Αντώνης Μαρκούλης: Ο δήμος Βέροιας έκανε βήματα πίσω...

Αντώνης Μαρκούλης: Ο δήμος Βέροιας έκανε βήματα πίσω...

Σας παρουσιάζουμε το κείμενο της ομιλίας του υποψηφίου δημάρχου Αντώνη Μαρκούλη, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο ‘Αιγές Μέλαθρον’.

 

«Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι

Η σημερινή συνεύρεση έχει δύο χαρακτηριστικά.

Το ανθρώπινο μέρος που μου δίνει την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω από καρδιάς καθένα ξεχωριστά για την τιμή που μου κάνετε να μετάσχετε στον εορτασμό της ονομαστικής μου εορτής.

Και το πολιτικό μέρος που μου δίνει την ευκαιρία να αποσαφηνίσω κάποιες σκέψεις οι οποίες πιστεύω ότι μας ενδιαφέρουν όλους.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια εξελίσσεται μία διαρκής επίθεση εναντίον κοινωνικών κεκτημένων, βασικών εργασιακών κατακτήσεων που έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Συντονιστής αυτής της επίθεσης είναι η υπερεθνική οικονομική ολιγαρχία και θύματα της οι πλατιές λαϊκές μάζες ανά τον κόσμο.  

Μεταξύ  των θυμάτων και ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός, στις πλάτες του οποίου φορτώθηκε η λαίλαπα των τριών μνημονίων και των μέτρων που τα συνοδεύουν. Τις συνέπειες βιώνουν με τον πιο οδυνηρό τρόπο τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα, τα οποία κατά κόρον πλήττει η ανεργία και η εξαθλίωση. Σύμμαχο στην εκτέλεση του γενικότερου σχεδίου εξαθλίωσης και διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας αποτέλεσαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, οι οποίες ως πειθήνια όργανα με μαθηματική ακρίβεια εκτελούν τις εντολές των ξένων δανειστών, που στοχεύουν αποκλειστικά στην αύξηση του δικού τους πλούτου.

 

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, αντί να κεφαλαιοποιήσει και να αναδείξει ως κυρίαρχο ζήτημα την ταξική πάλη, περιορίζεται στην επιδερμική προσέγγιση του προβλήματος η οποία έχει οδηγήσει στο φαινόμενο της διαπάλης των επαγγελματικών τάξεων μεταξύ τους.

Ελπίδα και προσδοκία όλων αυτών που συμμερίζονται κοινές αγωνίες για τη συνεχή αποστασιοποίηση της πολιτικής από πανανθρώπινες αξίες και διακηρυγμένες αρχές, για την  ανησυχητική αποξένωση της πολιτικής και των πολιτικών από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας, είναι να λάβει τέλος το ταχύτερο δυνατόν όλη αυτή η ιστορία δράματος πριν να είναι αργά για την κοινωνία, αλλά και για την ίδια την υπόσταση της χώρας.

Δυστυχώς από την κεντρική διοίκηση, χρησιμοποιήθηκαν και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ως εργαλεία  για την υλοποίηση του σχεδίου αποσυντονισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση περιθωριοποιείται, οδηγείται σταδιακά στην μετατροπή της σε ένα χώρο εναπόθεσης όλων εκείνων των αρμοδιοτήτων που αρνείται την ευθύνη τους η κεντρική εξουσία.

Στραγγαλίζεται οικονομικά ώστε σε πλήρη αδυναμία ευρισκόμενη να αποτελεί αδύναμο πόλο εξουσίας, μπροστά στον φόβο της αντίστασης.

Τα στελέχη της τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν θέλησαν και στην καλύτερη των περιπτώσεων άργησαν να αντιληφθούν την στρατηγική της Κεντρικής εξουσίας υποβάθμισής τους και απόλυτου ελέγχου τους. Ενέδωσαν στην λογική των μνημονίων ως σωτηρία της χώρας, των Φούχτελ ως σωτήρων και των χρισμάτων ως το εισιτήριο της προσωπικής πολιτικής διαιώνισης και ευδαιμονίας.

Εκτός αυτού του γεγονότος, η παρούσα Δημοτική Αρχή δείχνει να καταβάλει προσπάθειες να αποδείξει την ανυπαρξία της, παρουσιάζοντας εικόνα  αποδιοργανωμένης δημοτικής αρχής αφενός διότι είναι εμφανής η ανικανότητά της στη διαχείριση ακόμη και χρημάτων που προήλθαν από χαριστικές πράξεις (Δωρεά Αφων Κούσιου για κατασκευή γέφυρας στο κτηνιατρείο) και αφετέρου διότι είναι εκτεθειμένη σε όλα τα μεγάλα έργα που ανέλαβε να υλοποιήσει (δρόμος Σέλι-Άνω Σέλι, Κολυμβητήριο κ.ά.).

