Η Σκύδρα στο επίκεντρο της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Η Σκύδρα στο επίκεντρο της παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης

Επένδυση 20εκ ευρώ αναπτυξιακός μοχλός για την Πέλλα

Του Γιώργου Σωμαράκη

Την άδεια για δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Σκύδρα έχει εξασφαλίσει ομάδα επενδυτών από την Αυστραλία, την μοναδική μέχρι στιγμής στην Πέλλα. Ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Growing Greece A.E. μίλησε στην Πέλλαnews για το αναπτυξιακό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα project αναλύοντας το όραμα του και την μοναδική ευκαιρία αναβάθμισης της περιοχής.

Ο επενδυτής
Πρόκειται για τον ΕλληνοΑυστραλό επενδυτή, Γιώργο Αθανασιάδη ο οποίος μαζί με την ομάδα του -που περιλαμβάνει και τον γιο του- έχουν εξασφαλίσει την μοναδική άδεια στην Πέλλα για την μεγάλη αυτή επένδυση. Ο κ. Αθανασιάδης, γεννήθηκε στην Έδεσσα κι έφυγε για την Αυστραλία όντας παιδί 6 χρονών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιστρέψει στην Ελλάδα ενώ την τελευταία τριετία έχει επενδύσει σε εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες. 

 

To project της Growing Greece

Γιατί στην Ελλάδα;

Ο κ. Αθανασιάδης έχει το «know how» και πιστεύει ότι ο δρόμος που άνοιξε για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία με πολύ καλές δυνατότητες εξέλιξης. Πρόκειται για την ίδια ομάδα που έχει επενδύσει και στην Αμερική, οπότε γνωρίζουν τις διαδικασίες και τις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας του προϊόντος και της μεταποίησης του καθώς και της πώλησης. Όπως εξηγεί ο επιχειρηματίας αυτή την στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η πιστοποίηση της επένδυσης από Γερμανική Εταιρεία μιας και το 80% περίπου της παραγωγής, θα απορροφάται, αρχικά τουλάχιστον, από φαρμακευτικές εταιρείες της Γερμανίας. Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη  υπάρχουν μόνο δύο εταιρείες που πουλάνε προϊόντα από κάνναβη, μια Καναδέζικη εταιρεία στην Ολλανδία και μια εταιρεία στην Σουηδία με την Ελλάδα να εισέρχεται πολύ δυνατά στον χάρτη παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. Δεδομένου, επίσης, ότι σημεία εξαγωγών για προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν οριστεί, εκτός από το τελωνείο του Πειραιά, η Ελεύθερη Ζώνη στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, η Πέλλα και η Σκύδρα θεωρείται «βολική» περιοχή για την συγκεκριμένη επένδυση. 

 Το project

Οι εγκαταστάσεις της επένδυσης, αξίας περί των 20εκ ευρώ, θα γίνουν στην περιοχή «κανάλι» στο αγρόκτημα μεταξύ Λιποχωρίου και Πετριάς του Δήμου Σκύδρας, σε μια έκταση 24στρεμμάτων. Πρόκειται για μια καθετοποιημένη μονάδα με τα φυτά να αναπτύσσονται σε γλάστρες, σε κλειστό ελεγχόμενο περιβάλλον (τύπου θερμοκηπίου), ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνεται και η μεταποίηση. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη τα προϊόντα που θα παράγονται θα είναι, κυρίως, το λάδι κάνναβης που θα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα παραγωγής κάψουλας (χάπι), πίπας ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς και άλλων προϊόντων συμβαδίζοντας πάντα με την ελληνική νομοθεσία. Νομοθεσία που προβλέπει κι επιβάλλει οι εγκαταστάσεις να βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο και προστασία με 24ωρη φύλαξη, ενώ θα υπάρχει και φράχτης ύψους 3,5μ. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης θα απασχολεί περί τα 120 άτομα, με τον κ. Γιώργο Αθανασιάδη να δηλώνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό θα είναι από την γύρω περιοχή. Πρόκειται για μόνιμη εργασία με εξειδικευμένο γεωπόνο, αρχικά από το εξωτερικό, ενώ στο team θα υπάρχει και γιατρός. Όλα τα προϊόντα θα έχουν περάσει τους απαραίτητους κλινικούς ελέγχους και θα έχουν πιστοποίηση από τον ΕΟΦ. 

