«Κόκκινη» επιφυλακή στον Έβρο: «Σφραγίζεται» η περιοχή, φόβοι για εργαλειοποίηση του προσφυγικού

«Κόκκινη» επιφυλακή στον Έβρο: «Σφραγίζεται» η περιοχή, φόβοι για εργαλειοποίηση του προσφυγικού

Σε αυξημένη επιφυλακή για ενδεχόμενη «έκρηξη» του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, με τις Αρχές να παρακολουθούν στενά την κατάσταση που επικρατεί σε Έβρο και νησιά. Και αυτό επειδή υπάρχει διάχυτη ανησυχία στην κυβέρνηση πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει και το προσφυγικό για να προωθήσει την «ατζέντα» του στην περιοχή και να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όταν και θα συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων για την Τουρκία.\



Τη θέση αυτή εξέφρασε άλλωστε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές στον Έβρο, με δουλέμπορους να επιχειρούν την εισχώρηση ατόμων από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια τη μεταφορά τους προς τη Θεσσαλονίκη μέσω μεγάλων οδικών δικτύων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για «σφράγισμα» του Έβρου.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ και με 30 άτομα η κάθε μια θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε «χειρουργικές» επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Η ενίσχυση αυτή θα γίνει με τους συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν πρόσφατα.

Την ίδια ώρα, προχωράει και η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο.



Κουμουτσάκος: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε πως οι μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων προς τον Έβρο δεν αποτελεί μια επιπλέον μετακίνηση δυνάμεων από πλευράς της Τουρκίας αλλά αντικατάσταση δυνάμεων που ήδη υπήρχαν στην περιοχή.

Μάλιστα, τόνισε πως η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ψύχραιμη.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως εδώ και 15 ημέρες υπάρχει σοβαρή αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στον Έβρο, με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει ενισχυθεί με δύο εβδομάδες ΕΚΑΜ.

Υπογράμμισε δε, πως σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη που κατασκευάζεται.

«Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και συμπλήρωσε:

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο Έβρος είναι «υπερενισχυμένος» και ότι υπάρχει έντονη διεθνής παρουσία.

Συνεχίζονται, επίσης, και οι τουρκικές προκλήσεις στα νησιά, με τέσσερις τουρκικές μηχανότρατες να φτάνουν στα 600 μέτρα από την Κάλυμνο.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος, οι προσφυγικές ροές μειώνονται.

Ο ίδιος έστρεψε και τα «πυρά» του κατά του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Εάν δεν είναι γκρίζα σκοπιμότητα για να δημιουργήσει εντυπώσεις, είναι σίγουρα ερασιτεχνισμός» είπε ο κ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας το «επεισόδιο» μεταξύ του γ.γ. του ΝΑΤΟ και της Αθήνας.

Κλείνοντας την τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της προστασίας των νησιών με 500 συνοριοφύλακες.

Έρχεται ενίσχυση και στα νησιά

Αντίστοιχη θα είναι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε 7 «δύσκολα» νησιά, με 530 συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν πρόσφατα. Από τους νέους συνοριοφύλακες οι 240 θα πάνε στη Μυτιλήνη, 100 στην Κω, 98 Χίο, 40 Λέρο, 30 Σάμο, 20 Σύμη, 12 Καστελόριζο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 746 νέοι συνοριοφύλακες. Οι 480 από αυτούς θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης και ακόμη 266 θα ενισχύσουν τα νησιά.

Πηγή: cnn.gr/

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Ισόβια κάθειρξη στη Ρούλα Πισπιρίγκου

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης αφορά και στις δυο...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Αύξηση 50 ευρώ που θα...

Το εξ’ αναβολής υπουργικό συμβούλιο συγκέντρωσε...

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...