ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αν σταματήσουν οι προκλήσεις

Μητσοτάκης: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αν σταματήσουν οι προκλήσεις

Την στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν και είπε ότι χαιρετίζει την δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στις κοινές δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Σαρλ Μισέλ. Οι δηλώσεις έγιναν την ώρα που έχει κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα και η ΕΕ εξετάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 



Μια αποστροφή του λόγου του όμως ήταν αυτή που έδειξε ότι σύντομα Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Αν σταματήσουν οι προκλήσεις τονίζω ότι άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές», είπε ο κ. Μητσοτάκης και αυτή την αποστροφή την μετέδωσαν άμεσα τα τουρκικά ΜΜΕ με τίτλο: «Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε με την Τουρκία το συντομότερο δυνατό».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τα γεγονότα στην Μόρια. Τα χαρακτήρισε θλιβερά και είπε ότι με την παρέμβαση των αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί. Είπε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός. 

 πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα. 

«Η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα. Η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινου μας προβλήματος. Ωρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη», είπε. Ο πρωθυπουργός είπε ότι τα διδάγματα από αυτή την περιπέτεια είναι πολλά. Και είπε ότι κάποιοι μετατρέπουν το δικαίωμα στο άσυλο σε ασυλία στην παρανομία. Η Μόρια είπε ανήκει πια στο παρελθόν. 

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και είπε ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή».



Και συνέχισε: «Αν σταματήσουν οι προκλήσεις τονίζω ότι άμεσα μπορούν να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες και σε αυτό πιστεύει η Ελλάδα».

 Πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του είπε ότι πρέπει να οργανωθεί η επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα στο προσφυγικό αλλά και να την δείξει κιόλας η Ευρώπη. Ο Σαρλ Μισέλ, είπε ακόμα ότι θέλει να δει με τα μάτια του την πραγματική κατάσταση στην Μόρια. 

Είπε ακόμα ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και η ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο αλλά έχει να κάνει με την ΕΕ στο σύνολό της. Αυτό είναι και το νόημα της παρουσίας μου εδώ. Πρέπει να εργαστούμε μαζί για να δούμε πως μπορούμε να προοδεύσουμε. Να είμαστε αυστηροί για να γίνονται σεβαστές οι αρχές για όλα τα κράτη – μέλη και να δείξουμε ότι υπάρχει κοινή ατζέντα. Χαιρετίζω την δέσμευσή σου, είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: newsit.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα Μαλακάσι Α’ – Κανένα πρόβλημα στατικότητας

Παράταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη σήραγγα...

Η συνέχιση των εργασιών συντήρησης των επιφανειακών...

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις των Δήμων

Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων: Ποιες αλλαγές...

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή...

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και τα 11.000 το χρόνο - Οι προϋποθέσεις

Επιδόματα εργαζόμενης μητέρας: Μπορούν να φτάσουν και...

Τα 11.000 ευρώ μπορούν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν...

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα

Το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσίασε χθες ο...

Την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,...

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε  να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  στη συνένωση των ΔΕΥΑ» -Απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού

Σκυλακάκης: «Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο, ώστε να...

«Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν...

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Ξεκινά σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα...

Σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, ξεκινάει η προπληρωμή...

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα μητρότητας  -Αφορά, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες αλλά και μισθωτές – Προϋποθέσεις και διαδικασία

Άνοιξε η νέα πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για επίδομα...

Διαθέσιμη είναι από χθες Πέμπτη 18 Απριλίου, η νέα...

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας

Αλλαγές και στα κυλικεία των σχολείων, για την μείωση...

Σε μια σημαντική μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...