Σκοτεινοί μύθοι και φωτεινές αλήθειες για την ψυχική υγεία, στην εκδήλωση του ΣΟΦΨΥ

Σκοτεινοί μύθοι και φωτεινές αλήθειες για την ψυχική υγεία, στην εκδήλωση του ΣΟΦΨΥ

Με αφορμή τα 5 χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος Οικογενειών – Φίλων Ψυχικής Υγείας (ΣΟΦΨΥ) Ημαθίας, διοργάνωσε μια ενημερωτική εκδήλωση το πρωί της Κυριακής, στο φουαγιέ της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας, με ομιλία της ψυχιάτρου Ειρήνης Τσίρκα για τους μύθους και τις αλήθειες της ψυχικής υγείας, που ολοκληρώθηκε με βιωματική διαδραστική παρουσίαση σχετικά με τα συναισθήματα και τη σημασία τους.


Αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Σαλιάγκας αναφέρθηκε στην σταδιακή 5ετή λειτουργία των δύο δομών του ΣΟΦΨΥ, τη Στέγη Δημιουργίας και το Κέντρο Υποστήριξης που ήρθαν να καλύψουν ένα πολύ μικρό μέρος, από το μεγάλο κενό σε δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο Νομό μας, ευχαριστώντας τα μέλη και τους φίλους, τους χορηγούς και όσους στηρίζουν την προσπάθεια του Συλλόγου. Στη συνέχεια κάλεσε για έναν χαιρετισμό την βουλευτή Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, ευχαριστώντας την για την συμπαράσταση.


Η κα Καρασαρλίδου αναφέρθηκε στην υποχρέωση όλων, της κοινωνίας αλλά κυρίως της πολιτείας να άρει τις ανισότητες στηρίζοντας την ψυχική Υγεία και χαρακτήρισε ακατανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει κοινωνικό μέρισμα στους ανθρώπους με αναπηρία μέχρι 24 ετών, θεωρώντας (η κυβέρνηση) ότι μετά τα 24 παύει η αναπηρία ή η ψυχική ασθένεια... Κλείνοντας δήλωσε τη συνεχή υποστήριξη και το ενδιαφέρον της για τις δράσεις και τη λειτουργία του Συλλόγου.

Μύθοι και αλήθειες

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία έκανε η ψυχίατρος κ. Τσίρκα βοηθώντας το πολυπληθές κοινό να διακρίνει και να αντιληφθεί τι είναι η ψυχική υγεία και η ψυχική διαταραχή και με ποια κριτήρια καθορίζονται, πως γίνεται η κλινική προσέγγιση των ασθενών και ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες διαταραχές, για να εστιάσει αμέσως μετά στις προκαταλήψεις και το στίγμα που συνοδεύει πολύ συχνά την ψυχική ασθένεια, δίνοντας απαντήσεις σε μια σειρά  ευρέως διαδιδομένων μύθων και λανθασμένων αντιλήψεων, με στατιστικά στοιχεία, προς επίρρωση της πραγματικότητας.

Η κα Τσίρκα μετέφερε και την προσωπική της εμπειρία, ως ψυχίατρος, από τις συναντήσεις της με τους ψυχικά πάσχοντες που αποτέλεσαν για την ίδια, όπως είπε, μια αποκάλυψη. «Για εμένα είναι ένα ταξίδι πλούσιο σε ατομικές διαφορές που το διέπει πάντα μια γνησιότητα. Ένα ταξίδι σε μια διαφορετικότητα πολύ πιο πλούσια από «αλήθεια» σε σχέση με την φτώχια του «φυσιολογικού κόσμου». Είναι μια διαδρομή που άλλοτε με γεμίζει με ικανοποίηση, με χαρά, που φωτίζει δικά μου σκοτάδια και άλλοτε γίνεται κουραστική, ματαιωτική και οδυνηρή. Και εκεί που τα επιστημονικά εργαλεία με αφήνουν ακάλυπτη και ανίσχυρη έρχεται το παραμύθι και κάθε άλλη μορφή τέχνης που πάντα ανακουφίζει και σώζει μικρούς και μεγάλους, θεραπευτές και θεραπευόμενους, υγιείς και ασθενείς».

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι «Κλειδί στην αντιμετώπιση του στίγματος αποτελεί η αλλαγή των πεποιθήσεων των ατόμων σε ένα κοινωνικό σύνολο μέσω της μόρφωσης, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης σχετικά με το όλο πλαίσιο και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Σε αυτό μπορούν να συμβάλλουν ποικίλες πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, όπως αυτές του ΣΟΦΨΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΣΠΕ για το νομό μας, αλλά και οργανωμένες δράσεις και εκστρατείες σε εθνικό επίπεδο που βοηθούν στην επαφή του κοινού με τους ψυχικά ασθενείς».

Ακολούθησε μια διαδραστική – βιωματική παρουσίαση από την ψυχολόγο Χρύσα Μπέκα, με την βοήθεια του κοινού που χωρίστηκε σε ομάδες και έπαιξε με τα «συναισθήματα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η πρώην δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, χορηγοί (Γ. Καλλιγάς, Νούσιας κ.α.) και φίλοι του ΣΟΦΨΥ.

Παράλληλα, στην είσοδο του φουαγιέ, χριστουγεννιάτικες κατασκευές και πανέμορφα γούρια για τη νέα χρονιά, ήταν εκτεθειμένα στη διάθεση όσων ήθελαν να στηρίξουν και υλικά τον Σύλλογο.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ  από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ Ημαθίας

Προβολή ταινίας -ντοκιμαντέρ από ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΕΠΕ...

Η ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Ημαθίας σας προσκαλούν στην ανοιχτή...

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων από την ίδρυσή του

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΝΑΟΥΣΑΣ Πρόσκληση για τον εορτασμό 20 χρόνων...

Εκδήλωση εορτασμού για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την...

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής:  Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας,  στο Πνευματικό  Κέντρο Αλεξάνδρειας

ΓΕΛ Πλατέος Κορυφής: Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, στο...

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στις 09.00 π.μ. στο Πνευματικό...

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό  Σταυρό Βέροιας

«Ερχόμενος ο Κύριος»: Μουσική παράσταση από τον Ερυθρό...

Το Περιφερειακό Τμήμα  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού...

Την Δευτέρα 22 Απριλίου:  Ομιλία  του π. Γεώργιου Σχοινά στον  Ι. Ναό   Αγίου Αντωνίου

Την Δευτέρα 22 Απριλίου: Ομιλία του π. Γεώργιου Σχοινά...

Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με την...

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται «Το βάζο με τα μοναχικά μπισκοτάκια» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σύλλογος Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό: Παρουσιάζεται...

Το παραμύθι της ΜΑμΑ «Το βάζο με τα μοναχικά...

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη  «Ιστορία της Βέροιας: της πόλεως και της περιοχής»,  παρουσιάζεται αύριο Σάββατο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη

Η επανέκδοση του δίτομου έργου του Γεωργίου Χ. Χιονίδη ...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας σας...

 26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή  άνω των 400 χορευτών

26, 27 και 28 Απριλίου στο Χώρο Τεχνών- Veria Dance για 7η...

Για 7η χρονιά η Βέροια διοργανώνει το Veria Dance. Πρόκειται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...