Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ρωτούν: ποιοι δεν θέλουν επισκέπτες στη Βέροια;

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ρωτούν: ποιοι δεν θέλουν επισκέπτες στη Βέροια;

Σύμφωνα με πρόσφατη (Αύγουστος 2013) έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2013, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) έχει τη χαμηλότερη μέση κατανάλωση ανά διανυκτέρευση επισκέπτη (50,4€), μειωμένη στο μισό σχεδόν σε σχέση με του Νοτίου Αιγαίου (96,4€) και πολύ κάτω από το μέσο όρο στο σύνολο της χώρας (78€). Αντίστοιχα η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στην Π.Κ.Μ. είναι 284,20€, στο Νότιο Αιγαίο είναι 805,40€ και ο μέσος όρος στην επικράτεια είναι 632,90€. Οι χαμηλές τιμές της Π.Κ.Μ. περιλαμβάνουν και τη Θεσ/νίκη και τη Χαλκιδική, οπότε αντιλαμβανόμαστε πόσο υστερούμε στην Ημαθία και πόση προσπάθεια απαιτείται για να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή. Τα παραπάνω στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: τα οφέλη του τουρισμού στην ημαθιώτικη οικονομία δεν είναι άμεσα αντιληπτά.

Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας είναι ο πολιτιστικός πλούτος της, που αναφέρεται σε όλες τις περιόδους του ελληνισμού, ο οποίος όμως, παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δαπανηθεί γι’ αυτόν εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιείται ικανοποιητικά. Ενδεικτικά, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τον σύνθετο ρόλο που πρέπει να υπηρετούν τα δημόσια μουσεία, ας θυμηθούμε τα παρακάτω.

Σήμερα ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών πληρώνει 8€ για να δει μόνον τους Βασιλικούς Τάφους (το ανάκτορο ανακατασκευάζεται, το θέατρο για αγνώστους λόγους είναι μη επισκέψιμο, όπως μη επισκέψιμα είναι η ακρόπολη, τα τείχη, οι τάφοι στην αγορά και εξακολουθεί μη επισκέψιμος ο τάφος της Ευρυδίκης, μετά από την ανεξιχνίαστη από το 2001 κλοπή των αγαλματιδίων) και το θερινό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη – Κυριακή 8 – 20, ενώ τη Δευτέρα 12 – 20. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας έχει εισιτήριο 2€, ωράριο λειτουργίας 9 – 17 και τη Δευτέρα κλειστό. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας έχει επίσης εισιτήριο 2€, ωράριο λειτουργίας 9 – 17 και τη Δευτέρα κλειστό. Για σύγκριση το νέο Μουσείο Ακρόπολης έχει εισιτήριο 5€.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι εισπράξεις από όλα τα εισιτήρια ολόκληρης της χρονιάς 2012 από τους Βασιλικούς Τάφους Βεργίνας ήταν 411.840€, οι εισπράξεις επίσης όλης της χρονιά του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας ήταν 1.100€, ενώ του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ήταν 1.393€. Ενδεικτικά για σύγκριση οι εισπράξεις την ίδια χρονιά της Κνωσού ήταν 2.940.459€, της Ολυμπίας 2.539.139€, των Δελφών 916.814€, ενώ του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων – επίσης περιφερειακής στάθμης βυζαντινό μουσείο όπως της Βέροιας – ήταν 14.949€.

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, εντοπίζοντας έγκαιρα τον πολύ μικρό αριθμό εισιτηρίων των κρατικών μουσείων της περιοχής, πρότειναν γραπτά από το 2004 προς το Υπ. Πολιτισμού την έκδοση κοινού εισιτηρίου του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών με το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Βέροιας και εναρμονισμένο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους (βλ. εφ. Μακεδονική φ.8.7.2005, φ.18.5.2007), ώστε οι επισκέπτες της Βεργίνας να μαθαίνουν την ύπαρξη των δύο άλλων σημαντικών μουσείων της Βέροιας, που μπορούν να τα επισκεφτούν με το ίδιο εισιτήριο, ελπίζοντας στην επέκταση της παραμονής και πιθανής διανυκτέρευσης τους στην πόλη.

