Λόγω διαθεσιμότητας εργαζομένων στις επιτροπές Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν  να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Λόγω διαθεσιμότητας εργαζομένων στις επιτροπές Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς φάρμακα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Οι εργαζόμενοι που μετέχουν στις επιτροπές εγκρίσεων φαρμάκων του Οργανισμού θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας, με συνέπεια να σταματήσει η λειτουργία των εν λόγω επιτροπών τουλάχιστον για ένα μήνα.

«Οι επιτροπές ουσιαστικά θα διαλυθούν, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα» παραδέχονται παράγοντες του χώρου της Υγείας, καθώς ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει προβλέψει τον άμεσο διορισμό νέων μελών των επιτροπών. 

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του νόμου 4223/2013, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές συνιστώνται με αποφάσεις του υπουργού Υγείας. Με αυτές, όπως αναφέρεται, ορίζονται «η συγκρότηση, οι αρμοδιότητές τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». 

Μέχρι στιγμή πάντως και ενώ αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι - μέλη των αρμόδιων επιτροπών του ΕΟΠΥΥ, δεν έχει γίνει κάποια κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να σημάνει επιπλέον καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ήδη σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέταση των αιτημάτων των ασθενών από τις αρμόδιες επιτροπές μπορεί να φτάνει και τους οκτώ μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιτροπές για θέματα γονιμότητας, ενώ ανάλογο πρόβλημα παρατηρείται και στις επιτροπές εγκρίσεων νοσηλείας σε μονάδα του εξωτερικού.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας, για να καταστεί αποδοτική η λειτουργία της νέας επιτροπής της Αθήνας, η οποία δέχεται και την πλειονότητα των αιτημάτων, χρειάζονται οκτώ έως εννέα τακτικά μέλη και άλλα τόσα αναπληρωματικά, ενώ η φυσική παρουσία των ασθενών στις επιτροπές είναι απαραίτητη. 

Όπως σημειώνουν, «η καθημερινή συνεδρίαση της επιτροπής είναι σημαντική διότι μόνο έτσι θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στον ηλεκτρονικό καθορισμό των ραντεβού και στην ηλεκτρονική έγκριση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην αποφυγή στρεβλώσεων που ήδη παρατηρούνται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Για ανάκαμψη της αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο...

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός από αύριο Δευτέρα, όμως...

Στο ένα δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 - Ποιοι το δικαιούνται

Στο ένα δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα για το 2018 - Ποιοι...

Στο ένα δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει εφέτος...

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την Θράκη

Όλοι οι κομάντος βγήκαν στο ανατολικό Αιγαίο και την...

Για πρώτη φορά διεξήχθη στη Θράκη και το...

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιάννα Τζάκη

Θεσσαλονίκη: Έφυγε από τη ζωή η πρώην...

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 54 ετών, μετά...

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο καιρός

Tι πρέπει να προσέχουμε στην οδήγηση, τώρα που χαλάει ο...

Οι απότομες αλλαγές του καιρού το χειμώνα και τα...

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και Δυτική Μακεδονία

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε Ημαθία και...

Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται σε τμήμα του...

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο ηλεκτρονικά οι συναλλαγές

«Τέλος εποχής» για το χαρτί στο Δημόσιο - Μόνο...

Μέσα στο Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

Για ανάκαμψη της αγορά ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο ανάλυση της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία παρατηρείται άνοδος των τιμών για τα οικιστικά ακίνητα κι ενδυνάμωση της οικοδομικής...

Βελτιώνεται σταδιακά ο καιρός από αύριο Δευτέρα, όμως την Τετάρτη επιστρέφουν οι βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την Πέμπτη θα έχουμε βοριά, κρύο και πτώση θερμοκρασίας.ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ...

Στο ένα δισ. ευρώ αναμένεται να φθάσει εφέτος το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί από το υπερπλεόνασμα του 2018. Η διανομή θα γίνει με την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr, η οποία...