Δήλωση και απολογισμός του προέδρου  του ΑΣΟΠ Επισκοπής  με τη λήξη της θητείας του

Δήλωση και απολογισμός του προέδρου του ΑΣΟΠ Επισκοπής με τη λήξη της θητείας του

Έναν σύντομο  απολογισμό, με αφορμή την λήξη της θητείας του Δ.Σ. του  ΑΣΟΠ  Επισκοπής, καταθέτει από καρδιάς,όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βασίλης Λαμπριανός τονίζοντας τα εξής:

«Τώρα που τελειώνει η θητεία αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου που είχα την τιμή να προεδρεύω  απευθυνόμενος προς τα μέλη το Συνεταιρισμού μας θα ήθελα να πω σαν απολογισμό από τα βάθη της ψυχής μου τα παρακάτω:

Η ανάμειξη μου με τα κοινά δεν ήταν  αποτέλεσμα μιας εσωτερικής παρόρμησης για κατάληψη αξιωμάτων για την ικανοποίηση εγωκεντρικών αναγκών,  ούτε ο τρόπος για την επαγγελματική μου αποκατάσταση, καθώς όλοι με γνωρίζουν ποιος είμαι στην μικρή κοινωνία της Επισκοπής. 

Η ανάμειξη μου οφείλεται στην επιθυμία μου αφενός να προσφέρω στους συντοπίτες μου, να τους φανώ χρήσιμος προσφέροντας την εμπειρία μου και τις δυνάμεις μου για την βελτίωση της καθημερινότητας τους, αφετέρου να βοηθήσω να μπει ένα τέρμα στην νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε στον ΑΣΟΠ όπου ένας κατηγορούσε τον άλλο και ο συνέταιρος κάθε χρόνο απολάμβανε όλο και λιγότερο εισόδημα και  υπηρεσίες.

Πριν αναλάβω, σε συζήτηση με  μακροχρόνιο στέλεχος του ΑΣΟΠ, έλαβα την διαβεβαίωση του ότι οι υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού ανέρχονται σε 500-600 χιλιάδες ευρώ , Αυτό σήμαινε με τζίρο 10.000.000 ευρώ ένα 5%,ποσοστό απόλυτα αποδεκτό. Δυστυχώς αυτό αποδείχθηκε παντελώς ψευδές. Από την πρώτη ημέρα που πήγα στο συνεταιρισμό  με περίμενε ένα πακέτο επιταγών προς υπογραφή. Αρνήθηκα να υπογράψω  και την ίδια στιγμή διαπίστωσα τη «κληρονομία»  που αποτελούνταν από 764.000 ευρώ επιταγές σε προμηθευτές, υποχρεώσεις προς προμηθευτές  516.000, υποχρεώσεις προς τράπεζες 1.234.000,υποχρεώσεις στους παραγωγούς 935.000, υποχρεώσεις προς το προσωπικό 107.000 και φυσικά προς εφορία ΙΚΑ και λοιπούς 121.000.Για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χείμαρρο υποχρεώσεων είχαμε στο ταμείο μας και στην τράπεζα 62.000 και απαιτήσεις από πελάτες 1.645.000,γραμμάτια 10.000 και επιταγές 8.000. Δηλαδή οι υποχρεώσεις μας ήταν 3.873.000 ευρώ και οι απαιτήσεις μας 1.967.000. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι τα γραμμάτια ήταν ακάλυπτα εδώ και 20 έτη και από τους πελάτες απαιτήσεις πάνω από 1.000.000 ήταν σε καθυστέρηση και ο νομικός σύμβουλος του συνεταιρισμού με ενημέρωσε ότι υπήρχαν ελπίδες ανάκτησης το πολύ 100-200 χιλιάδες ευρώ. Σαν να μην έφθαναν αυτά διαπιστώσαμε σύντομα από μια απλή αντιπαραβολή των εξτρέ των τραπεζών με τα βιβλία του συνεταιρισμού ότι δεν συμφωνούσαν. Γρήγορα διαπιστώθηκε η υπεξαίρεση και ήλθε και η ομολογία. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι έχω αναλάβει ένα φορέα διαλυμένο. Είχα δύο επιλογές είτε να τα παρατήσω και να φύγω είτε να παραμείνω και να παλέψω. Σήμερα ξέρετε τι επέλεξα. Η επιλογή μου ήταν συνειδητή, αφενός γιατί  δεν συνηθίζω να το βάζω στα πόδια μπροστά στα προβλήματα και αφετέρου δεν ήθελα να κάνω την χάρη στους διάφορους «συμβούλους», που μου έλεγαν να τα παρατήσω και να κάνουμε ένα συνεταιρισμό καινούργιο γιατί η τύχη του ΑΣΟΠ ήταν προδιαγραμμένη. Το «σενάριο» ήθελε η περιουσία των μελών του ΑΣΟΠ να περνά σε άλλα χέρια και εγώ απλώς ήμουν ο ενδιάμεσος σταθμός. Η απόφαση μας να τα φέρουμε όλα στο φως δεν άρεσε σ όλους. Άρχισαν κάποιοι να αφήνουν υπονοούμενα νομίζοντας ότι θα μας κάμψουν, ακόμα και στελέχη τράπεζας άρχισαν να μας αντιμετωπίζουν περίεργα .Τότε μου φαινόταν περίεργο. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του πολυετή έλεγχου από τον ορκωτό ελεγκτή κατάλαβα το γιατί. Η ογκωδέστατη έκθεση περιγράφει το πώς, το πότε και το γιατί. Καταλάβαμε γιατί κάποιους τους αρκούσε να τα φορτώσουμε όλα σε ένα εξιλαστήριο θύμα και να μην ψάξουμε παραπέρα. Τώρα έφυγε ένα βάρος από πάνω μας και μετά τη μήνυση που καταθέσαμε θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη. Με βάση την έκθεση ξεκινήσαμε τον αγώνα για την ανάκτηση της περιουσίας του Συνεταιρισμού που κάποιοι  καταχράστηκαν. Σύντομα, συντομότερα απ  ότι φαντάζονται κάποιοι, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα .

