Ο κασκαντέρ των ταινιών της δεκαετία του ’80

Ο κασκαντέρ των ταινιών της δεκαετία του ’80

Ο μηχανόβιος Σταύρος Καλιακούδας μιλά στην «Εspresso» για τις ταινίες στη δεκαετία του ’80, τα «πιπεράτα» παρασκήνια και τον άγνωστο έρωτα της Ρένας Παγκράτη.Αψογος μηχανόβιος, με τα κόλπα του (στη μία ρόδα) και απαράμιλλο στιλ ήταν ο Στάθης Ψάλτης στην ταινία «Καμικάζι, αγάπη μου», προσπαθώντας πάντα να εντυπωσιάσει την Καίτη Φίνου.



Στην πραγματικότητα, κάτω από τη στολή του έμπειρου μοτοσικλετιστή που σήκωνε τη μηχανή «σούζα» «κρυβόταν» ο Σταύρος Καλιακούδας, ο πιο γνωστός κασκαντέρ της δεκαετίας του ’80, ο οποίος έπαιξε σχεδόν σε όλες τις ταινίες των Γιάννη Δαλιανίδη και Ομηρου Ευστρατιάδη, συμμετέχοντας σε… επικίνδυνες αποστολές.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΑΡΔΑ

Η γνωριμία του 15χρονου τότε οδηγού αγώνων μοτοκρός με τον ηθοποιό Στηβ Ντούζο, την περίοδο που ο Γιάννης Δαλιανίδης έψαχνε κασκαντέρ για «Τα τσακάλια», του άνοιξε την πόρτα στα κινηματογραφικά πλατό. Ετσι ξεκίνησε την καριέρα του, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερα χρόνια και τον έκανε γνωστό σε όλη την Αθήνα!

Ο 47χρονος σήμερα Σταύρος Καλιακούδας έχει πολλά να θυμηθεί από τα backstage των γυρισμάτων και μιλά στην «Εspresso» για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τα ατυχήματα on camera, τα «πιπεράτα» παρασκήνια με τους πρωταγωνιστές, αλλά και τον άγνωστο έρωτα της Ρένας Παγκράτη.

«Τα γυρίσματα δεν ήταν εύκολα, με την έννοια ότι ξεκινούσαν από το πρωί στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης και τελείωναν αργά το μεσημέρι, με τα χέρια μου να πονάνε φριχτά από το γκάζι-φρένο, το σώμα καταπονημένο από την οδήγηση στη μία ρόδα και άλλους επικίνδυνους ελιγμούς που έπρεπε να κάνω! Ημουν και πρωτάρης στα “Τσακάλια” και, όσο να ‘ναι, μια τούμπα την έφαγα! Και ήταν τόσο θεαματική, που δεν την έκοψε στο μοντάζ ο Γιάννης Δαλιανίδης. Μεταφέρθηκα -θυμάμαι- στο ΚΑΤ, μου έκαναν ράμματα στο κεφάλι και όλα καλά, γιατί ο μισθός μου ήταν μεγάλος και δεν ήθελα να τον χάσω! Είκοσι χιλιάδες δραχμές την ημέρα» διηγείται ο κασκαντέρ, που σήμερα είναι ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στα Ανω Πατήσια και της ντίσκο Roxy.



Την επομένη χρονιά, μετά τα «Τσακάλια», συνεργάστηκε με τον Ομηρο Ευστρατιάδη στο «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα» (συμμετείχε και στις τρεις ταινίες) και το 1983… επέστρεψε στον Γιάννη Δαλιανίδη για το φιλμ «Καμικάζι, αγάπη μου», με πρωταγωνιστές τον Στάθη Ψάλτη, τον Σταμάτη Γαρδέλη και την Καίτη Φίνου. «Ημουν ο ιδανικός για να ντουμπλάρω τον Ψάλτη, γιατί ήμουν 45 κιλά, είχα χαίτη και ήμουν… θεοπάλαβος» λέει και γελάει. «Δεν έχω ούτε μία φωτογραφία μαζί του από τα γυρίσματα, γιατί απαγορευόταν να βγει προς τα έξω ότι είχε κασκαντέρ» αποκαλύπτει ο Σταύρος και συνεχίζει: «Στα γυρίσματα γνώρισα ηθοποιούς με το ίδιο πάθος για τις μηχανές, όπως ο Τζώνης Θεοδωρίδης, ο Γιώργος Ρήγας και ο Βασίλης Καμίτσης, που έρχονται πότε πότε από τα μαγαζιά μου και τα λέμε. Με τον Στηβ Ντούζο, φυσικά, κάνουμε παρέα μέχρι και σήμερα».

