Ένας

Ένας "Τυφώνας" στη Θεσσαλονίκη .... με οικολογική συνείδηση και το τιτάνιο έργο του!

Ο “Τυφώνας” έχει δέσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από χθες. Πρόκειται για το ειδικό πλοίο που χρησιμοποιεί το κοινωφελές ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο τιτάνιο έργο του να καθαρίσει τις ελληνικές ακτές. Στο δικό του μικροσκόπιο έχει μπει ο Θερμαϊκός και οι στόχοι του είναι να έρθουν, επιτέλους, στην επιφάνεια τα αντικείμενα που μολύνουν το βυθό του και κατ’επέκταση την Θεσσαλονίκη αλλά και πολύτιμες πληροφορίες για το τι κρύβει ένας δημόσιος χώρος που οι περισσότεροι τον αγνοούμε.

Τον βυθό.Ήδη το πλήρωμα του “Τυφώνα” έχει εκτελέσει μια διερευνητική δράση στα ανοιχτά και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει με τελικό στόχο να αξιολογήσει το ρυπαντικό φορτίο του Θερμαϊκού κόλπου δηλώνει στην parallaxi η  εκτελεστική διευθύντρια του ιδρύματος Αγγελική Κοσμοπούλου η οποία συμμετέχει ενεργά στις δράσεις.


Ποιες είναι οι λεπτομέρειες της επιχείρησης; Θέλουμε να κατέβουμε δειγματοληπτικά σε κάποια σημεία της ακτογραμμής ανάμεσα τους και στις εκβολές των δυο μεγάλων ποταμών του Αξιού και του Αλιάκμονα, γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για δυο μεγάλες διαδρομές νερού, άρα και απορριμάτων, ώστε να μπορέσουμε να σταθμίσουμε ποια είναι η έκταση του προβλήματος και να επανέλθουμε με ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα την επόμενη χρονιά.

Πολλά από τα πράγματα που θα θέλαμε να κάνουμε έχουν πλέον συρρικνωθεί εξαιτίας της πανδημίας, και για αυτό κάνουμε μια μικρότερης κλίμακας δράση η οποία είναι μια δειγματοληψία για το τί πρέπει να φροντίσουμε την επόμενη χρονιά οπότε και θα επιστρέψουμε με ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα.
Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκε ο Θερμαϊκός κόλπος; Ερευνούμε τον Θερμαϊκό και τον Σαρωνικό κόλπο επειδή είναι κοντά στις 2 πιο μεγάλες πόλεις της χώρας. Τα δεδομένα που έχουμε είναι διάσπαρτα. Θέλουμε έτσι να δούμε ποια είναι η σύνδεση της ρύπανσης στις ακτές και στο βυθό με την πόλη.

Αυτή σχετίζεται με το lifestyle των κατοίκων, τις απορρίψεις σκουπιδιών για τις οποίες είμαστε εμείς υπεύθυνοι ως πολίτες και την κακή διαχείριση των απορριμάτων.  Ξέρετε ένα 80% αυτών που βλέπουμε στις θάλασσες προέρχεται από χερσαίες πηγές. Αυτό που δεν κάνουμε καλά στη στεριά είναι κάτι που το μετράμε στη θάλασσα.


Σύμφωνα με την δική σας εμπειρία πόσο άσχημη είναι η θαλάσσια ρύπανση σε ακτές και βυθούς; Συμπεριφερόμαστε στο βυθό της θάλασσας μας σαν να μην είναι δημόσιος χώρος, σαν να μην είναι δημόσια περιουσία. Θεωρούμε πως είναι μια μεγάλη χωματερή στην οποία μπορούμε να ρίξουμε πράγματα πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα μας δει. Όμως αυτό δυστυχώς καταγράφεται. Είναι δυστυχώς άσχημη.

Αλλαγή σε συμπεριφορές και κακές συνήθειες βλέπετε; Υποστήριξη υπάρχει;


  Αυτό που κάνει το ίδρυμα μας είναι μια οριζόντια δράση με ένα μεγάλο πρόγραμμα στις Κυκλάδες, με τους αλιείς σε Μηχανιώνα και Καβάλα, με τον Τυφώνα που πηγαίνει σε ακτές με δύσκολη πρόσβαση αλλά την ίδια στιγμή δουλεύουμε σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ή παρέχουμε χρηματοδότηση σε δράσεις άλλων οργανώσεων όποτε κάτω από τη δική μας ομπρέλα μπαίνουν πολλά στοιχεία που αφορούν τη θαλάσσια ρύπανση και φυσικά υποστηρίζουμε την ερευνητική δουλεία των πανεπιστημίων.

Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε στο πεδίο και επειδή είμαστε εμείς οι ίδιοι εκεί ως μέρος της λύσης έτσι βρίσκουμε αρκετούς υποστηρικτές. Η πορεία όμως από την υποστήριξη ή την αναγνώριση μέχρι το να βρει μια δράση υποστηρικτές σε βάθος χρόνου είναι χρονοβόρα. Όταν ξεκινούσαμε το 2016 ορισμένοι μας έλεγαν εδώ η Ελλάδα καίγεται και εσείς ασχολείστε με το περιβάλλον;
Άλλαξαν όμως πολλά αυτά τα χρόνια γιατί το θέμα του περιβάλλοντος και της προστασίας του άρχισε να καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο τόσο στη διεθνή όσο και στην εθνική ατζέντα.

Αρχίζει το θέμα και γίνεται της καθημερινότητας όλων μας. Χρειάζεται όμως χρόνο και επανάληψη για να καταλάβει κάποιος ότι έχει συνευθύνη. Και αυτήν την αλλαγή την βλέπουμε.     


Ποιο είναι το πιο περίεργο εύρημα που έχουν ανασύρει οι δύτες σας από το βυθό;

Είναι σταθερά τα είδη: Μοτοσυκλέτες, ποδήλατα κλουβιά για ζώα καθίσματα αυτοκινήτων ψυγεία πάρα πολλά λάστιχα και μπαταρίες.

Φέτος στα Κουφονήσια, που είναι ένας παράδεισος, εκεί που δένουν τα καράβια μαζέψαμε 520 κιλά απορρίμματα σε ένα απόγευμα. Αυτό είναι κατάντια για τη χώρα μας.

Συνηθίζουμε τα σκουπίδια μας να τα απλώνουμε σε ένα σεντόνι για να τα καταγράψουμε. Όπως μου είπαν είναι σαν το σεντόνι της διαπόμπευσης. Αναγκάζεις τον περαστικό να καθίσει και να βρει τι υπάρχει δίπλα του. Αυτό  έχει πολλή μεγάλη αξία.


Επειδή είναι πλέον Σεπτέμβριος απολογισμός μπορεί να γίνει ή είναι νωρίς ακόμα; 

Τα προγράμματα μας τρέχουν όλο το χρόνο με διαφορετικές αιχμές απλά η συνολική μας προσπάθεια μας απλά διαφοροποιείται τον χειμώνα. Ο δικό μας ρόλος τον χειμώνα όταν δεν είμαστε στο πεδίο για να καθαρίσουμε είναι να μιλήσουμε με τον κόσμο, να του εξηγήσουμε και να προσπαθήσουμε να προλάβουμε την επέκταση του φαινομένου.

Μπορεί το 80% των σκουπιδιών που καταλήγει στη θάλασσα να είναι από χερσαίες πηγές αλλά το άλλο 20%, ένα νούμερο ανεπίτρεπτο, είναι ο δικός μας τρόπος ζωής, να αφήσουμε τη γόπα μας στην ακτή, να πούμε άντε μωρέ δεν πειράζει και να αφήσουμε ένα πλαστικό μπουκάλι νερό. Αυτό το 20% το παλεύουμε όλο τον χρόνο.


Ποιο είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. ΛασκαρίδηΤο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επικεντρώνει τη δραστηριότητά του στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της  ρύπανσης σε ακτές και βυθούς· στην ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας· στην ενίσχυση ευάλωτων ομάδων· καθώς και στην προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Το Ίδρυμα σχεδιάζει δικά του προγράμματα, συνεργάζεται με άλλους φορείς σε κοινές δράσεις, ενώ υποστηρίζει δράσεις άλλων οργανισμών στους τομείς ενδιαφέροντός του.


Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης σε ζωτικά ζητήματα για την Ελλάδα, τόσο αυτόνομα όσο και μέσα από αποδοτικές συνεργασίες. Ποια είναι τα προγράμματα που υλοποιεί  Το πρόγραμμα SEACHANGEGREEKISLANDS, το οποίο συμβάλλει στην αλλαγή της σχέσης μας με τη θάλασσα, παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια δέσμη δράσεων σε 10 νησιά των Κυκλάδων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία των νησιωτικών Δήμων.

