Γελούσαν και τα αυτιά των αρχαιολόγων μας. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Γελούσαν και τα αυτιά των αρχαιολόγων μας. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Στην ημερίδα των Εφοριών ΙΖ΄ Κλασσικών και ΙΑ΄ Βυζαντινών αρχαιοτήτων του Σαββάτου 11 Ιανουαρίου γελούσαν πράγματι και τα αυτιά των αρχαιολόγων μας, νομίζω για τρία πράγματα.

1.Για τον κόσμο που σιγά - σιγά γέμισε την κεντρική αίθουσα του χώρου τεχνών της Βέροιας για να παρακολουθήσει την προβολή του έργου της διετίας 2012-2013 των δύο Εφοριών. Απλός λαός και επίσημοι παρακολούθησαν με εντεταμένη προσοχή, ενδιαφέρον και χαρά τα επιτεύγματα στους χώρους των ανασκαφών, των αποκαταστάσεων των μνημειακών ευρημάτων, των Αιγών, της Μίεζας, της Βυζαντινής Μητρόπολης της Βέροιας και τις ανακοινώσεις σκαπανέων, αναστηλωτών, συντηρητών, ερευνητών, επιστημόνων, δύο συγκροτημένων ομάδων εργασίας. Η ανταπόκριση του κόσμου δικαιώνει όσους κατά καιρούς διατυπώσαμε την άποψη ότι πέραν του κλειστού ενδιαφέροντος της οικογένειας, ευρείας πλέον, των αρχαιολόγων, η υπόθεση των επιτευγμάτων των τους είναι υπόθεση και των πολιτών, όπως σοφά είπε η κ. Μενδώνη, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, που επί τούτου ήρθε από την Αθήνα.

2.Για την ποιότητα και πολυπλοκότητα του έργου των δύο Εφοριών. Και γίνεται έργο στις Αιγές, την αγαπημένη περιοχή της κ. Κοτταρίδου, έργο ανασκαφικό, οραματικά αναστηλωτικό. Προχωράει το Μουσείο. Σχεδιάζονται πλέον διαρκείς εκθέσεις, που θα κρατήσουν για πολλά χρόνια αμείωτο το ενδιαφέρον δικών μας και ξένων. Και βεβαίως απαιτείται ανασχεδιασμός του οδικού δικτύου και σήμανση από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και από τις πύλες εισόδου της χώρας και της οδού των Αθηνών. Αποκαθίσταται και θα δοθεί σε χρήση η Μητρόπολη, η Εκκλησιά, και νοικοκυρεύονται το Μουσείο στη Βέροια και οι άκρες της, κάστρα, πύργοι. Ειλικρινά χαιρόμαστε. Χαιρόμαστε με τη χαρά των αρχαιολόγων μας, τη χαρά του Υπουργείου, της κ. Μενδώνη, της κ Βλαζάκη, της φίλης Χαρούλας, δημάρχου της Βέροιας και βεβαίως με τη χαρά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας. Και στα εκτός Βεροίας προς Νάουσα γίνεται σοβαρό έργο στο θέατρο Μίεζας και είναι σε εξέλιξη ανασκαφικοί σχεδιασμοί.

3.Γελούνε τα αυτιά των αρχαιολόγων μας, γιατί για πρώτη φορά, πραγματικά, λεφτά υπάρχουν. Έγιναν και παλαιότερα έργα, πάντοτε όμως με φειδώ. Από πέρσι τα πράγματα άλλαξαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρθηκε γαλαντόμα στα θέματα πολιτισμού και ιδία στις ανασκαφές και τα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000) στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Φέτος, η προίκα υπερδιπλασιάστηκε. Δόθηκαν στο Υπουργείο Ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια Ευρώ (1.300.000.000). Πολλά λεφτά. Μέρος αυτών των χρημάτων διατίθεται στην περιοχή μας βάσει μελετών. Μπράβο στην κ. Κοτταρίδου και το επιτελείο της για το σχεδιασμό, τις μελέτες και την εγρήγορση, ώστε τα έργα να υλοποιηθούν στην ώρα τους.  

