Ξεκίνησε δυναμικά χθες η  28η Agrotica…  Με 2.000 περίπου εκθέτες αλλά και αγροτικά   συλλαλητήρια αύριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε δυναμικά χθες η 28η Agrotica… Με 2.000 περίπου εκθέτες αλλά και αγροτικά συλλαλητήρια αύριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Μ. Βορίδης: «Ο παραγωγικός κόσμος ανταποκρίνεται δυναμικά στο κάλεσμά μας για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας»

Σε 1.950 ανέρχονται οι εκθέτες της φετινής 28ης Διεθνούς Έκθεσης Γεωργικών Μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, την οποία εγκαινίασε χθες Πέμπτη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για την μεγαλύτερη Agroticaτων τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με τον  διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τις 150.000, ενώ αναμένεται να γίνουν και πολλές εμπορικές πράξεις, επισφραγίζοντας έτσι και την επιτυχία της.

Για την φετινή 28η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «Agrotica 2020», ο κ. Βορίδης επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της φετινής έκθεσης στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Υπουργείου να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής ανάπτυξης.

«Η φετινή Agrotica συνιστά τη μεγαλύτερη σε συμμετοχή έκθεση στην ιστορία του θεσμού αριθμώντας πάνω από 2.000 εκθέτες από 46 συνολικά ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες και διοργανώνεται από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», πρόσθεσε ο υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι άρχισαν «να ξεπαγώνουν τα Σχέδια Βελτίωσης που παρέμεναν στα συρτάρια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ επί δύο χρόνια και με τα οποία δίδεται η δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να αντλήσουν κεφάλαια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία θα κατευθυνθούν στην εκμηχάνιση των γεωργικών εκμεταλλεύσεών τους». 

Από το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ωφεληθούν 2 στους 3 αγρότες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ενώ έγινε αναφορά και στην ενεργοποίηση δύο ιδιαιτέρως σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό ταμείο Επενδύσεων, για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, εξασφαλίζοντας στους Έλληνες παραγωγούς συνολικό ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ το οποίο τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός προοδευτικού και βιώσιμου μετασχηματισμού της ελληνικής γεωργίας. 

«Πιστεύουμε ότι η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή εκθετών στη φετινή Agrotica φανερώνει ότι ο παραγωγικός κόσμος της χώρας ανταποκρίνεται δυναμικά στο κάλεσμά μας για επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Agrotica με έναρξη αγροτικών κινητοποιήσεων

Η φετινή  Agrotica όμως, σηματοδοτεί και την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων από αύριο Σάββατο, καθώς,  αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία θα δώσουν το παρών στα εγκαίνια της Agrotica

Κάλεσμα για ευρεία συμμετοχή στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις απηύθυνε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, για να διαμαρτυρηθούν στην κυβέρνηση για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της. Οι αγρότες σχεδιάζουν να κλείσουν αύριο το μεσημέρι την οδό Εγνατία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να «κατεβάσουν» συμβολικά κάποια τρακτέρ.


Από την Κουλούρα θα αναχωρήσουν για το συλλαλητήριο, αγρότες της Ημαθίας 

Σε τοπικό επίπεδο, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας με ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του και όλους τους αγρότες της περιοχής, σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και δίνουν ραντεβού στις 9.00 π.μ. στον κόμβο της Κουλούρας ώστε να αναχωρήσουν όλοι μαζί για το μεγάλο την Θεσσαλονίκη.

Μπροστά από την εμπορική πύλη στην πλευρά της Εγνατίας, θα διαδηλώσει αύριο στην «Agrotica» και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας ‘Μαρίνος Αντύπας’.

Συγκέντρωση με τρακτέρ  και αγροτικά χθες στη Νάουσα

Σε συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στη διασταύρωση της Νάουσας, προχώρησε χθες το πρωί, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας ‘Μαρίνος Αντύπας’, διεκδικώντας λύσεις στα χρονίζοντα και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του κλάδου. Οι αγρότες διεκδικούν:

• Άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός μας από τις συνέπειες του εμπάργκο.

• Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%,άμεσα και δίκαια. Αποζημίωση από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τριών τελευταίων ετών. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

• Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.

• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

• Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.

• Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

• Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τη φορολογία στο τσίπουρο, καμιά αλλαγή στη νομοθεσία για το χύμα τσίπουρο.

• Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα αγροτοδικεία.

Για την δικαίωση των αιτημάτων τους, καλούν όλο τον της Ημαθίας, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φορείς, να στηρίξουν τον αγώνα μας και τα δίκαια αιτήματά μας, να δείξουν με κάθε τρόπο την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δήμος Νάουσας: Συνάντηση της αντιδημάρχου Άννας Βασιλειάδου με γεωπόνους  για τα θέματα του ΕΛΓΑ

Δήμος Νάουσας: Συνάντηση της αντιδημάρχου Άννας...

Θέματα του ΕΛΓΑ και τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών...

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ  ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ  ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΖΗΜΙΩΝ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΙ ΚΑΙ...

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, τα...

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Άννας Βασιλειάδου στην έκθεση Freskon

Δήμος Νάουσας: Επίσκεψη της Αντιδημάρχου Αγροτικής...

Την έκθεση Freskon 2024 η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για...

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η καρδιά της παραγωγικής Ημαθίας!

Τάσος Μπαρτζώκας: Στη Freskon χτύπησε και φέτος δυνατά η...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επισκέφτηκε τα περίπτερα της...

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της Ιταλίας για το κρασί

Ο Λευτέρης Αυγενάκης στη διάσκεψη στην Μπρέσια της...

«Το περιβάλλον της παγκόσμιας αγοράς αμπελοοινικών...

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024 ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Στη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon...

Tη Διεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών, Freskon 2024,...

A.A.O.S. VAENI NAOUSSA - Υποβολή αιτήσεων για  αδειοδότηση νέων φυτεύσεων

A.A.O.S. VAENI NAOUSSA - Υποβολή αιτήσεων για αδειοδότηση νέων...

Άνοιξε η προκήρυξη υποβολής αιτήσεων για την...

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεχίζονται τα Προγράμματα Κατάρτισης

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Συνεχίζονται τα Προγράμματα Κατάρτισης

Το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...