Πρώην και νυν πρόεδρος στον ΑΚΟΥ 99.6 - Παρέδωσε σκυτάλη στη νέα Διοίκηση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας

Πρώην και νυν πρόεδρος στον ΑΚΟΥ 99.6 - Παρέδωσε σκυτάλη στη νέα Διοίκηση η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Βέροιας

-Απολογισμός και νέοι στόχοι


Από το 1926, συντεχνίες και σωματεία επαγγελματιών, άρχισαν να οργανώνονται και να μπαίνουν κάτω από μία ομπρέλα της ΓΕΣΕΒΕ, δημιουργώντας παράλληλα σε τοπικό επίπεδο τις Ομοσπονδίες Επαγγελματιών και Βιοτεχνών. Η ΟΕΒ Βέροιας δραστηριοποιείται στην πόλη με ιδιόκτητα γραφεία και συνεχή δράση, από το 1972 μέχρι σήμερα.


Η Ομοσπονδία τον περασμένο μήνα έκοψε την πίτα της και στη γενική συνέλευση που ακολούθησε εξέλεξε νέο διοικητικό συμβούλιο μετά από παραίτηση του επί χρόνια Προέδρου Θωμά (Μάκη) Ζιώγα λόγω προσεχούς συνταξιοδότησης. Ο ίδιος είχε παραλάβει την σκυτάλη από τον Παντελή Καρασαβίδη. Νέος πρόεδρος λοιπόν εκλέχθηκε ο Λάζαρος Ασλανίδης, ενώ το Δ.Σ. της ΟΕΒΒ απαρτίζεται από τους: Γιώργο Δαδόπουλο (αντιπρόεδρος), Γρηγόρη Παπά (γραμματέας), Εύχαρη Κιουλπεκίδου (ταμίας) και Ζήση Ζιώγα (μέλος).

Απολογισμοί και νέοι στόχοι

Πρώην και νυν πρόεδρος φιλοξενήθηκαν χθες στην εκπομπή του ΑΚΟΥ 99.6 «Πρωινές σημειώσεις» με τη Σοφία Γκαγκούση και μίλησαν για την Ομοσπονδία και τα προβλήματα των μελών τους, από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής μας.

Σε έναν σύντομο απολογισμό ο κ. Ζιώγας θύμισε τα σημαντικά ζητήματα που «πάλευε» η προηγούμενη διοίκηση, τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Πανελλαδικά η Ομοσπονδία καλύπτεται και από την ΓΕΣΕΒΕ, σε θεσμικά, οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα, που ήταν αρκετά και σοβαρά, κυρίως στη 10ετία της κρίσης.

Σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Ζιώγας και το Δ.Σ. είχε να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα και πρακτικά ζητήματα, όπως το κυκλοφοριακό και ο αθέμιτος ανταγωνισμός. «Είναι λίγο περίπλοκη η σχέση της Ομοσπονδίας με τα μέλη, διότι το κάθε σωματείο έχει ήδη το κλαδικό του όργανο που έχει τα ιδιαίτερα δικά του προβλήματα που τα θέτει στο θεσμικό του όργανο. Όμως τα γενικά και κοινά προβλήματα, κατά τόπους, τα αντιμετωπίζουμε μέσα από την Ομοσπονδία και την ΓΕΣΕΒΕ» διευκρινίζει ο κ. Ζιώγας, φέρνοντας ένα επίκαιρο παράδειγμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εν’ ονόματι όλων των κλάδων η ΟΕΒΒ, με τα προχθεσινά μέτρα για τον κορωνοϊό και τις άδειες που θα δοθούν στους εργαζόμενους γονείς τις ημέρες που θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία. «Δεν είναι μόνο οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, είναι και οι επαγγελματίες που πρέπει να μεριμνήσουν και για τα δικά τους παιδιά» επισημαίνει ο κ. Ζιώγας, υπογραμμίζοντας ότι η ΓΕΣΕΒΕ θα θέσει άμεσα το θέμα στην κυβέρνηση.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα η ΟΕΒΒ απαρτίζεται από 14 ενεργά σωματεία, και τρία λιγότερο ενεργά, συνολικά 17 σωματεία από τη Βέροια και κάποια καλύπτουν και την Αλεξάνδρεια. Η Νάουσα έχει τη δική της Ομοσπονδία, όμως υπάρχει η σκέψη και ίσως η πρόταση της νέας διοίκησης για ενοποίηση των δύο Ομοσπονδιών της Ημαθίας. «Δεν έχουμε διαφορές, απλά δεν έχουμε τολμήσει μέχρι σήμερα να δούμε σοβαρά αυτό το θέμα» λέει ο κ. Ασλανίδης, τονίζοντας ότι τουλάχιστον σε επίπεδο Βέροιας, θα είναι συνεχής η προσπάθεια επαφής των 17 σωματείων μεταξύ τους, ώστε να κρατηθούν όλα ενεργά, ενημερωμένα, και να λειτουργήσουν στην λογική της ενότητας, ενισχύοντας τη δυναμική τους, στα όρια των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδίας.

«Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν είναι εύκολο, τα σωματεία και οι επαγγελματίες, πέρασαν κι αυτοί την κρίση τους, αλλά ο στόχος είναι να καταφέρουμε να ανακάμψουμε μαζί με το σύνολο της Αγοράς», προσθέτει ο κ. Ασλανίδης.

