Δήλωση και απολογισμός του προέδρου  του ΑΣΟΠ Επισκοπής  με τη λήξη της θητείας του

Δήλωση και απολογισμός του προέδρου του ΑΣΟΠ Επισκοπής με τη λήξη της θητείας του

Έναν σύντομο  απολογισμό, με αφορμή την λήξη της θητείας του Δ.Σ. του  ΑΣΟΠ  Επισκοπής, καταθέτει από καρδιάς,όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βασίλης Λαμπριανός τονίζοντας τα εξής:

«Τώρα που τελειώνει η θητεία αυτού του Διοικητικού Συμβουλίου που είχα την τιμή να προεδρεύω  απευθυνόμενος προς τα μέλη το Συνεταιρισμού μας θα ήθελα να πω σαν απολογισμό από τα βάθη της ψυχής μου τα παρακάτω:

Η ανάμειξη μου με τα κοινά δεν ήταν  αποτέλεσμα μιας εσωτερικής παρόρμησης για κατάληψη αξιωμάτων για την ικανοποίηση εγωκεντρικών αναγκών,  ούτε ο τρόπος για την επαγγελματική μου αποκατάσταση, καθώς όλοι με γνωρίζουν ποιος είμαι στην μικρή κοινωνία της Επισκοπής. 

Η ανάμειξη μου οφείλεται στην επιθυμία μου αφενός να προσφέρω στους συντοπίτες μου, να τους φανώ χρήσιμος προσφέροντας την εμπειρία μου και τις δυνάμεις μου για την βελτίωση της καθημερινότητας τους, αφετέρου να βοηθήσω να μπει ένα τέρμα στην νοσηρή κατάσταση που επικρατούσε στον ΑΣΟΠ όπου ένας κατηγορούσε τον άλλο και ο συνέταιρος κάθε χρόνο απολάμβανε όλο και λιγότερο εισόδημα και  υπηρεσίες.

