Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ρωτούν: ποιοι δεν θέλουν επισκέπτες στη Βέροια;

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ρωτούν: ποιοι δεν θέλουν επισκέπτες στη Βέροια;

Σύμφωνα με πρόσφατη (Αύγουστος 2013) έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2013, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) έχει τη χαμηλότερη μέση κατανάλωση ανά διανυκτέρευση επισκέπτη (50,4€), μειωμένη στο μισό σχεδόν σε σχέση με του Νοτίου Αιγαίου (96,4€) και πολύ κάτω από το μέσο όρο στο σύνολο της χώρας (78€). Αντίστοιχα η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στην Π.Κ.Μ. είναι 284,20€, στο Νότιο Αιγαίο είναι 805,40€ και ο μέσος όρος στην επικράτεια είναι 632,90€. Οι χαμηλές τιμές της Π.Κ.Μ. περιλαμβάνουν και τη Θεσ/νίκη και τη Χαλκιδική, οπότε αντιλαμβανόμαστε πόσο υστερούμε στην Ημαθία και πόση προσπάθεια απαιτείται για να αναπτυχθεί ο τουρισμός στην περιοχή. Τα παραπάνω στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε: τα οφέλη του τουρισμού στην ημαθιώτικη οικονομία δεν είναι άμεσα αντιληπτά.

Ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ημαθίας είναι ο πολιτιστικός πλούτος της, που αναφέρεται σε όλες τις περιόδους του ελληνισμού, ο οποίος όμως, παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν δαπανηθεί γι’ αυτόν εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, μέχρι σήμερα, δεν αξιοποιείται ικανοποιητικά. Ενδεικτικά, και χωρίς να παραγνωρίζουμε τον σύνθετο ρόλο που πρέπει να υπηρετούν τα δημόσια μουσεία, ας θυμηθούμε τα παρακάτω.

Σήμερα ο επισκέπτης του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών πληρώνει 8€ για να δει μόνον τους Βασιλικούς Τάφους (το ανάκτορο ανακατασκευάζεται, το θέατρο για αγνώστους λόγους είναι μη επισκέψιμο, όπως μη επισκέψιμα είναι η ακρόπολη, τα τείχη, οι τάφοι στην αγορά και εξακολουθεί μη επισκέψιμος ο τάφος της Ευρυδίκης, μετά από την ανεξιχνίαστη από το 2001 κλοπή των αγαλματιδίων) και το θερινό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη – Κυριακή 8 – 20, ενώ τη Δευτέρα 12 – 20. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας έχει εισιτήριο 2€, ωράριο λειτουργίας 9 – 17 και τη Δευτέρα κλειστό. Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας έχει επίσης εισιτήριο 2€, ωράριο λειτουργίας 9 – 17 και τη Δευτέρα κλειστό. Για σύγκριση το νέο Μουσείο Ακρόπολης έχει εισιτήριο 5€.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας οι εισπράξεις από όλα τα εισιτήρια ολόκληρης της χρονιάς 2012 από τους Βασιλικούς Τάφους Βεργίνας ήταν 411.840€, οι εισπράξεις επίσης όλης της χρονιά του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας ήταν 1.100€, ενώ του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας ήταν 1.393€. Ενδεικτικά για σύγκριση οι εισπράξεις την ίδια χρονιά της Κνωσού ήταν 2.940.459€, της Ολυμπίας 2.539.139€, των Δελφών 916.814€, ενώ του Βυζαντινού Μουσείου Ιωαννίνων – επίσης περιφερειακής στάθμης βυζαντινό μουσείο όπως της Βέροιας – ήταν 14.949€.

Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, εντοπίζοντας έγκαιρα τον πολύ μικρό αριθμό εισιτηρίων των κρατικών μουσείων της περιοχής, πρότειναν γραπτά από το 2004 προς το Υπ. Πολιτισμού την έκδοση κοινού εισιτηρίου του Αρχαιολογικού Χώρου Αιγών με το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Βέροιας και εναρμονισμένο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας τους (βλ. εφ. Μακεδονική φ.8.7.2005, φ.18.5.2007), ώστε οι επισκέπτες της Βεργίνας να μαθαίνουν την ύπαρξη των δύο άλλων σημαντικών μουσείων της Βέροιας, που μπορούν να τα επισκεφτούν με το ίδιο εισιτήριο, ελπίζοντας στην επέκταση της παραμονής και πιθανής διανυκτέρευσης τους στην πόλη.

 

Η έκδοση κοινού εισιτηρίου για περισσότερα του ενός μουσεία ή δικτύου μουσείων εμφανίστηκε στο διεθνή χώρο τη δεκαετία του ’80, η ιδέα επεκτάθηκε γιατί προφανώς αποδίδει και από το 1999 καθιερώθηκε και στον ελληνικό χώρο. Σήμερα στη Θεσ/νίκη το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό έχουν κοινό εισιτήριο 8€. Στην Αθήνα τέσσερα μουσεία το Αρχαιολογικό, το Βυζαντινό, το Επιγραφικό και το Νομισματικό έχουν κοινό εισιτήριο 12€. Στην Αττική τα αρχαιολογικά μουσεία Βραυρώνας, Λαυρίου, Μαραθώνα, Ιερό Ποσειδώνος Σουνίου έχουν κοινό εισιτήριο 10€, ενώ δεκαεπτά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς που δραστηριοποιούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δημιούργησαν δίκτυο από τον Νοέμβριο 2009.