Πολύ σύντομα το νέο Δ.Σ., θα καταγράψει τα προβλήματα (φορολογικά, ασφαλιστικά κ.ά.) και τις ανησυχίες τους, για να τα μεταφέρουν στους τοπικούς βουλευτές, στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα ο πρόεδρος είναι οι απαραίτητες πλέον δράσεις για την εκπαίδευση των επαγγελματιών και κυρίως των νέων ανθρώπων που θέλουν να μπουν σε ένα επάγγελμα και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ώστε να ανταπεξέλθουν σωστά, τόσο απέναντι στον καταναλωτή, όσο και στην Αγορά, ενώ το Δ.Σ. στοχεύει στην συνεργασία «επιστημονικών συνεργατών» όπως το σωματείο των λογιστών που θα μπορούσε να τους ενημερώνει για φορολογικά ζητήματα.

Επίσης στους στόχους της νέας διοίκησης για το 2020, είναι η επιμόρφωση μελών μέσω σεμιναρίων, αλλά και η ενεργοποίηση νέων σωματείων που βρίσκονται σε αδράνεια.

Τοπικά προβλήματα

Η σκυτάλη που παρέδωσε η πρώην διοίκηση μετέφερε και πάγια τοπικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, όπως είναι το κυκλοφοριακό, κυρίως μετά την ανάπλαση, που εντοπίζεται στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων, στην έλλειψη χώρων στάθμευσης και στα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες για το παρκάρισμα.

Επίσης, δύο θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η νέα διοίκηση, είναι οι μεγάλοι χώροι που νοικιάζουν κάποιες επιχειρήσεις για αποθήκευση προϊόντων και υλικών της δουλειάς τους, για τους οποίους πληρώνουν πολλά δημοτικά τέλη παρότι δεν είναι η έδρα της εργασίας τους, καθώς και ο αθέμιτος ανταγωνισμός με μαγαζιά κυρίως στα χωριά, που ανοίγουν και τις Κυριακές.

Γενική συνέλευση και βασιλόπιτα

Το νέο Δ.Σ. προέκυψε από τη γενική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες της 26ης Φεβρουαρίου και στις 9 Μαρτίου συγκροτήθηκε σε Σώμα. Προηγήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου, η κοπή της πίτας, όπου ο απερχών πρόεδρος δήλωσε την παραίτησή του, λαμβάνοντας πλέον τον τίτλο του επίτιμου προέδρου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ κ. Καβαθάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αλουμινοκατασκευαστών Θ. Παγιάτης, η Ε. Τεσαψίδου από το ΚΕΚ ΣΕΣΕΒΕ Θεσ/νίκης, ο δήμαρχος Βέροιας Κ. Βοργιαζίδης, ο προϊστάμενος του ΟΑΕΕ Γ. Θώμογλου, μέλη και εκπρόσωποι Σωματείων, κ.ά.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η λίστα με τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που επιστρέφουν στα ράφια

Η λίστα με τα προϊόντα των σούπερ μάρκετ που...

Επιστρέφουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεκάδες...

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εν μέσω της επιδημικής κρίσης και η θεσμική διαχείρισή τους

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εν μέσω της επιδημικής...

Γράφει οΑναστάσιος ΒασιάδηςΕνώ κυριαρχούν στην...

«Έφυγε» πριν από λίγο ο Βεροιώτης δικηγόρος Παύλος Πετρομελίδης

«Έφυγε» πριν από λίγο ο Βεροιώτης δικηγόρος Παύλος...

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, ο...

Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε νέους γονείς

Δήμος Νάουσας: Παραδόθηκαν άλλα 13 παρκοκρέβατα σε...

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα...

Φρόσω Καρασαρλίδου:«Απορρίπτονται οι νέοι επιδοτούμενοι εργαζόμενοι από την επιδότηση ανεργίας ενώ τηρούν όλες τις προϋποθέσεις».

Φρόσω Καρασαρλίδου:«Απορρίπτονται οι νέοι...

Την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τους νέους εποχιακά ...

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα χιονοδρομικά Σελίου και 3-5 Πηγάδια έως και 25-01-2021

Παράταση προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στα...

Αποβλέποντας στην πρόληψη περαιτέρω διασποράς του...

Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα σχολεία του Δήμου Βέροιας

Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα σχολεία του...

Με απόφαση του Δημάρχου Βέροιας, Κωνσταντίνου...

Βεροιώτισσα πήρε το πρώτο εξιτήριο από την ΜΕΘ του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης

Βεροιώτισσα πήρε το πρώτο εξιτήριο από την ΜΕΘ του...

Εξιτήριο πήρε χθες Δευτέρα μια γυναίκα από τη Βέροια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στη Βέροια «Εν τη οποία εδημιούργησα εαυτόν» χάριν ευγνωμοσύνης αφήνω όλην την περιουσίαν μου για την εξυπηρέτησιν φιλανθρωπικών σκοπών.«Τίποτε δεν εξαγιάζει τον βίον ενός ανθρώπου περισσότερον όσον η...

Πολύ νερό έπεσε  στον κάμπο της Ημαθίας και σε περιοχές του δήμου Βέροιας από την έντονη και πολύωρη χθεσινή βροχόπτωση, ωστόσο δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, όπως μας ενημέρωσε ο...

Με θεσμικές παρεμβάσεις  του Υπουργείου Ενέργειας που επεξεργάζονται  τα συναρμόδια υπουργεία, το ΤΕΕ  και η Αυτοδιοίκηση, αναμένεται να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των ετοιμόρροπων και...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας έστειλε επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και απογοήτευση  για την άνιση κατανομή κονδυλίων του...