«Μία και μόνη δύναμη θα κυβερνάει τον κόσμο: Η επιστήμη!» (Ρενάν)  Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

«Μία και μόνη δύναμη θα κυβερνάει τον κόσμο: Η επιστήμη!» (Ρενάν) Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. Χαλκιά


Πριν από εκατόν πενήντα επτά χρόνια και ακριβώς στα 1863, φίλοι αναγνώστες, έγραψε ένας ορθολογιστής, με υπερηφάνεια για το μέλλον του ανθρώπου και της επιστήμης, που τόσο θαύμαζαν τότε:

«Ποιος ξέρει αν ο άνθρωπος δεν θα κατορθώσει να γνωρίσει και την τελευταία λέξη για την ύλη;… Ποιος ξέρει αν η απέραντη επιστήμη δεν θα μας φέρει την απεριόριστη εξουσία; Το ον που θα διαθέτει αυτή τη μάθηση, θα γίνει αληθινά ο κύριος του σύμπαντος. Θα διασκελίσει τα σύνορα του Πλανήτη του. Και μια και μόνη δύναμη θα κυβερνάει τον κόσμο και αυτή θα είναι η επιστήμη!».

Πόσο παράξενα ηχούν στ’ αυτιά μας, τα υπερήφανα αυτά λόγια, ύστερα από εκατόν πενήντα επτά χρόνια. Σχολιάζοντάς τα ο Γάλλος Ακαδημαϊκός Αντρέα Μωρουά, γράφει:

«Θαυμάζουμε την πρόγνωση, που είχε κάμει ο Ρενάν, γιατί ο νόμος που ατόμων, η μεταμόσχευση των σωμάτων, το άλμα έξω από τον πλανήτη, όλα αυτά, στα 1863, βρίσκονταν ακόμα πολύ μακριά στο μέλλον και όμως αυτός τα διαλογιζόταν. Πιο σοφοί, όμως, και πιο ισχυροί απ’ αυτόν είμαστε απείρως μετριοφρονέστεροι. Δεν πιστεύουμε πως η επιστήμη θα κυβερνήσει τον κόσμο… κατέχουμε στον κόσμο μία τόσο μικρή θέση, ώστε να είναι παράτολμο να μιλάμε για μία ολότητα που δεν μπορούμε ούτε να την νοήσουμε καν. Το να πάμε στη Σελήνη θα είναι αθλητικός άθλος, αλλά τι να αντιπροσωπεύει αυτό αναφορικά με τις αποστάσεις που μας χωρίζουν από τους μακρινότερους γαλαξίες;

Μολονότι συντελέστηκαν από την επιστήμη απίστευτοι πρόοδοι, μολονότι ο άνθρωπος μπορεί να επιδρά από χιλιάδες χιλιόμετρα σε μία μικροσκοπική συσκευή που περιφέρεται στον αχανή χώρο, μολονότι παράτεινε το όριο της ζωής, ξέρουμε πως δεν ξέρουμε τίποτα. Ο κοινός άνθρωπος τρέφει την αυταπάτη πως η επιστήμη μπορεί να απαντήσει σ’ όλα τα ερωτήματα. Αλλά ο επιστήμονας δεν συμμερίζεται αυτή την απάτη. Ξέρουμε, έλεγε ο Οππενχάϊμερ, πώς αγνοούμε και θα αγνοούμε».

Έτσι μιλάνε οι πραγματικοί διανοητές. Όχι με την υπερηφάνεια του Ρενάν. Αλλά ομολογούν με μετριοφροσύνη ότι η επιστήμη όσο και αν προχωρήσει, πάλι ο άνθρωπος θα ζει στην άγνοια. Η κατανόηση της άγνοιας είναι κατ’ ευθείαν ανάλογη προς την πρόοδο της γνώσης, Ο αγράμματος δεν υποπτεύεται πόσα πράγματα δεν γνωρίζει. Ο γραμματισμένος, όμως, φωτιζόμενος από τη σχετική γνώση που απέκτησε, βλέπει πόσο μεγάλη είναι η άγνοιά του. Του Σωκράτη το «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα», θα αποτελέσει πάντα μία μεγάλη αλήθεια.

Δεν είναι, όμως, μόνο η άγνοια. Η επιστήμη ικανοποιεί την περιέργεια, την φιλομάθεια του ανθρώπου, φωτίζει το μυαλό του, δεν μιλάει, όμως, στην καρδιά του. Δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους εσωτερικούς του πόθους. Η επιστήμη είναι μονομερής. Πόθοι, που ξεπερνούν το μυαλό, όπως η ειρήνη, η γαλήνη, η χαρά, μένουν ανικανοποίητοι.

