Δίωξη στους αστυνομικούς για τη φράση «δικηγοράκια»

Δίωξη στους αστυνομικούς για τη φράση «δικηγοράκια»

Του Κώστα Καντούρη

 Ποινική δίωξη σε βάρος των αστυνομικών για εξύβριση παρήγγειλε να ασκηθεί η εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της διαμάχης με τρεις δικηγόρους στους οποίους απευθύνθηκαν με φράσεις όπως «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες». Η υπόθεση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κύκλους των δικηγόρων, όταν η εισαγγελέας Πρωτοδικών έκρινε ότι οι συγκεκριμένες φράσεις δεν είναι «προσβλητικές» για τους δικηγόρους και ζήτησε η μήνυση των δικηγόρων σε βάρος των αστυνομικών να τεθεί στο αρχείο.Η πρόταση για αρχειοθέτηση της μήνυσης ως προς το αδίκημα της εξύβρισης δεν έγινε δεκτή και με παραγγελία της η αντεισαγγελέας Εφετών Άννα Καραμόσχογλου ζήτησε να ασκηθεί δίωξη για το αδίκημα αυτό, επιστρέφοντας τη δικογραφία στην εισαγγελία Πρωτοδικών. Η εισαγγελέας έκρινε πως οι φράσεις που απηύθυναν οι αστυνομικοί στους δικηγόρους είναι προσβλητικές και συνιστούν εξύβριση σε βάρος τους. Ενέκρινε πάντως την αρχειοθέτηση για άλλα αδικήματα που είχαν υποβάλει μήνυση οι δικηγόροι όπως της παράνομης κατακράτησης, για την παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα. Οι τρεις δικηγόροι, ένα ζευγάρι και ο πατέρας του άντρα, είχαν καταθέσει προσφυγή στην Εισαγγελία εφετών εναντίον της αρχειοθέτησης.

Η υπόθεση αφορά επεισόδιο που έγινε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2018 και μάλιστα τότε οι δικηγόροι όλης της χώρας σε ένδειξη συμπαράστασης στους συναδέλφους τους πραγματοποίησαν αποχή από τα καθήκοντά τους. Στο επίκεντρο είχε βρεθεί η συμπεριφορά τριών αστυνομικών οι οποίοι είχαν υπηρεσία στο δικαστικό μέγαρο και μηνύθηκαν για τη στάση τους, ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκαν και από την υπηρεσία του μεγάρου, ύστερα από αίτημα της διοίκησης των δικαστηρίων. Ο δικηγόρος Ιορδάνης Χατζηκαλλινικίδης, ο πατέρας του Πέτρος και η σύζυγός του Ευδοξία Καλπατσινίδου έχουν καταγγείλει ότι βρέθηκαν να δέχονται επίθεση από αστυνομικούς, χωρίς να υπάρχει λόγος. Το επεισόδιο είχε εξελιχθεί στην αίθουσα και έξω από αυτή, του ακροατηρίυο του Β’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείο, όπου οι δικηγόροι δίκαζαν συγκεκριμένη υπόθεση και στη συνέχεια στο φυλάκιο της ΕΛ.ΑΣ. στα δικαστήρια και τέλος στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

«Εσείς οι δικηγόροι τι νομίζετε ότι είστε, οι ιερές αγελάδες;», είναι η έκφραση στην οποία επικεντρώθηκαν οι μηνυτές. Ακόμη στη μήνυση μεταφέρεται ότι ένας εκ των αστυνομικών τους αποκάλεσε «δικηγοράκια». Ωστόσο οι συγκεκριμένες εκφράσεις για την εισαγγελέα Πρωτοδικών θεωρήθηκε ότι δεν είναι μειωτικές και προσβλητικές για τους δικηγόρους και έκρινε ότι δεν πρέπει να ασκηθεί δίωξη για εξύβριση σε βάρος των αστυνομικών.