Παρακινεί το κοινό να κατανοήσει την αξία του περιβάλλοντος, αλλά και να συνεργαστεί για την προστασία του πιο σημαντικού μας περιουσιακού στοιχείου.ο πρόγραμμα FISHINGFORLITTER απευθύνεται στον αλιευτικό κόσμο με σκοπό την ενημέρωση και στην ευαισθητοποίησή του και εκπονείται σε συνεργασία με αλιείς τράτας για τη μείωση των θαλασσίων απορριμμάτων. Με δράσεις στις περιοχές Μηχανιώνας και Καβάλας σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSEA, γίνεται καταγραφή των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται στα δίχτυα των ψαράδων, σε ειδική φόρμα του προγράμματος. Η απομάκρυνση και διαχείριση των απορριμμάτων εκτελείται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

Ένας “Τυφώνας” σαρώνει τα σκουπίδια από τις ελληνικές ακτές 

Η ομάδα του «Typhoon», αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, ξεκίνησε πιλοτικά τις δράσεις της στα τέλη Ιουλίου του 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές ανά την Ελλάδα και απομακρύνοντας 115 τόνους απορριμμάτων.

Πηγή - Αναδημοσίευση :parallaximag.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαθήτριες από τη Νάουσα έφτιαξαν ρομπότ που διπλώνει τα ρούχα

Μαθήτριες από τη Νάουσα έφτιαξαν ρομπότ που διπλώνει...

Τέσσερις μαθήτριες της Α' και Β' Γυμνασίου από τη...

Σήμερα Τρίτη πληρώνονται 8,5 εκατ. Ευρώ  για de minimis στα ροδάκινα

Σήμερα Τρίτη πληρώνονται 8,5 εκατ. Ευρώ για de minimis στα...

Τον προγραμματισμό των επικείμενων πληρωμών...

«Στολίστηκε» με λουλούδια ο πιο παλιός πυλώνας ρεύματος της Βέροιας!!!

«Στολίστηκε» με λουλούδια ο πιο παλιός πυλώνας...

Είναι σύμφωνα με πληροφορίες η παλαιότερη κολώνα...

Η βροχή γέμισε τις λακκούβες… Ελπίζουμε να αποκατασταθεί σύντομα και το οδόστρωμα μετά το έργο της ΔΕΥΑΒ στην Ανοίξεως!

Η βροχή γέμισε τις λακκούβες… Ελπίζουμε να...

Η χθεσινή Απριλιάτικη βροχή – καταιγίδα ήρθε να...

Και πάλι καναπέδες στα πεζοδρόμια  του κέντρου της Βέροιας;

Και πάλι καναπέδες στα πεζοδρόμια του κέντρου της...

Έχουμε σχολιάσει επανειλημμένα από την παρούσα στήλη...

Εκτροπή φορτηγού βαρέως τύπου στη Μελίκη (Εικόνες)

Εκτροπή φορτηγού βαρέως τύπου στη Μελίκη (Εικόνες)

Εκτροπή φορτηγού βαρέως τύπου σημειώθηκε τις...

Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών Σπύρος Γιατράς

Πέθανε ο στιχουργός των μεγάλων επιτυχιών Σπύρος...

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, ο στιχουργός των...

Το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε για πρώτη φορά αδέσποτο σκύλο (Εικόνες)

Το Μέγαρο Μαξίμου υιοθέτησε για πρώτη φορά αδέσποτο...

Της Σταματίνας ΣταματάκουΣτο Μέγαρο Μαξίμου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις μαθήτριες της Α' και Β' Γυμνασίου από τη Νάουσα έφτιαξαν μια συσκευή που διευκολύνει το δίπλωμα των ρούχων, με εξοπλισμό ρομποτικήςΜια συσκευή που διευκολύνει το δίπλωμα των ρούχων σκέφτηκαν...

Στην Ευρωπαϊκή κοινωνία του WiFi4EU μπαίνει ο Δήμος Βέροιας, με την εγκατάσταση δικτύου πρόσβασης στο ίντερνετ σε πέντε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης. Η καθημερινότητα των δημοτών όλων των ηλικιακών ομάδων...

Όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τα self test θα βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων από την επόμενη εβδομάδα, νωρίτερα από την πρώτη...

Το "Πειρατολόγιο" βρέθηκε στην "Ηρωική πόλη της Νάουσας" και αποκαλύπτει μέσα σε 20 λεπτά όλους πολιτιστικούς θησαυρούς που υπάρχουν διάσπαρτοι στη περιοχή της, από τον τόπο συνάντησης του...