Πώς θα πτωχεύουν επιχειρήσεις και ιδιώτες –

Πώς θα πτωχεύουν επιχειρήσεις και ιδιώτες – "Τελεία" στο χρέος και δεύτερη ευκαιρία μετά από 1 έως 3 χρόνια

Τάξη σε σύνολο ιδιωτικού χρέους 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ (ποσοστό 39,3%) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, 105,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 45,2%) σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,5%) σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έρχεται να βάλει ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας που τέθηκε χθες σε διαβούλευση.



Ο Κώδικας θεσπίζει το νέο προπτωχευτικό και πτωχευτικό  πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2021 και απευθύνεται τόσο σε επιχειρήσεις (σε αυτές αναλογούν περίπου τα 2/3 του ιδιωτικού χρέους), όσο και σε ιδιώτες. Μέσω ενός αυτοματοποιημένου εξωδικαστικού μηχανισμού, οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίζουν με τους πιστωτές τις οφειλές τους που είναι βιώσιμες. Εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ο οφειλέτης θα μπορεί να κηρύξει πτώχευση, κατόπιν ρευστοποίησης της περιουσίας του,και να διαγράψει το χρέος. Απαλλαγμένος χρεών, θα μπορεί να επιστρέψει στην οικονομική δραστηριότητα ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα.Συγκεκριμένα, σε 1 έτος μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης παρέχεται απαλλαγή από όλα τα χρέη, στην πλειονότητα των οφειλετών, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις το ανώτατο χρονικό όριο της απαλλαγής είναι 3 έτη, μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης. 

Η ρύθμιση οφειλών

Η διαδικασία που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος (το ν/σ θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο) είναι αμιγώς εξωδικαστική και εμπιστευτική μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα για την αναδιάρθρωση των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας "κουρέματος" της οφειλής. 

Η παροχή ρύθμισης αποφασίζεται από την πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και, στην περίπτωση που ακολουθηθεί η πρόταση ρύθμισης (αυτή θα προκύπτει από αλγόριθμο), τότε η αποδοχή της θα είναι υποχρεωτική και από το Δημόσιο και από τους ασφαλιστικούς φορείς. 

Η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός των οποίων είτε επιτυγχάνεται ρύθμιση, είτε τερματίζεται η διαδικασία με την τυχόν άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να προτείνουν ρύθμιση ή με την άρνηση του οφειλέτη προς την προτεινόμενη ρύθμιση. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για τη ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων του οφειλέτη.

Οι επιχειρήσεις

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης οφειλών και με σκοπό να αποφύγουν την πτώχευση, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προσφύγουν στη διαδικασία της εξυγίανσης. Απαιτείται η συναίνεση δύο κατηγοριών πιστωτών: αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και των υπολοίπων πιστωτών, σε ποσοστό 50% της κάθε κατηγορίας. Ωστόσο, η επιτευχθείσα με τον τρόπο αυτό συμφωνία επικυρώνεται από το δικαστήριο, μόνον εάν συναινέσει ποσοστό 60% πιστωτών όλων των κατηγοριών, οπότε στην περίπτωση αυτή επέρχεται και αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων των ενέγγυων πιστωτών. 

Οι πιστωτές που μειοψήφησαν δεσμεύονται από τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιείται η βασική αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης και της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί εμπορικοί ή κοινωνικοί λόγοι). Είναι σημαντικό ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται από τη συμφωνία εξυγίανσης και οι απαιτήσεις τους δεν καταλαμβάνονται από αναστολή καταδιωκτικών μέτρων.



Η πτώχευση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων

Εάν δεν είναι δυνατή η επίτευξη προληπτικής αναδιάρθρωσης των οφειλών, τότε προβλέπεται η δυνατότητα πτώχευσης, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα. Στην περίπτωση αυτή, δρομολογείται η διαδικασία συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών, με ταυτόχρονη απαλλαγή του οφειλέτη από τα υπόλοιπα των οφειλών του. 

