Ένας

Ένας "Τυφώνας" στη Θεσσαλονίκη .... με οικολογική συνείδηση και το τιτάνιο έργο του!

Ο “Τυφώνας” έχει δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από χθες. Πρόκειται για το ειδικό πλοίο που χρησιμοποιεί το κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο τιτάνιο έργο του να καθαρίσει τις ελληνικές ακτές. Στο δικό του μικροσκόπιο έχει μπει ο Θερμαϊκός και οι στόχοι του είναι να έρθουν, επιτέλους, στην επιφάνεια τα αντικείμενα που μολύνουν το βυθό του και κατ’επέκταση την Θεσσαλονίκη αλλά και πολύτιμες πληροφορίες για το τι κρύβει ένας δημόσιος χώρος που οι περισσότεροι τον αγνοούμε.

Τον βυθό.



Ήδη το πλήρωμα του “Τυφώνα” έχει εκτελέσει μια διερευνητική δράση στα ανοιχτά και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει με τελικό στόχο να αξιολογήσει το ρυπαντικό φορτίο του Θερμαϊκού κόλπου δηλώνει στην parallaxi η  εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου η οποία συμμετέχει ενεργά στις δράσεις.


Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης; Θέλουμε να κατέβουμε δειγματοληπτικά σε κάποια σημεία της ακτογραμμής ανάμεσα τους και στις εκβολές των δυο μεγάλων ποταμών του Αξιού και του Αλιάκμονα, γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για δυο μεγάλες διαδρομές νερού, άρα και απορριμάτων, ώστε να μπορέσουμε να σταθμίσουμε ποια είναι η έκταση του προβλήματος και να επανέλθουμε με ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα την επόμενη χρονιά.

Πολλά από τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε έχουν πλέον συρρικνωθεί εξαιτίας της πανδημίας, και για αυτό κάνουμε μια μικρότερης κλίμακας δράση η οποία είναι μια δειγματοληψία για το τί πρέπει να φροντίσουμε την επόμενη χρονιά οπότε και θα επιστρέψουμε με ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα.




Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ερευνούμε τον Θερμαϊκό και τον Σαρωνικό κόλπο επειδή είναι κοντά στις 2 πιο μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα δεδομένα που έχουμε είναι διάσπαρτα. Θέλουμε έτσι να δούμε ποια είναι η σύνδεση της ρύπανσης στις ακτές και στο βυθό με την πόλη.

Αυτή σχετίζεται με το lifestyle των κατοίκων, τις απορρίψεις σκουπιδιών για τις οποίες είμαστε εμείς υπεύθυνοι ως πολίτες και την κακή διαχείριση των απορριμάτων.  Ξέρετε ένα 80% αυτών που βλέπουμε στις θάλασσες προέρχεται από χερσαίες πηγές. Αυτό που δεν κάνουμε καλά στη στεριά είναι κάτι που το μετράμε στη θάλασσα.


Σύμφωνα με την δική σας εμπειρία πόσο άσχημη είναι η θαλάσσια ρύπανση σε ακτές και βυθούς; Συμπεριφερόμαστε στο βυθό της θάλασσας μας σαν να μην είναι δημόσιος χώρος, σαν να μην είναι δημόσια περιουσία. Θεωρούμε πως είναι μια μεγάλη χωματερή στην οποία μπορούμε να ρίξουμε πράγματα πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα μας δει. Όμως αυτό δυστυχώς καταγράφεται. Είναι δυστυχώς άσχημη.

Αλλαγή σε συμπεριφορές και κακές συνήθειες βλέπετε; Υποστήριξη υπάρχει;


  Αυτό που κάνει το ίδρυμα μας είναι μια οριζόντια δράση με ένα μεγάλο πρόγραμμα στις Κυκλάδες, με τους αλιείς σε Μηχανιώνα και Καβάλα, με τον Τυφώνα που πηγαίνει σε ακτές με δύσκολη πρόσβαση αλλά την ίδια στιγμή δουλεύουμε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ή παρέχουμε χρηματοδότηση σε δράσεις άλλων οργανώσεων όποτε κάτω από τη δική μας ομπρέλα μπαίνουν πολλά στοιχεία που αφορούν τη θαλάσσια ρύπανση και φυσικά υποστηρίζουμε την ερευνητική δουλεία των πανεπιστημίων.

Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε στο πεδίο και επειδή είμαστε εμείς οι ίδιοι εκεί ως μέρος της λύσης έτσι βρίσκουμε αρκετούς υποστηρικτές. Η πορεία όμως από την υποστήριξη ή την αναγνώριση μέχρι το να βρει μια δράση υποστηρικτές σε βάθος χρόνου είναι χρονοβόρα. Όταν ξεκινούσαμε το 2016 ορισμένοι μας έλεγαν εδώ η Ελλάδα καίγεται και εσείς ασχολείστε με το περιβάλλον;




Άλλαξαν όμως πολλά αυτά τα χρόνια γιατί το θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας του άρχισε να καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο τόσο στη διεθνή όσο και στην εθνική ατζέντα.

Αρχίζει το θέμα και γίνεται της καθημερινότητας όλων μας. Χρειάζεται όμως χρόνο και επανάληψη για να καταλάβει κάποιος ότι έχει συνευθύνη. Και αυτήν την αλλαγή την βλέπουμε.     


Ποιο είναι το πιο περίεργο εύρημα που έχουν ανασύρει οι δύτες σας από το βυθό;

Είναι σταθερά τα είδη: Μοτοσυκλέτες, ποδήλατα κλουβιά για ζώα καθίσματα αυτοκινήτων ψυγεία πάρα πολλά λάστιχα και μπαταρίες.

Φέτος στα Κουφονήσια, που είναι ένας παράδεισος, εκεί που δένουν τα καράβια μαζέψαμε 520 κιλά απορρίμματα σε ένα απόγευμα. Αυτό είναι κατάντια για τη χώρα μας.

Συνηθίζουμε τα σκουπίδια μας να τα απλώνουμε σε ένα σεντόνι για να τα καταγράψουμε. Όπως μου είπαν είναι σαν το σεντόνι της διαπόμπευσης. Αναγκάζεις τον περαστικό να καθίσει και να βρει τι υπάρχει δίπλα του. Αυτό  έχει πολλή μεγάλη αξία.


Επειδή είναι πλέον Σεπτέμβριος απολογισμός μπορεί να γίνει ή είναι νωρίς ακόμα; 

Τα προγράμματα μας τρέχουν όλο το χρόνο με διαφορετικές αιχμές απλά η συνολική μας προσπάθεια μας απλά διαφοροποιείται τον χειμώνα. Ο δικό μας ρόλος τον χειμώνα όταν δεν είμαστε στο πεδίο για να καθαρίσουμε είναι να μιλήσουμε με τον κόσμο, να του εξηγήσουμε και να προσπαθήσουμε να προλάβουμε την επέκταση του φαινομένου.

Μπορεί το 80% των σκουπιδιών που καταλήγει στη θάλασσα να είναι από χερσαίες πηγές αλλά το άλλο 20%, ένα νούμερο ανεπίτρεπτο, είναι ο δικός μας τρόπος ζωής, να αφήσουμε τη γόπα μας στην ακτή, να πούμε άντε μωρέ δεν πειράζει και να αφήσουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερό. Αυτό το 20% το παλεύουμε όλο τον χρόνο.


Ποιο είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη



Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της  ρύπανσης σε ακτές και βυθούς· στην ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας· στην ενίσχυση ευάλωτων ομάδων· καθώς και στην προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Το Ίδρυμα σχεδιάζει δικά του προγράμματα, συνεργάζεται με άλλους φορείς σε κοινές δράσεις, ενώ υποστηρίζει δράσεις άλλων οργανισμών στους τομείς ενδιαφέροντός του.


Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ζωτικά ζητήματα για την Ελλάδα, τόσο αυτόνομα όσο και μέσα από αποδοτικές συνεργασίες. Ποια είναι τα προγράμματα που υλοποιεί  Το πρόγραμμα SEACHANGEGREEKISLANDS, το οποίο συμβάλλει στην αλλαγή της σχέσης μας με τη θάλασσα, παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια δέσμη δράσεων σε 10 νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των νησιωτικών Δήμων.

