Γ. Μπατσαρά: Θεσμικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των εθελοντικών ομάδων

Γ. Μπατσαρά: Θεσμικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των εθελοντικών ομάδων

Η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου, με τον ορισμό του Εθελοντισμού, τις αρμοδιότητες και τον συντονισμό του στην πατρίδα μας, συζητήθηκε την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής, παρουσία δεκάδων εθελοντικών οργανώσεων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η βουλευτής Γεωργία Μπατσαρά, μέλος της Επιτροπής, η οποία στην τοποθέτησή της εστίασε μεταξύ άλλων σε όλες τις μορφές εθελοντισμού που προσφέρουν αθόρυβο αλλά τεράστιο έργο εδώ και πολλά χρόνια, στην ανάγκη οριοθέτησης των αποστάσεων μεταξύ Εθελοντισμού-Πολιτείας, αλλά και στον ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμικού πλαισίου του Εθελοντισμού, που θα βοηθήσει στην ακόμη καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του.

 

Όλο το κείμενο της τοποθέτησης της κ. Μπατσαρά έχει ως εξής:

«Κυρία Πρόεδρε, να καλωσορίσω τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους, οι οποίοι πραγματικά αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για όλα τα μέλη μιας κοινωνίας, γιατί με το έργο τους, με την εθελοντική τους προσφορά, θεωρώ ότι προάγουν την κοινωνία, αλλά και συμβάλλουν στο να γίνονται πάρα πολλά πράγματα πιο εύκολα.

Σήμερα, κυρία Πρόεδρε, ανοίξαμε, νομίζω, μια μεγάλη κουβέντα, γιατί ο εθελοντισμός είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο δεν κλείνει μόνο με τη σημερινή μας κουβέντα. Βέβαια, στην εποχή μας, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, θεωρούν πολλοί ότι μάθαμε καλύτερα και περισσότερο και περισσότεροι, τι σημαίνει εθελοντισμός. Η παρουσία, όμως, των εκπροσώπων των διαφόρων φορέων και οργανώσεων σήμερα εδώ αποδεικνύει έμπρακτα, ότι στη χώρα ο εθελοντισμός προσέφερε πάρα πολλά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ίσως, στην εποχή της κρίσης είναι μεγαλύτερες οι ανάγκες και γι' αυτό αναδεικνύεται περισσότερο και ο ανεπίσημος, ίσως, εθελοντισμός. Σίγουρα, έχουμε αύξηση των εθελοντών, αλλά δεν σημαίνει ότι πριν δεν υπήρχαν εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις. Υπήρχαν, είναι εδώ, προσέφεραν ένα τεράστιο έργο και συνεχίζουν φυσικά να το προσφέρουν. Είναι οι εκφραστές του επίσημου, θα λέγαμε, εθελοντισμού και ξέρουμε πάρα πολύ καλά, όπως είπε η συνάδελφος η κυρία Αμμανατίδου, ότι υπάρχουν οι εθελοντές της γειτονιάς, υπάρχουν πάρα πολλοί μεμονωμένοι εθελοντές ανώνυμοι, οι οποίοι, όμως, πραγματικά προσφέρουν. 

Σίγουρα, ο εθελοντισμός δεν θα πρέπει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της πολιτείας, ούτε θα πρέπει να υποκαθιστά την πολιτεία. Θα πρέπει να υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα όρια, μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο εθελοντισμός και από πού αρχίζει η υποχρέωση της πολιτείας. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οριοθετεί, επίσης, το έργο των εθελοντών, αλλά και θα το ενισχύει και θα συνδράμει σε αυτό. Άλλωστε, όπως είπατε εσείς, κυρία Πρόεδρε, ούτε στην Ευρώπη υπάρχει ακόμη ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό, βέβαια, δεν είναι προς τιμήν ούτε της ελληνικής πολιτείας, ούτε της ευρωπαϊκής. Θα έπρεπε τα ζητήματα αυτά να έχουν λυθεί και αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η κοινωνία είναι, ευτυχώς, πολύ πιο μπροστά από την πολιτεία και από το οργανωμένο κράτος.

Νομίζω ότι μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία να κάνουμε αυτή την κουβέντα και ήδη γίνεται και είναι σε εξέλιξη και να συμβάλουμε μέσα από αυτή την Επιτροπή ώστε να λυθούν αυτά τα σοβαρά προβλήματα του εθελοντισμού.

Ένα άλλο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι το εξής, δυστυχώς πάρα πολλές φορές παρεξηγείται το κίνητρο προς τον εθελοντή ή η ηθική αμοιβή προς τον εθελοντή ότι η προσφορά του πρέπει να αμειφθεί. Βεβαίως και θα πρέπει η πολιτεία να αναγνωρίσει το έργο των εθελοντών, βεβαίως και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν νομίζω ότι πλέον είναι εθελοντής αυτός ο οποίος αποβλέπει στην αποκατάσταση του είτε επαγγελματική ή στο να αποκομίσει οφέλη από την εθελοντική του πάντα εργασία. Ο εθελοντισμός είναι κάτι το οποίο είναι υπεράνω όλων αυτών, χωρίς όμως το τονίζω για να μην παρερμηνευτώ και η πολιτεία να λαμβάνει υπόψη και να δίνει κάποια κίνητρα στους εθελοντές.

Νομίζω ότι έχω αναλώσει το χρόνο, θα ήθελα να πω περισσότερα ίσως μας δοθεί η ευκαιρία, κυρία Πρόεδρε σε μια άλλη συνεδρίαση της Επιτροπής να ολοκληρώσουμε και να θέσουμε ίσως πιο συγκεκριμένα τις απόψεις μας για τον εθελοντισμό. Ευχαριστώ πολύ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες συνθήκες στα νησιά”

Δ. Αβραμόπουλος: “Προτεραιότητά μας οι καλύτερες...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να...

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές  - Απειλεί με κυρώσεις

ΕΣΡ: Στο μικροσκόπιο οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές -...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των...

Μεγάλες ποσότητες   νοθευμένου καφέ εντόπισε   το ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλες ποσότητες νοθευμένου καφέ εντόπισε το ΣΔΟΕ...

Συγκεκριμένα, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018,...

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που αφορούν δωροδοκία

Στη Βουλή δύο δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου που...

Δύο δικογραφίες για το αδίκημα της παθητικής...

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η δεύτερη κατανομή θέσεων σε...

Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων,  της...

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας με πρώτο χαράκωμα την Αυτοδιοίκηση

ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ «Κόντρες» επιχειρηματολογίας...

Πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα έχει...

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Για κατάργηση της απλής αναλογικής και αυτοδυναμία...

«Φρένο» σε όσους ελπίζουν στο σενάριο ακυβερνησίας...

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά   αρμοδιοτήτων και πρόσθετων πόρων, νέους παιδικούς σταθμούς, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού   και άμεσα 8.500 εργαζομένων στην καθαριότητα

Ανακοίνωσε για τους Δήμους: μεταφορά αρμοδιοτήτων...

Με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ χθεςο νέος Υπουργός Εσωτερικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Ένα μήνυμα προς όλο το πολιτικό σύστημα και κυρίως στην κυβέρνηση έδωσε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, όπως χαρακτήρισε το μέγα πλήθος ο Μίκης Θεοδωράκης, στο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία. Κόσμος...

«Προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργηθούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες στα νησιά», επισήμανε μεταξύ άλλων ο ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης...

Με θέματα που συνδέονται, κυρίως, με την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων ασχολήθηκε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σε προγραμματισμένη συνεδρίασή του. Κατά τη διάρκεια της...

Συγκεκριμένα, το διήμερο 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, κλιμάκια υπαλλήλων των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων ΣΔΟΕ Αττικής και Μακεδονίας πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της...