Persona non grata

 Η πρόταση για αρχειοθέτηση προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και κινητοποίηση του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης. «Ο σχολιασμός αυτός δηλώνει πλήρη περιφρόνηση στο δικηγορικό λειτούργημα, πλήρη απαξίωση και πραγματικά αναρωτιέμαι εάν πήγαινα κάθε μέρα στην έδρα στην οποία ήταν η συγκεκριμένη εισαγγελέας και της απηύθυνα τον χαρακτηρισμό «εισαγγελάκι» και «δεν είστε ιερή αγελάδα», θα θεωρούσε φυσιολογικούς αυτούς τους χαρακτηρισμούς και δεν θα θιγόταν», διερωτήθηκε μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο θέμα που ανέδειξε η Karfitsa, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ευστάθιος Κουτσοχήνας. «Είναι απαράδεκτη η αιτιολογία που έχει η διάταξη της εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση», συμπλήρωσε αποκαλύπτοντας ότι οι δικηγόροι θεωρούν persona non grata την εισαγγελέα που πρότεινε την αρχειοθέτηση.

Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης με αναφορά σε βάρος της εισαγγελέα ζητά να πειθαρχικά μέτρα σε βάρος της, όπως και να απομακρυνθεί από τη Θεσσαλονίκη. «Έχει μια κρίση που προσβάλλει το σύνολο των δικηγόρων. Δέχεται ότι οι χαρακτηρισμοί που έκαναν οι αστυνομικοί για τους δικηγόρους ότι είναι κάποια «δικηγοράκια που φωνάζουν» και ότι είναι «ιερές αγελάδες», δεν προσβάλλουν κανέναν και μάλιστα δεν μπορούν να εκληφθούν ούτε ως περιφρόνηση», είχε τονίσει στις δηλώσεις του κ. Κουτσοχήνας.

Η υπόθεση πλέον οδηγείται στις δικαστικές αίθουσες καθώς οι αστυνομικοί θα βρεθούν κατηγορούμενοι για εξύβριση, μετά την παραγγελία της εισαγγελέα Εφετών για άσκηση ποινικής δίωξης, κρίνοντας ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί είναι προσβλητικοί και έχει τελεστεί το αδίκημα της εξύβρισης σε βάρος των δικηγόρων.

Πηγή: karfitsa.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσιο: Τηλεργασία και χωρίς πανδημία μελετά η κυβέρνηση

Δημόσιο: Τηλεργασία και χωρίς πανδημία μελετά η...

Το υπουργείο Εσωτερικών επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός...

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες φοιτητριών του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση

Θεσσαλονίκη: Ξεκινάει εισαγγελική έρευνα για τις...

Επίσημα, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας...

Μητσοτάκης: Τέλος η απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Μητσοτάκης: Τέλος η απλή αναλογική στους ΟΤΑ

«H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι...

Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ λόγω Covid - Δαπάνες και μείωση των φορολογικών εσόδων εκτίναξαν το έλλειμμα

Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ λόγω Covid - Δαπάνες και...

Με πρωτογενές έλλειμμα 18,198 δισ. ευρώ έναντι στόχου για...

Στο τραπέζι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Στο τραπέζι το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε...

Αδωνις Γεωργιάδης: «Ένα από τα πλάνα που έχουμε είναι...

Κιλκίς: 30.000 ευρώ πρόστιμο σε κτηνοτρόφο που πυροβόλησε σκύλο

Κιλκίς: 30.000 ευρώ πρόστιμο σε κτηνοτρόφο που πυροβόλησε...

Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση πως κτηνοτρόφος...

Αλλαγές στα ΑΕΙ, με νέο εξεταστικό σύστημα, όριο φοίτησης και «Αστυνομία Πανεπιστημίων»

Αλλαγές στα ΑΕΙ, με νέο εξεταστικό σύστημα, όριο...

Το νέο νόμο για το εξεταστικό σύστημα, το όριο φοίτησης...

Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Θα δώσουμε σε κάθε Έλληνα την δυνατότητα να εμβολιαστεί»

Υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Θα δώσουμε σε κάθε Έλληνα...

-Διευκρινήσεις για τη λειτουργία των εμβολιαστικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να κλείσει τα δημοτικά σχολεία. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα κλείσουν με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του...

Ανοικτά τα κομμωτήρια το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Νοεμβρίου αν το επιθυμούν. Ανοικτά την Κυριακή 15/11 τα σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία.Από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 06.00 τίθεται σε εφαρμογή...

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές, ο Γιάννης Πουλόπουλος έφυγε από την ζωή στα 79 του χρόνια μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Ο μεγάλος ερμηνευτής με την γλυκιά φωνή και τα...

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργος στην τηλεδιάσκεψηΗ πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα...