Βεροιώτικα και Λαογραφικά -  Αγία Κυριακή Πρωτότυπος ναΐσκος στη Βέροια «Το ρουμλουκιώτικο μοναστήρι» *Του Μάκη Δημητράκη

Βεροιώτικα και Λαογραφικά - Αγία Κυριακή Πρωτότυπος ναΐσκος στη Βέροια «Το ρουμλουκιώτικο μοναστήρι» *Του Μάκη Δημητράκη

 Η επονομαζόμενη «Μεγαλομάρτυς» γεννήθηκε στη Νικομήδεια την περίοδο του Διοκλητιανού του μεγάλου εχθρού και διώχτη των χριστιανών. Οι γονείς της, Δωρόθεος και Ευσεβία ήταν πλούσιοι και ευσεβείς και από πολύ νωρίς φρόντισαν για τη χριστιανική αγωγή της Κυριακής, η οποία ονομάσθηκε έτσι επειδή γεννήθηκε την αντίστοιχη ημέρα της εβδομάδας.



Οι γονείς της, για την πίστη τους, εξορίσθηκαν στην πόλη Μελιτηνή (ανάμεσα σε Καππαδοκία και Αρμενία) και λίγο αργότερα στο διωγμό του 282 μ.Χ. βρήκαν τραγικό θάνατο. Κατά μία εκδοχή αποκεφαλίσθηκαν. Την Κυριακή επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί τον γιο ενός δικαστή της Νικομήδειας την κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ότι είναι χριστιανή και αυτός διέταξε τον ηγεμόνα της Βιθυνίας Απολλώνιο να την υποβάλλει σε βασανιστήρια μέχρι να απαρνηθεί τον Χριστό. Ο Απολλώνιος την έριξε σε φωλιά πεινασμένων λιονταριών που ημέρεψαν σαν αρνάκια και δεν την πείραξαν. Την έριξε σε φωτιά χωρίς να πάθει κάτι. Οι βασανιστές της βλέποντας τα θαύματα αυτά ασπάσθηκαν αμέσως τον Χριστό. Τελικά η Κυριακή που έδινε πολύ μεγαλύτερη αξία στην ομορφιά της ψυχής από την εξωτερική εμφάνιση συνελήφθη κατά τη διάρκεια νέου διωγμού, φυλακίσθηκε και βασανίστηκε χωρίς ποτέ να αλλαξοπιστήσει. Αποτέλεσμα να διαταχθεί ο αποκεφαλισμός της. Λίγο πριν την αποτρόπαια πράξη η Κυριακή ζήτησε λίγο χρόνο για να προσευχηθεί.

Ο Συναξαριστής αναφέρει ότι μόλις τελείωσε την προσευχή της, άγγελοι του Θεού παρέλαβαν την άγια ψυχή της και έτσι δε χρειάστηκε οι δήμιοί της να κάνουν χρήση του ξίφους τους για να την αποκεφαλίσουν. Ήταν μόλις 21 ετών.

Η Αγία Κυριακή που τιμάται στις 7 Ιουλίου θεωρείται προστάτιδα του Μητρικού Θηλασμού αλλά και όσων βρίσκονται σε κατάθλιψη.



Σε βράχο ο ναΐσκος στη Βέροια

Πολύ κοντά στην Πλατεία Ωρολογίου, στη συμβολή των οδών Βερόης και Ίωνος υπάρχει μεγάλος βράχος που παλαιότερα βρισκόταν στην αυλή του πολύ γνωστού στην εποχή του ταβερνιάρη «Απόλλωνα». Σύμφωνα με την παράδοση ένα βράδυ στα μάτια της Χριστιανής γειτόνισσας Βάσως παρουσιάσθηκε η εικόνα της Αγίας Κυριακής, σε μια σχισμή του βράχου σαν να την έστειλε η ίδια η Αγία.

Λίγο αργότερα οι κάτοικοι της γειτονιάς μετά από πολύ κόπο και ιδρώτα, δημιούργησαν στο φυσικό βράχο την «κατοικία» της Αγίας. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι που πανηγυρίζει κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου. Η δημιουργία του ναΐσκου έδωσε αργότερα το όνομα σε όλη τη γειτονιά που μέχρι τότε ήταν γνωστή με την ονομασία «Κεμάλ Μπέη»

Ιερά Μονή Αγίας Κυριακής στο Ρουμλούκι


Σε μικρή απόσταση από το χωριό «Λουτρός» βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας Κυριακής της Νέας που η παράδοση την θέλει να είναι αδερφή του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου που ασκήτεψε στη Μονή Τιμίου Προδρόμου της Βέροιας.

Σύμφωνα με την παράδοση η Αγία Κυριακή ξεκίνησε από τη Μονή των Αγίων Πάντων, κοντά στα Παλατίτσια, πέρασε τον Αλιάκμονα κι «έκτισε» το κελί της εκεί που σήμερα είναι το Μοναστήρι της. Αργότερα, πολλά χρόνια μετά το θάνατό της, κάποιοι χωρικοί της περιοχής βρήκαν σε κουφάλα δένδρου, την εικόνα της την οποία διεκδίκησαν οι κάτοικοι των τριών χωριών. Του Λουτρού, του Κεφαλοχωρίου και του Παλαιού Προδρόμου.

Τελικά την «πήρε» το Κεφαλοχώρι αλλά όπως μου διηγήθηκαν πριν από χρόνια οι γεροντότεροι κάτοικοι η εικόνα ξαναγύρισε μόνη στην παλιά της θέση. Έτσι αποφάσισαν κι έκτισαν στο σημείο εκείνο προσκυνητάρι στη Χάρη της.



Το προσκυνητάρι αυτό έγινε τόπος συγκέντρωσης πιστών, γεγονός που ενόχλησε τον Τούρκο Αγά ο οποίος θέλοντας να εξαφανίσει «το ξύλο» όπως αποκάλεσε την εικόνα την έδωσε σε κάποιο υπηρέτη του να την απομακρύνει. Όταν όμως αυτός προσπάθησε να απομακρυνθεί η «εικόνα» τον έκανε να χάνει συνέχεια το δρόμο του κι έτσι αναγκάστηκε να τη φέρει πίσω.

Μετά την Τουρκοκρατία η περιοχή ήταν τσιφλίκι του Έλληνα Λόγγου που είχε έδρα το Κεφαλοχώρι. Αυτός δώρισε 100 στρέμματα γης στο παρεκκλήσι και το 1914 χτίστηκε η εκκλησία ενώ το 1922 προστέθηκε ο νάρθηκας.

Μοναστήρι γυναικών έγινε το 1962 και έτσι διατηρείται μέχρι σήμερα, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στα χρόνια της γερμανικής κατοχής ο χώρος χρησιμοποιήθηκε σαν αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης.



Στις μέρες, γύρω από το Καθολικό και τα κελιά της Μονής υπάρχουν βοηθητικές εγκαταστάσεις και ξενώνες που προσφέρονται για φιλοξενία και διανυκτέρευση προσκυνητών, ενώ η Μονή πανηγυρίζει στις 7 Ιουλίου ημέρα μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής που έζησε στη Νικομήδεια.

Το πανηγύρι που διαρκεί τρεις ημέρες συγκεντρώνει πιστούς από όλο το Ρουμλούκι, τη Βέροια και άλλες πόλεις και χωριά.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...