Εβδομάδα προβολής επιστημονικών ταινιών στη Βέροια

Εβδομάδα προβολής επιστημονικών ταινιών στη Βέροια

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας- Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας οργανώνουν εβδομάδα προβολής ταινιών επιστημονικών θεμάτων στη Βέροια, στο διάστημα 20 έως 24 Ιανουαρίου. Η επιστημονική γνώση και φαντασία συναντούν τον κινηματογράφο και από την αλληλεπίδραση τους προκύπτει μια γοητευτική σύζευξη. Οι ταινίες που θα προβληθούν έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (ISFFA), που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 88 ταινιών από 20 χώρες στο διάστημα 24/10-1/11/2013 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, στο Ινστιτούτο Θερβάντες και στον Πολυχώρο Caid, και είναι οι ακόλουθες: «Συντονισμός: Όντα σε συχνότητα», «Τελευταία προειδοποίηση», «Μυστήρια της σκοτεινής ύλης», «Τι σκέφτονται τα ζώα;», «Δούναβης: Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης», «Επόμενη στάση η Σελήνη», «Σπινθηροβόλες συνάψεις».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας ξεκίνησε το 2006, οργανώνεται από το  Caid – Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης και τελεί υπο την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Την υπόψη εβδομάδα οι ταινίες θα προβάλλονται κάθε πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, Έλλης 8, Βέροια για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ημαθίας, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους μαθητές ή τα σχολεία.

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολής για τα σχολεία έχει ως εξής:

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή.

9.00-10.00 : Δούναβης: Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης.

10.30-12.00 : Συντονισμός: Όντα σε συχνότητα.

12.30-13.30: Μυστήρια της σκοτεινής ύλης

 

Τρίτη και Πέμπτη

9.00-10.00 : Τι σκέφτονται τα ζώα;

10.30-12.00 : Τελευταία προειδοποίηση.

12.30-13.30 : Επόμενη στάση η σελήνη.

 

Για κρατήσεις θέσεων των σχολικών τμημάτων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (Ασπασία Τασιοπούλου - Φιφή Τριανταφυλλίδου) στο τηλ. 2331024494 μέχρι την Παρασκευή 17-1-2014.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, ώρα 6.30΄μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης θα προβληθούν για το ευρύ κοινό οι ταινίες: «Μυστήρια της σκοτεινής ύλης», «Σπινθηροβόλες συνάψεις» με ελεύθερη είσοδο.

Επίσης το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014, ώρα 11.00 π.μ στον ίδιο χώρο και επίσης με ελεύθερη είσοδο θα προβληθεί για το ευρύ κοινό η ταινία «Συντονισμός: Όντα σε συχνότητα»

 

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:

 

Συντονισμός: Όντα σε συχνότητα, διάρκεια 88΄

Πρωτότυπος τίτλος: Resonance: Beings of frequency

Σκηνοθέτης: James Russel/ Jonh K. Webstez, 2012, Μεγάλη Βρετανία

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τους ακριβείς μηχανισμούς με τους οποίους η τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από μια φυσική συχνότητα. Καθώς η ζωή εξελίσσονταν με αργά βήματα, ο άνθρωπος περιβάλλονταν πάντα από την ίδια συχνότητα και αναπόφευκτα συντονίστηκε με αυτή. Έρευνες δείχνουν πως η έκθεση μας σε αυτή τη συχνότητα είναι πέρα για πέρα ζωτική. Ελέγχει την ψυχική και φυσική μας υγεία, συγχρονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βελτιώνει την αίσθηση της ευεξίας.

Τα τελευταία 25 χρόνια η ανθρωπότητα έχει βυθίσει τον εαυτό της σε έναν ωκεανό τεχνητών συχνοτήτων. Βρίσκονται ολόγυρά μας, γεμίζουν τον αέρα και καταπνίγουν τον φυσικό συντονισμό της Γης. Στο γυμνό μάτι ο πλανήτης μοιάζει ο ίδιος, σε κυτταρικό επίπεδο όμως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει υποστεί ποτέ η ζωή στη γη και τις επιπτώσεις της οποίας μόλις έχουμε αρχίσει να βλέπουμε και να νιώθουμε.