Παρακινεί το κοινό να κατανοήσει την αξία του περιβάλλοντος, αλλά και να συνεργαστεί για την προστασία του πιο σημαντικού μας περιουσιακού στοιχείου.



ο πρόγραμμα FISHINGFORLITTER απευθύνεται στον αλιευτικό κόσμο με σκοπό την ενημέρωση και στην ευαισθητοποίησή του και εκπονείται σε συνεργασία με αλιείς τράτας για τη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων. Με δράσεις στις περιοχές Μηχανιώνας και Καβάλας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSEA, γίνεται καταγραφή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στα δίχτυα των ψαράδων, σε ειδική φόρμα του προγράμματος. Η απομάκρυνση και διαχείριση των απορριμμάτων εκτελείται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ένας “Τυφώνας” σαρώνει τα σκουπίδια από τις ελληνικές ακτές 

Η ομάδα του «Typhoon», αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, ξεκίνησε πιλοτικά τις δράσεις της στα τέλη Ιουλίου του 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές ανά την Ελλάδα και απομακρύνοντας 115 τόνους απορριμμάτων.

Πηγή - Αναδημοσίευση :parallaximag.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή!

Σύνοδος Κορυφής με πολεμική ατζέντα… Μυρίζει...

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο...

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και δόσεις των δανείων;

Τον Ιούνιο θα αρχίσουν να ψαλιδίζονται τα επιτόκια και...

Όσοι πληρώνετε δόσεις δανείων βιώσατε το ράλι ανόδου...

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Με μπουφάν και ομπρέλες το Παρασκευοσαββατοκύριακο

Σηκώσατε μακρυμάνικα και μπουφάν; Ξανακατεβάστε τα…...

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

Και τι δουλειά βρε πιδί μ΄, είναι το ινφλουένσερ;

 Άντε τώρα να καταλάβει η γιαγιά σου, τι δουλειά κάνει...

Εκδήλωση γνωριμίας της υποψήφιας ευρωβουλευτή Ν.Δ. Μαρίας Ωραιοζήλη Κουτσουπιά το Σάββατο στην Εληά

Εκδήλωση γνωριμίας της υποψήφιας ευρωβουλευτή Ν.Δ....

Το ερχόμενο Σάββατο 20 Απριλίου η υποψήφια...

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με στάση και σε Βέροια – Βεργίνα στις 23 Απριλίου

Ξεκίνησε το ταξίδι της η Ολυμπιακή Φλόγα με στάση και...

Στην αρχαία Ολυμπία έγινε χθες η τελετή αφής της...

«Tourism Awards 2024»: Χρυσό βραβείο στον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας για τις Ανθισμένες Ροδακινιές

«Tourism Awards 2024»: Χρυσό βραβείο στον Τουριστικό Όμιλο...

Και έρχεται η ώρα που οι προσδοκίες για τα καλύτερα και...

Εικόνες ντροπής από το Βήμα Αποστόλου Παύλου στην Βέροια του 2024

Εικόνες ντροπής από το Βήμα Αποστόλου Παύλου στην...

Από ανάρτηση συμπολίτη μας αλιεύσαμε τις φωτογραφίες...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για πρώτη φορά στη Βέροια, δύο λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αναρωτήθηκαν πως θα ήταν να έπαιζαν το δικό τους βίντεοπαιχνιδι!! Έτσι και αποφάσισαν να περάσουν στην πράξη και δημιουργήθηκε μια...

«Τρανό παράδειγμα στην δυσλειτουργία ανάμεσα στο υπουργείο υγείας και στους γιατρούς που θα κληθούν να εφαρμόσουν το οποιοδήποτε νομοθέτημα, είναι ο νόμος για το προσωπικό γιατρό για τον οποίο και πάλι δεν...

Για μια ακόμη χρονιά, οι "Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Βέροιας" βγάλανε τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες στην στολισμένη πλατεία Ελιάς στο κέντρο της Βέροιας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος...

Σαν σήμερα πριν από 20 χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου 2002, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Δημαρχείου και του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων(πάρκινγκ) επί δημαρχίας Γιάννη Χασιώτη. Την «κορδέλα» είχε κόψει...