Πρόκληση για προεκτάσεις στο σήμερα… *Του Πάρη Παπακανάκη

Πρόκληση για προεκτάσεις στο σήμερα… *Του Πάρη Παπακανάκη

Επειδή η ιστορία δεν είναι απλώς καταγραφή γεγονότων ως αναμνηστικού τύπου έκθεση, αγαπητοί φίλοι, έχοντας κατά νου τα όσα διαπραγματευθήκαμε στην προηγούμενη συνάντησή μας, ας προσπαθήσουμε να ψηλαφίσουμε μαζί τα σύγχρονα γεγονότα…  

Ως θαυμαστής του νέο-οθωμανισμού και ασύστολα επίδοξος αναθεωρητής των διεθνών συνθηκών ο πρόεδρος της γείτονος χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ πολλών άλλων, έχει δηλώσει:   «…πριν από εκατό χρόνια δεν υπήρχε διαφορά ανάμεσα στην Προύσα, τα Σκόπια, τη Βαγδάτη, τη Μοσούλη, τη Δαμασκό και τη Θεσσαλονίκη. Τα φυσικά μας σύνορα μπορεί να άλλαξαν αλλά τα πνευματικά μας σύνορα δεν άλλαξαν ποτέ».


Στο ίδιο λεκτικό ύφος και νοηματικό περιεχόμενο ευθυγραμμίζονται πάρα πολλές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, τις οποίες αν επιχειρούσαμε να καταγράψουμε, δεν θα επαρκούσε ο διαθέσιμος χώρος φιλοξενίας που ευγενικά μας παραχωρείται… 

Ο στόχος της τουρκικής ηγεσίας είναι μακροπρόθεσμος και προφανέστατα διεκδικεί για τη χώρα της ρόλο περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης. Σε πρώτη φάση λοιπόν επιδιώκει να περιχαρακώσει τα σύνορά της με «ουδέτερες ζώνες ασφαλείας». Εκεί αποσκοπούν: η επιδιωκόμενη «λύση της διζωνικής κοινότητας» στην Κύπρο, η ωμή στρατιωτική εισβολή για λόγους «εθνικής ασφάλειας από τρομοκράτες» στη Συρία και η στρατηγική των «ρευστών συνόρων» απέναντι στην Ελλάδα με την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της. 

Η τελευταία αυτή επιδίωξή της δεν είναι κάτι καινούριο. Θυμίζω, είχε προαναγγελθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με τις υπεροπτικές δηλώσεις του τότε Τούρκου πρωθυπουργού Χαλίλ Τουργκούτ Οζάλ: «Δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε πόλεμο με την Ελλάδα, αφού οι πληθυσμιακές εξελίξεις των δύο λαών θα επιλύσουν το Κυπριακό και το Αιγαίο». Στην προώθηση του σχεδιασμού αυτού ακολούθησαν οι διατυπώσεις περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο τις τελευταίες δεκαετίες.


 Για την πρόθεση επέκτασης της στρατηγικής των «ρευστών συνόρων» στον χώρο της Θράκης είχαμε μια καταφανή πρόγευση κατά την τελευταία επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2017 στην Κομοτηνή. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να ειδωθεί η εμφανέστατη πλέον «εργαλειοποίηση» των μεταναστών και η οργανωμένη, υποκινούμενη επιχείρηση παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο των τελευταίων ημερών. 

Η δεδομένη φραγή των διεξόδων τους προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα επέφερε αναγκαστικά την παραμονή τους στον χώρο της βόρειας Ελλάδας. Την παγίωση αυτής της κατάστασης θα ακολουθούσαν οι γνωστές εφευρέσεις από πλευράς τουρκικής ηγεσίας: μειονοτήτων,  δικαιωμάτων που «καταπατούνται» από τους «κακούς Έλληνες», όπου αυτόκλητα θα επεδίωκε στη συνέχεια να παρέμβει ως προστάτιδα δύναμη των «ασθενών και αδυνάτων ομοθρήσκων»…


 Σεβόμαστε τον ανθρώπινο πόνο, λυπούμαστε για την εκμετάλλευση ταλαίπωρων ανθρωπίνων ψυχών, αλλά δεν μπορούμε να γίνουμε θύματα των νέο-οθωμανικών «ανατολίτικων τερτιπιών». Είναι ευτυχής συγκυρία για τη χώρα μας η σύμπνοια των πολιτικών κομμάτων στην απόφαση ότι   «απέναντι στην απόπειρα μαζικής εισροής στη χώρα, οφείλουμε με βάση τις αξίες μας να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια».