 

Τελευταία προειδοποίηση, διάρκεια 90΄

Πρωτότυπος τίτλος: Ultima chiamata

 Σκηνοθέτης: Entico Cezasuolo, 2013, Ιταλία

Το ντοκιμαντέρ διηγείται την ιστορία της ανόδου, της πτώσης και της πρόσφατης ανανέωσης του ενδιαφέροντος για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και εμπνευσμένα περιβαλλοντικά βιβλία όλων των εποχών. Πρόκειται για το βιβλίο «Τα όρια της ανάπτυξης», που κυκλοφόρησε σαράντα χρόνια πριν και έγινε παγκόσμιο μπεστ σελερ. Για τέσσερις δεκαετίες και παρά τις αναλύσεις των συγγραφέων του βιβλίου, που προέβλεπαν την παγκόσμια κρίση που βιώνουμε, οι κοντόφθαλμες οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες καθυστέρησαν κάθε ενέργεια. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν τώρα που έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο; Υπάρχει ακόμη χρόνος για μια τελευταία προειδοποίηση; 

 

Μυστήρια της σκοτεινής ύλης, διάρκεια 52΄

Πρωτότυπος τίτλος: La mysteze de la matieze noise

Σκηνοθέτης: Cecile Denjean, 2012, Γαλλία

Το σύμπαν αποτελείται από άτομα. Αυτό νομίζουμε και αυτό είναι σίγουρα αυτό που διδαχθήκαμε στο σχολείο. Σήμερα όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα άτομα αποτελούν μόλις το 5% του σύμπαντος. Το υπόλοιπο 95% πιστεύεται ότι είναι ένα μυστηριώδες είδος ύλης που ονομάζεται σκοτεινή ύλη, επειδή ακριβώς είναι αόρατη σε εμάς και διαθέτει μια σκοτεινή ενέργεια για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτα. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο τελειοποιούμε  τα εργαλεία των ερευνών μας, τόσο αυτά μας αποκαλύπτουν το εύρος της άγνοιάς μας. Στην προσπάθεια κατανόησης ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της επιστήμης εργαστήρια σε όλο τον κόσμο επιδίδονται σε έναν φρενήρη αγώνα δρόμου. Ποιος θα κατανοήσει από τι αποτελείται το 95% του σύμπαντος; Ποιος θα συλλάβει πρώτος έστω και ένα σωματίδιο αυτής της σκοτεινής ύλης; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα επιλύσει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα που είχε ποτέ αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, μιας που σε αυτή τη σκοτεινή ύλη κρύβεται το μέλλον του σύμπαντος. 

 

Τι σκέφτονται τα ζώα; , διάρκεια 54΄

Πρωτότυπος τίτλος: What the animals thinking?

Σκηνοθέτης: Michael Bicks/ Anna Lee Stzachan, 2012, HΠΑ

Για πολύ καιρό εμείς οι άνθρωποι αναρωτιόμαστε για το πώς τα ζώα βλέπουν τον κόσμο και εμάς. Πράγματι ο σκύλος σας νιώθει ντροπή, όταν σας κοιτάει με αυτό το διάσημο «ενοχικό βλέμμα»; Τι κρύβεται πίσω από την «ευφυΐα σμήνους» που διαθέτει η μούχλα ή μια κυψέλη μελισσών; Πως μπορούν τα περιστέρια και βρίσκουν το δρόμο τους προς το σπίτι πετώντας πάνω από εκατοντάδες χιλιόμετρα άγνωστου εδάφους; Αυτό το ντοκιμαντέρ διευρύνει την κατανόησή μας για το πώς πράγματι σκέφτονται τα ζώα. 

 

Δούναβης: Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης –Από τον Μέλανα Δρυμό στην Μαύρη Θάλασσα, διάρκεια 51΄

Πρωτότυπος τίτλος: Danube Europe’ s Amazon 

Σκηνοθέτης: Michael, Rita Schlambergez, 2012, Αυστρία 

Από τις ρομαντικές ακτές και την άγρια ζωή του έως την μπαρόκ αρχιτεκτονική του, δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί στην γοητεία του Δούναβη. Έχοντας τις πηγές του στον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ταξιδεύει σχεδόν τρεις χιλιάδες χιλιόμετρα μέχρι το δέλτα του στη Ρουμανική/Ουκρανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο Δούναβης, διασχίζοντας δέκα χώρες και τέσσερις πρωτεύουσες, είναι ο πλέον διεθνής ποταμός στον κόσμο. 

