Πρώην και νυν πρόεδρος στον ΑΚΟΥ 99.6 - Παρέδωσε σκυτάλη στη νέα Διοίκηση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας

Πρώην και νυν πρόεδρος στον ΑΚΟΥ 99.6 - Παρέδωσε σκυτάλη στη νέα Διοίκηση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας

-Απολογισμός και νέοι στόχοι


Από το 1926, συντεχνίες και σωματεία επαγγελματιών, άρχισαν να οργανώνονται και να μπαίνουν κάτω από μία ομπρέλα της ΓΕΣΕΒΕ, δημιουργώντας παράλληλα σε τοπικό επίπεδο τις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Η ΟΕΒ Βέροιας δραστηριοποιείται στην πόλη με ιδιόκτητα γραφεία και συνεχή δράση, από το 1972 μέχρι σήμερα.


Η Ομοσπονδία τον περασμένο μήνα έκοψε την πίτα της και στη γενική συνέλευση που ακολούθησε εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο μετά από παραίτηση του επί χρόνια Προέδρου Θωμά (Μάκη) Ζιώγα λόγω προσεχούς συνταξιοδότησης. Ο ίδιος είχε παραλάβει την σκυτάλη από τον Παντελή Καρασαβίδη. Νέος πρόεδρος λοιπόν εκλέχθηκε ο Λάζαρος Ασλανίδης, ενώ το Δ.Σ. της ΟΕΒΒ απαρτίζεται από τους: Γιώργο Δαδόπουλο (αντιπρόεδρος), Γρηγόρη Παπά (γραμματέας), Εύχαρη Κιουλπεκίδου (ταμίας) και Ζήση Ζιώγα (μέλος).

Απολογισμοί και νέοι στόχοι

Πρώην και νυν πρόεδρος φιλοξενήθηκαν χθες στην εκπομπή του ΑΚΟΥ 99.6 «Πρωινές σημειώσεις» με τη Σοφία Γκαγκούση και μίλησαν για την Ομοσπονδία και τα προβλήματα των μελών τους, από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής μας.

Σε έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Ζιώγας θύμισε τα σημαντικά ζητήματα που «πάλευε» η προηγούμενη διοίκηση, τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Πανελλαδικά η Ομοσπονδία καλύπτεται και από την ΓΕΣΕΒΕ, σε θεσμικά, οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, που ήταν αρκετά και σοβαρά, κυρίως στη 10ετία της κρίσης.

Σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Ζιώγας και το Δ.Σ. είχε να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα και πρακτικά ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. «Είναι λίγο περίπλοκη η σχέση της Ομοσπονδίας με τα μέλη, διότι το κάθε σωματείο έχει ήδη το κλαδικό του όργανο που έχει τα ιδιαίτερα δικά του προβλήματα που τα θέτει στο θεσμικό του όργανο. Όμως τα γενικά και κοινά προβλήματα, κατά τόπους, τα αντιμετωπίζουμε μέσα από την Ομοσπονδία και την ΓΕΣΕΒΕ» διευκρινίζει ο κ. Ζιώγας, φέρνοντας ένα επίκαιρο παράδειγμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εν’ ονόματι όλων των κλάδων η ΟΕΒΒ, με τα προχθεσινά μέτρα για τον κορωνοϊό και τις άδειες που θα δοθούν στους εργαζόμενους γονείς τις ημέρες που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. «Δεν είναι μόνο οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, είναι και οι επαγγελματίες που πρέπει να μεριμνήσουν και για τα δικά τους παιδιά» επισημαίνει ο κ. Ζιώγας, υπογραμμίζοντας ότι η ΓΕΣΕΒΕ θα θέσει άμεσα το θέμα στην κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα η ΟΕΒΒ απαρτίζεται από 14 ενεργά σωματεία, και τρία λιγότερο ενεργά, συνολικά 17 σωματεία από τη Βέροια και κάποια καλύπτουν και την Αλεξάνδρεια. Η Νάουσα έχει τη δική της Ομοσπονδία, όμως υπάρχει η σκέψη και ίσως η πρόταση της νέας διοίκησης για ενοποίηση των δύο Ομοσπονδιών της Ημαθίας. «Δεν έχουμε διαφορές, απλά δεν έχουμε τολμήσει μέχρι σήμερα να δούμε σοβαρά αυτό το θέμα» λέει ο κ. Ασλανίδης, τονίζοντας ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Βέροιας, θα είναι συνεχής η προσπάθεια επαφής των 17 σωματείων μεταξύ τους, ώστε να κρατηθούν όλα ενεργά, ενημερωμένα, και να λειτουργήσουν στην λογική της ενότητας, ενισχύοντας τη δυναμική τους, στα όρια των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδίας.

«Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι εύκολο, τα σωματεία και οι επαγγελματίες, πέρασαν κι αυτοί την κρίση τους, αλλά ο στόχος είναι να καταφέρουμε να ανακάμψουμε μαζί με το σύνολο της Αγοράς», προσθέτει ο κ. Ασλανίδης.

