Ετοιμάζεται το «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» του Γ. Ναζλίδη

Ετοιμάζεται το «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» του Γ. Ναζλίδη

Εκκοκκιστήριο εκκοκκίζω=βγάζω τους κόκκους, αφαιρώ το σπέρμα, ξεκουκουτσιάζω.

Πόσο μάλλον όλο αυτό το ξεκουκούτσιασμα να αφορά ιδέες και δράσεις και όχι βαμβάκι, όπως υπήρξε ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του.

Επί της οδού Θεσσαλονίκης 67, λίγο έξω από το κέντρο της Βέροιας, το παλιό εκκοκκιστήριο βάμβακος του Ανδρέα Ναζλίδη, μετατρέπεται από το γιο του Γιάννη σε έναν πολυχώρο πολιτισμού και τέχνης, που ονομάστηκε Εκκοκκιστήριο Ιδεών. «Θέλω να κάνουμε εδώ πέρα, ένα προαύλιο της αθωότητας, ένα κουμπαρά καλών αισθημάτων, ένα «κρυφό σχολειό», για βαθύτερες σκέψεις, μια επιδημία χλιμιντρίζουσας καλοσύνης» μας είπε ο Γιάννης Ναζλίδης στην πρώτη μας επίσκεψη στο Εκκοκκιστήριο, δικό του και της αδελφής του.

Ο χώρος άρχισε ήδη να διαμορφώνεται, με δουλειά προσωπική και φίλων και άρχισε να αναδεικνύεται σιγά-σιγά για την μελλοντική του χρήση. Ο ιδιοκτήτης του, που αποχώρησε εδώ και αρκετό καιρό από την ομάδα του Ευθύμη Βαρλάμη (στη Βεργίνα) όπου ανήκε επί πολλά χρόνια, χαράζει τώρα μια πολύ προσωπική πορεία και φαντάζεται την πρώτη ημέρα που θα υποδεχθεί τον κόσμο στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών.

«Θα είναι μια μέρα που θα υποδεχθούμε εδώ τα καλά αισθήματα των ανθρώπων» λέει και το υποστηρίζει προσωπικά με τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων που θα φιλοξενεί ο Πολυχώρος της οδού Θεσσαλονίκης. Εκεί που θα μαζεύονται ακόμα και οικογένειες για να ανταλλάξουν συναισθήματα και προσωπικές στιγμές χαράς και συμφιλίωσης. Συναντήσεις ανθρώπων, δηλαδή.

Ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί επίσης εκθέσεις, γεγονότα λόγου, μουσικής και τέχνης ακόμα και συνεδριακού τύπου εκδηλώσεις απ’ όπου θα αναδύονται και θα προκύπτουν «ιδέες και εκμυστηρεύσεις με άρωμα άμεσης δημοκρατίας» αφού κάπως έτσι το οραματίζεται ο Γιάννης Ναζλίδης που γράφει και υπογράφει προσωπικά σε σημείωμά του: «Το Εκκοκκιστήριο Ιδεών είναι μήνας του μέλιτος, που ζει στις σελίδες «περί Πολιτείας» των ανωνύμων του Πόθου».

Οι εργασίες προχωρούν και σε λίγο καιρό θα είναι εμφανές πλέον και από την εξωτερική του όψη, πολύχρωμο και… παιχνιδιάρικο σαν παιδική ζωγραφιά!

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ανθοέκθεση στον πεζόδρομο Πλατέος

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού...

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...