Α. Τζιτζικώστας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε την Πράσινη Ανάπτυξη πράξη»

Α. Τζιτζικώστας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε την Πράσινη Ανάπτυξη πράξη»

Στην εκδήλωση παρουσίασης της Πράσινης Συμφωνίας για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.



Ο κ. Τζιτζικώστας ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας συνυπέγραψε την Πράσινη Συμφωνία για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης.

«Συνδράμοντας ενεργά την εθνική πολιτική ανάπτυξης των μετακινήσεων χαμηλών εκπομπών και της ηλεκτροκίνησης, οι Περιφερειάρχες έχουμε δεσμευτεί για τη διάθεση σημαντικού μέρους των ευρωπαϊκών πόρων από το νέο ΕΣΠΑ σε ανάλογες δράσεις. Όπως χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη δικτύου σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, στην προμήθεια ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων και άλλων υπηρεσιακών οχημάτων, στην ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας, στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων των Περιφερειών, στη δημιουργία πράσινων και έξυπνων χώρων στάθμευσης, στη χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε ‘πράσινα κτίρια’ και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.


Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ξεναγήθηκε στο χώρο της εκδήλωσης και είδε όλες τις καινοτομίες σχετικά με την ηλεκτροκίνηση, όπως σύγχρονα λεωφορεία, οχήματα και ποδήλατα, σταθμούς φόρτισης κτλ.


Στο μήνυμά του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται σήμερα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κάνουμε την Πράσινη Ανάπτυξη πράξη. Το περιβάλλον είναι ψηλά στην ατζέντα της διοίκησής μας και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας, που επενδύσαμε στην ηλεκτροκίνηση ως φιλική στο περιβάλλον μορφή μετακινήσεων και θα συνεχίσουμε να την αναπτύσσουμε, διότι αυτή είναι το μέλλον.


Τολμήσαμε και προωθήσαμε τη χάραξη μιας αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής, που σέβεται το περιβάλλον και προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέσαμε σειρά στόχων, όπως η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και η βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, για τη βιώσιμη διαβίωση στα αστικά κέντρα και την ανάπτυξή τους σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Το ίδιο θα πράξουμε και στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι απόλυτη προτεραιότητά μας».


Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όλα αυτά τα χρόνια για την προστασία και ενίσχυση του περιβάλλοντος, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Προχωρούμε σε αντικατάσταση του στόλου των οχημάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με ηλεκτροκίνητα. Εγκαθιστούμε σύγχρονους σταθμούς φόρτισης στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργούμε Πράσινα Σημεία και στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, βελτιώνουμε την εικόνα και τη λειτουργία των πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας, με πεζοδρομήσεις, νέους ποδηλατοδρόμους, αναπλάσεις ελεύθερων δημόσιων χώρων, ενίσχυση του πρασίνου κτλ. Με την ενεργειακή αναβάθμιση 40 δημοσίων κτιρίων, μειώνουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας.


Το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι το μεγαλύτερο βιοκλιματικό κτίριο στη χώρα. Ξεκινήσαμε το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου ευθύνης μας, με την τοποθέτηση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (led) μειώνοντας κατά 70% την κατανάλωση ενέργειας, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον. Έχουμε ολοκληρώσει δεκάδες αντιπλημμυρικά έργα, παρεμβάσεις ενάντια στη διάβρωση των ακτών, προστασίας των δασών και δασικών εκτάσεων, ενίσχυσης των προστατευόμενων περιοχών, σύγχρονης διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Χρηματοδοτούμε τη μετατροπή του στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου στην πόλη της Θεσσαλονίκης.


Προωθούμε τη σύνδεση των αστικών κέντρων με το δίκτυο του φυσικού αερίου, εκσυγχρονίζουμε τα δίκτυα υδροδότησης σε δεκάδες οικισμούς, εκσυγχρονίσαμε το δίκτυο μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, προάγουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλα αυτά είναι έργα που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον σε όλη την Κεντρική Μακεδονία».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...