Αγγελική Κοτταρίδη: Το 2020 θα έχει τελειώσει η αναστύλωση του Ανακτόρου των Αιγών

Αγγελική Κοτταρίδη: Το 2020 θα έχει τελειώσει η αναστύλωση του Ανακτόρου των Αιγών

Την διαβεβαίωση ότι η αναστύλωση του Ανακτόρου του Βασιλέως Φιλίππου του Δευτέρου στις Αιγές θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020,ενώ μέρος του θα είναι επισκέψιμο από τις αρχές του 2015 έδωσε, σε ημερίδα που πραγματοποίησε με θέμα "Αρχαιολογία και Αειφόρος Ανάπτυξη" η ΙΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η προϊσταμένη τους κ. Αγγελική Κοτταρίδη, το πρωί του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου, στον "Χώρο Τεχνών" της Βέροιας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας, οι βουλευτές κ.κ Μπατσαρά και Γιοβανόπουλος, η γ,γ του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καραπαναγιωτίδης, οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας κ.κ Ουσουλτζόγλου και Καραμπατζός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Μπαντουβάκης, η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και αρκετοί πολίτες.

Η κ. Κοτταρίδη παρουσίασε τους στόχους των αρχαιολογικών εφορειών, μέσα από την σημαντικότατη οικονομική βοήθεια του ΕΣΠΑ και του επερχόμενου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Το μέχρι τώρα κόστος των έργων συντήρησης, εκπαιδευτικών  προγραμμάτων και αναβάθμισης των μουσείων της Βέροιας αγγίζει τα 23 εκ. ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει, όπως είπε η κ. Κοτταρίδη στις Αιγές, όπου το κόστος ανάδειξης του ύψους 12 μέτρων ( σημερινή τετραόροφη οικοδομή!) Ανακτόρου είναι 11 εκ. ευρώ, ενώ θα χρειαστούν ακόμη περισσότερα, ώστε να φθάσει στην τελική αναστυλωτική του μορφή ( σ.σ η Κοταρίδη έδειξε την τελική μακέτα αποκατάστασης, ενώ δήλωσε ότι του χρόνου θα δοθεί και η απεικονιστική του διάσταση την εποχή της κατασκευής του από το σε μορφή 3D), με την προσθήκη και τμημάτων του β΄ορόφου που βρέθηκαν στην ανασκαφή που συνεχίζεται. "Έχουμε ακόμη να δούμε πολλές εκπλήξεις από την περιοχή. Είμαι αισιόδοξη ότι θα ανακαλύψουμε πολλά περισσότερα" τόνισε χαρακτηριστικά η Αγγελική Κοταρίδη.

Η κ. Κοταρίδη στάθηκε ακόμη στην  ολοκλήρωση του Μουσείου των Αιγών το 2015, τονίζοντας ότι θα έχει το ίδιο σημαντικά εκθέματα με αυτά των Βασιλικών Τάφων και θα αποτελέσει την φυσική έδρα του ψηφιακού μουσείου "Μέγας Αλέξανδρος, από τις Αιγές στην Οικουμένη".

Ζήτησε από τις αρχές του τόπου να προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει αστική σύνδεση της Βεργίνας με τη Βέροια σε τακτικότερη μορφή, την ανάπλαση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, την καλύτερη σήμανση των αρχαιολογικών χώρων και τον ευπρεπισμό της Βεργίνας.

Για την Σχολή του Αριστοτέλη και την Μίεζα είπε ότι αποτέλεσε το πνευματικό κέντρο του Μακεδονικού Βασιλείου και αποτελεί το brand name της περιοχής. Το σχέδιο ανάπλασης της θα γίνει αφού διαχειριστούν συστηματικά με μελέτη προστασίας, ανάπλασης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Νάουσας, μέσα από ένα master plan, το οποίο θα εκπονηθεί σύντομα.

Στους στόχους της κεντρικού σχεδίου θα περιλαμβάνονται και η δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου στην περιοχή Μπαλτανέτο-Τσιφλίκι, καθώς και η λειτουργία πειραματικού εργαστηρίου αρχαίου θεάτρου, διεθνών προδιαγραφών στην Σχολή του Αριστοτέλη.