 

Επόμενη στάση η Σελήνη, διάρκεια 39΄ 

Σκηνοθέτης: Yulia Martina, 2012, Ρωσική Ομοσπονδία

Η ταινία διηγείται την  ιστορία αλλά και το τι συμβαίνει σήμερα στη Σελήνη και τον περισελήνιο χώρο, τα επιτεύγματα των Σοβιετικών και των Αμερικανών ερευνητών. Κατά κύριο λόγο όμως αναλύει ένα μεγάλο επερχόμενο γεγονός – σήμερα γνωρίζουμε ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ στοχεύουν στην αποίκιση της Σελήνης. Τι πρέπει να αναμένουμε και τι να φοβόμαστε σχετικά; 

 

Σπινθηροβόλες συνάψεις, διάρκεια 8΄

Πρωτότυπος τίτλος: Wie synapsen funken

Σκηνοθέτης: Anna Massih, 2012, Γερμανία

Η μάθηση και η μνήμη αφήνουν πίσω τους ορατά ανατομικά ίχνη. Ο Tobias Bonhoeffer ήταν ο πρώτος που το παρατήρησε. Μαζί με την ομάδα του ερευνά τα σημεία επαφής μεταξύ των νεύρων, τις λεγόμενες δενδριτικές ακάνθους ή συνάψεις. Ο ερευνητής ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της μάθησης κάποιες άκανθοι δημιουργούνται εκ νέου και άλλες εξαφανίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεία Λειτουργία από την Θρακική Εστία Βέροιας

Θεία Λειτουργία από την Θρακική Εστία Βέροιας

 Αρτοκλασία, στα πλαίσια των 17ων ετήσιων εκδηλώσεών...

Εγγραφές  στο Ωδείο  της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς...

Ρεσιτάλ της Σόνιας Θεοδωρίδου  στο ΒυζαντινόΜουσείο Βέροιας -Θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη

Ρεσιτάλ της Σόνιας Θεοδωρίδου στο ΒυζαντινόΜουσείο...

Το Σάββατο 22 ΣεπτεμβρίουΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων...

29 και 30 Σεπτεμβρίου - Οι κύκλοι του βαμβακιού στο  ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ της Βέροιας

29 και 30 Σεπτεμβρίου - Οι κύκλοι του βαμβακιού στο ...

Επειδή ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ σημαίνει ΒΑΜΒΑΚΙ και το ΒΑΜΒΑΚΙ...

 Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με τη μουσική και το χορό από το Δημοτικό  Ωδείο  Νάουσας

Δωρεάν μαθήματα γνωριμίας με τη μουσική και το χορό...

Από τις 1 Οκτωβρίου 2018 και για ένα μήνα το Δημοτικό...

Εγγραφές και συμμετοχές στις χορωδίες της Αλεξάνδρειας

Εγγραφές και συμμετοχές στις χορωδίες της...

 Ξεκίνησαν και φέτος δυναμικά τις πρόβες και τη...

 Η γιορτή της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Γηροκομείο Βέροιας

Η γιορτή της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Γηροκομείο...

Την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 14...

Τιμήθηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας  των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην Ημαθία

Τιμήθηκε η ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των...

Τιμήθηκε την Κυριακή η ημέρα Εθνικής Μνήμης της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

 Αρτοκλασία, στα πλαίσια των 17ων ετήσιων εκδηλώσεών της “ΠΙΣΤΗΣ και ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ στον ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ” πραγματοποίησε η Θρακική Εστία Βέροιας.@@ads-126@@Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Παρασκευή 14...

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας σε όλα τα τμήματα του Ωδείου.Οι εγγραφές πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή τις απογευματινές...

Το Σάββατο 22 ΣεπτεμβρίουΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ιδιαιτέρως υπερήφανη, υποδέχεται την μεγάλη κυρία του λυρικού τραγουδιού Σόνια Θεοδωρίδου για ένα ρεσιτάλ στο προαύλειο του Βυζαντινού Μουσείου...