Το αίτημα της έκδοσης κοινού εισιτηρίου στα κρατικά μουσεία του διευρυμένου πλέον Δήμου Βέροιας το υιοθέτησε και ο Δήμος Βέροιας και ζήτησε την ικανοποίησή του από το Υπ. Πολιτισμού. Στις 22.9.2011 (βλ. εφ. Αγγελιοφόρος 22.9.2011) δόθηκε στη δημοσιότητα από το Δήμο Βέροιας επιστολή της Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται πλέον εισιτήριο «αξίας 8 ευρώ για είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Αρχαιολογικό Χώρο Αιγών, Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας) και μειωμένου εισιτηρίου αξίας 4 ευρώ για είσοδο στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, με διάρκεια ισχύος επτά ημερών». Την ίδια επιστολή μας διάβασε η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χ. Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη σε εκδήλωση των Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, που πραγματοποιήθηκε την 23.9.2011 στην ισόγειο αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου.

 

Επειδή το  κοινό εισιτήριο δεν εκδόθηκε, οι Φίλοι το Β.Μ.Β με επιστολή τους στον τωρινό Υπ. Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο έθεσαν για ακόμη μια φορά το θέμα.

Η απάντηση του Υπουργού ήρθε στις 15.7.2013 και έγραφε «οι χρήσιμες προτάσεις σας θα ληφθούν υπόψη και θα εξεταστούν από τους αρμόδιους».

Μέχρι σήμερα, 27 μήνες μετά την επιστολή της κ. Μενδώνη, τα αναγραφόμενα σ’ αυτήν, δυστυχώς, δεν έχουν υλοποιηθεί. Άραγε γιατί;

Στις 24.11.2013 η κ. Μενδώνη σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή„ δήλωνε «ο τουρισμός άλλωστε είναι ο τομέας που μπορεί να σε οδηγήσει πιο γρήγορα απ’ οποιονδήποτε άλλον στην ανόρθωση της οικονομίας».

Τίθεται επομένως το ερώτημα. Από την προτεινόμενη ανόρθωση εξαιρείται η Ημαθία;

Ποιοι δεν θέλουν επισκέπτες στη Βέροια και δεν επιτρέπουν τον εμπλουτισμό και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της; Είναι τόσο ισχυρά τα τουριστικά συμφέροντα άλλων περιοχών και τα δημοσιοϋπαλληλικά καπετανάτα που τα εξυπηρετούν, που οι τοπικοί άρχοντες μας όλων των βαθμίδων να μην μπορούν να τα αντιμετωπίσουν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκαινιάζεται στη Βέροια η Έκθεση Ζωγραφικής του διάσημου Ιερέα - Γιατρού     π. ΣΤΑΜΑΤΗ ΣΚΛΗΡΗ      «ΝΑ ΣΑΙ ΦΤΩΧΑΔΑΚΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»

Εγκαινιάζεται στη Βέροια η Έκθεση Ζωγραφικής του...

Το Σάββατο 4 Μαΐου  στις 7 μ.μ.  στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ...

Μια επιτυχημένη Πνευματική Εκδήλωση για τη Μεγάλη   Εβδομάδα με ομιλητή τον   θεολόγο Λάμπρο Παγούνη

Μια επιτυχημένη Πνευματική Εκδήλωση για τη Μεγάλη ...

Στην Ι. Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου   Με την...

Μαθήματα Ιστορίας από  την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου  στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ

Μαθήματα Ιστορίας από την καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου ...

Η Καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας...

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από την Ι.Μ Πέτρας Ολύμπου, υποδέχεται ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νάουσας

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από την Ι.Μ Πέτρας...

 Τρίτη του Πάσχα. Πρωί από 7,30 έως 10,30: Πανηγυρική θεία...

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από την Ι.Μ Πέτρας Ολύμπου, υποδέχεται ο Ι.Ν Αγίου Γεωργίου Νάουσας

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας από την Ι.Μ Πέτρας...

Τρίτη του Πάσχα. Πρωί από 7,30 έως 10,30: Πανηγυρική θεία ...

Βιωματικά εργαστήρια στο 6ο Γυμνάσιο Βέροιας από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας

Βιωματικά εργαστήρια στο 6ο Γυμνάσιο Βέροιας από την...

Στις 17-18 Απριλίου 2019, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στα...

Ανάσταση και φέτος στο Ξηρολίβαδο

Ανάσταση και φέτος στο Ξηρολίβαδο

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΗΡΟΛΙΒΑΔΟΥ, τηρώντας και φέτος...

Ανάσταση στο Σέλι

Ανάσταση στο Σέλι

Στον ιερό ναό της Παναγίας Σελίου  θα τελεστεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Οι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 1η Ενότηταhttps://www.youtube.com/watch?v=LhYHKBT_Up8&feature=youtu.beΟι προκλήσεις & το μέλλον του Περιφερειακού & Κλαδικού τύπου - 2η...

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Το Σάββατο 4 Μαΐου  στις 7 μ.μ.  στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ,Μια ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική στιγμή για την πόλη μας.Ο ιερέας-γιατρός παπα- Σκλήρης, ίσως ο πιο σημαντικός μεταρρυθμιστής της βυζαντινής...

Στην Ι. Μονή Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου   Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’ και πρωτοβουλία του Αρχιμ. Αλεξίου Παπαδόπουλου, παρουσία του Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνω Μεράς, Πρωτοπρ. Βασιλείου...