Πριν αναλάβω, σε συζήτηση με  μακροχρόνιο στέλεχος του ΑΣΟΠ, έλαβα την διαβεβαίωση του ότι οι υποχρεώσεις του Συνεταιρισμού ανέρχονται σε 500-600 χιλιάδες ευρώ , Αυτό σήμαινε με τζίρο 10.000.000 ευρώ ένα 5%,ποσοστό απόλυτα αποδεκτό. Δυστυχώς αυτό αποδείχθηκε παντελώς ψευδές. Από την πρώτη ημέρα που πήγα στο συνεταιρισμό  με περίμενε ένα πακέτο επιταγών προς υπογραφή. Αρνήθηκα να υπογράψω  και την ίδια στιγμή διαπίστωσα τη «κληρονομία»  που αποτελούνταν από 764.000 ευρώ επιταγές σε προμηθευτές, υποχρεώσεις προς προμηθευτές  516.000, υποχρεώσεις προς τράπεζες 1.234.000,υποχρεώσεις στους παραγωγούς 935.000, υποχρεώσεις προς το προσωπικό 107.000 και φυσικά προς εφορία ΙΚΑ και λοιπούς 121.000.Για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον χείμαρρο υποχρεώσεων είχαμε στο ταμείο μας και στην τράπεζα 62.000 και απαιτήσεις από πελάτες 1.645.000,γραμμάτια 10.000 και επιταγές 8.000. Δηλαδή οι υποχρεώσεις μας ήταν 3.873.000 ευρώ και οι απαιτήσεις μας 1.967.000. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι τα γραμμάτια ήταν ακάλυπτα εδώ και 20 έτη και από τους πελάτες απαιτήσεις πάνω από 1.000.000 ήταν σε καθυστέρηση και ο νομικός σύμβουλος του συνεταιρισμού με ενημέρωσε ότι υπήρχαν ελπίδες ανάκτησης το πολύ 100-200 χιλιάδες ευρώ. Σαν να μην έφθαναν αυτά διαπιστώσαμε σύντομα από μια απλή αντιπαραβολή των εξτρέ των τραπεζών με τα βιβλία του συνεταιρισμού ότι δεν συμφωνούσαν. Γρήγορα διαπιστώθηκε η υπεξαίρεση και ήλθε και η ομολογία. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι έχω αναλάβει ένα φορέα διαλυμένο. Είχα δύο επιλογές είτε να τα παρατήσω και να φύγω είτε να παραμείνω και να παλέψω. Σήμερα ξέρετε τι επέλεξα. Η επιλογή μου ήταν συνειδητή, αφενός γιατί  δεν συνηθίζω να το βάζω στα πόδια μπροστά στα προβλήματα και αφετέρου δεν ήθελα να κάνω την χάρη στους διάφορους «συμβούλους», που μου έλεγαν να τα παρατήσω και να κάνουμε ένα συνεταιρισμό καινούργιο γιατί η τύχη του ΑΣΟΠ ήταν προδιαγραμμένη. Το «σενάριο» ήθελε η περιουσία των μελών του ΑΣΟΠ να περνά σε άλλα χέρια και εγώ απλώς ήμουν ο ενδιάμεσος σταθμός. Η απόφαση μας να τα φέρουμε όλα στο φως δεν άρεσε σ όλους. Άρχισαν κάποιοι να αφήνουν υπονοούμενα νομίζοντας ότι θα μας κάμψουν, ακόμα και στελέχη τράπεζας άρχισαν να μας αντιμετωπίζουν περίεργα .Τότε μου φαινόταν περίεργο. Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του πολυετή έλεγχου από τον ορκωτό ελεγκτή κατάλαβα το γιατί. Η ογκωδέστατη έκθεση περιγράφει το πώς, το πότε και το γιατί. Καταλάβαμε γιατί κάποιους τους αρκούσε να τα φορτώσουμε όλα σε ένα εξιλαστήριο θύμα και να μην ψάξουμε παραπέρα. Τώρα έφυγε ένα βάρος από πάνω μας και μετά τη μήνυση που καταθέσαμε θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιοσύνη. Με βάση την έκθεση ξεκινήσαμε τον αγώνα για την ανάκτηση της περιουσίας του Συνεταιρισμού που κάποιοι  καταχράστηκαν. Σύντομα, συντομότερα απ  ότι φαντάζονται κάποιοι, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα .

Αυτά τα χρόνια που πέρασαν δεν ήταν εύκολα για κανέναν. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τα μέλη μας γιατί δεν υλοποίησα όσα οραματίσθηκα και δεν ικανοποίησα τις ανάγκες τους στο βαθμό που θα ήθελαν. Δεν το έκανα από καπρίτσιο , προηγούνταν η αναστύλωση του ΑΣΟΠ και φυσικά δεν υπήρχαν και τα μέσα. Όμως μέσα σ αυτό το δύσκολο περιβάλλον κατορθώσαμε να μειώσουμε τις υποχρεώσεις μας σε 2.178.000 ευρώ, να μετατρέψουμε την ανοιχτή χρηματοδότηση με τα υψηλά επιτόκια σε δεκαετές δάνειο με 0 επιτόκιο και περιθώριο 4,25% μετά από μακροχρόνια και δύσκολη διαπραγμάτευση. Ο ΑΣΟΠ πλήρωσε αυτά τα τέσσερα χρόνια γι αυτή την χρηματοδότηση 360.000 ευρώ τόκους και περίπου άλλα τόσα για κεφάλαιο. Περαιτέρω αυξήθηκε η περιουσία του ΑΣΟΠ κατά 334.000 ευρώ με την κατασκευή φωτοβολταικού συστήματος που τον απαλλάσσει από το  κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος της παραγωγής.

