Επιστροφή στην κανονικότητα και την σωστή διατροφή - *Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Επιστροφή στην κανονικότητα και την σωστή διατροφή - *Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Μετά το τέλος των εορτών του Πάσχα, των οικογενειακών τραπεζιών  που φέτος ήταν περιορισμένο σε αριθμό ατόμων και το φαγοπότι που όλοι απολαύσαμε ήρθε η στιγμή που το παντελόνι δεν κλείνει άνετα, που νιώθουμε κάποια φουσκωματάκια και που όλη η εορταστική κραιπάλη αποτυπώνεται στο σώμα μας και στον οργανισμό μας. Η γιορτή του Πάσχα ήταν η αποκορύφωση θα λέγαμε όλης αυτής της περιόδου που λόγου καραντίνας από τη μια φάγαμε λίγο παραπάνω και από την άλλη όχι μόνο δε προσέξαμε την διατροφή μας αλλά ούτε και την άσκηση μας.

Τι πρέπει τώρα, που θα μπούμε στους νέους ρυθμούς μετά την καραντίνα,  να φάμε και τι πραγματικά να αποφύγουμε;



Ήρθε λοιπόν η στιγμή για μια μικρή αποτοξίνωση ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να αποβάλει όλες τις τοξίνες που συσσωρεύτηκαν λόγω των πολλών λιπαρών τροφών, των γλυκών και του αυξημένου αλκοόλ που έγινε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Λέγοντας αποτοξίνωση δε χρειάζεται να φτάνουμε σε ακρότητες και να υποβάλουμε τον εαυτό μας σε επίπονες δίαιτες. Ο σκοπός της διατροφικής αποτοξίνωσης γενικά, αλλά και μετά απο εορταστικές περιόδους είναι να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ξαναβρεί τις ισορροπίες του και να λειτουργήσει καλύτερα. Να δώσουμε τα σωστά καύσιμα για να μπορέσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή ενέργεια και υγεία.

Από που λοιπόν ξεκινάμε, τί πρέπει να αποφύγουμε και τί περιλαμβάνει μια διατροφή αποτοξίνωσης;

Τί να αποφύγουμε στη διατροφή μας μετά την περίοδο των εορτών:

  • Αυτονόητα το πρώτο που πρέπει να αποφύγουμε είναι το κρέας και κυρίως το κόκκινο. Δίνουμε έτσι το χρόνο στο συκώτι μας να ξαναβρεί τους σωστούς ρυθμούς λειτουργίας μετα από την αυξημένη πρόσληψη λίπους.
  • Αυγά. Τσουγκρίσαμε ,χαρήκαμε αλλά χάρηκε και η χοληστερίνη..Τα βγάζουμε από το διαιτολόγιο μας για κάποιες ημέρες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να τα επιθυμήσουν.
  • Αλάτι. Ούτως ή άλλως η κατανάλωση αλατιού πέρα από τις συνιστώμενες δοσολογίες προκαλεί πολλά προβλήματα που έχουμε ξαναφέρει και όλοι γνωρίζετε. Μειώνουμε το αλάτι και το αντικαθιστούμε με λεμόνι και άλλα μυρωδικά.
  • Ζάχαρη. Πάσχα χωρίς τσουρέκια και σοκολατένια αυγά δε γίνεται αλλά δυστυχώς μετά από υπερκατανάλωση των προηγούμενων το δέρμα μας θαμπώνει, διακρίνεται ξηρότητα, σπυράκια και το ζάχαρο αρχίζει να ανεβαίνει.
  • Αλκοόλ. Οι μέρες επιβάλουν λίγο παραπάνω κρασάκι αλλά τώρα ας σκεφτούμε τα νεφρά και το συκώτι μας και ας παραμερίσουμε το αλκοόλ τελείως.

Τί τροφές περιλαμβάνει μια διατροφή αποτοξίνωσης:

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτόματα η σκέψη μας όταν ακούμε διατροφή αποτοξίνωσης πηγαίνει δικαιολογημένα στα φρούτα και στα λαχανικά. Σαλάτες και λαχανικά μαγειρεμένα χωρίς πολύ αλάτι είναι μια ιδανική λύση για ένα γεύμα. Κ όσο προχωράει η άνοιξη έχουμε όλο και περισσότερα φρούτα στη διάθεση μας.
  • Όσπρια και ψάρι. Προσθέτουμε στην καθημερινή μας διατροφή περισσότερα μεσογειακά στοιχεία και αυξάνουμε την κατανάλωση όσπριων και φρέσκων ψαριών, μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και φανταστικοί συνδιασμοί των δύο υλικών.
  • Επιλέγουμε ένα ελαφρύ βραδινό για να μην επιβαρύνουμε το στομάχι, πχ ημιάπαχο γιαούρτι με φρούτα
  • Νερό. Νερό και πάλι νερό ειδικά τώρα που έχουμε και αύξηση της θερμοκρασίας το έχουμε ακόμη περισσότερο ανάγκη. Προσπαθούμε να πίνουμε αρκετό για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας και την αποβολή των τοξινών από το σώμα μας. Φυσικά βοηθάνε και αφεψήματα όπως πράσινο τσάι, μέντα και φυσικοί μη επεξεργασμένοι χυμοί.

Το να ακολουθήσουμε μια τέτοια διατροφή δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε ακατόρθωτο. Είναι μια ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας σε μια ισορροπημένη διατροφή και να γίνει τρόπος ζωής ενσωματώνοντας φυσικά και τις υπόλοιπες τροφές στο διαιτολόγιο μας με μέτρο (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά κλπ).

Τέλος δε πρέπει να ξεχνάμε και την φυσική μας κατάσταση – δραστηριότητα. Περπάτημα τουλάχιστον 40΄ ημερησίως ειδικά για όλους εσάς που πηγαίνετε στη δουλειά σας με το αυτοκίνητο ή η δουλεία σας είναι καθιστική. Βέβαια μια καλή ώθηση για τον οργανισμό να διασπάσει το λίπος και να αποβάλλει τοξίνες αλλά και να λειτουργήσει καλύτερα το έντερο είναι και το χαλαρό τρέξιμο, κάποιο άθλημα κα. Όλα αυτά με μεγάλη προσοχή βέβαια χωρίς να ξεχνάμε ότι μπαίνουμε σε μια μεταβατική περίοδο που, ίσως, πολλά από αυτά που θα την χαρακτηρίζουν να γίνουν στοιχεία της νέας μετά τον κορωνοϊό ζωής μας.  Αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, γίνονται τα νέα «αξεσουάρ», τα οποία πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε σωστά, λένε οι ειδικοί, προκειμένου να προφυλαχτούμε. Οι συνήθειές μας αλλάζουν, καθώς νέοι κανόνες μπαίνουν στη ζωή μας. Αγκαλιές, φιλιά, χειραψίες τα ξεχνάμε, τώρα που θα γυρίσουμε στις δουλειές μας που θα συναντήσουμε κόσμο κτλ.. Η συμπεριφορά μας στις μετακινήσεις μας, αλλάζει. Η φυσική απόσταση των δύο μέτρων από άλλα άτομα και η αποφυγή του συνωστισμού, το συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, και η αποφυγή των χεριών στο πρόσωπο είναι τα «κλειδιά» για να αποφύγουμε τον ιό. Γυμναστείτε λοπιπόν μόνοι ή με τα μέλη της οικογένειας σας.

Χριστός Ανέστη και καλή επιστροφή σε όλους μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...