ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.... Ένα αισιόδοξο μήνυμα από το μακρινό χθες *Γράφει ο   ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.... Ένα αισιόδοξο μήνυμα από το μακρινό χθες *Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Στα παλιά ευρύχωρα παραδοσιακά σπίτια όπου συνήθως ζούσαν οικογένειες τριών και πλέον γενεών μαζί, υπήρχε το πιό  ευρύχωρο και επίσημο δωμάτιο, το λεγόμενο «υποδοχή», που χρησίμευε συνήθως  για τους επισκέπτες, κατά τις ημέρες των εορτών. 

Τόσο στους τοίχους  της «υποδοχής» όσο και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού κυριαρχούσαν τα χειροποίητα κεντήματα με διακοσμητικά στοιχεία από την φύση ή αναπαραστάσεις σκηνών της υπαίθρου, φιλοτεχνημένα με μεράκι κυρίως από τις μεγαλύτερες γυναίκες της  οικογένειας. 

Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος εργόχειρα, οι «πάντες» όπως ονομάζονταν,  σκέπαζαν και διακοσμούσαν τις  επιφάνειες των τοίχων. Υπήρχαν και τα μικρότερα σε έκταση εργόχειρα, οι «καλημέρες», που συνήθως αναρτώνταν κοντά στην έξοδο του σπιτιού. 

Επρόκειτο για κεντήματα με διακοσμητικά στοιχεία κυρίως άνθη, περικοκλάδες και ωδικά πουλιά που περιέβαλλαν την επίσης περίτεχνα κεντημένη λέξη «ΚΑΛΗΜΕΡΑ», σαν ένα μήνυμα χαιρετισμού  και αισιοδοξίας για την νέα ημέρα που ξεκινούσε. 

Σε ορισμένες «καλημέρες» υπήρχε ενσωματωμένος και ένα μικρός καθρέπτης που υποδείκνυε διακριτικά στον κάθε εξερχόμενο από το σπίτι, να έχει την αισιόδοξη όψη που μετέδιδε το μήνυμα της «καλημέρας».

Συνήθως υπήρχαν αναρτημένα στους τοίχους και κεντήματα με άλλες παροιμιώδεις φράσεις της καθημερινότητας.  

Στην «υποδοχή» ωστόσο του παλιού παραδοσιακού σπιτιού σε περίβλεπτη θέση ήταν αναρτημένο ένα κεντρικό περίτεχνο εργόχειρο που τα διακοσμητικά στοιχεία του περιέβαλλαν την σημαντική φράση «ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ» 

Συνήθως αυτή η φαινομενικά απλοϊκή φράση παραπέμπει  στην πηγαία λαϊκή σοφία που παρηγορεί τον άνθρωπο όταν του συμβαίνει κάτι ανεπιθύμητο.

Η καταγωγή της φράσης ανευρίσκεται από τα αρχαία χρόνια στην μακρινή ανατολή και ανασύρεται από τους εκεί μύθους και λαϊκές παραδόσεις, που έγιναν γνωστά  στη δύση ιδιαίτερα μετά την ελληνιστική ιστορική περίοδο.

Μετά την πάροδο αιώνων η φράση «ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ» αναζωπυρώθηκε κατά τον 19Ο και 20ο αιώνα στον πολιτικό λόγο, στην λογοτεχνία και βέβαια στην λαϊκή τέχνη.

Οι δυναμικές γιαγιάδες και μητέρες που αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο κάθε οικογένειας, προσπαθούσαν να κρατήσουν την συνοχή της, σε ιστορικά κρίσιμες και αναστατωμένες περιστάσεις που προκαλούσαν επικίνδυνους κραδασμούς. 

Ήταν εποχές που χαρακτηρίστηκαν από πολεμικές καταστάσεις, αξεπέραστες οικονομικές κρίσεις, φυσικές καταστροφές, κοινωνικές ανασφάλειες, μαζικές μεταναστεύσεις και θανατηφόρες επιδημίες που εξόντωναν ολόκληρες κοινωνίες, ενώ  τα θεραπευτικά μέσα που υπήρχαν εκείνη την εποχή ήταν ανεπαρκέστατα. 

Μπροστά σε αυτές τις εξαιρετικά απειλητικές για την συνοχή των οικογενειών καταστάσεις, οι γιαγιάδες και οι μητέρες ανέπτυσαν την δυνατότητα που είχαν να εμπνέουν στα μέλη τους την αισιοδοξία, για τις καλύτερες ημέρες που νομοτελειακά θα ακολουθούσαν μετά τις κρίσεις.

Κορυφαία έκφραση αυτής της εμπνεόμενης αισιοδοξίας ήταν η φράση ότι, αργά η γρήγορα, λιγότερο η περισσότερο επώδυνα, «ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ» που αποθανατίστηκε στα παραδοσιακά εργόχειρα του παλιού παραδοσιακού σπιτιού.

Η ανάμνηση εκείνης της παραμερισμένης από τα σύγχρονα ερεθίσματα φράσης, επανέρχεται ισχυρή με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού που κυριαρχεί στην τηλεοπτική, ψηφιακή και γραπτή ειδησεογραφία, ανά τον κόσμο

Οι ακριβείς υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν καταγραφεί εκ του ασφαλούς ακόμα,αφού το φαινόμενο βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται μια γενικότερη έκφραση ανασφάλειας και πανικού σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε πολίτη.