Πολύ σύντομα το νέο Δ.Σ., θα καταγράψει τα προβλήματα (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.ά.) και τις ανησυχίες τους, για να τα μεταφέρουν στους τοπικούς βουλευτές, στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος είναι οι απαραίτητες πλέον δράσεις για την εκπαίδευση των επαγγελματιών και κυρίως των νέων ανθρώπων που θέλουν να μπουν σε ένα επάγγελμα και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να ανταπεξέλθουν σωστά, τόσο απέναντι στον καταναλωτή, όσο και στην Αγορά, ενώ το Δ.Σ. στοχεύει στην συνεργασία «επιστημονικών συνεργατών» όπως το σωματείο των λογιστών που θα μπορούσε να τους ενημερώνει για φορολογικά ζητήματα.

Επίσης στους στόχους της νέας διοίκησης για το 2020, είναι η επιμόρφωση μελών μέσω σεμιναρίων, αλλά και η ενεργοποίηση νέων σωματείων που βρίσκονται σε αδράνεια.

Τοπικά προβλήματα

Η σκυτάλη που παρέδωσε η πρώην διοίκηση μετέφερε και πάγια τοπικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, όπως είναι το κυκλοφοριακό, κυρίως μετά την ανάπλαση, που εντοπίζεται στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων, στην έλλειψη χώρων στάθμευσης και στα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες για το παρκάρισμα.

Επίσης, δύο θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η νέα διοίκηση, είναι οι μεγάλοι χώροι που νοικιάζουν κάποιες επιχειρήσεις για αποθήκευση προϊόντων και υλικών της δουλειάς τους, για τους οποίους πληρώνουν πολλά δημοτικά τέλη παρότι δεν είναι η έδρα της εργασίας τους, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με μαγαζιά κυρίως στα χωριά, που ανοίγουν και τις Κυριακές.

Γενική συνέλευση και βασιλόπιτα

Το νέο Δ.Σ. προέκυψε από τη γενική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες της 26ης Φεβρουαρίου και στις 9 Μαρτίου συγκροτήθηκε σε Σώμα. Προηγήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, η κοπή της πίτας, όπου ο απερχών πρόεδρος δήλωσε την παραίτησή του, λαμβάνοντας πλέον τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ κ. Καβαθάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλουμινοκατασκευαστών Θ. Παγιάτης, η Ε. Τεσαψίδου από το ΚΕΚ ΣΕΣΕΒΕ Θεσ/νίκης, ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, ο προϊστάμενος του ΟΑΕΕ Γ. Θώμογλου, μέλη και εκπρόσωποι Σωματείων, κ.ά.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων

Με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των...

 Ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής εκμετάλλευσης...

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας»

Κ. Καλαϊτζίδης: «Συνεχής η συνεργασία μας, με τους...

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης...

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ.  Μην το ανοίξετε!

Επικίνδυνο e-mail με δήθεν αποστολέα την ΕΛ.ΑΣ. Μην το...

Σε προειδοποίηση προχώρησε η ΕΛΑΣ σχετικά με email το...

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Νέο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Νάουσας

Δημοπρατήθηκε πρόσφατα ο διαγωνισμός για τη...

Νάουσα:  Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό  της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στο πλαίσιο εργασιών που ξεκινούν για την ανάπλασή της

Νάουσα: Προχωρά την Δευτέρα στον αποκλεισμό της οδού...

Στον αποκλεισμό της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο...

Καλλιεργούσε 13 δενδρύλλια κάνναβης .. και συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Ασφάλειας Νάουσας

Καλλιεργούσε 13 δενδρύλλια κάνναβης .. και συνελήφθη...

Συνελήφθη χθες (8 Ιουλίου 2020) το απόγευμα σε...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Τέλος στο χάος με τους μπαχαλάκηδες στις διαδηλώσεις βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: «Τέλος στο χάος με τους...

Για «τίτλους τέλους» που βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ στην...

«Έφυγε» ο Δημήτρης Στυλιανίδης, εξέχουσα προσωπικότητα  της Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Δενδροκομίας  - Η συνεργασία του με Παντελή Θεοδωρίδη και Κυριάκο Κοτζαχρήστο

«Έφυγε» ο Δημήτρης Στυλιανίδης, εξέχουσα...

Γράφει ο Ηλίας ΧασιώτηςΙστορικός Ερευνητής Δυτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Κοινή διαπίστωση και της χθεσινής σύσκεψης για το συμπύρηνο ροδάκινο, ήταν το γνωστό: μία από τα ίδια, αφού κάθε χρόνο και σε κάθε συνάντηση φορέων ακούγονται μόνο αιτήματα, προβλήματα, ανησυχίες, αγωνίες,...

Η κοινωνία της Νάουσας αποδεικνύει περίτρανα για άλλη μια φορά ότι είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των συνανθρώπων μας, που βρίσκονται σε ανάγκη. Στον δύσκολο αγώνα...

 Η επονομαζόμενη «Μεγαλομάρτυς» γεννήθηκε στη Νικομήδεια την περίοδο του Διοκλητιανού του μεγάλου εχθρού και διώχτη των χριστιανών. Οι γονείς της, Δωρόθεος και Ευσεβία ήταν πλούσιοι και ευσεβείς και από...

Χθες Δευτέρα 6 Ιουλίου στις 10:00 π.μ. τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της  Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Κυριακής Λουτρού, Γερόντισσας Φιλοθέης.Το πρωί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, όπου το σκήνωμα της...