 

Η έκδοση κοινού εισιτηρίου για περισσότερα του ενός μουσεία ή δικτύου μουσείων εμφανίστηκε στο διεθνή χώρο τη δεκαετία του ’80, η ιδέα επεκτάθηκε γιατί προφανώς αποδίδει και από το 1999 καθιερώθηκε και στον ελληνικό χώρο. Σήμερα στη Θεσ/νίκη το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό έχουν κοινό εισιτήριο 8€. Στην Αθήνα τέσσερα μουσεία το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Επιγραφικό και το Νομισματικό έχουν κοινό εισιτήριο 12€. Στην Αττική τα αρχαιολογικά μουσεία Βραυρώνας, Λαυρίου, Μαραθώνα, Ιερό Ποσειδώνος Σουνίου έχουν κοινό εισιτήριο 10€, ενώ δεκαεπτά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δημιούργησαν δίκτυο από τον Νοέμβριο 2009.

Το αίτημα της έκδοσης κοινού εισιτηρίου στα κρατικά μουσεία του διευρυμένου πλέον Δήμου Βέροιας το υιοθέτησε και ο Δήμος Βέροιας και ζήτησε την ικανοποίησή του από το Υπ. Πολιτισμού. Στις 22.9.2011 (βλ. εφ. Αγγελιοφόρος 22.9.2011) δόθηκε στη δημοσιότητα από το Δήμο Βέροιας επιστολή της Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται πλέον εισιτήριο «αξίας 8 ευρώ για είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Αρχαιολογικό Χώρο Αιγών, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας) και μειωμένου εισιτηρίου αξίας 4 ευρώ για είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, με διάρκεια ισχύος επτά ημερών». Την ίδια επιστολή μας διάβασε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χ. Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη σε εκδήλωση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε την 23.9.2011 στην ισόγειο αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου.

 

Επειδή το  κοινό εισιτήριο δεν εκδόθηκε, οι Φίλοι το Β.Μ.Β με επιστολή τους στον τωρινό Υπ. Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο έθεσαν για ακόμη μια φορά το θέμα.

Η απάντηση του Υπουργού ήρθε στις 15.7.2013 και έγραφε «οι χρήσιμες προτάσεις σας θα ληφθούν υπόψη και θα εξεταστούν από τους αρμόδιους».

Μέχρι σήμερα, 27 μήνες μετά την επιστολή της κ. Μενδώνη, τα αναγραφόμενα σ’ αυτήν, δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί. Άραγε γιατί;

Στις 24.11.2013 η κ. Μενδώνη σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή„ δήλωνε «ο τουρισμός άλλωστε είναι ο τομέας που μπορεί να σε οδηγήσει πιο γρήγορα απ’ οποιονδήποτε άλλον στην ανόρθωση της οικονομίας».

Τίθεται επομένως το ερώτημα. Από την προτεινόμενη ανόρθωση εξαιρείται η Ημαθία;

Ποιοι δεν θέλουν επισκέπτες στη Βέροια και δεν επιτρέπουν τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της; Είναι τόσο ισχυρά τα τουριστικά συμφέροντα άλλων περιοχών και τα δημοσιοϋπαλληλικά καπετανάτα που τα εξυπηρετούν, που οι τοπικοί άρχοντες μας όλων των βαθμίδων να μην μπορούν να τα αντιμετωπίσουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Βέροια (ΒΙΝΤΕΟ)

Φιλανθρωπική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως και του...

Την Τετάρτη 24 Απριλίου το βράδυ στον Χώρο Τεχνών του...

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of Music» της καθηγήτριας Πόπης Φιρτινίδου

Πιανιστική εκδήλωση την Μ. Τρίτη 30 Απριλίου «The Sound of...

Το Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας παρουσιάζει για 18η...

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας

Την Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου: Πασχαλινή Συναυλία του...

Οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, των...

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa  στη Δημόσια Βιβλιοθήκη  Βέροιας

Το Σάββατο 27 Απριλίου: Ρεσιτάλ βιολιού με τη Dominique Chiarappa...

Το Σάββατο 27 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα...

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας: Πραγματοποιήθηκε το 5ο...

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η πόλη της...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ"...

Θεατρική Παράσταση από τον Π.Γ.Σ "Ο...

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον  Σύλλογο για τη Διάδοση των Εικαστικών Τεχνών

Εγκαινιάσθηκε η έκθεση χαρακτικής από τον Σύλλογο για...

Το βράδυ του Σαββάτου 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τα...

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με την Χρύσα Παπά στις 24 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας

“Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου” του Γιάννη Καλπούζου με...

«Θα σας διηγηθώ την ιστορία του πατέρα μου…γιατί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...