμή φιλοξενία και δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις και ενδεχόμενες συνεργασίες της Βέροιας με την Κένυα.

Την εκδήλωση πλαισίωσε  η Σχολική Χορωδία Βέροιας υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου, ενώ δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

                                                                                                                        Σ.Γκ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο Ευάγγελου Δέλλιου

Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων...

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ  ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γ’ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΤελικά,...

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ

Συντάκτης:  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΒΑΣΙΑΔΗΣ  Οι αναφορές στην...

ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΣΙΩΠΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ

Της Όλγας Κουτμηρίδου-ΜεταξάΣήμερα η σιωπή,κάθεται...

Επικαιρότητα «Βάλε το χέρι σου  Μεγαλοδύναμε!»

Επικαιρότητα «Βάλε το χέρι σου Μεγαλοδύναμε!»

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΑκούω πάλι, φίλοι...

Τα λαογραφικά μας Επ’ ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου  Παναγία Δοβρά Το Μοναστήρι της «Καλή Παναγιάς»

Τα λαογραφικά μας Επ’ ευκαιρία του Δεκαπενταύγουστου ...

Γράφει ο Μάκης  ΔημητράκηςΔεκαπενταύγουστος! Της...

Μέχρι το τέλος Αυγούστου Απαγόρευση λιτανειών, εμποροπανηγύρεων  εν όψει του 15Αύγουστου και ορθίων στα μπαρ  -Πρώτο τοπικό lockdown στον Πόρο

Μέχρι το τέλος Αυγούστου Απαγόρευση λιτανειών,...

Νέα έκτακτα μέτρα στην προσπάθεια περιορισμού της...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ!

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ!

του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Μάκης  ΔημητράκηςΔεκαπενταύγουστος! Της Παναγίας! Τρανή γιορτή και όλη η Ελλάδα, απ’ άκρη σ’ άκρη γιορτάζει και ειδικά το Βέρμιο που προσελκύει πιστούς κάθε ράτσας που ανηφορίζουν στις πλαγιές του...

Ομολογώ ότι δεν περίμενα τοποθέτηση από τον κ. Παυλίδη στην επιστολή μου για το θέμα του Δημαρχείου, του 3ου δημοτικού και των εκπαιδευτηρίων Τσαλέρα. Και δεν αντιλαμβάνομαι την επιθετική του απάντηση σε...

Στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας Ημαθίας προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η «Μεταμόρφωση του Σωτήρος», που τοποθετήθηκε στις αρχές Αυγούστου, αν και οι Ευαγγελιστές σημειώνουν ότι ο Χριστός έδειξε τη δόξα και το μεγαλείο του στους...