Συνάντηση Τζιτζικώστα- Καλαϊτζίδη, για φυσικό αέριο, ΕΣΠΑ, Διοικητήριο, Νοσοκομείο -Επίκειται επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία

Συνάντηση Τζιτζικώστα- Καλαϊτζίδη, για φυσικό αέριο, ΕΣΠΑ, Διοικητήριο, Νοσοκομείο -Επίκειται επίσκεψη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία

Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, είχε την Τετάρτη 13 Μαΐου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, στην έδρα της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εξέλιξη έργων υποδομής και ανάπτυξης που υλοποιούνται και σχεδιάζονται από την Περιφέρεια για την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, οι εξελίξεις με το έργο επέκτασης του Φυσικού Αερίου στην Ημαθία, οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλα θέματα. Επίσης έγινε απολογισμός για τη μέχρι τώρα υλοποίηση και στην Ημαθία, των κοινωνικών και των άλλων δράσεων της Περιφέρειας σε σχέση με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, τη διανομή ειδών ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού, τη διανομή γευμάτων, τη στήριξη ευπαθών ομάδων πολιτών, ενώ παράλληλα ο Κώστας Καλαϊτζίδης ενημερώθηκε για τους νέους σχεδιασμούς της Περιφέρειας σχετικά τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, του Πρωτογενούς Τομέα και της Αγοράς, του Τουρισμού κ.λπ.


Ο Κώστας Καλαϊτζίδης ευχαρίστησε τον Απόστολο Τζιτζικώστα για τη συνεχή συμπαράσταση και τη στήριξη που δείχνει προς την Ημαθία και τους πολίτες της, καθώς και για τη διαρκή συνέπεια που έχει στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων σχετικά με τα τοπικά έργα ανάπτυξης και υποδομών.

Συζητήθηκε επίσης η πραγματοποίηση επίσκεψης του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Ημαθία, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο πλαίσιο της αμφίδρομης ενημέρωσης που υπάρχει για τα έργα που υλοποιούνται και προγραμματίζονται αλλά και για τη συνέχιση της τακτικής επικοινωνίας του Περιφερειάρχη με τον κόσμο και τους τοπικούς φορείς της Ημαθίας.

 

 Δηλώσεις Καλαϊτζίδη

 

Σε σχέση με τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν και την ενημέρωση που έλαβε κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια και τη συνάντηση με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο Κώστας Καλαϊτζίδης έκανε την παρακάνω ενημερωτική δήλωση:

 

Για Φυσικό αέριο

 

Σε ότι αφορά την επέκταση του  δικτύου Φυσικού Αερίου στην Ημαθία και την πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την απένταξή του: Κατ΄ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι κατασκευαστικά, το σύνολό του έργου είναι υπόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ). Μελέτη, δημοπρασία και κατασκευή, όλα είναι υπόθεση της ΔΕΔΑ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν εμπλέκεται πουθενά στις εργασίες σε χρονοδιαγράμματα και σε διαδικασίες κατασκευής του δικτύου διανομής. Η Περιφέρεια εξασφάλισε τα χρήματα για το έργο μέσω του ΕΣΠΑ και το ενέταξε στις χρηματοδοτήσεις της, ως έργο πρώτης προτεραιότητας για την περιοχή μας. Τα χρήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι στη διάθεση του έργου.
Η αναφερόμενη υπέρβαση του χρονικού ορίου των 18 μηνών, από την πλευρά της ΡΑΕ, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου, δεν σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του έργου. Είναι θέμα διαδικασιών σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του έργου, που αφορύν μόνο τη ΔΕΔΑ ως αρμόδιο φορέα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του και τη ΡΑΕ ως ανεξάρτητη αρχή που έχει το δικαίωμα να κρίνει και να εκτιμά αντίστοιχα, τους λόγους για την απένταξη ενός έργου.  Δεν θα μπω στη συζήτηση για εάν η ΡΑΕ εξάντλησε την αυστηρότητά της, στο δικαίωμα να απεντάσει έργα, σύμφωνα με δυνατότητες που της δίνει ο νόμος, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ημαθίας. Δεν είναι αρμοδιότητά μου. Είναι όμως αρμοδιότητά μου να επαναλάβω ως Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας ότι είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ οποιαδήποτε σκέψη για απένταξη της κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου της Ημαθίας, αυτό μας προκαλεί σφοδρή αγανάκτηση και ξεκάθαρα μας βρίσκει απέναντι. Αυτό το δηλώσαμε εξ αρχής τόσο ο Περιφερειάρχης όσο κι εγώ ο ίδιος,
Με βάση όλα τα παραπάνω, ζητάμε από τη ΔΕΔΑ να επιμείνει στην προσφυγή κατά της απόφασης της ΡΑΕ, να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που έχει στη διάθεσή της ώστε να αλλάξει άμεσα την απόφαση και το έργο να προχωρήσει κανονικά. Στην κατεύθυνση αυτή επιμένουμε ως Π.Ε. Ημαθίας, αυτή είναι η θέση μας, συνυπογράφοντας ταυτόχρονα και όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στην ίδια κατεύθυνση και ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Για χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ


Σε σχέση με το ΕΣΠΑ και τις χρηματοδοτήσεις των σχετικών έργων που εκπονούνται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά συνέπεια και από την Π.Ε. Ημαθίας έχω να αναφέρω πως στερούνται κάθε πραγματικότητας και είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί ορισμένων ότι τα αντίστοιχα κονδύλια αφαιρέθηκαν ή μετακινήθηκαν από τις Περιφέρειες.  Αυτό  το επιβεβαιώνει και το αποτέλεσμα και η απόφαση της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2020 μεταξύ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) -δηλαδή όλων των Περιφερειαρχών της χώρας- και των αρμόδιων Υπουργών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδης, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, των Υφυπουργών Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρου Σκυλακάκη, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννη Τσακίρη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου. Στην τηλεδιάσκεψη αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών. Δημοσιεύθηκαν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Συνεπώς υπάρχει απόλυτη συμφωνία της Κυβέρνησης  με τη θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση και υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεν άλλαξε τίποτα ούτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι συνεχίζουμε

 

Για Διοικητήριο Ημαθίας


Ένας βασικός στόχος της νέας θητείας μας, είναι η δρομολόγηση της κατασκευής του Διοικητηρίου της Ημαθίας. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την πλήρη στήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την άμεση υλοποίηση του έργου. Η περίπτωση της ανέγερσης του κτιρίου σε έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, στην περιοχή του νέου Δικαστικού Μεγάρου, στη Βέροια, βρίσκεται σε εξέλιξη και απομένουν τα τυπικά για τη διαδικασία παραχώρησης (στην Π.Ε. Ημαθίας) της συγκεκριμένης δημόσιας έκτασης που ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου. Ουσιαστικά πρόκειται για “ανανέωση παράτασης” καθώς η έκταση είχε παραχωρηθεί, όμως έληξαν οι προθεσμίες που είχαν δοθεί για την εκκίνηση των εργασιών, με ευθύνη της τότε κεντρικής διοίκησης (αρμόδια υπουργεία) που δεν ανταποκρίνονταν στο αίτημά μας για χρηματοδότηση του έργου. Τώρα όμως μπαίνει μπροστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αποδέχθηκε πλήρως την πρότασή μας και το έργο δρομολογείται εκ νέου. Μάλιστα προκειμένου να επισπεύσουμε τις εργασίες, έχουμε προετοιμαστεί έγκαιρα και ήδη την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020 αρμόδιος τοπογράφος, μας ενημέρωσε για το τοπογραφικό σχέδιο του έργου, για την κτιριολογική κατανομή και τα κτιριακά μεγέθη. Παράλληλα αναμένουμε και την άμεση ανανέωση για την παραχώρηση της έκτασης, ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες (μελέτη κατασκευής κλπ). 

 

Για νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας


Η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου Βέροιας είναι ένα από τα μεγάλα έργα της Ημαθίας, που ως Περιφερειακή Ενότητα το ζητήσαμε, το συμπεριλάβαμε στον προγραμματισμό μας και το υποστηρίξαμε εξαρχής. Είναι έργο μεγάλης σπουδαιότητας, όπως και άλλα που ζητήσαμε και υλοποιήθηκαν στην Ημαθία στα προηγούμενα χρόνια, μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Νέο Μουσείο Αιγών στη Βεργίνα, Αποκατάσταση- ανάδειξη Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας, χρηματοδοτήσεις Δήμων για σημαντικά έργα υποδομών σε ύδρευση και αποχέτευση, ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων και χώρων πολιτισμού, ενισχύσεις και δράσεις κοινωνικής στήριξης και άλλα πολλά). Δυστυχώς το έργο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Βέροιας είχε μείνει πίσω, λόγω υπαιτιότητας τρίτων. Σήμερα όμως, χάρη στην έγκαιρη και συστηματική παρέμβαση όλων των συναρμόδιων φορέων σε τοπικό επίπεδο, την επιμονή της Π.Ε. Ημαθίας, της διοίκησης του ιδρύματος, της 3η ΥΠΕ, κυρίως όμως μέσω της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και συνεχώς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά του Απόστολου Τζιτζικώστα, έχουμε επανεκκίνηση των εργασιών και είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση τους. Είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Ημαθία και τη χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση.

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (17/5/2021)

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (17/5/2021)

Συνελήφθη στην Αλεξάνδρεια, για κλοπή στα Τρίκαλα

Συνελήφθη στην Αλεξάνδρεια, για κλοπή στα Τρίκαλα

Συνελήφθη χθες (15 Μαΐου 2021) το βράδυ, σε περιοχή της...

Δωρεάν rapid tests σε Νάουσα, Στενήμαχο, Επισκοπή και Λευκάδια

Δωρεάν rapid tests σε Νάουσα, Στενήμαχο, Επισκοπή και...

Δωρεάν τεστ ελέγχου για Covid θα πραγματοποιηθούν αυτήν...

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα για την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας, Νικόλα Καρανικόλα για την...

«Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των ...

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Δωρεάν Rapid Test σε περιοχές του Δήμου Βέροιας

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Δωρεάν Rapid Test σε περιοχές του...

 Από 17.05.01 έως 23.05.01Συνεχίζεται η διενέργεια των δωρεάν...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα του Σαββάτου (15/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα του Σαββάτου (15/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

"Πλούσιο" το αστυνομικό δελτίο στην Ημαθία -...

Συνελήφθη χθες (14 Μαΐου 2021) το απόγευμα σε περιοχή της...

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που αποτελούν πάγια δέσμευση της κυβέρνησης μας, συνεχίζονται»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...