Κάποια στιγμή, η κουβέντα φτάνει στη Ρένα Παγκράτη, που έφυγε νωρίς από τη ζωή. «Θυμάμαι ότι στην ταινία “Καμικάζι, αγάπη μου”, με το που τελείωνε το γύρισμά της, έφευγε με έναν ψηλό νεαρό που οδηγούσε μοτοσικλέτα. Ολοι έλεγαν πως ήταν το αγόρι της. Πολύ περίεργο κορίτσι – δεν της έπιανες εύκολα κουβέντα» λέει ο Σταύρος Καλιακούδας, που θεωρεί ότι η Καίτη Φίνου στα νιάτα της ήταν κορίτσι-κόλαση!

Γυρίσματα



«Ερχόταν στα γυρίσματα με κάτι φορεματάκια κοντάκαι μέναμε με το στόμα ανοιχτό! Πολύ εντυπωσιακό κορίτσι. Μακράν η πιο σέξι από όλες τις συναδέλφους της. Τότε λεγόταν ότι ήταν ζευγάρι με τον Στάθη Ψάλτη. Ομως, με άριστα το 10, θα βάλω 20 στη Βίνα Ασίκη. Γυναικάρα, εντυπωσιακή, περνούσε και τρίζανε τα πεζοδρόμια» δηλώνει και γελάει. «Η Τέτα Ντούζου ήταν πολύ γλυκό κορίτσι, όπως και η Εφη Πίκουλα, που κάποιοι την έλεγαν και “θεούσα”. Εκείνη που περνούσε απαρατήρητη ήταν η Σοφία Αλιμπέρτη. Βέβαια, ήταν και πολύ μικρή τότε. Τώρα, όμως, που μεγάλωσε είναι κουκλάρα» προσθέτει.

Οσο για τους άνδρες πρωταγωνιστές, ο ηθοποιός που είχε τη μεγαλύτερη πέραση στον γυναικείο πληθυσμό ήταν ο Πάνος Μιχαλόπουλος. «Γινόταν το γύρισμα και οι γυναίκες μαζεύονταν σαν σε σφηκοφωλιά! Περίμεναν κάτω από τον ήλιο ώρες ατέλειωτες μέχρι να τελειώσει και μετά του ορμούσαν! Σαν τα… τσαμπιά κρέμονταν από πάνω του, πρόθυμες για όλα. Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναδεί! Και ο Σταμάτης Γαρδέλης υπήρξε μεγάλο είδωλο, απλά δεν ήταν τόσο κοινωνικός όσο ο Μιχαλόπουλος. Αλλά ότι είχε επιτυχίες στο ωραίο φύλο, είχε» θυμάται ο κασκαντέρ.

Ο Σταύρος Καλιακούδας πήρε μέρος σε 11 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Εξοδος κινδύνου» του Νίκου Φώσκολου, «Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται» του Ανδρέα Τσιλιφώνη και «Ροζ γάτος» με πρωταγωνιστή τον Σωτήρη Μουστάκα. Τα περισσότερα γυρίσματα με μοτοσικλέτες γίνονταν είτε στην Πανεπιστημιούπολη είτε στην Αύρα, στο ποτάμι, δίπλα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ρεκόρ

Ο ίδιος είχε τέτοιο πάθος με τα δίτροχα, που τιμήθηκε από τη Λέσχη Ελλήνων Μοτοσικλετιστών για το ρεκόρ του ως ιδιοκτήτης 98 μηχανών! Θα συνέχιζε την καριέρα του ντουμπλάροντας ηθοποιούς, όμως ντύθηκε στα χακί για τη στρατιωτική θητεία του και τη θέση του πήρε άλλος. Κατάγεται από τη Λιβαδειά, ζει στο κέντρο της Αθήνας, είναι παντρεμένος με την αγαπημένη του Σοφία και είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών, της Δέσποινας και του Παναγιώτη. Εύχεται, πάντως, ο γιος του να μην του ζητήσει ποτέ μοτοσικλέτα. «Οσο θυμάμαι τι έκανα στους δρόμους… τρελαίνομαι!» λέει και πιάνει την καρδιά του γελώντας!

Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr/

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων...

Με κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια...

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...