ΤΟΠΙΚΑ

Συνάντηση Τζιτζικώστα- Καλαϊτζίδη, για φυσικό αέριο, ΕΣΠΑ, Διοικητήριο, Νοσοκομείο -Επίκειται επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία

Συνάντηση Τζιτζικώστα- Καλαϊτζίδη, για φυσικό αέριο, ΕΣΠΑ, Διοικητήριο, Νοσοκομείο -Επίκειται επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία

Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, είχε την Τετάρτη 13 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, στην έδρα της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εξέλιξη έργων υποδομής και ανάπτυξης που υλοποιούνται και σχεδιάζονται από την Περιφέρεια για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, οι εξελίξεις με το έργο επέκτασης του Φυσικού Αερίου στην Ημαθία, οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλα θέματα. Επίσης έγινε απολογισμός για τη μέχρι τώρα υλοποίηση και στην Ημαθία, των κοινωνικών και των άλλων δράσεων της Περιφέρειας σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, τη διανομή ειδών ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού, τη διανομή γευμάτων, τη στήριξη ευπαθών ομάδων πολιτών, ενώ παράλληλα ο Κώστας Καλαϊτζίδης ενημερώθηκε για τους νέους σχεδιασμούς της Περιφέρειας σχετικά τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, του Πρωτογενούς Τομέα και της Αγοράς, του Τουρισμού κ.λπ.


Ο Κώστας Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνεχή συμπαράσταση και τη στήριξη που δείχνει προς την Ημαθία και τους πολίτες της, καθώς και για τη διαρκή συνέπεια που έχει στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων σχετικά με τα τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών.

Συζητήθηκε επίσης η πραγματοποίηση επίσκεψης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο πλαίσιο της αμφίδρομης ενημέρωσης που υπάρχει για τα έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται αλλά και για τη συνέχιση της τακτικής επικοινωνίας του Περιφερειάρχη με τον κόσμο και τους τοπικούς φορείς της Ημαθίας.

 

 Δηλώσεις Καλαϊτζίδη

 

Σε σχέση με τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν και την ενημέρωση που έλαβε κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια και τη συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Κώστας Καλαϊτζίδης έκανε την παρακάνω ενημερωτική δήλωση:

 

Για Φυσικό αέριο

 

Σε ότι αφορά την επέκταση του  δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ημαθία και την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την απένταξή του: Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι κατασκευαστικά, το σύνολό του έργου είναι υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Μελέτη, δημοπρασία και κατασκευή, όλα είναι υπόθεση της ΔΕΔΑ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν εμπλέκεται πουθενά στις εργασίες σε χρονοδιαγράμματα και σε διαδικασίες κατασκευής του δικτύου διανομής. Η Περιφέρεια εξασφάλισε τα χρήματα για το έργο μέσω του ΕΣΠΑ και το ενέταξε στις χρηματοδοτήσεις της, ως έργο πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας. Τα χρήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι στη διάθεση του έργου.
Η αναφερόμενη υπέρβαση του χρονικού ορίου των 18 μηνών, από την πλευρά της ΡΑΕ, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου, δεν σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του έργου. Είναι θέμα διαδικασιών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου, που αφορύν μόνο τη ΔΕΔΑ ως αρμόδιο φορέα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του και τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητη αρχή που έχει το δικαίωμα να κρίνει και να εκτιμά αντίστοιχα, τους λόγους για την απένταξη ενός έργου.  Δεν θα μπω στη συζήτηση για εάν η ΡΑΕ εξάντλησε την αυστηρότητά της, στο δικαίωμα να απεντάσει έργα, σύμφωνα με δυνατότητες που της δίνει ο νόμος, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ημαθίας. Δεν είναι αρμοδιότητά μου. Είναι όμως αρμοδιότητά μου να επαναλάβω ως Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ οποιαδήποτε σκέψη για απένταξη της κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου της Ημαθίας, αυτό μας προκαλεί σφοδρή αγανάκτηση και ξεκάθαρα μας βρίσκει απέναντι. Αυτό το δηλώσαμε εξ αρχής τόσο ο Περιφερειάρχης όσο κι εγώ ο ίδιος,
Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητάμε από τη ΔΕΔΑ να επιμείνει στην προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ, να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που έχει στη διάθεσή της ώστε να αλλάξει άμεσα την απόφαση και το έργο να προχωρήσει κανονικά. Στην κατεύθυνση αυτή επιμένουμε ως Π.Ε. Ημαθίας, αυτή είναι η θέση μας, συνυπογράφοντας ταυτόχρονα και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στην ίδια κατεύθυνση και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Για χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ


Σε σχέση με το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις των σχετικών έργων που εκπονούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά συνέπεια και από την Π.Ε. Ημαθίας έχω να αναφέρω πως στερούνται κάθε πραγματικότητας και είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ορισμένων ότι τα αντίστοιχα κονδύλια αφαιρέθηκαν ή μετακινήθηκαν από τις Περιφέρειες.  Αυτό  το επιβεβαιώνει και το αποτέλεσμα και η απόφαση της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2020 μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) -δηλαδή όλων των Περιφερειαρχών της χώρας- και των αρμόδιων Υπουργών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, των Υφυπουργών Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρου Σκυλακάκη, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών. Δημοσιεύθηκαν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Συνεπώς υπάρχει απόλυτη συμφωνία της Κυβέρνησης  με τη θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση και υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεν άλλαξε τίποτα ούτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι συνεχίζουμε

 

Για Διοικητήριο Ημαθίας


Ένας βασικός στόχος της νέας θητείας μας, είναι η δρομολόγηση της κατασκευής του Διοικητηρίου της Ημαθίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την πλήρη στήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την άμεση υλοποίηση του έργου. Η περίπτωση της ανέγερσης του κτιρίου σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, στην περιοχή του νέου Δικαστικού Μεγάρου, στη Βέροια, βρίσκεται σε εξέλιξη και απομένουν τα τυπικά για τη διαδικασία παραχώρησης (στην Π.Ε. Ημαθίας) της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Ουσιαστικά πρόκειται για “ανανέωση παράτασης” καθώς η έκταση είχε παραχωρηθεί, όμως έληξαν οι προθεσμίες που είχαν δοθεί για την εκκίνηση των εργασιών, με ευθύνη της τότε κεντρικής διοίκησης (αρμόδια υπουργεία) που δεν ανταποκρίνονταν στο αίτημά μας για χρηματοδότηση του έργου. Τώρα όμως μπαίνει μπροστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αποδέχθηκε πλήρως την πρότασή μας και το έργο δρομολογείται εκ νέου. Μάλιστα προκειμένου να επισπεύσουμε τις εργασίες, έχουμε προετοιμαστεί έγκαιρα και ήδη την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 αρμόδιος τοπογράφος, μας ενημέρωσε για το τοπογραφικό σχέδιο του έργου, για την κτιριολογική κατανομή και τα κτιριακά μεγέθη. Παράλληλα αναμένουμε και την άμεση ανανέωση για την παραχώρηση της έκτασης, ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες (μελέτη κατασκευής κλπ). 

 

Για νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας


Η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας είναι ένα από τα μεγάλα έργα της Ημαθίας, που ως Περιφερειακή Ενότητα το ζητήσαμε, το συμπεριλάβαμε στον προγραμματισμό μας και το υποστηρίξαμε εξαρχής. Είναι έργο μεγάλης σπουδαιότητας, όπως και άλλα που ζητήσαμε και υλοποιήθηκαν στην Ημαθία στα προηγούμενα χρόνια, μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Νέο Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα, Αποκατάσταση- ανάδειξη Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, χρηματοδοτήσεις Δήμων για σημαντικά έργα υποδομών σε ύδρευση και αποχέτευση, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων και χώρων πολιτισμού, ενισχύσεις και δράσεις κοινωνικής στήριξης και άλλα πολλά). Δυστυχώς το έργο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Βέροιας είχε μείνει πίσω, λόγω υπαιτιότητας τρίτων. Σήμερα όμως, χάρη στην έγκαιρη και συστηματική παρέμβαση όλων των συναρμόδιων φορέων σε τοπικό επίπεδο, την επιμονή της Π.Ε. Ημαθίας, της διοίκησης του ιδρύματος, της 3η ΥΠΕ, κυρίως όμως μέσω της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συνεχώς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά του Απόστολου Τζιτζικώστα, έχουμε επανεκκίνηση των εργασιών και είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση τους. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Ημαθία και τη χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε δήμαρχο Βέροιας και αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας η Φρόσω Καρασαρλίδου για θέματα του Νομού

Σε δήμαρχο Βέροιας και αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας η...

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου ...

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων ζητά ο πρόεδρος του Συλλόγου Βέροιας, από Βεσυρόπουλο και τοπικούς βουλευτές

Μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων ζητά ο...

 Επιστολή προς τον Απόστολο Βεσυρόπουλο, υφυπουργό...

Αύριο Παρασκευή από την ΚΕΠΑ on Line - Διαδικτυακή μουσική βραδιά  με τους ΤΑΚΙΜ και την Αρετή Κετιμέ

Αύριο Παρασκευή από την ΚΕΠΑ on Line - Διαδικτυακή μουσική...

--Συμμετέχει ο Γιάννης Νιάρχος Με αφορμή την επέτειο...

Δήμος Νάουσας: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στον Παιδικό Σταθμό Αγγελοχωρίου

Δήμος Νάουσας: Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ για...

 Εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών...

Δήμος Νάουσας: Να καθαριστούν  οικόπεδα  και ακάλυπτοι χώροι, ειδάλλως, προβλέπονται πρόστιμα

Δήμος Νάουσας: Να καθαριστούν οικόπεδα και ακάλυπτοι...

Ο Δήμος Νάουσας και ειδικότερα η Αντιδημαρχία...

Ανοίγουν τα δικαστήρια από Δευτέρα 1 Ιουνίου;

Ανοίγουν τα δικαστήρια από Δευτέρα 1 Ιουνίου;

H Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων...

Προβλήματα της Αστυνομίας Ημαθίας συζήτησε ο Απ. Νεστορόπουλος με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον Δ/ντη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Προβλήματα της Αστυνομίας Ημαθίας συζήτησε ο Απ....

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ...

Ηλεκτρονικά πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ Μισθωτών Βέροιας     --Φυσική παρουσία μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού

Ηλεκτρονικά πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στο...

Ο «e-ΕΦΚΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», χρησιμοποιεί τις νέες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η «Ανάληψη» είναι Δεσποτική εορτή και η λέξη στην Καινή Διαθήκη αντιπροσωπεύει τη μετάβαση του Χριστού στους ουρανούς. Θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί...

Κατέληξε σήμερα πρωί Τρίτης, μετά από νοσηλεία 6 ημερών στο νοσοκομείο Βέροιας, ο γνωστός Σελιώτης Γιάννης Κόκκινος(Πατσιαβούρας) σε ηλικία 74 ετών. Παλιός αυτοκινητιστής και επί χρόνια μέχρι την...

Σε ηλικία 84 χρονών έφυγε από τη ζωή, ο Βεροιώτης πολιτικός μηχανικός Δημήτρης (Τάκης)Ζαμάνης, με έντονη πολιτική και κοινωνική δράση στον τόπο του και τον Νομό Ημαθίας, από την δεκαετία του 1970 και μέχρι τις...

-Να προχωρήσουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμΕΑ Για όλα τα σημαντικά θέματα της Ημαθίας και όχι μόνο, μίλησε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου χθες το μεσημέρι σε ραδιοφωνική...