 Η κ. Κοτταρίδη επίσης τόνισε ότι στην νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2020 θα γίνουν παρεμβάσεις και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αλεξάνδρειας, ενώ για την Βέροια είπε ότι θα γίνει η αναβάθμιση του αρχαιολογικού μουσείου με την δημιουργία μιας ημιυπαίθριας έκθεσης .

Σημαντική ήταν επίσης η προγραμματιζόμενη δράση ψηφιακής παρουσίασης αρκετών ιστορικών περιόδων της Ημαθίας, από την αρχαιότητα, έως το Βυζάντιο, την τουρκοκρατία και τον Μακεδονικό Αγώνα στον "Βάλτο". Επίσης θα παρουσιαστούν ψηφιακά φορεσιές της περιοχής, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος, ο κ. Καραπαναγιωτίδης, η κ. Ουσουλτζόγλου, η κ.  Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και η κ. Μενδώνη, στο πλευρό της οποίας βρίσκονταν η γνωστή δημοσιογράφος κ. Άννα Παναγιωταρέα.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Νικολαϊδου ( ταξιδεύοντας εικονικά από τις Αιγές και το Βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων στην Οικουμένη) της κ. Χατζημιχάλη και των κ.κ. Σκιαδαρέση και Τζίμπουλα ( αποκατάσταση της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας:  Η πόλη ανακτά το κορυφαίο μνημείο της", της κ. Χειμωνοπούλου ( παραδοσιακά σπίτια πάνω από στα βυζαντινά τείχη της Βέροιας), των κ.κ Πολατίδου, Σβιρτσέφσκι και Χριστοφορίδου (  από την ειδωλολατρική στην χριστιανική Βέροια) του κ. Γραικού (  Ο ναός της μητρός των θεών στην Λευκόπετρα), του κ. Πουλακάκη ( ιστορία αρχαίου θεάτρου στη Μίεζα. παρελθόν-παρόν-μέλλον). Η ημερίδα έκλεισε με την οικοδέσποινα κ. Κοτταρίδη με θέμα "νέοι βασιλικοί τάφοι στις Αιγές".

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια για τις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια για τις...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Άνδρας ''βούτηξε'' το πορτοφόλι ηλικιωμένης στη Βέροια

Άνδρας ''βούτηξε'' το πορτοφόλι ηλικιωμένης...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε...

5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας: Αειφορία και Δημοκρατία με τα μάτια των μαθητών

5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας: Αειφορία και Δημοκρατία με τα μάτια...

Το 5ο ΓΕ.Λ. Βέροιας από 13/1/2019 έως 18/1/2019 φιλοξενεί...

Κλειστό ένα τμήμα του πεζοδρομίου στην Εδέσσης, λόγω πτώσης σοβάδων από πολυκατοικία

Κλειστό ένα τμήμα του πεζοδρομίου στην Εδέσσης, λόγω...

Ένα τμήμα του  πεζοδρομίου  της οδού Εδέσσης, στο...

Τρόμος για οικογένεια στην Ημαθία - Μπούκαραν ληστές, χτύπησαν τον γιο για 50 ευρώ

Τρόμος για οικογένεια στην Ημαθία - Μπούκαραν ληστές,...

Στιγμές τρόμου κι αγωνίας για οικογένεια στο χωριό...

Μετά τις 11πμ θα ανοίξουν την Πέμπτη τα καταστήματα στη Βέροια

Μετά τις 11πμ θα ανοίξουν την Πέμπτη τα καταστήματα στη...

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Βέροιας ανακοινώθηκε ότι την...

ΕΛΜΕ Ημαθίας:    Καταδικάζουμε το άγριο   χτύπημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους   διαδηλωτές εκπαιδευτικούς!

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Καταδικάζουμε το άγριο χτύπημα της...

Από την ΕΛΜΕ Ημαθίας ανακοινώνονται τα εξής:«Η ΕΛΜΕ...

Τον συνδυασμό του «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ» για τον Δήμο Αλεξάνδρειας    παρουσίασε ο Αργύρης Πανταζόπουλος

Τον συνδυασμό του «ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ» για...

Την ιδρυτική διακήρυξη του ψηφοδελτίου του παρουσίασε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού κατά τη διάρκεια...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 37χρονου ημεδαπού, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, χθες (14 Ιανουαρίου 2019) το πρωί στη Βέροια αφαίρεσε το πορτοφόλι 86χρονης ημεδαπής, το οποίο...