 

Για μας τώρα. Δεν μπορεί, τόσα έργα προς τη Βέροια και προς εμάς μόνο το θέατρο και τέλος. Έρχεται η σειρά μας. Μας περιμένει η Γάστρα, το Τσιφλίκι, η Ακρόπολη, ο Παλιοκαλιάς, η Μέσα Υπαπαντή, ο Πρόδρομος, ο Άγιος Νικόλαος (πάνω και κάτω), η Σχολή Αριστοτέλους, το Μπαχούτσι, η Πλακένια, το Μπαλτανέτο, τα περί το Θέατρο, οι Τάφοι, οι Γέφυρες στην Αράπιτσα, η διευθέτηση του χώρου του Θεάτρου, η οδική προσπέλαση, παρκινγκ κτλ.

 

Από την όλη εκδήλωση κράτησα άπειρα καλές εντυπώσεις. Και την υπόσχεση της κ. Κοτταρίδου ότι για τα Μητρώα η ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του κ. Γρεκού θα είναι αφορμή για κουβέντα γύρω από τα Μητρώα στη Νάουσα. Η αναφορά του κ. Γρεκού στην Παναγία, ως κάτι πλάγιο παράλληλο, μας παραπέμπει στα παραδοσιακά δρώμενα με τα κατευθείαν από τη λατρεία της Θεάς κατάλοιπα που ευδιάκριτα δηλώνουν κάθε χρόνο την παρουσία τους στην άκρως συντηρητική ως προς την Παράδοση πόλη μας.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κωμική όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν «Ο μικάδος», το Σάββατο στο ΣΤΑΡ της Βέροιας

Η Κωμική όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν «Ο μικάδος»,...

Νέα Παραγωγή / Συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού...

Από τον Δήμο Βέροιας και την ΚΕΠΑ «Βόλτα στο παλιό τραγούδι»,μια βραδιά αφιερωμένη στην Τρίτη ηλικία

Από τον Δήμο Βέροιας και την ΚΕΠΑ «Βόλτα στο παλιό...

Ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΠΑ τιμούν την  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ...

Η αντιπυρική περιόδος τελειώνει αλλά η Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας παραμένει σε ετοιμότητα

Η αντιπυρική περιόδος τελειώνει αλλά η Λέσχη...

Η Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας ενημερώνει: Αθόρυβα (όπως...

Εγγραφές  στο Ωδείο  της  Ιεράς  Μητροπόλεως

Εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Ωδείο της Ιεράς...

Σαββατοκύριακο στο Σφένδαμο  πέρασαν τα παιδιά από το ΥΦΑΔΙ

Σαββατοκύριακο στο Σφένδαμο πέρασαν τα παιδιά από το...

Με τη χαρούμενη παρέα του ΥΦΑΔΙΟΥ, περάσαμε ένα...

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Dj set party στη Δημόσια  Κεντρική Βιβλιοθήκη  της Βέροιας  για τη διεθνή Ημέρα καφέ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - Dj set party στη Δημόσια Κεντρική...

Διεθνής ημέρα καφέ η 1η Οκτωβρίου και η Δημόσια...

Έναρξη μαθημάτων στο Χορευτικό Εργαστήρι ‘’Κύκλος Ερατεινός’’

Έναρξη μαθημάτων στο Χορευτικό Εργαστήρι ‘’Κύκλος...

‘’Έφτασε πάλι ο καιρός να ξανανταμωθούμε, μέσα στις...

Έναρξη με αγιασμό στο «Υφάδι»

Έναρξη με αγιασμό στο «Υφάδι»

Με αγιασμό για το καλό της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παρασκευή 20 Ιουλίου και ώρα 9.15 μ.μ.στο Θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»Η Συνάντηση του Σταύρου Ξαρχάκου με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη ήταν τελικά… Η Συνάντηση που ζητούν όλοι και αυτήν την χρονιά!Η μοναδική...

Νέα Παραγωγή / Συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου ΡαφήΜουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση: Μιχάλης ΠαπαπέτρουΣκηνοθεσία: Ακύλλας ΚαραζήσηςΚωμική όπεραΚινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, ΒέροιαΣάββατο  29  Σεπτεμβρίου...

Ο Δήμος Βέροιας και η ΚΕΠΑ τιμούν την  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ (γιορτάζεται 1Η Οκτώβρη κάθε έτους) με μια συναυλία – αφιέρωμα στο παλιό τραγούδι  μέσα από συνθέτες – σταθμούς , εκ των...

Η Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας ενημερώνει: Αθόρυβα (όπως και ξέρει να κάνει καλύτερα) αλλά ουσιαστικά, υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ετοιμότητα να επέμβει για την αντιμετώπιση συμβάντος...