Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν: Απόλυτη συμφωνία στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία

Απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (Med7), όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. 

«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν «κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη».

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», συμπληρώνουν.

Με ανάρτηση στο twitter, που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη χαρά του που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά στη Μόρια», έγραψε ο Μακρόν.

Στην κοινότητα Καργκέζε, όπου πραγματοποιείται η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (Med7), εκτός της Ελλάδας και Γαλλίας θα συμμετέχουν και οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Τι περιλαμβάνει η ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, συζήτησε -μεταξύ άλλων- για την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία, την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale, την συντήρηση των αεροσκαφών Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας και των ελικοπτέρων NH-90.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για δανεισμό, προς την Ελλάδα, δύο υπερσύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία, οι οποίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι δύο αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης, μέχρι η Αθήνα να καταλήξει για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για δύο καινούργια γαλλικά σκάφη τύπου FREMM, την «Αλσατία» και τη «Λωρραίνη», που ναυπηγήθηκαν μόλις το 2019.

Διαθέτουν υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, η ταχύτητά τους φτάνει τους 27 κόμβους.

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού κεντρίζουν επίσης και οι γαλλικές φρεγάτες Belhara.

Στήριξη προς την Ελλάδα

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα -τόσο για τη Μόρια όσο και για τις τουρκικές προκλήσεις- εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη θέση απέναντι στην Τουρκία.

«Η Ε.Ε. επιθυμεί να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, όμως η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιες περιοχές» τόνισε επίσης ο κ. Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ, Μακρόν κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να έχει μια «πιο ενιαία και ξεκάθαρη» φωνή απέναντι στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατολική Μεσόγειο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Κορσική λίγο πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης (MED7).

«Εμείς, οι Ευρωπαίοι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και αυστηροί με την κυβέρνηση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν, η οποία σήμερα επιδίδεται σε απαράδεκτες συμπεριφορές” και πρέπει “να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της», τόνισε ο Μακρόν.

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «επιθυμώ βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία».

«Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης» απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή, εξήγησε ο Μακρόν.

«Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή», κατήγγειλε ο Μακρόν.

Το μήνυμά του στο Facebook

Την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια εξέφρασε χθες με ανάρτησή του στο Facebook -στα ελληνικά- ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Στην ανάρτησή του, ο Γάλλος πρόεδρος τονίζει πως η πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας αποτελεί ένα «επιπλέον δράμα για τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση».

«Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» τόνισε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Οργή Άγκυρας κατά Μακρόν

Σημειώνεται πως επίθεση κατά της Γαλλίας εξαπέλυσε η Τουρκία καταγγέλλοντας ως «αλαζονικές» τις δηλώσεις του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο» τα συμφέροντα της Ευρώπης.

«Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Eπίθεση εναντίον του Γάλλου προέδρου εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να «παίξει το ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Ήταν ο Μακρόν που έφερε μία χώρα σαν τη Γαλλία στη σημερινή θλιβερή κατάστασή της. Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να ηγηθεί της Γαλλίας με μία επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνη για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ. Ο Μακρόν χρησιμοποιώντας την Ελλάδα προσπαθεί να παίξει τον ρόλο του αποικιοκράτη στην Ανατολική Μεσόγειο. Και επιτίθεται στον Πρόεδρο (σ.σ. Ερντογάν) γιατί ο Πρόεδρός μας δεν του επιτρέπει να διεξάγει την επιθετική πολιτική του στην περιοχή… Μην μας μπερδεύετε με άλλες χώρες που μπορείτε εύκολα να ξεγελάσετε. Η Τουρκία δεν δώσει την πιο κατάλληλη απάντηση στις απειλές σας».

Πηγή:cnn.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε σε ειδική συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των 38 Δημάρχων ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

Τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...