Αυτά τα χρόνια που πέρασαν δεν ήταν εύκολα για κανέναν. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τα μέλη μας γιατί δεν υλοποίησα όσα οραματίσθηκα και δεν ικανοποίησα τις ανάγκες τους στο βαθμό που θα ήθελαν. Δεν το έκανα από καπρίτσιο , προηγούνταν η αναστύλωση του ΑΣΟΠ και φυσικά δεν υπήρχαν και τα μέσα. Όμως μέσα σ αυτό το δύσκολο περιβάλλον κατορθώσαμε να μειώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε 2.178.000 ευρώ, να μετατρέψουμε την ανοιχτή χρηματοδότηση με τα υψηλά επιτόκια σε δεκαετές δάνειο με 0 επιτόκιο και περιθώριο 4,25% μετά από μακροχρόνια και δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο ΑΣΟΠ πλήρωσε αυτά τα τέσσερα χρόνια γι αυτή την χρηματοδότηση 360.000 ευρώ τόκους και περίπου άλλα τόσα για κεφάλαιο. Περαιτέρω αυξήθηκε η περιουσία του ΑΣΟΠ κατά 334.000 ευρώ με την κατασκευή φωτοβολταικού συστήματος που τον απαλλάσσει από το  κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος της παραγωγής.

Μελανό σημείο της τετραετίας είναι ότι διάφορα «παπαγαλάκια» προσπάθησαν και σε ένα βαθμό το πέτυχαν να φοβίσουν τους συνεταίρους, διαδίδοντας από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης του ελέγχου στον ορκωτό ελεγκτή, ότι ο συνεταιρισμός θα κλείσει, θα πουληθεί και οι παραγωγοί θα χάσουν τα χρήματα τους. 

Δυστυχώς γι αυτούς ο συνεταιρισμός δεν έκλεισε, ούτε πουλήθηκε εξακολουθεί να λειτουργεί και να πετυχαίνει να μειώνει τις υποχρεώσεις του  παρά το γεγονός ότι μειώθηκε αισθητά ο κύκλος εργασιών του .

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πελάτες και προμηθευτές που μας εμπιστεύτηκαν και δεν παρασύρθηκαν από τα «παπαγαλάκια» , για την ανοχή και κατανόηση που έδειξαν μέχρι σήμερα και να τους διαβεβαιώσω ότι ο ΑΣΟΠ θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο.

Θα  ήθελα να καλέσω όλα τα μέλη να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες, να στηρίξουν τον ΑΣΟΠ που είναι περιουσία τους και καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές,  να δραστηριοποιηθούν όσο μπορούν περισσότερο στις υποθέσεις του συνεταιρισμού έτσι ώστε να παραδώσουν στα παιδιά τους έναν δυνατό Συνεταιρισμό   

Ο πρόεδρος

 Βασίλης Λαμπριανός» 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς εξαφανίστηκε ένας 48χρονος άνδρας. @@ads-588@@Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν στις 18 Απριλίου, όταν εξαφανίστηκε από το Μακροχώρι ο Νικόλαος Καραπουναρλίδης,...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...