Επιπλέον, ως πολίτες μιας ελεύθερα σκεπτόμενης και εκφραζόμενηςΠολιτείας, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα στο «όνειρο και τη διεκδίκηση της ουτοπίας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η άποψη των «ανοιχτών συνόρων». Τα εκφραζόμενα επιχειρήματα όμως οφείλουμε και πρέπει να τα κρίνουμε ως ενεργοί πολίτες. 

 Ο παραλληλισμός λοιπόν της σύγχρονης υποκινούμενης «απόπειρας μαζικής εισροής στη χώρα» με το προσφυγικό κύμα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, το λιγότερο ως ατυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Πέραν του ότι οι προερχόμενοι από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη πρόσφυγες έτρεχαν τότε να σωθούν από τους Τούρκους και Βουλγάρους αντίστοιχα, που χωρίς έλεος τους κυνηγούσαν γιατί απλά ήταν Έλληνες, θύματα ενός αποτυχημένου πολέμου για τον οποίο η Ελλάδα είχε ευθύνες, υπάρχουν και καταφανή ποιοτικά χαρακτηριστικά. Παραθέτω, ως υπενθύμιση, κάποια αποσπάσματα του ανταποκριτή τότε της καναδικής εφημερίδας  “Toronto Star” Έρνεστ Χεμινγουέι και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: 

«…Τριάντα δυο χιλιόμετρα κάρα που τα σέρνουν αγελάδες, ταύροι και λασπωμένοι νεροβούβαλοι, ενώ δίπλα τους, εξουθενωμένοι και ζαλισμένοι άντρες, γυναίκες και παιδιά με κουβέρτες πάνω από τα κεφάλια τους, περπατούν στα τυφλά κάτω από τη βροχή, δίπλα στα εγκόσμια αγαθά τους. 

Το κύριο αυτό ρεύμα τροφοδοτείται από ολόκληρη την ενδοχώρα. Δεν ξέρουν που πάνε. Άφησαν τα κτήματά τους, τα χωριά τους και τα ώριμα, σκουρόχρωμα χωράφια τους για να προστεθούν στο κύριο ρεύμα των προσφύγων, όταν άκουσαν ότι έρχεται ο Τούρκος. Τώρα, το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να κρατούν τις θέσεις τους σ’ αυτή τη φρικαλέα φάλαγγα, ενώ το πιτσιλισμένο με λάσπες ελληνικό ιππικό τους οδηγεί, όπως οι γελαδάρηδες τα γελάδια. Είναι μια σιωπηλή φάλαγγα. Ούτε που γκρινιάζει κανένας. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συνεχίζουν να κινούνται...    Πώς θα τραφούν; Κανείς δεν ξέρει…» 

«…Ο άντρας σκεπάζει με μια κουβέρτα την ετοιμόγεννη γυναίκα του πάνω στον αραμπά για να την προφυλάξει από τη βροχή. Εκείνη είναι το μόνο πρόσωπο που βγάζει κάποιους ήχους [από τους πόνους της γέννας]. Η μικρή κόρη τους την κοιτάζει με τρόμο και βάζει τα κλάματα. Και η πομπή προχωρά…»

 «…Το χειρότερο ήταν οι γυναίκες με τα νεκρά παιδιά. Δε μπορούσαμε να τις πείσουμε να μας δώσουν τα πεθαμένα παιδιά τους. Είχαν τα παιδιά τους, νεκρά ακόμα και έξι μέρες, αλλά δεν τα εγκατέλειπαν. Δε μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Τελικά έπρεπε να τους τα πάρουμε με τη βία…»


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνιος Γεωργ. Καλαϊτζίδης σε...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024...

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο θανατηφόρο τροχαίο τα ξημερώματα της Κ.Δευτέρας

Παίκτης της Βέροιας ο οδηγός που ενεπλάκη στο...

Θύμα τροχαίου έπεσε τα ξημερώματα της Κ. Δευτέρας ο...

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ελισάβετ Δήμου Κιζιρίδου σε ηλικία 87...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024...

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο τραυματίες σε μετωπική σύγκρουση αυτοκινήτων

Τροχαίο στη Βέροια: Μία νεκρή 25χρονη και δύο...

Τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες στη Βέροια, σε...

ΒΕΡΜΙΟ  Κορυφή   Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Φούρκα Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 Με τους...

 Ένα ταξίδι,  μια διαδρομή, μια ορειβασία, μια απόδραση...

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον κατάμεστο Ναό του πολιούχου της Βεροίας

Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως στον...

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου,...

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Ο Εσπερινός της Συγχωρήσεως στην Νάουσα

Το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 17ης Μαρτίου, ...

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Αθανάσιος Νικ. Ζγουρός σε ηλικία 79...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 18 Μαρτίου2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...