Κορονοϊός: Να κλείσουν τα δικαστήρια ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Κορονοϊός: Να κλείσουν τα δικαστήρια ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Να ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ζητούν με κοινή δήλωση τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Πρόκειται για την πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη και ακόμη δύο μέλη.


Στην κοινή δήλωσή τους, με τίτλο “υψηλού κινδύνου χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού λόγω του συνωστισμού και της πολυκοσμίας τα δικαστήρια της χώρας”, οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί μεταφέρουν την ανησυχία και τους φόβους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών αλλά και όλων των εργαζομένων σε αυτά.

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Με την παρούσα μεταφέρουμε, προς κάθε αρμόδιο, την ανησυχία, που επικρατεί στους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς καθώς και σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια της χώρας, εξαιτίας του κορονοϊού, που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας.

Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης.

Ενδεικτικά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδριάζουν καθημερινά 10 Τριμελή Πλημμελειοδικεία, με μέσο όρο προσδιοριζόμενων υποθέσεων 25 ανά κάθε Τριμελές (250 υποθέσεις συνολικά) και 10 Μονομελή Πλημμελειοδικεία με 40 υποθέσεις κατά μέσο όρο σε κάθε Μονομελές (400 υποθέσεις συνολικά).

Το σύνολο των υποθέσεων ανέρχονται σε 650 και με τις υποθέσεις των αυτόφωρων του Τριμελούς και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου φτάνουν τις 700 σε ημερήσια βάση.

Στην κάθε υπόθεση το σύνολο του αριθμού των πολιτών που συμμετέχουν (διάδικοι, μάρτυρες κλπ.), χωρίς να υπολογίζεται ο αριθμός συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής, ανέρχονται τουλάχιστον στους 5 κατά μέσο όρο ανά υπόθεση.

Επομένως, το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν καθημερινά στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, μόνο για τις ποινικές υποθέσεις, ανέρχονται στους 3.500 κατά μέσο όρο.

Click4more: Κορονοϊός: Πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα!

Εάν, δε, σε αυτούς προστεθούν οι συμμετέχοντες στην εκδίκαση των αστικών υποθέσεων πολίτες, στη διαδικασία των δικαστικών συμβουλίων, στην Ανάκριση, όσοι μεταβαίνουν καθημερινά στην Εισαγγελία καθώς και όσοι μεταβαίνουν καθημερινά για χορήγηση πιστοποιητικών, για προμήθειες κλπ. το σύνολο των πολιτών, που μεταβαίνουν στα ως άνω Δικαστήρια ανέρχεται τουλάχιστον στις 8.000, σύμφωνα και με σχετικά στατιστικά στοιχεία, αριθμός, που δεν απαντάται σε καμία άλλη υπηρεσία.

Βάσει των προαναφερόμενων αριθμητικών δεδομένων στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων θα μεταβούν προς εκδίκαση, διεκπεραίωση κλπ. υποθέσεων τους κατά τις 20 εργάσιμες ημέρες του μηνός Μαρτίου 2020 τουλάχιστον 160.000 πολίτες και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών 360.000 πολίτες.

Στο Εφετείο Αθηνών, ο αντίστοιχος αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 πολίτες ημερησίως (Πενταμελή, Τριμελή, Μονομελή Εφετεία ποινικών υποθέσεων, Δικαστήρια πολιτικών υποθέσεων, χορήγηση πιστοποιητικών από τη Γραμματεία κλπ.) και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει εντός του μηνός Μαρτίου στους 100.000 πολίτες και σε δύο μήνες στους 200.000 πολίτες, ανάλογη, δε, κατάσταση επικρατεί και στα υπόλοιπα μεγάλα, κυρίως, Δικαστήρια της χώρας (Ειρηνοδικείο Αθηνών, Δικαστήρια Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καβάλας κλπ.).

Ενόψει αυτών, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων προς διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, μεταξύ των οποίων και η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Γρηγόρης Κομπολίτης, Ειρηνοδίκης, μέλος του ΔΣ της ΕΔΕ

Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...