ΕΛΛΑΔΑ

Οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική  και γεωστρατηγική σημασία, η συμφωνία  Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ για τον  EastMed

Οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική και γεωστρατηγική σημασία, η συμφωνία Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ για τον EastMed

Η ιστορική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed,  υπογράφηκε χθες ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και αναμένεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο 

«Ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν» ήταν το μήνυμα που απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την τελετή υπογραφής της Διακρατικής Συμφωνίας για τον αγωγό. 

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης, αναφέρθηκαν και στη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα μετέχει στη συγχρηματοδότηση του έργου, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέχουν διακομματική στήριξη στον αγωγό, θέτοντας την διπλωματική παράμετρο του έργου. 

«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα δύο πολύ καλούς φίλους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν. «Είναι το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης» των τριών χωρών. Η Συμφωνία του Ζαππείου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή διπλωματική, γεωστρατηγική, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβολή στην εισήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση των κρατών προς τον σκοπό αυτό. «Θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο», τόνισε. προσθέτοντας ότι θα εμβαθύνει τη συνεργασία με το Ισραήλ. Αφήνοντας αιχμές κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάσει, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο αγωγός θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής, μακριά από ανέξοδους αναθεωρητισμούς. 

«Ο αγωγός EastMed έρχεται να συμβάλλει στην αναμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο και παγιώνει τη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη δημιουργία του αγωγού. Παράλληλα, η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στα ενεργειακά στη Μεσόγειο. Όπως είπε, «δεν υπογράψαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και τη συνεργασία των χωρών μας», σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια. «Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους πρώην υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, Γιάννη Μανιάτη και Γιώργο Σταθάκη που ήταν παρόντες στην τελετή, οι οποίοι και συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. 

Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία. Ο αγωγός, ανέφερε, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.  «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού ως EuroAsia Interconnector, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ. 

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετικές αναπτυξιακές προοπτικές, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες. 

Όπως και οι προηγούμενοι, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν.  «Υπάρχει μία ιστορική ανωμαλία την οποία έχουν ζήσει οι χώρες μας. Στην Αθήνα και στην Ιερουσαλήμ δημιουργήσαμε τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού. Η Ελλάδα και το Ισραήλ, από τη μία μεριά, η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες οι οποίες έχουν επικρατήσει στην ανθρωπότητα. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπήρχε μία έλλειψη σύνδεσης μεταξύ των χωρών μας. Αυτό όμως το διορθώσαμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι η σημερινή τριμερής συνάντηση ήταν η έβδομη και ανέφερε ότι αναβαθμίζει τη συνεργασία των τριών χωρών σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο για να προμηθεύσουν με ενέργεια την Ευρώπη. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση του Ισραήλ για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας.

Για τα οφέλη του EastMed

Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Θέτει, παράλληλα, τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και διασφαλίζει την παροχή αερίου σε περιοχές της χώρας μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο.

Η συνεργασία για τον EastMed δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας, προς όφελος όλων.

Το έργο συνάδει επίσης με τις στρατηγικές ενεργειακές επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς ανοίγει έναν νέο διάδρομο προμήθειας αερίου και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων.

Στο οικονομικό επίπεδο, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ενώ και οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Κέρδη θα υπάρξουν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον.

Αντιδράσεις Τουρκίας

Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed, η Άγκυρα σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματά τους για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

Παρά το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο αγωγός «δεν απειλεί κανέναν», η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να κινείται επιθετικά και να αψηφά τις διεθνείς προειδοποιήσεις για αποφυγή εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Αντιδρώντας στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι δήλωσε ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

«Ο πιο οικονομικός και ασφαλής δρόμος για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο και η διανομή τους στις καταναλωτικές αγορές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, είναι η Τουρκία», υπογράμμισε ο Ακσόι στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα



Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...