Μελανό σημείο της τετραετίας είναι ότι διάφορα «παπαγαλάκια» προσπάθησαν και σε ένα βαθμό το πέτυχαν να φοβίσουν τους συνεταίρους, διαδίδοντας από την πρώτη στιγμή της ανάθεσης του ελέγχου στον ορκωτό ελεγκτή, ότι ο συνεταιρισμός θα κλείσει, θα πουληθεί και οι παραγωγοί θα χάσουν τα χρήματα τους. 

Δυστυχώς γι αυτούς ο συνεταιρισμός δεν έκλεισε, ούτε πουλήθηκε εξακολουθεί να λειτουργεί και να πετυχαίνει να μειώνει τις υποχρεώσεις του  παρά το γεγονός ότι μειώθηκε αισθητά ο κύκλος εργασιών του .

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πελάτες και προμηθευτές που μας εμπιστεύτηκαν και δεν παρασύρθηκαν από τα «παπαγαλάκια» , για την ανοχή και κατανόηση που έδειξαν μέχρι σήμερα και να τους διαβεβαιώσω ότι ο ΑΣΟΠ θα εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο.

Θα  ήθελα να καλέσω όλα τα μέλη να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες, να στηρίξουν τον ΑΣΟΠ που είναι περιουσία τους και καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές,  να δραστηριοποιηθούν όσο μπορούν περισσότερο στις υποθέσεις του συνεταιρισμού έτσι ώστε να παραδώσουν στα παιδιά τους έναν δυνατό Συνεταιρισμό   

Ο πρόεδρος

 Βασίλης Λαμπριανός» 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" (24/2)

Λιγότεροι νεκροίΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ...

Συνελήφθη 72χρονος για κλοπή μηχανή αρμέγματος αξίας 15.000 ευρώ

Συνελήφθη 72χρονος για κλοπή μηχανή αρμέγματος αξίας...

Συνελήφθη χθες (22 Φεβρουαρίου 2020) το απόγευμα σε ...

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης  Κωνσταντίνος Τσουβάλας επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος...

Την Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας επισκέφτηκε το...

Ενημερωτική εκδήλωση   στην Αλεξάνδρεια για την δράση της Οργάνωσης Α21 και την κατάργηση της   δουλείας στον 21ο αιώνα

Ενημερωτική εκδήλωση στην Αλεξάνδρεια για την δράση...

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, συνάντηση...

22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μεγαλύτερη...

Ο Βάλτος

Ο Βάλτος

Πώς αγριεύει ο άνθρωπος,σε τι δρόμους μπερδεύετε ο...

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ Τρία χρόνια χωρίς ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΟ

ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ Τρία χρόνια χωρίς ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΟ

«Τρία χρόνια περάσανε, δίχως να σ’ ανταμώσω.Τρία...

 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος        Από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τους πεσόντες υπέρ πατρίδας, τίμησε η Ι Μεραρχία πεζικού Βέροιας το πρωί του σημερινού ψυχοσάββατου 22 Φεβρουαρίου ,στα στρατιωτικά νεκροταφεία Βέροιας, στα Κοιμητήρια της πόλης.Παρουσία συγγενών και...

«Η Κόρη της Βέροιας» αναμφίβολα είναι ένα –και το μοναδικό- έργο τέχνης που έκανε και συνεχίζει να κάνει γνωστή την πόλη μας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία, αφού το αυθεντικό μπρούτζινο...

Η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της ΚΕΠΑ, του κ. Γιάννη Καμπούρη, αναφορικά με την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου να παραχωρήσει το (χαρακτηρισμένο ως μνημείο) αρχοντικό Σαράφογλου, προς χρήση,...

Πρόβλημα στέγης αντιμετωπίζουν οικογένειες και ζευγάρια από την κατακόρυφη πτώση των «οικοδομών» την 10ετία της κρίσηςΤης Σοφίας ΓκαγκούσηΕνός κακού, μύρια έπονται και το πάγωμα της ανοικοδόμησης είχε...