Αγγελική Κοτταρίδη: Το 2020 θα έχει τελειώσει η αναστύλωση του Ανακτόρου των Αιγών

Αγγελική Κοτταρίδη: Το 2020 θα έχει τελειώσει η αναστύλωση του Ανακτόρου των Αιγών

Την διαβεβαίωση ότι η αναστύλωση του Ανακτόρου του Βασιλέως Φιλίππου του Δευτέρου στις Αιγές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020,ενώ μέρος του θα είναι επισκέψιμο από τις αρχές του 2015 έδωσε, σε ημερίδα που πραγματοποίησε με θέμα "Αρχαιολογία και Αειφόρος Ανάπτυξη" η ΙΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η προϊσταμένη τους κ. Αγγελική Κοτταρίδη, το πρωί του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου, στον "Χώρο Τεχνών" της Βέροιας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας, οι βουλευτές κ.κ Μπατσαρά και Γιοβανόπουλος, η γ,γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας κ.κ Ουσουλτζόγλου και Καραμπατζός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Μπαντουβάκης, η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και αρκετοί πολίτες.

Η κ. Κοτταρίδη παρουσίασε τους στόχους των αρχαιολογικών εφορειών, μέσα από την σημαντικότατη οικονομική βοήθεια του ΕΣΠΑ και του επερχόμενου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Το μέχρι τώρα κόστος των έργων συντήρησης, εκπαιδευτικών  προγραμμάτων και αναβάθμισης των μουσείων της Βέροιας αγγίζει τα 23 εκ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει, όπως είπε η κ. Κοτταρίδη στις Αιγές, όπου το κόστος ανάδειξης του ύψους 12 μέτρων ( σημερινή τετραόροφη οικοδομή!) Ανακτόρου είναι 11 εκ. ευρώ, ενώ θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα, ώστε να φθάσει στην τελική αναστυλωτική του μορφή ( σ.σ η Κοταρίδη έδειξε την τελική μακέτα αποκατάστασης, ενώ δήλωσε ότι του χρόνου θα δοθεί και η απεικονιστική του διάσταση την εποχή της κατασκευής του από το σε μορφή 3D), με την προσθήκη και τμημάτων του β΄ορόφου που βρέθηκαν στην ανασκαφή που συνεχίζεται. "Έχουμε ακόμη να δούμε πολλές εκπλήξεις από την περιοχή. Είμαι αισιόδοξη ότι θα ανακαλύψουμε πολλά περισσότερα" τόνισε χαρακτηριστικά η Αγγελική Κοταρίδη.

Η κ. Κοταρίδη στάθηκε ακόμη στην  ολοκλήρωση του Μουσείου των Αιγών το 2015, τονίζοντας ότι θα έχει το ίδιο σημαντικά εκθέματα με αυτά των Βασιλικών Τάφων και θα αποτελέσει την φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου "Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη".

Ζήτησε από τις αρχές του τόπου να προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει αστική σύνδεση της Βεργίνας με τη Βέροια σε τακτικότερη μορφή, την ανάπλαση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, την καλύτερη σήμανση των αρχαιολογικών χώρων και τον ευπρεπισμό της Βεργίνας.

Για την Σχολή του Αριστοτέλη και την Μίεζα είπε ότι αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο του Μακεδονικού Βασιλείου και αποτελεί το brand name της περιοχής. Το σχέδιο ανάπλασης της θα γίνει αφού διαχειριστούν συστηματικά με μελέτη προστασίας, ανάπλασης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Νάουσας, μέσα από ένα master plan, το οποίο θα εκπονηθεί σύντομα.

Στους στόχους της κεντρικού σχεδίου θα περιλαμβάνονται και η δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου στην περιοχή Μπαλτανέτο-Τσιφλίκι, καθώς και η λειτουργία πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου θεάτρου, διεθνών προδιαγραφών στην Σχολή του Αριστοτέλη.

 Η κ. Κοτταρίδη επίσης τόνισε ότι στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2020 θα γίνουν παρεμβάσεις και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αλεξάνδρειας, ενώ για την Βέροια είπε ότι θα γίνει η αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου με την δημιουργία μιας ημιυπαίθριας έκθεσης .

Σημαντική ήταν επίσης η προγραμματιζόμενη δράση ψηφιακής παρουσίασης αρκετών ιστορικών περιόδων της Ημαθίας, από την αρχαιότητα, έως το Βυζάντιο, την τουρκοκρατία και τον Μακεδονικό Αγώνα στον "Βάλτο". Επίσης θα παρουσιαστούν ψηφιακά φορεσιές της περιοχής, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος, ο κ. Καραπαναγιωτίδης, η κ. Ουσουλτζόγλου, η κ.  Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η κ. Μενδώνη, στο πλευρό της οποίας βρίσκονταν η γνωστή δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Νικολαϊδου ( ταξιδεύοντας εικονικά από τις Αιγές και το Βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων στην Οικουμένη) της κ. Χατζημιχάλη και των κ.κ. Σκιαδαρέση και Τζίμπουλα ( αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας:  Η πόλη ανακτά το κορυφαίο μνημείο της", της κ. Χειμωνοπούλου ( παραδοσιακά σπίτια πάνω από στα βυζαντινά τείχη της Βέροιας), των κ.κ Πολατίδου, Σβιρτσέφσκι και Χριστοφορίδου (  από την ειδωλολατρική στην χριστιανική Βέροια) του κ. Γραικού (  Ο ναός της μητρός των θεών στην Λευκόπετρα), του κ. Πουλακάκη ( ιστορία αρχαίου θεάτρου στη Μίεζα. παρελθόν-παρόν-μέλλον). Η ημερίδα έκλεισε με την οικοδέσποινα κ. Κοτταρίδη με θέμα "νέοι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές".

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας Βεροιώτης  διαπρέπει στο Βερολίνο

Ένας Βεροιώτης διαπρέπει στο Βερολίνο

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και...

Συμπληρωματική  σύμβαση για την  ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής  καταλληλότητας  περιοχών της Βέροιας

Συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε...

Ενημερωτική  ημερίδα για  την στήριξη των ωφελούμενων  του ΤΕΒΑ

Ενημερωτική ημερίδα για την στήριξη των ωφελούμενων...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα...

Κάλεσμα μελών  στη συγκέντρωση  της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα μελών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των...

Τα Νοσοκομεία Βέροιας  και Νάουσας επισκέφθηκε η  βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου

Τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας επισκέφθηκε η ...

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου συνοδευόμενη από...

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου...

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού...

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα!

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη...

 Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και...

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό...

Καλούμαστε για μια ακόμη χρονιά, να συζητήσουμε και να ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και δεκαετίες ζω μακριά σας εντούτοις ΟΛΗ η σκέψη μου είναι στα σοκάκια και τον κόσμο εκεί στην Βέροια. Τις προάλλες είχα δει σε γερμανική εφημερίδα με ιατρικό...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση  για την ολοκλήρωση της μελέτης «Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και πράξη εφαρμογής στις Π.Ε. 25 και σε τμήματα...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα πλαίσια του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)» καλεί τους ωφελούμενους του...

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των συνεργαζόμενων συνταξιοδοτικών οργανώσεων καλεί όλα τα μέλη του, καθώς και κάθε συνταξιούχο, στην Πανελλήνια συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης τηνΔΕΥΤΕΡΑ  19...