Η διαφορά από τις θανατηφόρες επιδημίες άλλων εποχών έγκειται στο γεγονός ότι στη σύγχρονη εξελιγμένη εποχή  οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι διοικητικές αρχές και οι πολιτικές ηγεσίες βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και συντονισμό, καλύπτοντας όλες τις παραμέτρους του επιδημικού φαινομένου.

Η έγκυρη, έγκαιρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση του κοινού και κάθε πολίτη, από τις αρμόδιες πηγές, μέσω των ευρέως διατιθέμενων σήμερα τεχνικών μέσων, εμπνέει στον καθένα την δικαιολογημένη αισιοδοξία που παρέχει η γνώση.

Ήδη ο κάθε πολίτης δέχεται συνεχώς οδηγίες για την καθημερινή του συμπεριφορά κατά την διάρκεια της κρίσης, ώστε να εξέλθει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια από αυτήν.

Η ευλαβική τήρηση των οδηγιών είναι που θα βοηθήσει τον καθένα να ξεπεράσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την γενικότερη κρίση, ώστε να μπορέσει επιτυχώς να αντιμετωπίσει τις αναπόφευκτες προκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Έτσι θα επιβεβαιωθεί και η αισιόδοξη φράση που έρχεται από το πολλαπλά δυσχερέστερο παρελθόν, ότι «ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στη ΒΕΡΟΙΑ (6/4)

Διαβάστε αύριο στη ΒΕΡΟΙΑ (6/4)

Στα δικαστήρια θα διαλευκανθεί η νομιμότητα της...

Πλημμύρισαν  χωράφια στους Γεωργιανούς από τον όγκο βροχής του Τριποτάμου - Βίντεο

Πλημμύρισαν χωράφια στους Γεωργιανούς από τον όγκο...

Η έντονη βροχόπτωση από χθες βράδυ έως και σήμερα,...

3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας - Συγκέντρώθηκαν μέσω... Διαδικτυακού Ραδιοφώνου!

3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας - Συγκέντρώθηκαν...

Για δεύτερο συνεχόμενο Σάββατο οι δυο Αγέλες του 3ου ...

 Παρακολούθηστε την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας της Παρασκευής (3 Απριλίου)

Παρακολούθηστε την συνεδρίαση του Δημοτικού...

Παρακολουθείστε την αναμετάδοση της συνεδρίασης του...

«ΑΤΛΑΣ» - Η νέα πιλοτική ηλεκτρονική εφαρμογή για την σίτιση και την φροντίδα αδέσποτων ζώων στη Νάουσα

«ΑΤΛΑΣ» - Η νέα πιλοτική ηλεκτρονική εφαρμογή για την...

Ο Δήμος Η.Π. Νάουσας  αναλαμβάνει δράση για την...

Δικαιούσαι το voucher των 600 ευρώ; Εξασφάλισε το με την ΔΙΚΤΥΩΣΗ! Τελευταίες εξελίξεις!!

Δικαιούσαι το voucher των 600 ευρώ; Εξασφάλισε το με την...

Ολοκληρωμένη ενημέρωση και τελευταίες εξελίξεις για...

 Είστε λάτρης του ποιοτικού καφέ; Καλέστε και η απόλαυση Coffee island από την Πιερίων... στην πόρτα σας!

Είστε λάτρης του ποιοτικού καφέ; Καλέστε και η...

Ο μοναδικός καφές και όλα τα ροφήματα, κρύα σάντουιτς...

 Καταγγελία του Σωματείου Καθηγητών Χορού και απάντηση του Θ. Κορωνά, για την αναστολή συμβάσεων από την  ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας

Καταγγελία του Σωματείου Καθηγητών Χορού και...

Για «αυθαίρετη αναστολή των συμβάσεων του ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μαθαίνοντας τα πρώτα μου γράμματα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Βέροιας το 1970, την παιδική μου περιέργεια προκάλεσε μια ερμητικά σφαλισμένη πόρτα. Ποτέ δεν την είχα δει ανοιχτή, ποτέ δεν είδα κάποιον να...

Βυζάντιο 626 μ.Χ.Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος με τον στρατό βρίσκεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της αυτοκρατορίας και πολεμάει τους Πέρσες που αιφνιδιαστικά επιτέθηκαν, άρπαξαν τον Τίμιο Σταυρό και βεβήλωσαν...

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η γέφυρα Κούσιου και καλώς εχόντων των πραγμάτων το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί και πολύ πιθανόν να γίνουν και τα εγκαίνια. Όμως, όπως όλα δείχνουν, ο Δήμος Βέροιας,...

Ηλίας Πλιόγκας: «Με μια φθηνή λύση, σώζουμε ζωές»!Μια φθηνή και σωτήρια λύση,  με ένα απλό πλαστικό «ταυ», μια «διακλάδωση» δηλαδή που μπορεί να  κουμπώνει σε έναν αναπνευστήρα, αλλά να δίνει οξυγόνο σε δύο...