Πριν είκοσι χρόνια μπήκαμε στον 21ο αιώνα. Τώρα, μπορούμε ειλικρινά να διαπιστώσουμε ότι η μηχανή υποδουλώνει τον άνθρωπο. Το έμψυχο γίνεται σκλάβος του άψυχου. Ο άνθρωπος, κατά ένα ποσοστό, ζει μέσα στην καλοπέραση, χωρίς ψυχική ειρήνη και εσωτερική γαλήνη. Περίμενε ότι η επιστήμη και η τέχνη θα του γέμιζαν το κενό. Και το κενό γίνεται πιο οδυνηρό σε πολλές ψυχές. Περίμενε από την ποικίλη πρόοδο να του εξασφαλίσει την ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους και στους λαούς και όμως ζούμε μέσα σε διάφορες συγκρούσεις και κάτω από συνεχή αβεβαιότητα, με τοπικούς πολέμους και με την απειλή για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν, γιατί παραμερίσθηκε από τη ζωή των ανθρώπων και των εθνών το πρωτείο του πνεύματος και μπήκε το πρωτείο, της ύλης. Η τεχνική και επιστημονική πρόοδος τρέχει με πύραυλο. Η πνευματική πρόοδος πάει με τον αραμπά και αν πάει και με τον αραμπά.

Και η κάθαρση στο ψυχικό αυτό δράμα; Την παρουσιάζουν πολλές φορές οι άνθρωποι που ζουν πιο έντονα την αγωνία και το κενό.

Μία τέτοια συγγραφέας, που έζησε την αβεβαιότητα και την αμφιβολία, γράφει: «Αν ο δρόμος που ακολουθούμε δεν μας οδηγεί στην ειρήνη και στη λύτρωση, είναι γιατί γελαστήκαμε στο δρόμο που πήραμε. Ας γυρίσουμε πίσω τα βήματά μας κι ας γυρέψουμε το Θεό». Το Θεό που διώχνει την αγωνία και δίνει στην ψυχή τον «Άρτο της ζωής» και στην καρδιά «την ειρήνη την πάντα νουν υπερέχουσαν».

Είναι Εκείνος που είπε: «Εγώ ειμί η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή».

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας στο Νοσοκομείο για την καταπολέμηση του COVID-19

Δωρεά του Ροταριανού Ομίλου Βέροιας στο Νοσοκομείο...

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου παρουσία του Διοικητή της 2484...

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή...

ση η λαχτάρα του να απολαύσει κανείς το αγαπημένο του...

Αξίες που έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν (β)

Αξίες που έσβησαν ή αντικαταστάθηκαν (β)

Του ιερέως: Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΣυνεχίζουμε, φίλοι...

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του μήνα Μαΐου 2020

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών...

 Κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου του 2020, στις...

Δήμος Βέροιας: Μεταφορά οστών σε χωνευτήριο, όσων πέθαναν έως το τέλος του 1980

Δήμος Βέροιας: Μεταφορά οστών σε χωνευτήριο, όσων...

--Όσοι επιθυμούν να τα μεταφέρουν σε άλλα κοιμητήρια...

18.ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821. -

18.ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΤΟ 1821. - "Εγώ...

Γράφει ο Παν. Παπαδόπουλος-ΦιλόλογοςΟ Αθανάσιος...

Τρείς  εβδομάδες Linasexclusive jewels store στη Βέροια

Τρείς εβδομάδες Linasexclusive jewels store στη Βέροια

 Η μεγάλη αγάπη μας, ο ενθουσιασμός , η ολοκληρωτική...

Γερασμένα δένδρα... αλλά με φορτίο πολιτισμού!!! *Του Πάρη Παπακανάκη

Γερασμένα δένδρα... αλλά με φορτίο πολιτισμού!!! *Του...

Φωτό: Γενική άποψη της Βέροιας στα 1916  (Αρχείο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Η μεγάλη αγάπη μας, ο ενθουσιασμός , η ολοκληρωτική αφοσίωση και η αποφασιστικότητα για την εκπλήρωση του στόχου μας, μας οδήγησε εν μέσω μιας πρωτόγνωρης για τον πλανήτη υγειονομικής κρίσης να τολμήσουμε...

Φωτό: Γενική άποψη της Βέροιας στα 1916  (Αρχείο Γεώργιου Παπασουλιώτη)Έχουμε την τύχη αλλά ταυτόχρονα και το βάρος πολιτισμικής ευθύνης να διαβιούμε σε μία πόλη με αδιάλειπτη κατοίκηση που χάνεται στα βάθη...

Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του ΕΚΑΒ, αλλά και των πληρωμάτων δύο μοτοσυκλετών της Ομάδας ΔΙΑΣ που εκλήθησαν πριν λίγο και συγκεκριμένα στις 7.30 το απόγευμα στην συμβολή των οδών Κωττουνίου και...

Με αισθήματα αγωνίας των ιδιοκτητών τους, για την πορεία του φετινού καλοκαιριού, άνοιξαν χθες  Δευτέρα 1 Ιουνίου τα ξενοδοχεία της Ημαθίας, με νέους όρους λόγω της πανδημίας, για τους οποίους ενημερώθηκαν...