Λόγω διαθεσιμότητας εργαζομένων στις επιτροπές Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν  να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Λόγω διαθεσιμότητας εργαζομένων στις επιτροπές Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι εργαζόμενοι που μετέχουν στις επιτροπές εγκρίσεων φαρμάκων του Οργανισμού θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας, με συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία των εν λόγω επιτροπών τουλάχιστον για ένα μήνα.

«Οι επιτροπές ουσιαστικά θα διαλυθούν, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα» παραδέχονται παράγοντες του χώρου της Υγείας, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει προβλέψει τον άμεσο διορισμό νέων μελών των επιτροπών. 

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του νόμου 4223/2013, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές συνιστώνται με αποφάσεις του υπουργού Υγείας. Με αυτές, όπως αναφέρεται, ορίζονται «η συγκρότηση, οι αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». 

Μέχρι στιγμή πάντως και ενώ αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι - μέλη των αρμόδιων επιτροπών του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να σημάνει επιπλέον καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ήδη σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέταση των αιτημάτων των ασθενών από τις αρμόδιες επιτροπές μπορεί να φτάνει και τους οκτώ μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιτροπές για θέματα γονιμότητας, ενώ ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στις επιτροπές εγκρίσεων νοσηλείας σε μονάδα του εξωτερικού.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, για να καταστεί αποδοτική η λειτουργία της νέας επιτροπής της Αθήνας, η οποία δέχεται και την πλειονότητα των αιτημάτων, χρειάζονται οκτώ έως εννέα τακτικά μέλη και άλλα τόσα αναπληρωματικά, ενώ η φυσική παρουσία των ασθενών στις επιτροπές είναι απαραίτητη. 

Όπως σημειώνουν, «η καθημερινή συνεδρίαση της επιτροπής είναι σημαντική διότι μόνο έτσι θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στον ηλεκτρονικό καθορισμό των ραντεβού και στην ηλεκτρονική έγκριση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην αποφυγή στρεβλώσεων που ήδη παρατηρούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή Challenge”

Οι Μεγάλοι νικητές του Διαγωνισμού “Trophy – Τροφή...

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική...

Ειδικό λογισμικό που σβήνει φόρους γίνεται ανάρπαστο στην αγορά

Ειδικό λογισμικό που σβήνει φόρους γίνεται ανάρπαστο...

Συναγερμό σήμανε στην ΑΑΔΕ το «λογισμικό γομολάστιχα»...

Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ στην Εφορία

Ποιοι θα πληρώσουν πρόστιμο 100 ευρώ στην Εφορία

Πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώνουν στο εξής...

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες στον ΟΑΕΔ

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί...

Αναρτήθηκαν χθες, Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, στη διαδικτυακή...

Ιταλός φαρσέρ «πέθανε» τον Κάρολο Παπούλια

Ιταλός φαρσέρ «πέθανε» τον Κάρολο Παπούλια

Ο γνωστός για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων Ιταλός...

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Λίγο μετά τις 11 ξεκίνησε η τελετή ορκωμοσίας της νέας...

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων για την καταβολή  των συντάξεων χηρείας

Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών...

Με μοναδικό θέμα την εφαρμογή του νέου νομοθετικού...

Τι είναι το 112 και πότε θα είναι σε πλήρη λειτουργία

Τι είναι το 112 και πότε θα είναι σε πλήρη λειτουργία

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι σε πλήρη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Καινοτόμες ιδέες για τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή σε ένα  συναρπαστικό live – pitching, επιχειρηματικές πρακτικές και συζητήσεις για το ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των διατροφικών ...

Συναγερμό σήμανε στην ΑΑΔΕ το «λογισμικό γομολάστιχα» που διαγράφει αποδείξεις, που εκδόθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.Ανάρπαστο είναι στη «μαύρη αγορά» το ειδικό λογισμό που σβήνει αποδείξεις από τη...

Πρόστιμο 100 ευρώ θα πληρώνουν στο εξής οι φορολογούμενοι που διορθώνουν εκπρόθεσμα τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας ή υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9. Το πρόστιμο αυτό αφορά δηλώσεις...