 

Αναβαθμίζεται η περιοχή

Ο Ελληνοαυστραλός επενδυτής γνωρίζει την δουλειά και πιστεύει ακράδαντα ότι ανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Πέλλα. Νιώθει ότι αυτή η επένδυση θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα βοηθήσει πολύ κόσμο. Σημειώνει, μάλιστα, ότι πρόκειται για ένα προϊόν που βοηθάει, σε πολλές περιπτώσεις, φαρμακευτικά, αν και γνωρίζει ότι ακόμη στην Ελλάδα τα φαρμακευτικά σκευάσματα με κάνναβη δεν είναι τόσο διαδεδομένα. Ο κ. Αθανασιάδης ξεκίνησε τις διαδικασίες απόκτησης της άδειας από τον Αύγουστο του 2018 και την έλαβε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου του 2019. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα υπολογίζει ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2020 ενώ από το 2021 θα ξεκινήσει η παραγωγή του ελαίου από κάνναβη. Αυτή την στιγμή «τρέχει» για το GMP (Good Manufacturing Practice) που είναι ό,τι σημαντικότερο για την πορεία της επένδυσης. «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη, αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις ενώ σε σχέση με άλλες χώρες και ως κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για τους ξένους επενδυτές πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά» υπογράμμισε ο Γιώργος Αθανασιάδης. 

Η γενικότερη εικόνα στην χώρα

Έχουν εγκριθεί 25 άδειες* εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Θα δημιουργηθούν 2.250 νέες θέσεις εργασίας ενώ θα κατασκευαστούν 430.000 τμ θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τμ για βιομηχανικά κτίρια για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Εφτά μάλιστα από τις αδειοδοτημένες μονάδες βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία. 

 

*δεδομένα Σεπτεμβρίου 2019

Εκτιμάται πως αν αυτές οι μονάδες λειτουργήσουν πλήρως και προστεθούν και άλλες που έχουν αιτηθεί (σ.σ. συνολικά 80), οι άμεσες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 5.000 (εξειδικευμένο προσωπικό), οι εξαγωγές θα αυξηθούν όπως και τα κρατικά έσοδα. Σύμφωνα άλλωστε με κάποιες από τις εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών εταιρειών εμπλεκομένων με την αγορά του φυτού «η ευρωπαϊκή αγορά των 742 εκατ. πολιτών και συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 15,3 τρισ. ευρώ το 2017, εκτιμάται, ότι θα αποτελεί το 2028, την μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ και 30 εκατομμύρια ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη». Το 2018 περισσότερες από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2028 η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη. Νεότερες μάλιστα εκτιμήσεις «ανεβάζουν» κι άλλο τους δείκτες των επενδυτικών προοπτικών, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί από 7,2 δισ. δολάρια το 2017, σε 55 δισ. δολάρια το 2024, παρουσιάζοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR): 36%. Μάλιστα, η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα παρουσιάσει την περίοδο 2017-2024 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR):49,5%.

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματος - Τι θα ισχύσει με αποδείξεις και τεκμήρια

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Σε 8 δόσεις ο φόρος...

Σε νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της...

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Τι θα γίνει με τις εκκλησίες το Πάσχα - Πώς θα λειτουργήσουν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ιερώνυμου: Τι θα γίνει με τις...

Συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης...

Βροχή πληρωμών έως 23 Απριλίου: Συντάξεις, αποζημίωση ειδικού σκοπού και επιδόματα ανεργίας

Βροχή πληρωμών έως 23 Απριλίου: Συντάξεις, αποζημίωση...

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου...

Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: Παράθυρο για μικρές μετακινήσεις σε εξοχικά το Πάσχα

Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου: Παράθυρο για...

Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας για...

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορωπί: Πατέρας σκότωσε τον γιο του

Οικογενειακή τραγωδία στο Κορωπί: Πατέρας σκότωσε τον...

Μπροστά σε μια νέα οικογενειακή τραγωδία βρίσκονται...

Έφυγε από τη ζωή η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Έφυγε από τη ζωή η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη...

Μια ταλαντούχα σκηνογράφος, μια νέα γυναίκα που μας...

Υπ. Παιδείας : «Πράσινο φως» για τη διεξαγωγή εξετάσεων – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Υπ. Παιδείας : «Πράσινο φως» για τη διεξαγωγή εξετάσεων...

Το «πράσινο φώς» για τη διεξαγωγή κάθε είδους...

Πρίγκιπας Φίλιππος : Τρισάγιο στη μνήμη του στην Κέρκυρα

Πρίγκιπας Φίλιππος : Τρισάγιο στη μνήμη του στην...

Τρισάγιο στη μνήμη του Πρίγκιπα Φιλίππου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει και η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μαΐου από τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους του τ. ΙΚΑ, των οποίων...

Κλειστά θα παραμείνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και...

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να κλείσει τα δημοτικά σχολεία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα κλείσουν με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του...

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου αν το επιθυμούν. Ανοικτά την Κυριακή 15/11 τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 06.00 τίθεται σε εφαρμογή...