Στην περίπτωση των νομικών προσώπων, ήδη με την απόφαση κήρυξης της πτώχευσης αποφασίζεται η ρευστοποίηση είτε του συνόλου της επιχείρησης είτε των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων αυτής, και αν δεν επιτευχθεί η πώληση ως σύνολο εντός 18 μηνών, εκποιούνται τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία. 

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, αυτά οφείλουν να συνεισφέρουν και με τα εισοδήματά τους που υπερβαίνουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, πέραν της ρευστοποίησης των λοιπών περιουσιακών στοιχείων τους, μέχρι να επέλθει η απαλλαγή τους από το χρέος. 


Διαδικασίες εξπρές

Οι διαδικασίες της πτώχευσης συστηματοποιούνται και απλοποιούνται προς τον σκοπό της ταχείας διεκπεραίωσης. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται μια σειρά καινοτομιών, όπως η χρήση ηλεκτρονικών μέσων που διασφαλίζουν διαφάνεια και δημοσιότητα, η κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (τα οποία θα ανακτώνται ηλεκτρονικά), η εισαγωγή ποσοτικών κριτηρίων που θα καθορίζουν ευχερέστερα την παύση πληρωμών, η άμεση έναρξη των διαδικασιών ρευστοποίησης, η αυτόματη αναπροσαρμογή της τιμής πρώτης προσφοράς στις διαδικασίες πλειστηριασμού, εφόσον αναδειχθούν άγονοι, η βελτίωση του θεσμού των διαχειριστών αφερεγγυότητας. Επίσης, θεσπίζονται απλοποιημένες διαδικασίες για τις πτωχεύσεις "μικρού αντικειμένου", έτσι ώστε να κινούνταικαι να περαιώνονται με ταχύτητα οι διαδικασίες κήρυξης της πτώχευσης, ρευστοποίησης και συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών.

Η δεύτερη ευκαιρία

Η πτώχευση συνοδεύεται απαρέγκλιτα από την απαλλαγή οφειλών. Αυτή η διαδικασία υλοποιείται γρήγορα, μέσα σε 1 έτος, εάν οι οφειλέτες απωλέσουν την περιουσία τους, εκτός αν προβληθούν ενστάσεις για δόλια πτώχευση ή απόκρυψη στοιχείων από τους πιστωτές. 

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν διαθέτουν περιουσία, τότε η απαλλαγή οφειλών πραγματοποιείται σε 3 έτη, οπότε και θα πρέπει να καταβάλουν το υπόλοιπο του εισοδήματός τους που περισσεύει μετά την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης.

Τα μέλη της διοίκησης επιχειρήσεων που θα πτωχεύουν θα απαλλάσσονται από τις οφειλές της επιχείρησης, εντός 3 ετών από την αίτηση για πτώχευση ή 2 ετών από την κήρυξη πτώχευσης (όποιο επέλθει νωρίτερα).

της Νένας Μαλλιάρα

Πηγή: capital.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται  η εξαήμερη εργασία από τον Ιούλιο -Την ίδια στιγμή που σε κράτη-μέλη της ΕΕ πειραματίζονται  με εβδομάδα 4 ημερών εργασίας χωρίς μείωση των αμοιβών

Τέλος το πενθήμερο – Έρχεται η εξαήμερη εργασία από...

Μεγαλώνουν οι κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις μεταξύ...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο, η...

Στη μεγαλύτερη έκθεση κρουαζιέρας στον κόσμο,...

Παρουσιάστηκε χθες  το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ των υποψηφίων και ο φυλακισμένος εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης

Παρουσιάστηκε χθες το Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ -Μεταξύ...

Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε...

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86 ετών

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης σε ηλικία 86...

Ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης, έφυγε από τη ζωή...

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης των...

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το...

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με τον  Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου

Συνάντηση της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου με...

Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της...

Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που προκαλούν τα παιδιά στο σχολείο

Στην Εφορία θα πληρώνουν οι γονείς τις φθορές που...

Με τον ίδιο τρόπο που πληρώνονται όλες οι παραβάσεις,...

“safe houses” από την Ελληνική Αστυνομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

“safe houses” από την Ελληνική Αστυνομία για θύματα...

Με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...