 

Ο Δήμος μας, με τεράστια  ιστορία, τυχερός και ευλογημένος από τη θέση του, τα τελευταία χρόνια έκανε βήματα προς τα πίσω. Στους περισσότερους μετρήσιμους δείκτες το πρόσημο είναι αρνητικό. Με τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με ανύπαρκτα έργα υποδομής, με πρόβλημα καθαριότητας, με έλλειψη χώρων πρασίνου και αναψυχής, με εγκατάλειψη των χωριών που αποτελούσαν δημοτικές οντότητες, με την πνευματική και πολιτιστική ερήμωση. Μία Πανεπιστημιακή Σχολή ήδη έφυγε, ενώ το ίδιο συνέβη και με το Μεταπτυχιακό Τμήμα στην Επιστήμη του Διαδικτύου, που μπορούσε με κατάλληλους χειρισμούς να κάνει την πόλη μας διαδικτυακή πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακόμη και το μεγάλο έργο της ανάπλασης στο κέντρο της πόλης, πέραν των όσων προβλημάτων έχει προσθέσει στο κυκλοφορικό, εμφανίζεται όχι απλά ξεκομμένο από τις ανάγκες των δημοτών, αλλά ακόμη και από την Βυζαντινή παράδοση της πόλης μη προσφερόμενο στην ανάδειξη ενός είδους βιωματικού τουρισμού.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνω και στην ένοχη σιωπή της παρούσας δημοτικής αρχής αλλά και του, φερόμενου ως υποψήφιου για τον δημαρχιακό θώκο, αντιπεριφερειάρχη, στην επιχειρούμενη προσπάθεια απομόνωσης του Δήμου μας, δια της δημιουργίας νέου κόμβου στην περιοχή της Μέσης. Εξέλιξη, που όπως πιστεύω παρατηρήσατε, έδωσε την ευκαιρία στον Δήμαρχο Νάουσας δημοσίως να πανηγυρίζει.

 

Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που έχουν το ηθικό πλεονέκτημα να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας άλλης τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικότερα τον αδύναμο συμπολίτη μας και με βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό, την άρνηση των επαίσχυντων μνημονίων, την κατάργηση των αντιλαϊκών  πολιτικών, την διευκόλυνση στο μέτρο του δυνατού της επιχειρηματικότητας.

Θεωρώ επιβεβλημένη την συμπόρευση όλων αυτών, χωρίς όρους προϋποθέσεις και υποσημειώσεις. Οι ιστορικές ευθύνες για τους νουνεχείς είναι τεράστιες και σε βάθος χρόνου η κοινωνία θα μας τις χρεώσει με τον δικό της αλάνθαστο τρόπο και κριτήριο.

Τόσο εγώ, όσο και οι πολιτικοί μου φίλοι, είμαστε απόλυτοι στρατευμένοι στην ανάγκη συγκρότησης ενός Αντιμνημονιακού Αυτοδιοικητικού Σχήματος.

Το μόνο που θέτουμε ως προϋπόθεση ύπαρξης του σχήματος αυτού, είναι κανείς να μην νοιώθει αδικημένος όταν έλθει η ώρα της δημιουργίας, παρατήρηση που αφορά όλους τους συμμετέχοντες και όχι ειδικότερα εμάς.

Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε ένα σχήμα, που θα αποτελέσει τον μοχλό πίεσης συνεύρεσης των διάφορων πολιτικών εκφράσεων που επιδιώκουν μία λαϊκή συμμαχία με τις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Ένα σχήμα που θα αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά αναχώματα, ανακοπής μιας πολιτικής υποτέλειας, διασυρμού και καταστροφής της χώρας.

Ένα σχήμα που στα πλαίσια ενός γενικότερου σχεδιασμού σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας θα προσδιορίσει με ακρίβεια το ρόλο του Δήμου μας στα όρια ενός ειδικότερου σχεδιασμού σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.

 

Σε ότι με αφορά προσωπικά.

Θα ήθελα να εξηγήσω ότι πιστεύω την αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία διασφαλίζει η συμμετοχική δημοκρατία και αυτό επιχείρησα να υπηρετήσω με την προσωπική μου στάση και με πολιτικό θάρρος, στο πρόσφατο παρελθόν ορθώνοντας το ανάστημά μου απέναντι σε παντοδύναμους τότε κομματικούς σχηματισμούς. Διεκδικώ το αυτονόητο, την ίση μεταχείριση, το να μου δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσω τον πολίτη που ανήκει στη τάξη από  την οποία προέρχομαι και εγώ.

Εν κατακλείδι επειδή πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί  η προοπτική αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης  και ανάδειξης στο Δήμο μίας νέας δημοτικής αρχής, φιλολαϊκής και όχι υποταγμένης στη δήθεν μοιρολατρική συμπόρευση με τους κανόνες της δήθεν σύγχρονης οικονομίας, ευελπιστώ με κύριο σύμμαχο τον λαό της πόλης του Δήμου μας και έχοντας πλήρη επίγνωση της πολιτικοκοινωνικοοικονομικής συγκυρίας που επέλεξα να το κάνω αυτό, να υπηρετήσω τον Δήμο μας από τη θέση του Δημάρχου.

Το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα από μένα. Το επόμενο, με τη συνδρομή όλων μας, θα γίνει με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Νίκης.  

Σας ευχαριστώ όλες και όλους. Με τη Νίκη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

Για την 45η επέτειο   από την εξέγερση   του Πολυτεχνείου

Για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Το Πολυτεχνείο ως σύμβολο παραμένει διαχρονικά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ανακοινώνει με δελτίο τύπου η Επιτροπή Διοίκησης του φορέα. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την απόκτηση...